آیین‌نامه راجع به دفتر راهنمایی کانون وکلا

تاریخ تصویب: ۱۳۱۷/۰۵/۲۲
تاریخ انتشار: ۱۳۱۷/۰۵/۲۲

نظر به اینکه بین مراجعه‌ کنندکان به عدلیه و یا اداره ثبت اسناد و املاک اشخاصی یافت میشوند که از قوانین و سایر مقررات بی‌اطلاع بوده و تمکن کافی هم برای مراجعه بوکیل عدلیه ندارند و باین ترتیب نمی‌توانند از وسائلی که قانون در دسترس آنها گذاشته استفاده نموده به حق خود برسند، وزارت عدلیه به شرح سواد پائین، دفتر راهنمائی برای هدایت آنها تشکیل و انجام این امر را به عهده کانون وکلاء قرار داد تا وظیفه مهمی را که وکلاء عدلیه در کمک به احقاق حق دارند نسبت به تمام طبقات، اعم از اینکه قادر به دادن حق‌الوکاله باشند یا نه بطور تساوی انجام دهند. بنابراین بعدها کسانی که دارای تمکن کافی نیستند اگر احتیاج به مراجعه به مقامات قضائی و یا ثبتی پیدا میکنند می‌توانند به دفتر راهنمائی رجوع نمایند. دفتر راهنمائی سعی می‌کند نسبت به درخواست‌هائی که میرسد خود رسیدگی و تعیین تکلیف و مساعدت‌های معنوی نماید و اگر دید برای احقاق حق دخالت وکیل عدلیه لازم است قسمت معاضدت قضائی صاحب کار را هدایت می‌کند تا وکیل مجانی برای او انتخاب شود.


ماده ۱- کسانی که تمکن کافی برای مراجعه به وکیل عدلیه ندارند و همچنین ادارات عام‌المنفعه و بنگاههائی که بمنظور امور خیریه درست شده از راهنمائی استفاده می‌کنند.


ماده ۲- راهنمائی نسبت به کلیه دعاوی که در عدلیه اعم از دوائر جزائی یا حقوقی طرح شده و یا طرح می‌شود و همچنین نسبت به اموری که در دوائر اجراء مطرح است و یا می‌بایستی طرح گردد و نسبت به مسائل راجع به ثبت املاک و اعتراض بر آن و اسناد لازم‌الاجرا ممکن است بعمل آید.


ماده ۳- تقاضای راهنمائی ممکن است کتبی باشد یا شفاهی و هیچ هزینه به آن تعلق نمیگیرد. مرجع این تقاضا دفتر کانون وکلا است. وقتی این تقاضا قبول می‌شود که تقاضا کننده عدم تمکن خود را برای رجوع به وکیل اعلام نماید.


ماده ۴- دفتر راهنمائی تشکیل می‌شود از یک نفر رئیس و به عده کافی از بین مامورین قضائی و کارآموزان یا وکلاء و یا سایر کسانی که اطلاعات حقوقی دارند اعضا خواهد داشت.


ماده ۵- همین که درخواست از دفتر راهنمائی بعمل آمد خلاصه آن در دفتر مخصوص ثبت شده رئیس دفتر شخصا یا بوسیله یکی از اعضاء آن را مورد بررسی قرار داده و به صاحب کار راهنمائی می‌کند چه اقدامی می‌بایستی برای انجام کار خود بعمل آورد و به چه مرجعی میبایستی رجوع نماید.


ماده ۶- راهنمائی به مسئولیت رئیس دفتر راهنمائی بعمل می‌آید اکرچه از طرف اعضاء اقدام به آن شده باشد.


ماده ۷- راهنمائی ممکن است کتبی یا شفاهی باشد. در هر حال خلاصه آن باید در دفتر قید شود.


ماده ۸- راهنمائی فقط جنبه مشاوره را داشته، مسئولیت حقوقی برای رئیس راهنمائی و یا کانون وکلاء ایجاد نمیکند. ولی ارتکاب خبط در راهنمائی موجب تخلف انتظامی خواهد بود.


ماده ۹ ـ اگر دفتر راهنمائی دید که مراجعه ‌کننده مدرکی برای اثبات ادعای خود ندارد در ضمن راهنمائی این نکته را خاطرنشان مینماید که دعوای او ممکن است به نتیجه مطلوب نرسد.


ماده ۱۰ ـ اگر در اثر راهنمائی احتیاج به معاضدت قضائی پیدا شد مراجعه ‌کننده به معاضدت قضائی هدایت شده و ضمنا به او اعلام خواهد شد که اظهار عدم تمکن از نظر معاضدت قضائی کافی نیست و باید دلائلی که بر اعسار خود دارد به معاضدت قضائی ارائه بدهد تا وکیلی برای او انتخاب شود.


ماده ۱۱ ـ هیئت ‌مدیره کانون وکلا مامور اجراء این آیین‌نامه است.

وزیر عدلیه – دکتر متین دفتری