آیین ‌نامه سجل قضایی [سجل کیفری] [مصوب ۱۳۲۱]

تاریخ تصویب: ۱۳۲۱/۰۲/۱۹
تاریخ انتشار: ۱۳۲۱/۰۲/۲۹
شماره ثبت: 2536 - 1321/02/20
اطلاعات بیشتر:

به موجب ماده ۲۵ آیین‌نامه سجل قضایی، مصوب ۱۳۸۴/۱۱/۲ لغو شده است.

هیئت‌ وزیران در جلسه ۱۹ اردیبهشت ماه ۱۳۲۱ طبق پیشنهاد شماره ۲۶۶۷ /۴۲۱۷ بتاریخ ۹ /۲ /۱۳۲۱ وزارت دادگستری نظر به ماده ۵۶ قانون کیفر عمومی و ماده ۴ قانون اصلاح قانون سازمان دادگستری [قانون اصلاح قسمتی از قانون اصول تشکیلات عدلیه و استخدام قضات] مصوب دی ماه ۱۳۱۵ مقرر میدارد:

ماده ۱ ـ در مرکز هر شهرستان تحت نظر دادستان دفتر سجل قضائی تشکیل میشود در این دفتر باید مستخرجه امور مذکور در ماده (۴) راجع بکسانی که شناسنامه آنها در آن شهرستان صادر شده جمع ‌آوری و حفظ ‏گردد.


ماده ۲ ـ مستخرجه احکام و تصمیمات مربوط به اشخاص زیر در اداره فنی وزارت دادگستری نگاهداری می ‌شود:

الف ـ اشخاصی که شناسنامه آنها در کشور دیگر صادر شده.

ب ـ اتباع ایران که شناسنامه آنها در کشورهای بیگانه صادر شده است.

ج ـ اشخاصیکه صدور شناسنامه آنها معلوم نیست.

د ـ اتباع کشورهای بیگانه ساکن ایران.

هـ ـ اشخاصی که تابعیت معینی ندارند و در خارجه متولد شده ‌اند هر چند بعداً تابعیت ایران تحصیل کرده باشند.

تبصره ـ احکام مقامات قضائی کشورهای بیگانه راجع بمحکومیت اتباع ایران یا محکومیت کسانی که قبلا تابعیت ایران را داشته‌ اند و یا بیگانگان و یا کسانی که تابعیت معینی ندارند و در خاک ایران مقیمند در صورتی در برگ سجل قضائی قید میشود که موضوع محکومیت بموجب قانون ایران نیز بزه شناخته شده باشد.


ماده ۳ ـ اداره فنی وزارت دادگستری نسبت بکلیه دفاتر سجل قضائی نظارت تام داشته و همیشه باید مراقب حسن جریان آنها باشد.


ماده ۴ ـ در سجل قضائی باید مستخرجه امور زیر بطور خلاصه قید شود:

الف ـ در امور کیفری.
احکام قطعی قابل اجرا محکومیت بکیفرهای جنحه و جنایت و تاریخ شروع کیفر و ختم آن و احکامی که در نتیجه اعاده دادرسی احکام محکومیت را الغاء نموده است تصمیم راجع باعاده حیثیت و عفو عمومی یا بخشودگی پادشاه و تخفیف و تبدیل کیفر.

ب ـ در امور مدنی.
احکام قطعی راجع باعلام حجر یا الغاء آن.

ج ـ در امور بازرگانی.
احکامی که بموجب آن تاجر ورشکسته اعلام شده و احکام مربوط بقرارداد ارفاقی و احکامی که حکم ورشکستگی را گسیخته و یا بورشکسته اعاده حیثیت میدهد.

د ـ در امور اداری
۱ـ تصمیمات قطعی اداری راجع باخراج بیگانه از کشور و الغاء آن.
۲ـ سلب تابعیت ایرانی از بیگانگانی که تابعیت ایرانرا تحصیل کرده‌ اند.
۳ـ محکومین قطعی بانفصال ابد از خدمات دولتی در دادگاه عالی انتظامی و دادگاههای اداری.


