‌قانون تأسیس وزارت علوم و آموزش عالی

تاریخ تصویب: ۱۳۴۶/۱۱/۳۰
تاریخ انتشار: ۱۳۴۶/۱۲/۰۹
اطلاعات بیشتر:

[به موجبقانون اصلاح قانون تأسیس وزارت علوم و آموزش عالی، مصوب ۱۳۵۳/۵/۸ نسخ ضمنی شده است.]

‌ماده ۱ – به موجب این قانون وزارت علوم و آموزش عالی به منظور انجام وظایف زیر تأسیس می‌گردد:

‌الف – تعیین هدف‌های علمی و تحقیقاتی و آموزشی و تهیه و تنظیم برنامه‌های مربوط به علوم و پژوهش‌های علمی و آموزش عالی با توجه به‌ نیازمندی‌های کشور.

ب – تعیین خط مشی آموزشی کشور و تمرکز برنامه‌ریزی در امر آموزش ملی و تنظیم طرح‌های کلی و اساسی آموزشی در کلیه سطوح و رشته‌های‌ تعلیماتی و هماهنگ ساختن آنها با یکدیگر در مورد طرح‌های مربوط به تعلیمات در سطوح ابتدایی و متوسطه، وزارت علوم و آموزش عالی هدف‌ مذکور را با همکاری وزارت آموزش و پرورش و در مورد طرح‌های مربوط به مسائل فرهنگ و هنر با همکاری وزارت فرهنگ و هنر تأمین خواهد کرد.

پ – نظارت بر امور دانشگاه‌ها و دانشکده‌ها و مؤسسات آموزش عالی و صدور اجازه تأسیس یا توسعه آنها و هم چنین جلوگیری از ادامه فعالیت‌ و یا لغو اجازه در صورت عدم رعایت مقررات به موجب آیین‌نامه.
در مورد تأسیس مؤسسات آموزش عالی هنری وزارت علوم و آموزش عالی و وزارت‌ فرهنگ و هنر با توجه به مفاد قانون شورای عالی فرهنگ و هنر و مفاد این قانون طبق آیین‌نامه‌ای که به پیشنهاد وزارت علوم و آموزش عالی و وزارت‌ فرهنگ و هنر به تصویب هیأت وزیران خواهد رسید عمل خواهند کرد.
‌وزیر علوم و آموزش عالی عضو شورای عالی فرهنگ و هنر خواهد بود.

ت – تعیین خط مشی کلی در مورد اعزام دانشجویان به خارج از کشور و اداره امور مربوط به آنان در مراحل اعزام و تحصیل و بازگشت با همکاری‌ وزارت امور خارجه و وزارت کار و امور اجتماعی.

ث – اهتمام در توسعه پژوهش‌های علمی در سراسر کشور و تشویق و ارشاد پژوهش‌های جمعی و فردی.

ج – بسط و توسعه و ترویج علوم و فنون در شئون مختلف کشور.

چ – ایجاد یا تجهیز و توسعه مراکز تحقیقاتی و علمی مورد نیاز و نظارت بر کلیه مراکز تحقیقاتی و علمی کشور.

ح – بررسی و هماهنگ ساختن طرح‌های تحقیقاتی وزارتخانه‌ها و مؤسسات دولتی و مراکز تحقیقاتی دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی و‌ تجویز ادامه یا تعطیل برنامه‌های تحقیقاتی وابسته به دولت.
‌طرح‌های تحقیقاتی طرح‌هایی است که هدف آنها به دست آوردن اطلاعات نو در زمینه‌های علوم و فنون است.


‌ماده ۲ – از تاریخ تصویب این قانون کلیه وظایف و اختیارات وزیر آموزش و پرورش در شورای مرکزی دانشگاه‌ها و هیأت‌های امناء دانشگاه‌ها یا‌ دانشکده‌ها و مؤسسات آموزش عالی به وزیر علوم و آموزش عالی محول می‌گردد.


‌ماده ۳ – از تاریخ تصویب این قانون وظایف و اختیارات وزارت آموزش و پرورش در امور مربوط به دانشسرای عالی و بخش تربیت دبیر هنرسرای‌ عالی به وزارت علوم و آموزش عالی تفویض می‌شود.

