‌آیین‌نامه فوق‌العاده سختی خدمت دریانوردان و آب‌بازان نیروی دریایی شاهنشاهی [مصوب ۱۳۴۳]

تاریخ تصویب: ۱۳۴۳/۰۸/۳۰
تاریخ انتشار: ۱۳۴۳/۰۸/۳۰

ماده ۱ – در اجرای ماده (۶۷) قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی مصوب سی‌ام تیرماه ۱۳۳۶ به افسران و درجه‌داران و افراد داوطلب‌ رسته‌های مخصوص نیروی دریایی که در نیروی دریایی خدمت می‌نمایند (‌اعم از فنی و غیر فنی و آب‌کاوان) فوق‌العاده سختی خدمت دریانوردی و‌ آب‌کاوی ماهیانه و برابر مقررات این آیین‌نامه پرداخت می‌گردد.


‌ماده ۲ – غواص (‌آب‌کاو) به افسر – درجه‌دار – افراد داوطلب – دانشجو و دانش‌آموزی اطلاق می‌گردد که دوره آموزشگاه غواصی را در داخل یا‌ خارج کشور با موفقیت به پایان رسانیده و گواهینامه غواصی را دریافت کرده باشد.

(‌طبقه‌بندی افسران)
‌درجه‌داران و افراد داوطلب و دانشجویان و دانش‌آموزان غواصی نیروی دریایی از لحاظ دریافت فوق‌العاده سختی خدمت آب‌کاوی (‌غواصی) به شرح‌ زیر است:
‌طبقه یکم – فرمانده مرکز آموزش مردان قورباغه‌ای – فرمانده آموزشگاه غواص – مربیان غواصی و افسرانی که دوره آموزشگاه غواصی را به پایان‌ رسانیده و به دریافت گواهینامه غواصی نائل شده‌اند و همچنین درجه‌داران غواص درجه ۱ و افسران و درجه‌داران رسته عملیات مخصوص که عملاً و‌ سازماناً در مشاغل غواصی و یا عملیات مخصوص خدمت می‌نمایند هفتاد و پنج درصد حقوق درجه مربوطه.

‌طبقه دوم – درجه‌داران غواص درجه ۲ که عملاً و سازماناً در مشاغل غواصی خدمت می‌نمایند
‌شصت درصد حقوق درجه مربوطه.

‌طبقه سوم – درجه‌داران غواص درجه ۳ که عملاً و سازماناً در مشاغل غواصی خدمت می‌نمایند پنجاه درصد حقوق درجه مربوطه.

‌طبقه چهارم – [اصلاحی ۱۳۴۹/۱/۲۴]
افسران – درجه‌داران – دانشجویان – دانش‌آموزان و افراد داوطلب نیروی دریایی شاهنشاهی در مدت طی دوره آموزشگاه غواصی و‌ همچنین افسران – درجه‌داران و افراد داوطلبی که دوره غواصی کوتاه مدت را در داخل یا خارج کشور طی نموده و موفق به دریافت گواهینامه غواصی‌ که مورد تأیید آموزشگاه غواصی قرار گرفته باشد گردند و عملاً در روی ناو عملیات غواصی انجام دهند چهل درصد حقوق درجه مربوطه.

تبصره ۱ – برای امکان استفاده از فوق‌العاده سختی خدمت آب‌کاوی (‌غواصی) هر یک از افسران و درجه‌داران و افراد داوطلب غواص اعم از این که‌ در مشاغل سازمانی غواصی با واحدهای شناور خدمت نمایند بایستی در هر ماه حداقل پنج ساعت غوص داشته باشند به استثنای فرمانده مرکز آموزش‌ مردان قورباغه‌ای فرمانده آموزشگاه غواصی و مربیان غواصی.