ماده ۵ ـ برگ سجل قضائی پس از انقضاء نود سال از تاریخ ولادت شخصی که سجل قضائی بنام او صادر شده یا پس از اطلاع رسمی از مرگ او از بین برده میشود.


ماده ۶ ـ راجع به محکومیت ‌های به دو ماه حبس تأدیبی یا کمتر خواه متضمن کیفر نقدی باشد یا نه و نیز محکومیت‌ های به کیفر نقدی که جزء جنحه ‌های مذکور در ماده ۱۹ قانون کیفر عمومی نمیباشد برگ سجل کیفری تنظیم نمیشود.

تبصره ـ موقعی که غرامت نقدی بحبس تبدیل میشود غیر از مواردی که در ماده ۱۹ اصلاحی قانون کیفر عمومی پیش‌ بینی شده برگ سجل قضائی تنظیم نمیشود هر چند مدت حبس بیش از دو ماه باشد.


ماده ۷ ـ برای اطفالی که طبق مواد ۳۵ و ۳۶ قانون کیفر عمومی محکوم می ‌شوند برگ سجل کیفری تنظیم نخواهد شد.


ماده ۸- [اصلاحی ۱۳۳۷/۱۱/۱]
در مورد محکومینی که مورد عفو عمومی واقع میشوند سجل کیفری تنظیم نخواهد شد و در مورد محکومینی که طبق ماده ۵۵ قانون کیفر عمومی مورد عفو مقام سلطنت واقع میگردند طبق مواد ۵۶ و ۵۷ و ۵۸ کیفر عمومی رفتار خواهد شد.


ماده ۹ـ هر کس میتواند از برگ سجل قضائی مربوط بخود بدون ذکر دلیل رونوشت بخواهد.


ماده ۱۰ ـ برگهای سجل قضائی بر سه قسم است:
برگ شماره (۱) و برگ شماره (۲) و برگ شماره (۳).


ماده ۱۱ ـ در برگ شماره (۱) باید مستخرجه احکام و تصمیمات مذکور در ماده (۴) در ظرف مدت ۱۵ روز از تاریخ قطعیت حکم و تصمیم قید شود.
این مستخرجه شامل نکات زیر خواهد بود

الف ـ نام و نام خانوادگی محکوم و همچنین نام و نام خانوادگی پدر و مادر محکوم در صورتی که محکوم زن باشد نام خانوادگی دوشیزگی و عکس محکوم در حدود امکان.

ب ـ شماره شناسنامه و تاریخ و محل صدور آن.

ج ـ تاریخ و محل تولد.

خ ـ محل اقامت دائمی یا موقتی.

د ـ تأهل و عده اولاد.

ر ـ کار.

ز ـ تابعیت.

ص ـ علامات مشخصه محکوم.

ض ـ موضوع حکم یا تصمیم.

ط ـ تاریخ عملی که منجر بصدور حکم یا تصمیم شده با قید روز و ماه و سال

ظ ـ شماره و تاریخ حکم یا تصمیم

ع ـ دادگاه یا مقام صادرکننده حکم یا تصمیم.

غ ـ تصریح بقطعیت حکم یا تصمیم.

ف ـ مواد قانونی که مستند حکم یا تصمیم واقع شده است.

ق ـ مدت حبس و میزان جزای نقدی و محرومیت از کلیه یا بعضی از حقوق اجتماعی در صورت تعلیق کیفر این نکته باید قید گردد.

ک ـ ذکر احتساب یا عدم احتساب مدت بازداشت در حکم محکومیت.

ل ـ تاریخ شروع و ختم اجرای کیفر.


