ماده واحده – مواد ۱ – ۲ – ۳ – ۴ – ۶ – ۷ – ۸ – -۹ – ۱۰ – ۱۱ قانون نظام معماری و ساختمانی مصوب سال ۱۳۵۲ (۲۵۳۲ شاهنشاهی) بهشرح زیر اصلاح میشود:
الف – ماده ۱ – در مرکز هر استان دو سازمان به نامهای سازمان نظام مهندسان معمار و شهرساز و سازمان نظام مهندسان ساختمان و تأسیسات تأسیس میگردد که هر یک مستقل بوده و دارای شخصیت حقوقی میباشند.
ب – ماده ۲ – هدف سازمان نظام مهندسان معمار و شهرساز رعایت اصول معماری و شهرسازی ایجاد امکانات و تسهیلات برای بالا بردن سطح و کیفیت کار اشخاصی است که امر تهیه و نظارت و اجرای طرحهای ساختمانی و شهرسازی به عهده آنها است و هدف سازمان نظام مهندسان ساختمان و تأسیسات رعایت اصول مهندسی در امور محاسبات و اجرای ساختمانی و تأسیساتی و سایر رشتههای مربوط و ایجاد امکانات و تسهیلات برای بهبود کیفیت کار اشخاص است که امور مزبور را به عهده دارند.
ج – ماده ۳ – برای تشکیل هر سازمان در حوزه هر استان وجود حداقل ۲۰ نفر عضو واجد شرایط ضرورت دارد.
د – ماده ۴ – مهندسان معمار و شهرساز و سایر رشتههای مربوط میتوانند به عضویت سازمان نظام مهندسان معمار و شهرساز و مهندسان راه و ساختمان و تأسیسات و مهندسان سایر رشتههای مربوط به ساختمان میتوانند به عضویت سازمان نظام مهندسان ساختمان و تأسیسات پذیرفته شوند.
تبصره – اشخاص حقوقی که در زمینههای فوق فعالیت دارند نیز میتوانند حسب مورد به عضویت سازمان مربوط پذیرفته شوند ولی حق انتخاب کردن و انتخاب شدن را ندارند.
ه – ماده ۶ – واجدین شرایط پس از اعلام وزارت مسکن و شهرسازی باید برای دریافت پروانه اشتغال به وزارت مذکور مراجعه نمایند.
تبصره ۱ – از تاریخی که وزارت مسکن و شهرسازی در هر محل اعلام خواهد نمود وزارتخانهها و مؤسسات دولتی و یا شرکتهایی که دولت در آنها سهیم میباشد علاوه بر رعایت مقررات طرحهای عمرانی فقط به اشخاص حقیقی یا حقوقی که پروانه اشتغال دریافت داشته و احراز عضویت سازمان مربوط را نموده باشند کار طراحی و اجرایی و نظارت در کارهای ساختمان و تأسیسات و معماری و شهرسازی ارجاع خواهند نمود.
تبصره ۲ – در شهرهایی که از طرف وزارت مسکن و شهرسازی با کسب نظر وزارت کشور اعلام خواهد شد شهرداریها برای صدور پروانه ساختمان فقط نقشهای را خواهند پذیرفت که از طرف مهندس دارنده پروانه اشتغال در حدود صلاحیت او امضاء شده باشد.
تبصره ۳ – اشخاصی که به نحو تجربی در تاریخ تصویب این قانون در امور معماری و شهرسازی و ساختمانی و تأسیساتی اشتغال به کار دارند میتوانند طبق آییننامهای که از طرف هیأت مدیره سازمان نظام مهندسان معمار و شهرساز و سازمان نظام مهندسان ساختمان و تأسیسات در پایتخت تصویب خواهد گردید از طرف ادارات مربوط وزارت مسکن و شهرسازی اجازهنامه اشتغال دریافت دارند.
تبصره ۴ – در مورد ارجاع کارهای طراحی و اجرایی و نظارت به مؤسسات خارجی گواهینامه صلاحیت صادر شده از سازمان برنامه و بودجه بجای پروانه اشتغال معتبر خواهد بود.
مقررات مربوط به صدور پروانه کار برای اتباع خارجی که از طرف وزارت کار و امور اجتماعی اجراء میشود کماکان به اعتبار خود باقی است.
و – ماده ۷ – هر سازمان دارای هیأت مدیرهای خواهد بود که در پایتخت از ۱۱ نفر عضو اصلی و سه نفر عضو علیالبدل و در مراکز استانها از ۵ نفر عضو اصلی و یک نفر عضو علیالبدل به انتخاب اعضاء برای مدت سه سال تشکیل میشود.
