آیین‌نامه مقررات بهداشتی [موضوع ماده ۱۳ قانون مواد خوردنی و آشامیدنی و آرایشی و بهداشتی]

تاریخ تصویب: ۱۳۴۷/۱۱/۲۰
تاریخ انتشار: ۱۳۴۷/۱۱/۳۰
شماره ثبت: ۲۹۲۰۱/۱ - ۱۳۴۷/۱۱/۲۰

در اجرای ماده ۱۳ قانون مواد خوردنی- آشامیدنی- آرایشی و بهداشتی مصوب تیرماه ۱۳۴۶ این آیین‌نامه شامل ۴۴ ماده و ۱۱ تبصره را تصویب مینماید.

فصل اول- بهداشت فردی

ماده ۱- کلیه کارگران و اشخاصی که در اماکن عمومی و مراکز تهیه- توزیع نگهداری و فروش مواد غذائی انجام وظیفه می نمایند موظفند که کارت معاینه پزشکی در محل کار خود داشته باشند.

تبصره ۱- کارفرمایان موظف هستند که قبل از استخدام اشخاص کارت معاینه پزشکی آنانرا مطالبه و در محل کسب نگهداری نمایند.

تبصره ۲- کارت معاینه پزشکی منحصراً از طرف ادارات بهداری هر محل صادر خواهد شد. نوع و مدت اعتبار کارت فوق را که از یکسال تجاوز نخواهد کرد وزارت بهداری تعیین خواهد نمود.


ماده ۲- کارگران موظفند رعایت کامل بهداشت فردی مربوط بنظافت را نموده و بدستوهائی که از طرف دستگاههای مسئول وزارت بهداری داده میشود عمل نمایند.


ماده ۳- اشخاصی که در محل پخت و یا آشپزخانه کار میکنند باید ملبس به کلاه و روپوش سفید باشند. سایر اشخاص مصرح در ماده ۱ باند برنگ روشن و تمیز باشد.


ماده ۴- صاحبان و متصدیان اماکن مشمول این آیین‌نامه موظفند جایگاه محفوظ مناسبی بمنظور حفظ لباس کارگران خود تهیه نمایند.


ماده ۵- هر کارگر موظف به داشتن صابون و حوله تمیز اختصاصی میباشد.


ماده ۶- کارگرانی که بنحوی از انحاء با طبخ و تهیه مواد غذائی سرو کار دارند در حین کار حق دریافت بهای کالای فروخته شده را شخصاً از مشتری نخواهند داشت.


ماده ۷- در اماکن مذکور در این آیین‌نامه باید جعبه کمکهای اولیه در محل مناسبی نصب گردد.


ماده ۸- کارگران اماکنی که بموجب فصل دوم آیین‌نامه ملزم بداشتن دوش آب سرد و گرم میباشد و یا با پخت سرو کار دارند موظفند هر روز قبل از شروع و بعد از خاتمه کار استحمام نمایند.


فصل دوم
وضع ساختمانی اماکن عمومی و مراکز تهیه و تولید- توزیع- نگهداری و فروش مواد غذائی

ماده ۹- کف باید شامل شرایط زیر باشد:
الف- از جنس قابل شستشو باشد
ب- صاف و بدون فرورفتگی و شکاف و جنس ‌آن طوری باشد که در اثر تردد گرد و غبار ایجاد ننماید.
پ- دارای شیب مناسب بطرف فاضل آب باشد.
ت- مجهز به کف شوی سیفون دار (شتر گلو) باشد.


ماده ۱۰- دیوارها باید دارای شرایط ذیل باشند.
الف- ساختمان دیوار و مصالح آن طوری باشد که از ورود جوندگان و حشرات جلوگیری بعمل آورد.
ب- وضع دیوارها باند متناسب با احتیاجات و لوازم مربوط بنوع کار باشد.
دیوارها باید صاف و بدون فرورفتگی و شکاف و درز و طاقچه باشد.
ت- دیوارها باید برنگ روشن باشد.


ماده ۱۱- سقفها باید صاف و حتی الامکان مسطح بدون ترک خوردگی و شکاف و همیشه تمیز باشد.


ماده ۱۲- وضع درها و پنجره ها:
الف- درها و پنجره ها باید بدون ترک خوردگی و شکستگی بوده و قابل شستشو باشد.
ب- درها و پنجره ها باید طوری باشد که از ورود حشرات به داخل جلوگیری نماد.


ماده ۱۳- آب مصرفی باید مورد تأیید مقامات بهداشتی باشد.


ماده ۱۴- دارای سیستم فاضل آب بهداشتی باشد


ماده ۱۵- وضع و تعداد مستراح و دستشوئی بهداشتی و متناسب باشد.


ماده ۱۶- برای کارگران باید دستشوئی و مستراح مجزا در محل مناسب و شرایط لازم ساخته شود.


