ماده ۱ – وزارت آموزش و پرورش مکلف است در هر منطقه که مقدمات و امکانات واگذاری امور مالی و اداری آموزش و پرورش به مردم فراهم شود شورای آموزش و پرورش آن منطقه را طبق مقررات این قانون تشکیل دهد.
تبصره ۱ – حدود هر منطقه تابع قانون تقسیمات کشوری است و تا زمانی که در هر منطقه مقدمات اجرای این قانون فراهم نشده باشد امور آن منطقه از طریق شورای آموزش و پرورش شهرستان مرکزی استان یا فرمانداری کل مربوط انجام میشود.
تبصره ۲ – وزارت آموزش و پرورش مکلف است در ظرف پنج سال از تاریخ تصویب این قانون موجبات اجرای آن را در تمام شهرستانها فراهم کند.
ماده ۲ – ترکیب شوراهای آموزش و پرورش منطقهای و تعداد و صلاحیت اعضای آنها طبق آییننامهای خواهد بود که به تصویب کمیسیونهای آموزش و پرورش و استخدام مجلسین رسیده باشد.
[آییننامه اجرای ماده ۲ قانون تشکیل شورای آموزش و پرورش منطقه]
ماده ۳ – وظائف و اختیارات شوراهای آموزش و پرورش به شرح زیر است:
الف – تصویب برنامههای سالانه توسعه و ازدیاد مدارس منطقه در سطوح مختلف تابع وزارت آموزش و پرورش و توسعه مراکز ورزشی و کتابخانههای مدارس و سایر فعالیتهای آموزشی و امور بهداشتی مدارس طبق احتیاجات محلی بر اساس ضوابط و خط مشیهای کلی کشور به پیشنهاد رییس آموزش و پرورش منطقه.
ب – تصویب و اصلاح بودجه منطقه که از طرف مسئول آموزش و پرورش منطقه با استفاده از اعتبارات دولتی و منابع محلی پیشنهاد میشودرعایت اعتبارات فصول بودجه دولتی الزامی است ولی شوری میتواند به پیشنهاد مسئول آموزش و پرورش منطقه حداکثر تا ۱۰ درصد از اعتبارات هریک از فصول را کسر و به فصول دیگر اضافه نماید.
ج – تعیین سهمیه بودجه شهرستانهایی که شورای آموزش و پرورش منطقهای آن تشکیل نشده است.
د – انجام دادن وظائفی که شورای عالی آموزش و پرورش به موجب اختیارات قانونی خود به این شوراها محول میکند.
ه – اجازه استخدام معلم موقت از عواید محلی طبق آییننامه خاص.
و – پیشنهاد وضع عوارض خاص به انجمن شهر برای ساختن دبستان و اجرای تعلیمات اجباری.
ماده ۴ – در هر منطقهای که مقررات این قانون اجرا میشود اعتبارات آن منطقه به طور مجزی به عنوان کمک در بودجه کل کشور منظور و از طرف وزارت آموزش و پرورش به منطقه ابلاغ میشود.
تبصره – کمکهای منظور در این ماده در آغاز هر سه ماه از طرف خزانهداری کل در اختیار اداره آموزش و پرورش محل گذارده میشود که طبق مصوبات شورای آموزش و پرورش منطقه به مصرف برسانند.
ماده ۵ – شورای آموزش و پرورش منطقه در موقع تصویب بودجه یا اصلاح بودجه با توجه به مقتضیات محلی در هر یک از شهرستانها علاوه بر حقوق و مزایایی که طبق مقررات قانون استخدام کشوری به آموزگاران و دبیران تعلق میگیرد از عواید محلی مزایای محلی برای آنان منظور یا کمکهای دیگری برای رفاه حال آنان از طریق تأمین مسکن و نظائر آن پیشبینی خواهد کرد.
تبصره – کسور بازنشستگی مشمول قانون استخدام کشوری و مالیات و حق بیمه و سایر حقوق دولت کماکان طبق قوانین و مقررات جاری از طریق ادارات دارایی محل به صندوقهای مربوط پرداخت خواهد شد.
ماده ۶ – کلیه عوایدی که با تصویب انجمن شهر یا قائممقام آن برای کمک به آموزش و پرورش وصول میشود در حساب مخصوص شورای آموزش و پرورش منطقهای منظور خواهد شد و طبق بودجه مصوب به مصرف خواهد رسید.
ماده ۷ – آییننامههای امور مالی و استخدامی (موضوع بند ه ماده ۳) و مزایای محلی (موضوع ماده پنج) با تصویب هیأت دولت قابل اجرا خواهد بود.
ماده ۸ – انحلال هر یک از شوراهای آموزش و پرورش منطقهای به پیشنهاد وزارت آموزش و پرورش و تصویب هیأت وزیران عملی خواهد شد.
ماده ۹ – [الحاقی ۱۳۵۴/۳/۸]
وزارت آموزش و پرورش میتواند در هر یک از سرپرستیهای مدارس ایرانی خارج از کشور شورایی که ترکیب آن به موجب تصویبنامه هیأت وزیران تعیین خواهد شد تشکیل دهد و امور مدارس هر یک از سرپرستیها را از طریق شورای مذکور بر اساس مقررات قانون تشکیل شورای آموزش و پرورش منطقهای اداره کند.
تبصره – به وزارت آموزش و پرورش اجازه داده میشود اعتبارات هر یک از سرپرستیهای مدارس ایرانی خارج کشور را که شورای آن تشکیل میشود با موافقت سازمان برنامه و بودجه و وزارت امور اقتصادی و دارایی از اعتبارات مصوب سال ۱۳۵۴ ادارات مرکزی وزارت آموزش و پرورش کسر و بهعنوان کمک در اختیار سرپرستی مربوط قرار دهد.
قانون فوق مشتمل بر ۸ ماده و ۴ تبصره که در جلسه روز چهارشنبه ۱۳۴۸.۱۱.۸ به تصویب مجلس سنا رسیده بود، در جلسه روز یکشنبه نوزدهم بهمن ماه یک هزار و سیصد و چهل و هشت شمسی مورد تصویب مجلس شورای ملی قرار گرفت.
رییس مجلس شورای ملی – عبدالله ریاضی