شماره: ۱۳۶۱۴۳/ت۵۸۴۳۲هـ – ۱۳۹۹/۱۱/۲۵
هیأت وزیران در جلسه ۱۳۹۹/۱۱/۱۹ به پیشنهاد شماره ۵۳۲۷۳ مورخ ۱۳۹۹/۱۱/۶ وزارت دادگستری (با همکاری ستاد کل نیروهای مسلح و هماهنگی سازمان حفاظت محیط زیست و وزارت جهاد کشاورزی) و به استناد ماده (۳) قانون حمایت قضایی و بیمهای از مأموران یگان حفاظت محیط زیست و جنگل بانی – مصوب ۱۳۹۹ – آیین نامه اجرایی قانون مذکور را به شرح زیر تصویب کرد:
ماده ۱ – در این آیین نامه، اصطلاحات زیر در معانی مشروح مربوط به کار می روند:
۱ – قانون: قانون حمایت قضایی و بیمهای از مأموران یگان حفاظت محیط زیست و جنگل بانی – مصوب ۱۳۹۹ -.
۲ – بیمه گر: شرکت بیمهای که مجوز فعالیت از بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران دریافت کرده باشد و در ازای دریافت حق بیمه، جبران خسارت ناشی از حوادث تحت پوشش و مسئولیت مدنی را طبق قانون و این آیین نامه به عهده می گیرد.
۳ – دستگاه مشمول: سازمان حفاظت محیط زیست و سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور.
۴ – مأموران: مأموران یگان حفاظت دستگاه های مشمول اعم از رسمی، پیمانی و قراردادی که در قالب دستورالعمل تشکیل یگان های حفاظت در دستگاه های اجرایی، تسلیح و ضابط خاص قضایی محسوب می شوند و همچنین سایر افراد غیر از مأموران یگان حفاظت که از سوی دستگاه های مشمول بر اساس قوانین و حسب مورد برای انجام مأموریت های سازمانی استفاده می شوند، مانند مأموران اجرایی محیط زیست و منابع طبیعی.
ماده ۲ – در مواردی که مأموران با رعایت قانون، سلاح به کار گرفته و شخص یا اشخاص بی گناهی مقتول یا مجروح شده یا می شوند و یا خسارت مالی بر آنان وارد گردیده یا می گردد، پرداخت دیه و جبران خسارات مذکور به طور کامل بر اساس رأی مرجع قضایی از محل اعتبارات مصوب مربوط توسط دستگاه مشمول ذی ربط صورت خواهد گرفت.
تبصره ۱ – دستگاه های مشمول برای تأمین دیه و خسارت موضوع این ماده، حسب مورد می توانند مسئولیت مدنی مأموران خود را به طور کامل نزد یکی از بیمه گران بیمه کنند.
تبصره ۲ – مأمورانی که قبل از تصویب قانون مبادرت به بکارگیری سلاح نموده و از این لحاظ ملزم به پرداخت دیه یا جبران خسارت گردیده اند، ولی وجوه مربوط توسط سازمان متبوع مأمور پرداخت نشده باشد، بدهی آنان با ارایه اسناد و مدارک لازم از محل اعتبارات این آیین نامه پرداخت خواهد شد.
ماده ۳ – دستگاه های مشمول مکلفند مأموران خود را در انجام وظایف و مأموریت شان مطابق قانون در قبال شهادت، فوت، بیماری صعب العلاج، نقص عضو و از کارافتادگی مطابق قوانین مربوط به میزان دیه مرد مسلمان در ماه های حرام و در مورد سایر حوادث به طور کامل نزد یکی از بیمه گران بیمه نمایند.
تبصره ۱ – میزان تعهد بیمه گر در موارد شهادت و فوت طبق قوانین مربوط و در مورد نقص عضو، از کارافتادگی، بیماری صعب العلاج و حوادث برابر با مبلغ مندرج در قرارداد بیمه است.
تبصره ۲ – در صورتی که دستگاه مشمول مأموران خود را در اجرای این ماده بیمه نکرده باشد یا خسارت وی به طور کامل پوشش داده نشده باشد، دیه و خسارت حادث شده از محل اعتبارات مصوب مربوط دستگاه مشمول ذی ربط پرداخت می شود.
ماده ۴ – دستگاه های مشمول می توانند علاوه بر جبران خسارت وارده توسط بیمه گر، با تأیید بالاترین مقام دستگاه و با رعایت مقررات مربوط، به مأمورانی که در جهت انجام وظیفه مطابق قانون متحمل صدمات بدنی و ضرر و زیان مالی شده اند، ظرف یک سال کمک مالی نمایند.
ماده ۵ – مأموران دستگاه های مشمول از حمایت های موضوع قانون حمایت قضایی از کارکنان دولت و پرسنل نیروهای مسلح – مصوب ۱۳۷۶ – با اصلاحات بعدی و آیین نامه اجرایی آن موضوع تصویب نامه شماره ۲۸۲۱۲ت۲۰۴۷۴هـ مورخ ۳ /۷ /۱۳۷۹ و اصلاحات بعدی آن برخوردار می باشند.
ماده ۶ – سازمان برنامه و بودجه کشور مکلف است همه ساله اعتبار لازم جهت اجرای ماده (۲) این آیین نامه را در ردیف جداگانه در لایحه بودجه سنواتی و اعتبار لازم جهت حق بیمه مربوط به پوشش بیمهای مأموران موضوع ماده (۳) و همچنین اجرای ماده (۴) این آییننامه را ذیل ردیف هر یک از دستگاه های مشمول پیش بینی و تأمین نماید.
تبصره – اعتبارات مذکور بر پایه درخواست دستگاه های مربوط تخصیص می یابد و طبق مقررات ذی ربط در اختیار آنها قرار خواهد گرفت.
ماده ۷ – در مواردی که دستگاه های مشمول اقدام به استفاده از تشکل های مردم نهاد، همیاران طبیعت، نیروهای داوطلب مردمی و نیروهای سایر دستگاه ها نمایند، از حمایت های قانونی، قضایی و بیمه ای موضوع این آیین نامه و مواد (۹)، (۱۶) و (۲۰) قانون مدیریت بحران کشور – مصوب ۱۳۹۸ – بهره مند خواهند شد.
تبصره – نیروهای مشمول این ماده باید در سامانه همکاری داوطلبانه دستگاه مشمول ثبت نام کنند. دستگاه مشمول طبق فهرست اعلامی به بیمه گر نسبت به برقراری پوشش بیمه مسئولیت مدنی و حوادث داوطلبان اقدام می نمایند.
معاون اول رئیس جمهور – اسحاق جهانگیری