نظامنامه طرز حفاظت زندانیان در قرارگاههای صنعتی و فلاحتی

تاریخ تصویب: ۱۳۱۵/۰۹/۰۸
تاریخ انتشار: ۱۳۱۵/۱۰/۰۱
شماره ثبت: ۳۰۹۲۳- ۱۳۱۵/۹/۸

ماده ۱ ـ زندانیان مشمول قانون مصوب ۱۲ اسفند ۱۳۱۴ [قانون راجع به وادار نمودن محبوسین غیرسیاسی به کار] به قرارگاههای صنعتی و فلاحتی اعزام و تحت حفاظت مامورین شهربانی یا امینه قرار خواهند گرفت.


ماده ۲ ـ رئیس زندانیان هر محل در موقع زندانی به قرارگاههای صنعتی و فلاحتی مکلف است صورتی که حاوی نمره ـ اسم و هویت زندانی باشد با تعیین علت محکومیت و مدت و تاریخ انقضای محکومیت تهیه و تسلیم رئیس مستحفظین قرارگاهها نموده رسید دریافت دارد.


ماده ۳ ـ هر قرارگاهی به تناسب عده زندانی و مقتضیات محلی باید مستحفظ داشته باشد.


ماده ۴ ـ زندانیان از لحاظ انتظامات تابع اوامر رئیس مستحفظین و یا معاون او خواهند بود.


ماده ۵ ـ پس از آنکه روسای موسسات صنعتی و فلاحتی مشاغل زندانیان را معین کردند رئیس مستحفظین آنها را به معیت عده مستحفظ به محلهای معینه اعزام خواهد داشت.


ماده ۶ ـ مامورین مستحفظ باید مسلحاً زندانیان را بمحل کار برده و مراقب رفتار و عملیات آنها بوده پس از انقضای ساعات کار آنها را به قرارگاهها عودت دهند.


ماده ۷ ـ تعیین مستحفظین نسبت به زندانیان در موقع اعزام بکار از نقطه‌نظر عده نفرات زندانی و اقتضاء محل یا رئیس مستحفظین است.


ماده ۸ ـ مستحفظین هرگونه سوءرفتاری را که از زندانیان در موقع کار و راحتی مشاهده کردند باید به رئیس مستحفظین گزارش نمایند و رئیس مستحفظین موظف است هرگونه تنبیهی را که لازم بداند در حدود مقررات نظامنامه زندان درباره آنها اجرا نماید.


ماده ۹ ـ هرگاه زندانی فرار نماید مستحفظین مکلف است به وسائل ممکنه از فرار آنها جلوگیری نمایند ولو اینکه محتاج به استعمال اسلحه باشد.


ماده ۱۰ ـ هرگاه زندانی فرار نماید و معلوم گردد که به واسطه مسامحه یا مساعدت مستحفظ بوده طبق مادتین ۱۱۸ و ۱۱۹ قانون مجازات عمومی با مستحفظ مزبور رفتار خواهد شد.


ماده ۱۱ ـ مستحفظین قرارگاهها بنا به مقتضیاتی که تمام یا قسمتی از آنها عوض می‌شوند انجام این امر و تعیین ساعات خدمت آنها برعهده و نظر رئیس مستحفظین خواهد بود.


ماده ۱۲ ـ مستحفظین باید اقلا روزی دو ریال فوق‌العاده داشته باشند و غذای آنها به وسیله مؤسسات صنعتی و فلاحتی از محل فوق‌العاده تهیه شود و غذای زندانی که با عائله زندگی می‌کند به عهده خودشان است که از محل مزد روزانه تهیه نمایند. مؤسسات هم می‌توانند عهده‌دار تهیه غذای آنها از محل مزدشان بشوند.


ماده ۱۳ ـ در موقع بروز مرض یا عللی که زندانی را از کار بازدارد رئیس مستحفظین مکلف است مراتب را کتباً به رئیس مؤسسه مربوطه اطلاع دهد.


ماده ۱۴ ـ زندانیان در موقع کار از هرگونه معاشرت و ملاقات با اشخاص در خارج ممنوع خواهند بود ولی در مواقع راحتی می‌توانند به تصویب رئیس مستحفظین با اقارب خود ملاقات و یا مکاتبه نمایند.


ماده ۱۵ ـ طرز تقسیم زندانیان در قرارگاه‌ها به عهده رئیس مستحفظین خواهد بود.


ماده ۱۶ ـ ترتیب حفاظت شبانه زندانیان به عهده رئیس مستحفظین است و او مجاز خواهد بود عده‌ای را که مقتضی باشد در پاسگاه‌ها بگمارد.


ماده ۱۷ ـ پس از انقضاء مدت محکومیت هر زندانی رئیس مستحفظین فورا باید زندانی را آزاد نماید و مراتب را به رئیس مؤسسه اطلاع دهد مگر اینکه به اتهام دیگری حکم قطعی حبس یا قرار توقیف از مقامات قضائی درباره او صادر شده باشد.

وزیر عدلیه- کفیل وزارت جنگ – اداره کل شهربانی