شماره ۳۴۸۴۲ت۱۳۷ه – ۱۳۶۹/۴/۲۴
هیأت وزیران در جلسه مورخ ۱۳۶۹/۴/۱۰ به استناد تبصره (۵) ماده واحده قانون تأیید رشتههای دانشگاهی دانشگاه آزاد اسلامی مصوب ۱۳۶۷ آییننامه اجرایی قانون مزبور را که در دویست و دوازدهمین جلسه شورای عالی انقلاب فرهنگی تأیید گردیده است، به شرح زیر تصویب نمود:
ماده ۱ – کمیته ارزیابی موضوع تبصره (۴) ماده واحده با حضور هر سه عضو رسمیت خواهد یافت و ابلاغ تصمیمات کمیته کمیته با امضاء رییس کمیته (نماینده شورای عالی انقلاب فرهنگی) انجام خواهد شد.
تبصره: در صورتی که هر یک از اعضاء بدون عذر موجه دوبار غیبت متوالی داشته باشند جلسات با حضور دو نفر دیگر که یکی از آنها رییس کمیته خواهد بود، رسمیت یافته و در صورت وحدت نظر حاضرین تصمیمات متخذه به مورد اجرا گذاشته خواهد شد.
ماده ۲ – کمیته ارزیابی حسب مورد در دفتر شورای گسترش آموزش عالی وزارت فرهنگ و آموزش عالی و یا وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی مستقر شده و فعالیت خواهد داشت و سوابق و صورتجلسات در دفتر شورای گسترش مربوط نگهداری خواهد شد.
ماده ۳ – رشتههای دانشگاه آزاد اسلامی نخست بر طبق تقاضای دانشگاه آزاد در شورای گسترش هر یک از دو وزارتخانه فرهنگ و آموزش عالی و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بررسی خواهد شد. در صورتی که این رشتهها و کیفیت آنها با ضوابط دو وزارتخانه منطبق نباشد، این موارد با ذکر دلیل به دانشگاهاطلاع داده خواهد شد تا کمیته سه نفر ارزیابی به آنها رسیدگی نماید و تصمیم مقتضی اتخاذ کند. این کمیته در ارزیابی خود میتواند از نظرهای کارشناسانه شورای گسترش دو وزارتخانه و گروههای وابسته به آنها استفاده کند. وزارتخانهها موظفند نظر خود را در خصوص رشتههای تحصیلی در ظرف دو ماه به کمیته ارزیابی ابلاغ نمایند.
ماده ۴ – کمیته ارزیابی موظف است که هنگام بررسی و ارزیابی رشتههای دانشگاه آزاد کلیه قوانین و مقررات آموزشی را رعایت نماید. مگر مواردی که ناقض قانون مربوط به دانشگاه آزاد اسلامی باشد.
ماده ۵ – در صورتی که کمیته ارزیابی تشخیص دهد که رشتهای به دلیل فقدان امکانات آموزشی و توانایی دانشگاه قابل برگزار شدن نیست، موارد نقص و کمبودها را به اطلاع مقامات مسئول خواهد رساند تا دانشگاه درصد رفع و جبران آنها برآید.
تبصره ۱: کمیته ارزیابی موارد نقض و کمبودها را به اطلاع مقامات مسئول دانشگاه خواهد رساند، و این کمیته لازم است برای رفع این کمبودها و نواقص ضربالاجلی معین نماید.
تبصره ۲: در مورد کلیه رشتهها هر گاه دانشگاه آزاد نتواند کمبودها و نواقص هر یک از رشتههای موجود را در مهلت مقرر شده برطرف کند و کیفیت این رشتهها را به حد نصاب برساند باید از پذیرش دانشجوی جدید خودداری کند، سپس اگر دانشگاه توانست سطح علمی این رشتهها را به سطح مورد قبول کمیته ارزیابی برساند بار دیگر موضوع این رشتهها میتواند مورد بررسی قرار گیرد.
تبصره ۳: دانشگاه آزاد اسلامی مکلف است اطلاعات لازم را در اختیار کمیته ارزیابی قرار داده و همکاری لازم با هیأتهایی که به منظور بازدید از امکانات واحدهای آن دانشگاه از سوی هر یک از وزارتخانههای ذیربط یا کمیته ارزیابی اعزام خواهند شد بنماید.
ماده ۶ – وزارتخانههای فرهنگ و آموزش عالی و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی صورت کلیه هزینههای اضافی ارزشیابی مدارک دانشآموختگان و ارزیابی رشتهها را تنظیم خواهند کرد و این صورت هزینهها پس از تأیید کمیته ارزیابی به دانشگاه آزاد اسلامی فرستاده خواهد شد و دانشگاه موظف است که حداکثر ظرف مدت سه ماه آنها را بپردازد.
ماده ۷ – تا زمانی که یک یا چند رشته از رشتههای تحصلی دانشگاه آزاد اسلامی تأیید نشده است دانشگاه موظف است که اطلاعات مورد نیاز را برای ارزشیابی مدارک تحصیلی دانشجویان آن رشته به ضمیمه پرونده تحصیلی ایشان مطابق ضوابط جاری وزارت فرهنگ و آموزش عالی و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به این دو وزارتخانه ارسال نماید.
تبصره ۱: صدور دانشنامه دانشآموختگانی هم که رشته تحصیلی ایشان تأیید شده است بر طبق ضوابط جاری آموزش عالی مانند دانشگاههای دولتی انجام خواهد گرفت.
تبصره ۲ – دانشجویان رشتههای گروه پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی همانند دانشجویان سایر دانشگاههای علوم پزشکی ملزم به رعایت ضوابط و مقررات آموزش عالی در این رشتهها و همچنین شرکت در امتحانات علوم پایه پزشکی و بالینی و امتحان جامعی که از طرف وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی برگزار میشود، خواهند بود.
ماده ۸ – وزارتخانههای فرهنگ و آموزش عالی و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی موظفند مدارک تحصیلی کلیه دانشآموختگان دانشگاه آزاد اسلامی را (در آینده طبق ضوابط جاری آموزش عالی) با رعایت شرایط زیر ارزیابی کنند.
الف – دانشجویان باید از طریق شرکت و موفقیت در آزمونهای ورودی رسمی (برای آنها که از این پس وارد میشوند طبق ضوابط آموزش عالی) به دانشگاه آزاد اسلامی راه یافته باشند.
ب – دانشجویانی که از این پس وارد میشوند در هنگام ثبت نام و آغاز تحصیلات خود در دانشگاه آزاد اسلامی باید همه شرایط لازم برای ورود به دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی دولتی (از قبیل تعیین وضعیت نظام وظیفه و گزینش عمومی) را طبق اساسنامه مصوب احراز کرده باشند.
ماده ۹ – داشتن مدرک تحصیلی معتبر در هر مقطع (مدرک دیپلم برای دوره کارشناسی و مدرک لیسانس برای دوره کارشناسی ارشد و فوق لیسانس برای دوره دکترا) برای آینده الزامی است و صدور گواهینامه برای دانشجویان موجود نیز برای هر مقطع تحصیلی، مشروط به داشتن گواهی نامه مقطع قبل میباشد که برای آنهایی که مدرک تحصیلی قبلی را ندارند از راههای قانونی موجود یا ارزشیابی ارکان مربوط، در صورت لزوم اقدام میشود.