ماده ۱۷- حمام باید دارای شرایط مندرج در مواد ۹ – ۱۰ – ۱۱ – ۱۲ – ۱۳ – ۱۴ این آیین‌نامه باشد.


ماده ۱۸- دستگاه سوخت و نوع مواد سوختنی باید طوری باشد که حتی الامکان احتراق بصورت کامل انجام گیرد.


ماده ۱۹- محل شستشو و نگهداری ظروف باید در مجاور محل پخت و مجزا و مستقل از آن باشد. ظروف کثیف از یک در یا دریچه باین محل وارد و ظروف تمیز از دریچه جداگانه وارد آشپزخانه و سالن شود.


ماده ۲۰- ظروف باید در ظرفشوئی سه مرحله ای (شستشو ضد عفونی آبکشی یا توسط دستگاههای اتوماتیک شسته شود.

تبصره ۱- تعداد و ظرفیت هر ظرفشوئی باید متناسب با تعداد ظروف باشد.

تبصره ۲- ظروف باید باوسیله تمیز و عاری از آلودگی خشک گردد.


ماده ۲۱- قفسه و ویترین و گنجه ها باید تمیز و عاری از گرد و غبار و مجهز به در و شیشه باشد.

تبصره ۱- قفسه و ویترین و گنجه ها باید قابل نظافت باشد.

تبصره ۲- فاصله کف آنها از زمین از بیست سانتیمتر کمتر نباشد.


ماده ۲۲- پیشخوان و میز کار باید سالم و روکش آن از جنس قابل شستشو باشد.


ماده ۲۳- سبزی و میوه که در اماکن عمومی بصورت خام در اختیار مشتریان گذارده میشود باید در محل مخصوص شسته و یا محلول گندزدائی ضد عفونی گردد و سپس با آب سالم و تمیز آبکش شود.


ماده ۲۴- انبار مواد غذائی باید قابل تمیز کردن بوده و وضع داخلی آن مطابق شرائط مواد ۹ – ۱۰ – ۱۱ – ۱۲ – ۲۱ این آیین‌نامه باشد.

تبصره ۱- انبار مواد غذائی نباید مرطوب باشد.

تبصره ۲- انبار آرد و شکر و سایر مواد غذائی که ایجاب میکند دارای انبار اختصاصی باشد باید مطابق نقشه تصویب شد ه مقامات بهداشتی احداث شود.


ماده ۲۵- کلیه مواد غذائی فاسد شدنی باید در یخچال و یا در سردخانه متناسب نگهداری شود و همچنین در نگهداری آنها در یخچال زائد بر مدتی که معمولا غذا در یخچال فاسد نمیشود خودداری گردد.


ماده ۲۶- تهویه باید بنحوی صورت گیرد که همیشه هوای داخل اماکن سالم تازه و کافی و عاری از بو باشد.


ماده ۲۷- در فصل گرما حداکثر درجه حرارت داخل اماکن نباید بیشتر از ۳۰ درجه سانتیگراد باشد.


ماده ۲۸- نور طبیعی و یا مصنوعی باید طوری باشد که باعث ناراحتی چشم نگردد.


ماده ۲۹- برای جلوگیری از حریق و انفجار و سایر خطرات احتمالی باید پیش بینی های لازم بشود.


ماده ۳۰- زباله دان درپوش دار زنگ نزن قابل حمل به تعداد کافی موجود باشد.

تبصره ۱- زباله دان بزرگ درپوش دار زنگ نزن قابل حمل متناسب با احتیاجات روزانه در محل مناسبی جهت جمع آوری و تخلیه زباله ها گذاشته شود.

تبصره ۲- زباله دانها باید بعد از تخلیه شسته شود.


ماده ۳۱- پشه- مگس حشرات و جوندگان بهیچوجه نباید در داخل اماکن دیده شوند.


ماده ۳۲- نقشه ساختمانهای کلیه اماکن مصرح در آیین‌نامه بمنظور انطباق با موازین بهداشتی قبل از اجراء باید به تصویب مقامات مسئول برسد.


ماده ۳۳- اماکنی که اجازه قبول مسافر دارنده علاوه بر دعایت کلیه موارد بهداشتی باید واجد شرایط زیر باشند:
الف- در هر اطاق تعداد تختخوابها باید طوری باشد که برای هر تخت شش متر مربع منظور شود.
ب- تعداد دوش هر طبقه از ساختمان باید مساوی تعداد مستراحها باشد.
پ- پله باید دارای حفاظ بوده و لغزنده نباشد ارتفاع پله حداکثر ۱۸ سانتیمتر و عرض آن حداقل ۳۰ سانتیمتر باشد.


ماده ۳۴- البسه (مانند حولة، ملحقه، پرده و امثال آنها) باید با دستگاههای اتوماتیک یا در رختشویخانه که مطابق نقشه استاندارد وزارت بهداری باشد شسته و خشک و اطو شود.


ماده ۳۵- ایجاد هر گونه حوض یا حوضچه یا پاشوی که در آن آب بصورت راکد باشد ممنوع است.