ماده ۱۲ ـ مدیر دفتر دادسرای استان در امور جنائی و مدیردفتر دیوانعالی کشور در امور مربوط بمحاکمه وزراء و مدیر دفتر دادسرای شهرستان در امور جنحه و مدنی و مدیر دفتر دادگاه صادرکننده حکم در امور بازرگانی و مقام صلاحیتدار در امور اداری از برگ شماره (۱) سه نسخه تهیه نموده نزد دادستان شهرستان مربوط میفرستد دادستان نیز پس از دقت و بازرسی کامل آنها را امضاء نموده یک نسخه به اداره فنی و یک نسخه بدفتر دادسرای شهرستان محل صدور شناسنامه میفرستد و نسخه سوم در دفتر سجل قضائی دادسرا بایگانی میشود.


ماده ۱۳ ـ هرگاه معلوم شود که شناسنامه از محلی که معرفی شده صادر نگردیده برگ سجل قضائی نزد دادستان شهرستان ارسال ‌کننده اعاده میگردد تا نسبت بمحل صدور شناسنامه محکوم تحقیق و بازجوئی بیشتری بعمل آید و اگر تحقیقات بنتیجه نرسید برگ نامبرده باید به اداره فنی برای بایگانی فرستاده شود.


ماده ۱۴ ـ متصدی دفتر سجل قضائی محل صدور شناس ‌نامه محکوم یا اداره فنی در مواردی که محل صدور شناس ‌نامه معلوم نگردیده موظف هستند در صورتی که محکوم دارای پیشینه محکومیت تعلیقی است و مدت قانونی منقضی نگردیده خلاصه آن را برای اطلاع دادستان شهرستان محل صدور حکم بفرستند تا حکم تعلیقی نیز اجراء گردد.


ماده ۱۵ـ برگهای سجل قضائی باید با رعایت نام محکوم بترتیب الفباء تنظیم گردد.
برای اتباع کشورهای بیگانه برگ سجل قضائی جداگانه و بترتیب الفباء تنظیم میشود.


ماده ۱۶ ـ کلیه برگهای سجل قضائی باید بترتیب تاریخ در پرونده نگاهداری گردد.


ماده ۱۷ ـ نسبت به اتباع کشورهای بیگانه در صورت وجود قرارداد تعاون قضائی دائره سجل قضائی اداره فنی باید رونوشتی از برگ شماره (۲) را تهیه نموده بوسائل مقتضی به کشور متبوع شخص محکوم ارسال دارد.


ماده ۱۸ ـ برگ شماره (۲) عبارت از برگی است که شامل کلیه مندرجات برگ شماره (۱) باشد.


ماده ۱۹ ـ برگ شماره (۲) به مقامات زیر در صورت تقاضای آنان داده میشود:

۱‌ ـ دادگاهها و دادسراها و ادارات تصفیه.

۲ ـ شهربانیها.

۳ ـ نیروهای زمینی و دریائی و هوائی موقع احضار طبقات یا استخدام افراد.

۴ ـ بنگاههای عام ‌المنفعه.

۵ ـ مراجع صلاحیتدار برای رسیدگی بشکایات مربوط بانتخابات.

۶ ـ ادارات دولتی در موقع تقاضای استخدام اشخاص و تعقیب انتظامی کارمندان و قبول تقاضای مزایده و مناقصه و اجازه بازکردن مدارس غیردولتی و اعطای نشان و مدال.


ماده ۲۰ ـ درخواست برگ شماره (۲) باید حاوی نکات زیر باشد:
۱ـ نام و نام خانوادگی شخص مورد درخواست.
۲ـ تاریخ تولد و محل صدور شناسنامه و شماره آن.


ماده ۲۱ـ برگ شماره (۳) عین برگ شماره (۲) است سوای نکات زیر که در آن قید نمیشوند:

۱ ـ محکومیتهائی که در نتیجه عفو یا اعاده حیثیت زائل شده.

۲ ـ محکومیتهای تعلیقی در صورتی که محکوم در ظرف پنج سال از تاریخ قطعیت حکم محکومیت جدیدی بجنحه که موجب حبس باشد یا جنایت پیدا نکرده باشد.

۳ ـ ورشکستگانی که بموجب حکم دادگاه بی‌تقصیر اعلام شده یا قرارداد ارفاقی او را دادگاه تصدیق کرده باشد.

