ماده واحده – به موجب ماده واحده (قانون نحوه خرید ماشین آلات و سایر لوازم برای اجرای طرحهای مصوب برنامههای عمرانی کشور) مصوب ۲۴ خردادماه ۱۳۴۵ موافقتنامه همکاری اقتصادی و فنی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری مجارستان را که در تاریخ ۲۱ فروردین ماه ۱۳۴۷ برابر دهم آوریل ۱۹۶۸ به امضای نمایندگان مختار طرفین رسیده است و مشتمل بر یک مقدمه و ۱۲ ماده و یک ضمیمه میباشد تصویب و به دولت اجازه داده میشود مفاد آن را به موقع اجرا بگذارد.
تصمیم فوق مشتمل بر یک ماده که به استناد قانون نحوه خرید ماشین آلات و سایر لوازم برای اجرای طرحهای مصوب برنامههای عمرانی کشور در تاریخ روز دوشنبه سوم تیر ماه ۱۳۴۷ به تصویب کمیسیون دارایی مجلس شورای ملی رسیده بود در تاریخ روز دوشنبه هفدهم تیرماه یک هزار و سیصد و چهل و هفت مورد تصویب کمیسیون دارایی مجلس سنا قرار گرفت.
رییس مجلس شورای ملی – عبدالله ریاضی
موافقتنامه همکاری اقتصادی و فنی
بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری مجارستان
دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری مجارستان نظر به تمایل و علاقهای که به توسعه همکاری اقتصادی و فنی در سطح وسیعتر دارند و با توجه به افزایش امکاناتی که به وسیله توسعه پایدار اقتصاد ملی دو کشور برای گسترش روابط اقتصادی ایجاد شده است در موارد زیر توافق کردند.
ماده ۱ – دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری مجارستان در محدوده این موافقتنامه در مورد انعقاد یک موافقتنامه درازمدت همکاری اقتصادی و فنی توافق حاصل کردند.
مجارستان در محدوده شرایط این موافقتنامه ماشین آلات و قطعات یدکی و تجهیزات مورد نیاز را در اختیار ایران میگذارد.
مجارستان همچنین امور مربوط به مطالعات و تحقیقات را انجام داده و نقشهها و کمکهای فنی را برای اجرا و به کار انداختن ماشین آلات و تجهیزات تحویلی در اختیار ایران خواهد گذارد و کارآموزی فنی کارکنان ایرانی را در مورد اداره تأسیسات مربوط به عهده خواهد گرفت.
دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری مجارستان موافقت کردند که بهای کالاهای تحویلی و کمکهای فنی که در محدوده این موافقتنامه از طرف مجارستان در اختیار ایران گذارده میشود به مصرف خرید نفت خام از شرکت ملی نفت ایران برسد.
فهرست طرحهای صنعتی. ماشین آلات و تجهیزات که مجارستان پیشنهاد تحویل آن را به ایران داده است به صورت ضمیمه یک منضم به موافقتنامه حاضر میباشد. این فهرست ممکن است با توافق طرفین در مورد سایر طرحهای صنعتی ماشین آلات، تجهیزات و کالاهای دیگر اضافه و تکمیل گردد.
ماده ۲ – دولت جمهوری مجارستان اعتباری بالغ بر ۴۰ میلیون دلار ایالات متحده به ایران واگذار میکند. این اعتبار ۸۰ درصد ارزش فوب (فرانکومرز- مجارستان) ماشین آلات و قطعات یدکی و تجهیزاتی را که مجارستان به ایران تحویل میدهد و همچنین ۸۰ درصد ارزش کمکها و خدمات فنی را که از طرف مجارستان در محدوده این موافقتنامه در اختیار ایران گذارده میشود تأمین خواهد کرد.
به اعتبارات استفاده شده بهرهای معادل ۲.۵ درصد در سال تعلق خواهد گرفت.
بهره از تاریخ استفاده اعتبار مربوط محاسبه و فقط به دیون پرداخت نشده تعلق خواهد گرفت و هم زمان با پرداخت اقساط مربوط پرداخت خواهد شد.