‌تبصره – هیأت وزیران مجاز است در صورتی که لازم بداند ظرف یک سال پس از تصویب این قانون اختیارات و وظایف وزارت آموزش و پرورش‌ در مورد انستیتوهای تکنولوژیک و هنرستان‌ها را پس از تصویب کمیسیون‌های مربوط مجلسین به وزارت علوم و آموزش عالی واگذار کند.


‌ماده ۴ – از تاریخ تصویب این قانون وظایف و اختیارات وزارت آموزش و پرورش در مورد اداره امور نمایندگی ثابت ایران در یونسکو و امور‌ بورس‌های خارجی و روابط فرهنگی در سطح آموزش عالی به وزارت علوم و آموزش عالی تفویض می‌شود.


‌ماده ۵ – از تاریخ تصویب این قانون وظایف و اختیارات شورای عالی آموزش و پرورش در اموری که مربوط به ماده یک این قانون می‌شود و نیز‌ رسیدگی به مدارک تحصیلی صادره از مؤسسات آموزش عالی خارجی و تعیین ارزش و تطبیق آنها با مراجع تحصیلی در ایران به وزارت علوم و آموزش‌ عالی محول می‌شود.

‌تبصره ۱ – تعیین ضابطه‌های لازم در مورد رسیدگی به مدارک مذکور به عهده شورایی خواهد بود که طبق آیین‌نامه در وزارت علوم و آموزش عالی‌ بدین منظور تشکیل خواهد شد.

‌تبصره ۲ – ضابطه‌های مربوط به ارزش مدارک تحصیلی مؤسسات آموزش هنری خارجی کماکان از طرف شورای عالی فرهنگ و هنر تعیین خواهد‌ شد.


‌ماده ۶ – وزارت علوم و آموزش عالی مجاز است شوراها و مراکز و مؤسساتی را که برای انجام هدف‌های مندرج در این قانون لازم باشد تشکیل‌ دهد. امور مالی و استخدامی مراکز و مؤسسات مزبور در صورت لزوم تابع مقررات خاص خواهد بود که در اساسنامه آنها پیش‌بینی شده و به تصویب‌ کمیسیون‌های دارایی و امور استخدام و سازمان‌های اداری و کمیسیون مربوط مجلسین رسیده باشد.


‌ماده ۷ – آن تعداد از مستخدمین وزارت آموزش و پرورش و آن مبلغ از بودجه و دارایی آن که لازم است در اجرای این قانون به وزارت علوم و‌ آموزش عالی منتقل شود به وسیله وزارتخانه‌های مذکور تعیین و به تصویب هیأت وزیران خواهد رسید.


‌ماده ۸ – وزارت علوم و آموزش عالی مکلف است مقررات قانونی راجع به تأسیس شورای مرکزی دانشگاه‌ها را با توجه به وظایف و هدف‌های‌ مندرج در این قانون مورد تجدید نظر قرار داده و برای تصویب کمیسیون‌های مربوط به مجلسین تقدیم کند.
‌مصوبات کمیسیون‌های مذکور تا تصویب نهایی مجلسین قابل اجراء خواهد بود.


‌ماده ۹ – آیین‌نامه‌های لازم برای اجرای این قانون به وسیله وزارت علوم و آموزش عالی تهیه و به تصویب هیأت وزیران خواهد رسید.


‌ماده ۱۰ – وزارت علوم و آموزش عالی مکلف است سازمان لازم را برای انجام وظایف محوله بر اساس تبصره ۳ ماده ۸ لایحه قانونی استخدام‌ کشوری مصوب ۳۱ خرداد ماه ۱۳۴۵ تهیه کند.


‌قانون بالا مشتمل بر ده ماده و سه تبصره که در جلسه روز پنجشنبه دوازدهم بهمن ماه یک هزار و سیصد و چهل و شش به تصویب مجلس شورای ملی‌ رسیده بود در جلسه روز دوشنبه سی‌ام بهمن ماه یک هزار و سیصد و چهل و شش شمسی به تصویب مجلس سنا رسید.

‌رییس مجلس سنا – مهندس شریف امامی