۴ ـ محکومینی که در نتیجه اعاده دادرسی الغاء شده.

۵ ـ محکومیت به بزههائی که بعلت قانونی ساقط شده باشد.


ماده ۲۲ ـ برگ سجل قضائی شماره (۳) فقط به شخص محکوم داده میشود.


ماده ۲۳ ـ برگ شماره (۱) کاغذ سفید و برگ شماره (۲) کاغذ زرد و برگ شماره (۳) کاغذ آبی خواهد بود.


ماده ۲۴ ـ درخواست‌ کننده در تهران به اداره فنی و در شهرستانها به دادسرای شهرستان محل صدور شناسنامه رجوع نموده و باید منتهی در ظرف (۳) روز برگ مذکور در ماده (۲۲) باو داده شود.

تبصره ـ در مواردی که محل صدور شناسنامه درخواست‌ کننده معلوم نیست باید منحصراً به اداره فنی مراجعه شود.


ماده ۲۵ ـ کسانی که گواهی نداشتن پیشینه بد درخواست مینمایند میتوانند منحصراً از اداره فنی وزارت دادگستری یا دادسرای شهرستان محل صدور شناسنامه خود تصدیق عدم محکومیت بخواهند این تصدیق باید در اسرع اوقات به درخواست ‌کننده داده شود تصدیق مزبور از تاریخ ۱۵ بهمن ۱۳۱۸ در استان یک و دو و از تاریخ ۲۰ اردیبهشت ۱۳۲۰ در سایر استانها که آئین ‌نامه سجل قضائی قابل اجرا بوده داده میشود و تصدیقات قبل از تاریخهای مزبور را دادسرای مربوطه خواهد داد.


ماده ۲۶ ـ هرگاه اشتباهی در تنظیم برگ سجل کیفری رخ دهد دادسرای تنظیم‌ کننده برگ یا دادسرای محل صدور شناسنامه باید به اداره فنی اطلاع دهد تا دائره سجل قضائی آن اداره اقدام به اصلاح آن نماید پس از اصلاح برگ اشتباه شده اداره فنی بدادسرای تنظیم‌ کننده برگ و دادسرای محل صدور شناسنامه دستور اصلاح برگهای بایگانی شده در آنجا را خواهد داد.


ماده ۲۷ ـ دادستان ارتش در تهران موظف است نسبت بمحکومیتهای جنحه و جنایات دادگاههای ارتش (اعم از نظامی و کشوری و امنیه) کلیه استانها و شهرستانها برگ سجل قضائی شماره یک برنگ سفید مطابق ماده چهار (بند الف) و ماده ۱۱ در سه نسخه تنظیم نموده یک نسخه را بایگانی و دو نسخه دیگر را مستقیماً به اداره فنی وزارت دادگستری ارسال دارد و اداره فنی نیز یک نسخه آن را نگهداشته نسخه دیگر را بدادسرای محل صدور شناس‌ نامه محکوم میفرستد و اگر محل صدور شناسنامه معلوم نباشد آن را نیز در اداره فنی نگاهداری خواهد نمود.


ماده ۲۸ ـ کسانی که پیشینه خدمت در ارتش داشته و درخواست نداشتن پیشینه بد مینمایند میتوانند از اداره فنی وزارت دادگستری یا دادسرای شهرستان محل صدور شناسنامه خود تصدیق عدم محکومیت بخواهند و این تصدیق باید باسرع اوقات به درخواست‌ کننده داده شود و در صورتی که محل صدور شناسنامه درخواست ‌کننده معلوم نباشد باید به اداره فنی مراجعه شود تصدیق مزبور از تاریخ اجرای این آئین ‌نامه داده میشود و قبل از تاریخ مزبور تصدیق عدم محکومیت باید بوسیله دادرسی ارتش داده شود.


ماده ۲۹ ـ مفاد ماده هفت در مورد نظامی‌ ها نیز قابل اجراء است.


ماده ۳۰ ـ آیین‌ نامه مصوب دیماه ۱۳۱۸ ملغی است.