ماده ۳ – مبالغ اعتباری که در هر دوره ششماهه برای تحویل کالا و در اختیار گذاردن کمکهای فنی مورد استفاده قرار گرفته است به اقساط متساوی سالانه تا مدت ۱۰ سال باز پرداخت خواهد شد.
مدت باز پرداخت اعتبار استفاده شده و تعداد اقساط در قراردادهای انفرادی با در نظر گرفتن نوع کالا و ارزش قراردادهای منعقده تعیین خواهد شد.
سررسید اولین قسط یک سال پس از اتمام آخرین روز دوره ششماهه مربوط بوده و سررسید اقساط بعدی هر سال در همان روز خواهد بود.
تاریخ استفاده از اعتبار مربوط تاریخ بارنامه و یا هر گونه اسناد حمل میباشد.
ماده ۴ – قراردادهایی که برای استفاده از اعتبار مذکور در ماده ۲ این موافقتنامه منعقد میگردد باید در ظرف مدت ۵ سال از تاریخ اجرای قانونی این موافقتنامه انعقاد یابد. مدت استفاده از اعتبار مذکور ممکن است از طریق توافق متقابل مقامات صلاحیتدار دو کشور تمدید گردد.
ماده ۵ – قراردادها از طریق مذاکرات مستقیم بین سازمانها – بنگاهها – مؤسسات و شرکتهای دو کشور که از طرف ایران توسط وزیر اقتصاد دولت شاهنشاهی ایران و از طرف مجارستان توسط وزیر بازرگانی خارجی دولت جمهوری مجارستان تعیین و معرفی میشوند منعقد خواهد شد.
در محدوده موافقتنامه حاضر ضمن قراردادهای مربوط کلیه شرایط اساسی فنی و بازرگانی که برای اجرای صحیح این موافقتنامه ضروری میباشد قید خواهد شد.
قیمت کالاهایی که طرفین تحت این موافقتنامه به یکدیگر تحویل میدهند بر اساس قیمتهای قابل رقابت جاری در بازار جهانی برای محصول مربوط یا محصول مشابه به دلار ایالات متحده تعیین خواهد شد.
ماده ۶ – باز پرداخت اعتبار و همچنین بهره متعلق به آن که به موجب ماده ۲ این موافقتنامه باید صورت گیرد به وسیله برواتی که در سررسید معین از طرف صادرکننده مجارستانی کشیده شده و واردکننده ایرانی قبولی آن را اعلام داشته تأمین و تضمین خواهد شد.
هر گاه واردکننده یک سازمان دولتی باشد که از طرف دولت ایران برای استفاده از تسهیلات اعتبار موجود مجاز شناخته شده باشد در این صورت دولت شاهنشاهی ایران پرداخت بروات قبولی را در محدوده این موافقتنامه تضمین خواهد کرد.
در صورتی که واردکننده یک مؤسسه خصوصی ایرانی باشد بروات را میتوان به وسیله تضمیننامه که طبق قوانین جاری ایران توسط یکی از بانکهای مجاز که از طرف بانک مرکزی ایران برای این امر صالح شناخته شده و مورد قبول طرف مجارستانی باشد صادر میگردد تضمین کرد.
ماده ۷ – به منظور ثبت و نگاهداری حساب کالاهای تحویلی و کمکهای فنی که تحت این موافقتنامه در اختیار گذارده میشود بانک ملی مجارستان در دفاتر خود یک حساب اعتبار به نام بانک مرکزی ایران باز خواهد کرد.
این حساب به دلار آمریکایی (واحد محاسبه) نگاهداری میگردد و عنوان آن “حساب اعتبار موافقتنامه همکاری اقتصادی و فنی ایران” ۱۹۶۸ خواهد بود.
بانک مرکزی ایران در دفاتر خود حساب متقابل باز خواهد کرد ک عنوان آن “حساب اعتبار موافقتنامه همکاری اقتصادی و فنی مجارستان” ۱۹۶۸ خواهد بود.
با ارائه صورتحساب – بارنامه و یا سایر اسناد حمل و نقل که منطبق با شرایط و مدت مقرر در قرارداد مربوط باشد بانک ملی مجارستان حساب اعتبار مذکور در فوق را بدهکار خواهد کرد.
