قانون اصلاح ماده اول قانون ثبت عمومی املاک و مرور زمان

تاریخ تصویب: ۱۳۰۷/۰۵/۱۰
تاریخ انتشار: ۱۳۰۷/۰۵/۲۳

ماده – 1 – کلیه اموال غیر منقول از املاک مزروعی و مستغلات غیره باید در دفاتر ثبت املاک ثبت شود.
در نقاطی که اداره ثبت املاک موجود است از تاریخ تصویب این قانون تا دو سال و در سایر نقاط از تاریخ افتتاح اداره ثبت املاک در هر حوزه تا دو سال‌ کلیه اشخاصی که بعنوان مالکیت متصرف املاک واقعه در آن حوزه هستند باید تقاضای ثبت نمایند.

تبصره – تقاضای ثبت راجع به املاک متصرفی دولت بعهده اداره مالیه و نسبت به املاک و موسسات بلدی و خیریه – بر عهده رئیس مؤسسه و در‌ موقوفات بعهده متولی و در مورد املاک محجورین بعهده ولی یا قیم آنها می‌باشد.


ماده 2 – چنانچه کسی در ظرف پنج ماه از تاریخ اولین اعلان تقاضای ثبت نسبت بتقاضای مزبور اعتراضی نکرد ملکی که ثبت آن تقاضا شده ‌است در دفتر املاک قطعا ثبت و دیگر نسبت به ان از طرف احدی اعتراضی پذیرفته نخواهد شد و اداره ثبت املاک سند مالکیت رسمی ملک را صادر‌ خواهد کرد و همچنین اگر معترض در ظرف دو ماه از تاریخ وصول اعتراض بدائره ثبت آن را در محاکم صالحه تعقیب نکرد و یا پس از تعقیب در مدت ‌دو ماه آن را مسکوت گذاشت حق اعتراض او ساقط و اداره ثبت املاک باید سند مالکیت رسمی را صادر نماید.

تبصره – 1 – اعتراض باید بدائره ثبت املاک مربوطه داده شود.

تبصره – 2 – هر گاه اعتراض شفاهی باشد صورت مجلسی از آن ترتیب داده میشود.


ماده 3 – در ضمن اعتراض یا تقاضای ثبت باید حقوق و مدارک و اسنادی که مبنای اعتراض است مذکور شود.


ماده 4- هر گاه معترض قبل از گذشتن دو ماه مدت برای دادن عرضحال یا دو ماه مهلت برای تعقیب امر در محکمه فوت کرد یا مجنون شد ‌وراث متوفی یا کسان مجنون در ظرف 48 ساعت به پارکه بدایت محل ثبت اطلاع داده و پارکه مکلف است در ظرف 24 اداره ‌ثبت و محکمه را مطلع نماید. ‌پس از وصول این اطلاع اداره ثبت از دادن ورقه مالکیت خودداری میکند و بقیه مدت دو ماه از روزی حساب میشود که از طرف اداره ثبت یا در‌ صورتی که عرضحال بمحکمه داده شده باشد از طرف محکمه بوراث یا قیم اخطار گردد که اگر تا آخر بقیه مدت عرضحال ندهند یا امر را در محکمه‌ مسکوت بگذارند حق آنها ساقط خواهد شد.
‌مدتی که پس از اخطار بورثه یا قیم داده میشود در هر صورت کمتر از پنج روز نخواهد بود.
‌هر گاه فوت یا جنون در ظرف 48 ساعت مذکور در فوق بپارکه اطلاع داده نشد و ورقه مالکیت صادر گردید دیگر ادعائی پذیرفته نشده و سند مالکیت‌ قطعی است.


ماده 5 – معترض مکلف است پس از تقدیم عرضحال بمحکمه صالحه در مدت دو ماه مذکور در ماده – 2 – از محکمه تصدیقی مشعر بتقدیم ‌عرضحال تحصیل نموده و بدایره ثبت تقدیم دارد. – ‌تقاضا کننده ورقه مالکیت مکلف است که در صورت مسکوت ماندن دعوی از طرف معترض در مدت بیش از دو ماه تصدیقی مشعر بر عدم تعقیب از‌ محکمه گرفته به دایره ثبت تسلیم نماید.


ماده – 6 – اداره ثبت املاک بدون نقشه‌برداری سند مالکیت تقاضاکننده را با همان حدود که تقاضا شده و مورد اعتراض واقع نگردیده صادر ‌مینماید.


ماده ۷- [به موجب ماده سوم قانون متمم قانون ثبت املاک، مصوب ۱۳۰۷ لغو شده است.]

[حق‌الثبت در دو سال اول مذکوره در ماده 1 – صدی نیم – تومانی یک شاهی – خواهد بود که نصف آن در حین تقاضای ثبت و نصف دیگر ‌در حین صدور سند مالکیت باید تأدیه شود. در سال سیم حق‌الثبت صدی یک و برای هر سال تأخیر صدی یک بر آن علاوه خواهد شد. پس از ده سال هر ملکی که ثبت نشده دولت آن را باسم متصرف با رعایت مقررات قانون ثبت اسناد و املاک ثبت کرده و حق‌الثبت سال دهم را اخذ‌ خواهد نمود. ‌

تبصره – تقاضاکننده باید از روی قباله و یا ده برابر ثلث عایدات خالص سه سال اخیر معین نماید.]


ماده – 8 – برای آگاهی عامه اداره ثبت املاک در موقع تشکیل در هر حوزه و بعد سالی یک مرتبه تا سه سال باید هیئتی مرکب از سه تا پنج نفر از‌ معتمدین محل و سه نفر از مأمورین مهم آن حوزه تشکیل دهد که بوسیله اعلان و ابلاغ و جار اهالی حوزه ثبت را از این قانون مطلع سازند.


ماده 9 – ماده 49 قانون ثبت اسناد و املاک مصوبه 20 حمل 1302 و ماده ۱ و دو تبصره ماده 1 قانون ثبت عمومی املاک و مرور زمان ‌مصوب 21 بهمن ماه 1306 ملغی است.


ماده – 10 – وزارت عدلیه مامور اجرای این قانون است.


چون بموجب قانون 18 اردیبهشت ماه 1307 ‌وزارت عدلیه مجاز است کلیه لوایح قانونی را که بمجلس شورای ملی پیشنهاد نموده و مینماید بعد‌ از تصویب کمیسیون عدلیه مجلس شورای ملی بموقع اجراء گذارده و پس از آزمایش آنها در عمل بمجلس شورای ملی پیشنهاد نماید ‌علی هذا قانون اصلاح ماده اول قانون ثبت عمومی املاک و مرور زمان مشتمل بر ده ماده که در تاریخ دهم امرداد ماه 1307 شمسی به تصویب کمیسیون‌ عدلیه مجلس شورای ملی رسید قابل اجرا است.

رئیس مجلس شورای ملی – حسین پیرنیا