فصل سوم
وسائل و لوازم کار

ماده ۳۶- ظروف مورد استفاده باید دارای شرایط زیر باشد:
1- ظروف شکستگی باید تمیز بدون ترک خوردگی و لب پریدگی باشد.
2- وسائل و ظروف فلزی که برای تهیه و نگهداری و مصرف مواد غذائی بکار میرود باید سالم صاف بدون زنگ باشد.
3- استفاده از ظروفی که بوسیله وزارت بهداری غیر مجاز شناخته و آگهی میشود ممنوع است.
4- جدار داخلی ظروف مسی باید کاملا سفیدکاری باشد.
5- ظروف لعابی نباید دارای لب پریدگی باشد.
6- وسائل و ظروف غذا باید پس از هر بار مصرف شسته و تمیز و ضد عفونی شود.
7- استفاده از گوشت کوب و قاشق چوبی و سربی ممنوع است.
8- استفاده از قندان ، نمکدان و مشابه آن بدون سرپوش ممنوع است.
9- وسائل و ظروف غذا خوری و تهیه غذا باید در ویترین یا گنجه مخصوص که محفوظ باشد نگهداری شود.


ماده ۳۷- سطح میزها باید صاف ، تمیز، سالم و بدون درز بوده و روکش آن از جنس قابل شستشو باشد.


ماده ۳۸- صندلی ها و نیمکتها باید سالم و تمیز باشد.


ماده ۳۹- برای هر مسافر تازه وارد باید از ملحفه و شمد تمیز و سفید و سالم استفاده شود و تعویض آنها در هر سه روز یکبار اجباری است.


ماده ۴۰- استفاده از لحاف، پتو، تشک و بالش کثیف و مندرس و بدون ملحفه ممنوع است.


ماده ۴۱- استفاده از تختخوابهائی که دارای پارگی یا شکستگی و یا گود رفتگی فنر باشد ممنوع است.


ماده ۴۲- استفاده از کاغذهائی که تمیز نباشد و همچنین روزنامه و امثال آن جهت پیچیدن مواد غذائی ممنوع است.


ماده ۴۳ – ظروف خمیرگیری باید صاف و تمیز و بدون درز باشد. نصب شیر آب بالای ظرف خمیرگیری الزامی است.

تبصره ۱- حتی الامکان کوشش شود که از دستگاههای خودکار برای تهیه خمیر استفاده گردد.


فصل چهارم
طبقه بندی اماکن از لحاظ شمول مواد این آیین‌نامه

ماده ۴۴- طبقه بندی اماکن از لحاظ شمول این آیین‌نامه بشرح ذیل است:
1- کلیه مواد این آیین‌نامه باستثنای ماده ۴۳ شامل هتل، هتل ، مهمانخانه و مسافرخانه و پانسیون و امثال آنها میباشد.
2- کلیه مواد این آیین‌نامه باستثنای مواد ۱۶- ۱۹ – ۲۰ – ۲۲ لغایت ۲۵ و مواد ۳۳ و ۳۶ و ۳۹ لغایت ۴۳ شامل حمامها میگردد.
3- کلیه مواد این آیین‌نامه باستثنای مواد ۱۵ لغایت ۱۷ -۱۹ -۲۰ -۲۲- ۲۳ لغایت ۲۵ -۳۳ -۳۶ -۳۹ لغایت ۴۳ شامل آرایشگاهها میباشد.
4- کلیه مواد این آیین‌نامه باستثنای مواد ۱۵-۲۰-۲۳-۲۵-۳۳-۳۴-۳۶-۳۹-۴۰ و۴۱ شامل نانوائیها میگردد.
5- کلیه مواد این آیین‌نامه باستثنای مواد ۱۵ لغایت ۲۰-۲۳-۳۴-۳۹-۴۰-۴۱ و ۴۳ شامل محلهای فروش مواد غذائی (از قبیل گوشت فروش میوه و سبزی فروش بقالی و عطاری و امثال آنها میباشد).
6- کلیه مواد این آیین‌نامه باستثنای مواد ۱۵-۱۷-۲۳-۳۳-۳۴-۳۹-۴۰ – ۴۱ شامل محلهای تهیه مواد غذائی (از قبیل ماست بندی، کشک سایی، قندریزی شیرینی پزی و نظائر آنها) میباشد.
7- کلیه مواد این آیین‌نامه باستثنای مواد ۱۷-۳۳-۳۴-۳۹-۴۰-۴۱-۴۰- ۴۳ شامل محلهای تهیه و فروش مواد غذائی که دارای محل پذیرائی از مشتری میباشد میشود.
8- کلیه مواد این آیین‌نامه باستثنای مواد ۱۵ لغایت ۱۷-۳۳-۳۴-۳۹-۴۰-۴۱- ۴۲ شامل محلهای تهیه و فروش مواد غذائی که دارای محل پذیرائی مشتری نیستند میباشد.

وزیر بهداری