آگهی بدهی مربوط را برای ثبت در حساب متقابل به بانک مرکزی ایران خواهد فرستاد.
بانک ملی مجارستان به عنوان کارگزار دولت جمهوری مجارستان بروات مربوط را قبل از سررسید جهت وصول به بانک مرکزی ایران یا هر بانک مجاز دیگر در ایران خواهد فرستاد.
ماده ۸ – کلیه پرداختهای موضوع این موافقتنامه در یک حساب فرعی از حساب تهاتری تحت عنوان حساب فرعی موافقتنامه همکاری اقتصادی و فنی ۱۹۶۸ ثبت گردیده و از طرف مجارستان به مصرف خرید نفت خام از شرکت ملی نفت ایران خواهد رسید.
طرفین موافقت خواهند کرد که قسمتی از این وجوه به مصرف خرید کالاهای ساخته شده و نیمه ساخته شده و سایر کالاهای ایرانی برسد.
ماده ۹ – بانک مرکزی ایران که از طرف دولت شاهنشاهی ایران و بانک ملی مجارستان که از طرف دولت جمهوری مجارستان عمل میکنند با توافق فیمابین کلیه ترتیبات لازم بانکی این موافقتنامه را خواهند داد.
ماده ۱۰ – مشخصات نفت خام قابل تحویل از ایران که شامل تجزیه نوعی و ترکیبات کیفی میباشد به صورت ضمیمه ۲ منضم به موافقتنامه حاضر میباشد ولی سازمانهای صلاحیتدار دو کشور ممکن است در مورد سایر انواع سایر انواع نفت خام موجود و مناسب برای طرفین توافق نمایند.
ماده ۱۱ – به منظور تأمین اجرای رضایتبخش این موافقتنامه طرفین در مورد تشکیل یک کمیته مشترک در سطح وزراء مرکب از نمایندگان دو کشور که از طرف دولت مربوط انتخاب میشوند موافقت کردند این کمیته سالانه یک بار به طور متناوب در تهران و بوداپست تشکیل جلسه خواهد داد.
ماده ۱۲ – این موافقتنامه پس از تصویب مقامات صلاحیتدار دو کشور و از تاریخ مبادله اسناد تصویب قوت اجرایی خواهد یافت.
این موافقتنامه تا زمانی که کلیه تعهدات ناشی از اجرای آن انجام نگردیده معتبر میباشد.
در تهران در تاریخ ۱۰ آوریل ۱۹۶۸ در دو نسخه اصلی به زبان انگلیسی تنظیم گردیده که هر دو نسخه متساویاً معتبر میباشد.
از طرف دولت شاهنشاهی ایران – از طرف دولت جمهوری مجارستان
علینقی عالیخانی وزیر اقتصاد – ژوزف بیرو وزیر بازرگانی خارجی
ضمیمه یک
فهرست کالاهای مجارستان
الف – تجهیزات کامل برای طرحهای توسعه صنعتی.
1 – محصولات صنایع فلزی.
کارخانه تولید لولههای بدون درز
کارخانه تولید الکترود برای جوشکاری.
کارخانه ساخت سیلندر گاز.
2 – صنعت آلومینیوم.
مطالعات زمینشناسی و استخراج ذخایر بوکسیت.
کارخانه تهیه و تولید آلومینا.
3 – تجهیزات صنایع شیمیایی.
کارخانههای تولید عوامل حفظ گیاه.
کارخانههای تولید رزین مصنوعی و پلاستیسیزر.
کارخانههای کامل تهیه رنگها – ورنیها و لاکالکلی.
کارخانههای کامل تولید مواد محترقه صنعتی.
کارخانههای تولید گازهای صنعتی.
کارخانههای عمل آوردن سنگ فسفات.
کارخانههای متفرقه – کارخانهها – و تجهیزات برای صنایع شیمیایی و نفت.
4 – صنایع دارویی.
کارخانههای کامل تولید مواد شیمیایی جهت تهیه مواد اولیه و اصلی – ساخت دارو – عمل آوردن – آماده ساخت و بستهبندی.