‌تبصره ۲ – در صورتی که به علل فنی و یا جوی انجام حداقل غوص مقرر در تبصره (۱) مقدور نباشد بایستی در ماه بعد جبران گردد در غیر این‌ صورت غواص حق استفاده از فوق‌العاده سختی خدمت غواصی را در مدتی که حداقل غوص مقرره را انجام نداده‌اند نخواهد داشت.

‌تبصره ۳ – افسران و درجه‌داران و افراد داوطلب غواص که حداقل غوص مقرره را انجام ندهند یا آنکه در مشاغل سازمانی غواصی خدمت ننمایند‌ در صورتی که در روی واحدهای شناور یا سایر قسمت‌های نیروی دریایی خدمت نمایند از فوق‌العاده سختی خدمت دریانوردی برابر مقررات این‌ آیین‌نامه استفاده خواهند نمود.


‌ماده ۳ – افسران و درجه‌داران و افراد داوطلب و دانشجویان و دانش‌آموزان رشته‌های مخصوص نیروی دریایی که در روی واحدهای شناور و یا‌ پایگاههای دریایی در جزایر و سواحل و یا سایر قسمتهای نیروی دریایی خدمت می‌نمایند به شرح زیر از فوق‌العاده سختی خدمت دریانوردی استفاده‌ خواهند نمود:
‌الف – افسران و درجه‌داران و افراد داوطلب و دانشجویان و دانش‌آموزان نیروی دریایی که در پایگاههای جزایر خلیج فارس خدمت می‌نمایند از‌ بیست و پنج درصد حقوق درجه مربوطه.
ب – افسران – درجه‌داران – افراد داوطلب – دانشجویان و دانش‌آموزان نیروی دریایی که عملاً و سازماناً در روی واحدهای شناور خدمت‌ می‌نمایند یا به طور مأمور در دریانوردیها شرکت می‌نمایند از بیست درصد حقوق درجه مربوطه.
ج – افسران – درجه‌داران – افراد داوطلب – دانشجویان – دانش‌آموزان نیروی دریایی که جهت کارآموزی در مناطق دریایی جنوب (‌سواحل خلیج‌فارس از خرمشهر تا چاه‌بهار) خدمت می‌نمایند از پانزده درصد حقوق درجه مربوطه.
‌د – افسران – درجه‌داران – افراد داوطلب نیروی دریایی که در سایر قسمت‌های نیروی دریایی خدمت می‌نمایند از ده درصد حقوق درجه مربوطه.


‌ماده ۴ – پرداخت فوق‌العاده سختی خدمت دریانوردی و آب‌کاوی مانع پرداخت فوق‌العاده روزانه در مأموریتهای داخل یا خارج از کشور و همچنین‌ مزایای گرمسیری نخواهد بود.


‌ماده ۵ – افسران – درجه‌داران – و افراد داوطلب رشته دریایی که برای آوردن ناو به مأموریت خارج از کشور اعزام می‌شوند از تاریخ خروج از ایران‌ تا موقع تحویل گرفتن ناو از میزان فوق‌العاده مقرر در بند (‌د) ماده (۳) و از تاریخ تحویل گرفتن ناو از میزان فوق‌العاده مقرر در بند (ب) همان ماده استفاده‌ خواهند نمود.


‌ماده ۶ – [الحاقی ۱۳۴۹/۱/۲۴]
افسران – درجه‌داران و افراد داوطلب غواص که دارای دوازده سال سابقه خدمت در امور غواصی بوده و حداقل ۹۰۰ ساعت غوص نموده‌ باشند در صورتی که به تشخیص شورای عالی پزشکی نظامی بیمه قادر به ادامه غوص نباشند مادام که در خدمت ارتش شاهنشاهی هستند به ازاء هر‌ سال سابقه غواصی چهار درصد آخرین فوق‌العاده سختی خدمت آب‌کاوی را دریافت خواهند نمود.

