ماده ۱- [اصلاحی ۱۳۷۵/۱۰/۱۱]
شرکتهای بیمه ایران، آسیا، البرز و دانا به صورت سهامی اداره میشوند و مجاز به انجام انواع عملیات بیمهای در بخشهای دولتی، تعاونی و خصوصی میباشند.
تبصره ۱- شرکتهای بیمه آریا، امید، پارس، تهران، توانا، حافظ، ساختمان و کار، شرق و ملی در شرکت بیمه دانا ادغام میگردند.
تبصره ۲- اجازه داده میشود مطالبات اشخاص حقیقی و حقوقی بابت سهام ارزیابی شده شرکتهای بیمه ملی شده که در تاریخ ملیشدن (۱۳۵۸.۴.۴) دارای ارزش مثبت بوده است با تصویب مجمع عمومی شرکتهای مذکور منتهی ظرف ۲ سال از تاریخ تصویب این قانون از محل منابع داخلی شرکتهای مربوطه پس از کسر مطالبات دولتی و دیون ممتازه تأمین و پرداخت گردد، مشروط بر این که عدم مشروطیت مالکیت آنها از سوی دادگاه انقلاب اسلامی اعلام نشود.
تبصره ۳- اجازه داده میشود مطالبات دولت و بانکها از شرکتهای بیمهای که تراز منفی دارند از منابع داخلی شرکتهای بیمه ملی شده دارای تراز مثبت پرداخت شود.
ماده ۲- کلیه سهام شرکتهای بیمه موضوع ماده ۱ این قانون متعلق به دولت بوده و هر یک از این شرکتها دارای اساسنامهای خواهد بود که حداکثر ظرف مدت شش ماه از تاریخ تصویب این قانون توسط مجمع عمومی شرکتهای مذکور تهیه و به تصویب هیأت وزیران میرسد و شامل هدف، موضوع شرکت، نحوه اداره آن و سایر وظایف و اختیارات میباشد.
مجمع عمومی هر یک از شرکتهای مزبور مرکب از وزراء اقتصاد و دارایی، بازرگانی و برنامه و بودجه میباشد ریاست مجامع مزبور با وزیر امور اقتصادی و دارایی است.
تبصره – رئیس کل بیمه مرکزی ایران بدون حق رأی در جلسات مجمع عمومی شرکتهای بیمه حضور مییابد.
[اساسنامه شرکت سهامی بیمه ایران، مصوب ۱۳۶۸/۹/۱۵]
[اساسنامه شرکت سهامی بیمه آسیا]
[اساسنامه شرکت سهامی بیمه البرز]
ماده ۳- مدیر عامل و اعضاء هیأت مدیره شرکتهای بیمه با پیشنهاد وزیر امور اقتصادی و دارایی و تصویب مجمع عمومی انتخاب و با حکم وزیر امور اقتصادی و دارایی منصوب خواهد شد و عزل مدیر عامل و اعضاء هیأت مدیره شرکتهای بیمه با پیشنهاد هر یک از اعضاء مجمع عمومی و تصویب مجمع عمومی با حکم وزیر امور اقتصادی و دارایی انجام میگیرد.
ماده ۴- شرکتهای بیمه ایران، آسیا، البرز و دانا با رعایت قانون تأسیس بیمه مرکزی ایران و بیمهگری و این قانون، طبق مقررات اساسنامه مربوط اداره خواهند شد و در موارد پیشبینی نشده مشمول قانون تجارت میباشند و در صورتی تابع مقررات عمومی مربوط به دولت و مؤسساتی که با سرمایه دولت تشکیل شدهاند، میگردند که در مقررات مزبور صراحتاً از آنها یاد شده باشد.
ماده ۵- [اعلام نسخ ۱۴۰۳/۷/۳]
[آییننامه استخدامی مشترک شرکتهای بیمه و بیمه مرکزی بنا به پیشنهاد وزیر امور اقتصادی و دارایی به تصویب هیأت وزیران خواهد رسید.]
[آییننامه استخدامی مشترک شرکتهای بیمه و بیمه مرکزی ایران]
ماده ۶- مؤسسات بیمه موضوع ماده ۵ میتوانند حداکثر ۵% سود ویژه مازاد در سال قبل خود را فقط بین کارکنانی که در سال مربوط با فعالیت فوقالعاده در جهت افزایش تولید یا ارائه خدمات مناسبتر باعث بالا رفتن سود ویژه مؤسسه شدهاند توزیع نمایند مشروط بر این که مبلغ آن بیش از ۴۰% حقوق سالانه هر فرد نباشد.
تبصره – نحوه توزیع که توسط هیأت مدیره انجام میگیرد با در نظر گرفتن ارزش کمی و کیفی فعالیت کارکنان مزبور بر طبق آییننامهای خواهد بود که به تصویب هیأت وزیران میرسد.
[آییننامه نحوه توزیع حداکثر ۵% از سود ویژه مازاد در سال قبل مؤسسات بیمه]
ماده ۷- از تاریخ تصویب این قانون، کلیه قوانین و مقررات مغایر ملغی است.
قانون فوق مشتمل بر هفت ماده و پنج تبصره در جلسه علنی روز یکشنبه مورخ سیزدهم آذرماه یک هزار و سیصد و شصت و هفت مجلس شورای اسلامی تصویب و در تاریخ ۱۳۶۷.۱۱.۱۲ به تأیید شورای نگهبان رسیده است.
رئیس مجلس شورای اسلامی – اکبر هاشمی