کارخانههای تهیه داروهای اختصاصی.
کارخانههای کامل تهیه محصولات دامپزشکی منجمله مواد غذایی مکمل مخصوص دام.
5 – تجهیزات عمل آوردن محصولات کشاورزی و کارخانههای صنایع غذایی سردخانه و دستگاههای آن.
کارخانههای کامل کنسروسازی.
جوجهکشی و مراحل عملآوردن آن.
لبنیات.
کشتارگاه و واحدهای عمل آوردن گوشت و فرآوردههای آن – آسیاب آرد.
آزمایشگاههای کامل برای صنایع غذایی.
سازمان دادن و تجهیز انستیتوهای تحقیقاتی و کنترل مواد غذایی.
ب – کالاهای مربوط به توسعه نواحی کشاورزی.
سازمان دادن توزیع آب – اداره امور آب – طرحریزی آبیاری و تهیه و تحویل تجهیزات آبیاری و مراکز تلمبه و غیره.
برنامهریزی کشاورزی صنعتی برای افزایش بازده و اجرای آن – مکانیزه کردن مزارع ماشین آلات کشاورزی – تراکتورهای سنگین چهار چرخ.
صنعتی کردن واحدهای کشاورزی یا نواحی برای عملآوردن و حفظ و نگهداری بیشتر محصولات کشاورزی.
پ – اداره امور آب و تهیه آن.
روشهای تصفیه آب برای قراء و شهرهای کوچک و تجهیزات قابل حمل تصفیه آب.
عملیات مربوط به آبهای سطحی مطابق با روشهای ثبت شده مجارستان.
سیستمهای آبرسانی مدور برای کارخانجات صنعتی و تغلیظ سنگهای معدنی و ذوب فلزات.
ت – معدن.
مطالعات زمینشناسی و طرحریزی و بهرهبرداری منجمله تحویل تأسیسات.
تجهیزات تغلیظ سنگ و مواد معدنی
ث – تأسیسات برق.
ایستگاههای ترموالکتریک و نیروی برق به وسیله آب شبکههای انتقال و ایستگاههای فرعی کامل برای توزیع نیرو کارخانههای ساخت ماشین آلات و دستگاههای برقی.
ج – تجهیزات راهآهن.
لوکوموتیوهای دیزلی.
قطارهای دیزلی کوچک.
واگنهای مسافری راهآهن با دستگاه تهویه مطبوع و بدون آن واگنهای خواب و غذاخوری مجهز به دستگاه تهویه مطبوع واگنهای پستی و واگنهای باری.
واگنهای باری برای حمل سنگهای معدنی – سنگ آهک و ذغال سایر انواع واگنهای باری تجهیزات مخابرات علائم راهنمایی و ایمنی.
چ – تجهیزات مخابراتی.
دستگاههای فرکانس کاریر برای سیستمهای باز و تلفنهای کابلی و شبکههای تلگراف.
تجهیزات برای شبکههای امواج خیلی کوتاه.
رادیو تلفنهای فرکانس خیلی زیاد (UHF) و فرکانس مافوق (VHF).
شعبههای خصوصی تلفنهای اتوماتیک.
تأمین کارخانجاتی برای ساخت تجهیزات مخابراتی.
ح – سیستم کنترل خودکار برای لولههای گاز و نفت.
خ – تجهیزات و وسائل برای تعلیمات عالی و کارآموزی فنی.
تجهیزات و وسائل برای دانشگاهها و دبیرستانها.
تجهیزات و وسائل برای دبیرستانها و مدارس فنی.
آزمایشگاههای کامل و کارگاهها (ماشین آلات وسائل آزمایشی).
د – بیمارستانهای کامل و تجهیزات طبی.
موافقتنامه فوق مشتمل بر یک مقدمه و دوازده ماده و یک ضمیمه منضم به تصمیم متخذه کمیسیون دارایی مجلسین در مورد موافقتنامه همکاری اقتصادی و فنی بین دولت شاهنشاهی ایران و دولت جمهوری مجارستان است.
رییس مجلس شورای ملی – عبدالله ریاضی