‌قانون اصلاح بعضی از مواد قانون مواد خوردنی و آشامیدنی و آرایشی و بهداشتی

تاریخ تصویب: ۱۳۵۳/۱۲/۱۸
تاریخ انتشار: ۱۳۵۴/۰۱/۱۹

‌ماده واحده – ماده دو اصلاحی مواد ۱ و ۳ قانون مواد خوردنی و آشامیدنی و آرایشی و بهداشتی به شرح زیر اصلاح و تبصره ماده ۲ حذف و دو‌ تبصره به ماده ۳ اضافه می‌گردد:

‌الف – در ماده یک بند زیر به عنوان بند ششم اضافه می‌شود:
6 – ساختن مواد تقلبی خوردنی و آشامیدنی و آرایشی و بهداشتی.

ب – ماده ۲ – ارتکاب هر یک از اعمال مذکور در ماده یک حسب مورد مستوجب یکی از مجازاتهای زیر خواهد بود:
این که مصرف آن موجب بیماری یا آسیبی نگردد مجازات مرتکب سه ماه تا یک سال
1 – در مواردی که مواد مذکور در ماده یک به دست مصرف‌کننده نرسیده یا حبس جنحه‌ای خواهد بود که در هر حال سازنده یا تهیه‌کننده یا‌ مخلوط‌کننده مواد تقلبی به حبس جنایی درجه ۲ از دو تا پنج سال محکوم خواهد شد.
2 – در صورتی که مصرف مواد مذکور موجب بیماری مصرف‌کننده یا آسیبی گردد که معالجه آن کمتر از یک ماه باشد مجازات مرتکب شش ماه تا دو سال‌ حبس جنحه‌ای خواهد بود و هرگاه مدت معالجه بیشتر از یک ماه باشد. مجازات مرتکب یک سال تا سه سال حبس جنحه‌ای است و در هر دو مورد‌ سازنده یا تهیه‌کننده یا مخلوط‌کننده مواد تقلبی به حبس جنایی درجه یک از سه سال تا ده سال محکوم خواهد شد.
3 – در صورتی که مصرف مواد مذکور موجب نقض یکی از اعضای مصرف‌کننده گردد مجازات مرتکب با توجه به میزان نقض سه تا ده سال حبس‌ جنایی درجه یک است و در این مورد سازنده یا تهیه‌کننده یا مخلوط‌کننده مواد تقلبی به حبس جنایی درجه یک از پنج سال تا پانزده سال محکوم‌ می‌شود.
4 – در صورتی که مصرف مواد بهداشتی یا آرایشی موجب نقص زیبایی یا کراهت منظر شود مجازات مرتکب با توجه به میزان نقض یا کراهت یک تا‌سه سال حبس جنحه‌ای خواهد بود و در این مورد سازنده یا تهیه‌کننده یا مخلوط‌کننده آن با مواد خارجی به حبس جنایی درجه دو از دو سال تا ده سال‌ محکوم خواهد شد.

ج – ماده ۳ – در صورتی که مصرف مواد خوردنی و آشامیدنی و آرایشی و بهداشتی منجر به فوت مصرف‌کننده گردد مجازات سازنده یا تهیه‌کننده‌ یا مخلوط‌کننده اعدام است و در سایر موارد مذکور در ماده یک در صورتی که منجر به فوت شود مجازات مرتکب سه سال تا پانزده سال حبس جنایی‌ درجه یک است.

‌تبصره ۱ – مرتکب هر یک از جرایم مذکور در این ماده و ماده ۲ این قانون علاوه بر کیفر مقرر جز در مورد اعدام به پرداخت جزای نقدی از بیست هزار‌ ریال تا پانصد هزار ریال و محرومیت از اشتغال به کسب یا کار مربوط به مواد خوردنی یا آشامیدنی یا آرایشی یا بهداشتی از یک تا سه سال محکوم‌ خواهد شد.

‌تبصره ۲ – در تمام موارد مذکور در این قانون هرگاه معلوم شود که مواد تقلبی با علم اطلاع مدیر یا صاحب مؤسسه یا کارگاه ساخت یا تهیه یا با مواد‌ خارجی مخلوط شده است اشخاص مذکور به همان مجازاتی که برای مباشر عمل مقرر است محکوم خواهند شد.


‌قانون فوق مشتمل بر یک ماده پس از تصویب مجلس سنا در جلسه روز دوشنبه ۱۳۵۳.۱۰.۳۰، در جلسه روز یکشنبه هیجدهم اسفند ماه یک هزار و‌ سیصد و پنجاه و سه شمسی به تصویب مجلس شورای ملی رسید.

‌رییس مجلس شورای ملی عبدالله ریاضی