آییننامه مربوط به نحوه انجام انتخاب و شرایط لازم برای عضویت در هیأت مدیره سازمانها و تعداد نماینده هر یک از رشتههای معماری و شهرسازی یا راه و ساختمان و تأسیسات در هیأت مدیره سازمان ذیربط و نحوه تشکیل و وظایف سازمانها در زمینه حفظ شئون و حیثیت حرفهای و تنظیم روابط بین صاحبان حرف مذکور و کارفرمایان و حفظ حقوق و تعیین تکالیف متقابل آنان نسبت به یکدیگر از طرف وزارت مسکن و شهرسازی تهیه و به تصویب هیأت وزیران خواهد رسید.
ز – ماده ۸ – هر یک از سازمانهای نظام مهندسان معمار و شهرساز و نظام مهندسان ساختمان و تأسیسات دارای یک شورای انتظامی خواهد بود که از سه عضو اصلی و دو عضو علیالبدل منتخب از بین اعضاء سازمان مربوط تشکیل میگردد. انتخاب یک عضو اصلی و یک عضو علیالبدل به عهده هیأت مدیره و انتخاب بقیه اعضاء به عهده اعضاء سازمان
میباشد.
انتخاب کلیه اعضاء شورای انتظامی برای مدت سه سال است.
اعضای شورای انتظامی باید حداقل دارای مدرک تحصیلی لیسانس و ۱۰ سال سابقه کار باشند.
ح – ماده ۹ – هر سازمان در پایتخت دارای یک شورای تجدید نظر انتظامی خواهد بود که از سه نفر عضو اصلی و یک نفر عضو علیالبدل به انتخاب اعضاء سازمان مربوط برای مدت سه سال تشکیل میشود.
اعضای شوراهای تجدید انتظامی باید حداقل دارای مدارک تحصیلی لیسانس و ۱۵ سال سابقه کار باشند.
تبصره ۱ – مرجع تجدید نظر از آرای شورای انتظامی استانها شورای تجدید نظر انتظامی مربوط در پایتخت خواهد بود.
تبصره ۲ – اعضای هیأت مدیره نمیتوانند به عضویت شورای انتظامی و شورای تجدید نظر انتظامی انتخاب شوند.
ط – ماده ۱۰ – مرجع رسیدگی به شکایات اشخاص و تخلفات هر یک از صاحبان رشتههای مربوط به ساختمان و تأسیسات و معماری و شهرسازی، شورای انتظامی مربوط میباشد.
آییننامه طرز تعقیب و رسیدگی به تخلفات در شورای انتظامی و نحوه اجراء احکام صادر شده همچنین نحوه رسیدگی به تخلفات اعضاء شورای انتظامی از طرف وزارت مسکن و شهرسازی تهیه و به تصویب کمیسیونهای دادگستری و مسکن و شهرسازی مجلسین خواهد رسید.
تبصره ۱ – هیأت مدیره هر یک از سازمانهای نظام مهندسان معمار و شهرساز و نظام مهندسان ساختمان و تأسیسات میتوانند بدون شکایت شاکی نیز تعقیب هر یک از صاحبان حرف را از شورای انتظامی مربوط درخواست نمایند.
تبصره ۲ – مرجع رسیدگی به تخلفات در مسائل مربوط به امور معماری و شهرسازی و ساختمان و تأسیسات استانی که فاقد سازمان مربوط باشد شورای انتظامی و سازمان استان مجاور به تشخیص سازمان مربوط در پایتخت خواهد بود.
تبصره ۳ – هر گاه در تشخیص و تعیین صلاحیت بین سازمانها و شوراهای انتظامی مربوط به نظام مهندسان معمار و شهرساز و نظام مهندسان ساختمان و تأسیسات اختلاف نظر حاصل شود در کلیه موارد، وزارت مسکن و شهرسازی مرجع تعیینکننده سازمان ذیصلاحیت خواهد بود.
ی – تبصره ۱ ماده ۱۱ – اشخاصی که به سه مرتبه محرومیت موقت از کار محکوم شده باشند در صورتی که برای بار چهارم نیز مرتکب تخلفی گردند به محرومیت از کار که از ۴ سال کمتر و از ده سال بیشتر نباشد محکوم خواهند شد.
قانون فوق مشتمل بر یک ماده پس از تصویب مجلس سنا در جلسه روز چهارشنبه ۲۵۳۶.۴.۲۲ در جلسه فوقالعاده روز یکشنبه ششم شهریورماه دو هزار و پانصد و سی و شش شاهنشاهی به تصویب مجلس شورای ملی رسید.
رییس مجلس شورای ملی – عبدالله ریاضی