‌ماده ۷ – [الحاقی ۱۳۴۹/۱/۲۴]
به پرسنل آب‌کاو که بر اثر سوانح ناشی از خدمت آب‌کاوی نقص عضو پیدا نموده و در نتیجه قادر به ادامه خدمت در مشاغل آب‌کاوی نباشند‌ مبلغ سیصد هزار (۳۰۰۰۰۰) ریال پرداخت می‌گردد و درباره آنهایی که به علت مزبور از خدمت نظام به طور دائم معاف شوند و از کار افتادگی دائم‌ داشته باشند به طوری که قادر به انجام هیچ کاری نباشند و یا فوت نمایند مبالغی به شرح زیر به خود یا به وراث مستمری‌بگیر آنان پرداخت می‌گردد:
‌الف – در صورت نداشتن همسر و اولاد پانصد هزار (۵۰۰۰۰۰) ریال.
ب – در صورت داشتن همسر و نداشتن اولاد ششصد هزار (۶۰۰۰۰۰) ریال.
پ – در صورت داشتن اولاد به تعداد هر یک از آنان مبلغ یکصد هزار (۱۰۰۰۰۰) ریال به مبلغ مذکور در بند “ب” اضافه خواهد شد.

‌تبصره ۱ – در صورتی که معلولیت فقط مستلزم معافیت دائم از خدمت باشد معادل هشتاد درصد مبالغ مندرج بالا پرداخت می‌گردد.

‌تبصره ۲ – مزایای مندرج در آیین‌نامه قانون بیمه افسران و کارمندان نیروهای مسلح شاهنشاهی و ژاندارمری کل کشور جزو مبلغ پرداختی در این ماده‌ محسوب و بقیه از بودجه وزارت جنگ پرداخت می‌گردد.

‌تبصره ۳ – مجموع مبالغ پرداختی بابت حق بیمه و زیان جانی در هر حال نباید از یک میلیون (۱۰۰۰۰۰۰) ریال تجاوز نماید.

‌تبصره ۴ – منظور از وراث مستمری‌بگیر مذکور در این ماده وراثی است که در ماده ۸۸ قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی تعیین گردیده است و‌ مبلغ پرداختی بابت زیان جانی به طور تساوی بین وراث مستمری‌بگیر تقسیم می‌گردد.

‌ماده ۸ –
[اصلاحی ۱۳۴۴/۳/۱۹]
[اصلاحی ۱۳۴۹/۱/۲۴]
منظور از حقوق درجه مذکور در این آیین‌نامه حقوق دریافتی بدون احتساب حقوق سنواتی مندرج در بند (ب) ماده ۵۳ قانون استخدام‌ نیروهای مسلح شاهنشاهی می‌باشد.


ماده ۹ – [اصلاحی ۱۳۴۹/۱/۲۴]
میزان فوق‌العاده سختی خدمت کادر دریانورد و آب‌کاو (‌اعم از فنی و غیر فنی) در دستور نیروی دریایی درج می‌گردد که مدرک پرداخت و یا‌ تغییر و یا قطع آن می‌باشد.


‌ماده ۱۰ – [اصلاحی ۱۳۴۹/۱/۲۴]
این آیین‌نامه که مشتمل بر (۱۰) ماده و (۷) تبصره می‌باشد از تاریخ تصویب به موقع اجرا گذاشته می‌شود و از همان تاریخ آیین‌نامه‌ فوق‌العاده سختی خدمت دریانوردان و آب‌کاوان مصوبه ۱۳۳۹.۲.۲۱ کمیسیون بودجه مجلس شورای ملی ملغی می‌گردد.


‌آیین‌نامه فوق مشتمل بر هشت ماده و سه تبصره در تاریخ ۳۰ آبان ماه ۱۳۴۳ به تصویب کمیسیون بودجه مجلس شورای ملی رسیده و به موجب ماده (۶۷) قانون استخدام نیروهای مسلح شاهنشاهی قابل اجرا می‌باشد.

‌رییس مجلس شورای ملی – مهندس عبدالله ریاضی