نظامنامه زندانیان

تاریخ تصویب: ۱۳۱۵/۰۵/۱۰
تاریخ انتشار: ۱۳۱۵/۰۵/۱۹
شماره ثبت: ۵۷۰۲ - 1315/05/12

هیئت وزرا در جلسه ۱۰ مردادماه ۱۳۱۵ بموجب قانون مصوب ۱۲ اسفندماه ۱۳۱۴ [قانون راجع به وادار نمودن محبوسین غیرسیاسی به کار] نظامنامه زندانیان را که مشتمل بر ۲۳ ماده است بشرح ذیل تصویب نمودند:


ماده ۱ ـ قرارگاههای صنعتی و فلاحتی عبارت از اماکنی میباشد که برای حفاظ مشمولین ماده ۱ قانون مصوب ۱۲ اسفند ۱۳۱۴ از طرف اداره کل صناعت و اداره کل فلاحت تهیه و تخصیص داده میشود.


ماده ۲ ـ زندانیان مشمول قانون مزبور بعد از انتقال بمؤسسات مطابق نظامات داخلی هر مؤسسه در ساعات معینه مشغول کار خواهند شد.


ماده ۳ ـ مسئولیت نگهبانی زندانیان مزبور در نقاطی که داخل حومه شهربانی است با شهربانیها و در خارج از حومه شهربانی بعهده امنیه خواهد بود.


ماده ۴ ـ برای هر قراردادی بمقتضای عده زندانیان مزبور و موقعیت آن مستحفظین از طرف ادارات مربوطه تعیین میشود.


فصل اول- شغل زندانیان در مؤسسات

ماده ۵ ـ زندانیانی که در حکم محکومیت آنها کار اجباری (اعمال شاقه) قید شده است در کارکردن تابع دستورات ادارات صنعتی و فلاحتی خواهند بود.


ماده ۶ ـ زندانیانی که در حکم آنها کار اجباری قید نشده و داوطلب کار هستند مطابق حرفه‌ای که دارند از طرف مؤسسات کار بانها رجوع خواهد شد.


ماده ۷ ـ ساعات کار در تمام مؤسسات صنعتی و فلاحتی طبق مقررات همان مؤسسات خواهد بود.


ماده ۸ ـ زندانیان مزبوره اعم از زن و مرد که بمؤسسات مزبوره منتقل شده‌اند میتوانند عائله خود را نیز در نزد خود نگهدارند.


ماده ۹ ـ در صورتی که بقیه مدت حبس زندانیان مزبور طولانی باشد و دارای اولاد پسر یا دختر کوچک بی ‌بضاعت باشند اطفال آنها بمدارس دولتی اعم از دبستان و دبیرستان همان محل سپرده میشوند.


فصل دوم- عوائد زندانیان در مؤسسات

ماده ۱۰ ـ مزد روزانه زندانیان مزبور با نظر رؤسای مؤسسات مربوطه به‌ تناسب حرفه آنها و کاری که انجام میدهند تعیین و پرداخته خواهد شد.


ماده ۱۱ ـ در صورتی که زندانیان مزبور بدون عائله باشند و یا دسترسی به عائله آنها نباشد و یا نخواهند عائله خود را نزد خود نگهدارند رؤسای قسمتهای مربوطه باندازه مخارج شخص مزبور تأدیه نموده و بقیه را به عائله او میرساند و در صورتی که دارای عائله نباشند و یا دسترسی بعائله آنها نباشد در صندوق مؤسسه باقی میماند تا موقع خلاصی محبوس که به خودش مسترد میشود.


ماده ۱۲ ـ در هر مؤسسه صنعتی و فلاحتی که برای زندانیان مزبور تشخیص داده میشود باید دفاتری تنظیم و کلیه محاسبـات آنان در آن ثبت شود.


فصل سوم- تحویل و تحول زندانیان مستقل بموسسات و تفتیش آنها

ماده ۱۳ ـ مواقع انتقال هر زندانی بمحل دیگر صورت محاسبه او نیز انتقال یافته به رئیس مؤسسه مربوطه ارسال میشود.


ماده ۱۴ ـ دفاتر مرتبی باید در اماکن مربوطه تهیه شود که احصائیه و هویت و رفتار زندانیان مزبور بتفصیل در آن قید گردد.


ماده ۱۵ ـ زندانیان مزبور باید همیشه تحت تفتیش بدنی قرار گرفته و دارای هیچ گونه اسلحة سرد و گرم نباشند در صورت تخلف مطابق قانون و مقررات مجازات خواهند شد.


فصل چهارم- وضعیت صحی

ماده ۱۶ ـ قرارگاهها باید دارای وسائل صحی بوده و اطبای ادارات مربوطه مرضی را معالجه نمایند.


ماده ۱۷ ـ در تمام مدتی که محکوم به کار تحت معالجه است مخارج معالجه او با مؤسسه مربوطه خواهد بود.


فصل پنجم- وظائف

ماده ۱۸ ـ زندانیان مزبور در قرارگاهها یا موقع کار هرگاه مرتکب جنحه یا جنایت شوند آزادی از آنها سلب و علاوه بر اجرای مجازات حبس سابق که از تاریخ ارتکاب جنحه یا جنایت باقی ‌مانده درباره آنها طبق مقررات قانون تعقیب خواهند شد.


ماده ۱۹ ـ هر گاه زندانی عمداً کاری را که مسئولیت آنرا عهده دار بوده ضایع کند و یا عمداً به ادوات کار خسارت وارد آورد و یا عامداً عملیات مضرت ‌بخش دیگری را مرتکب شود به زندان و اعاده علاوه بر اجرای بقیه مدت حبس از تاریخ ارتکاب درباره آنها طبق مقررات تعقیب خواهندشد.


ماده ۲۰ ـ هرگاه زندانی فرار نماید وجوه قابل استفاده او بنفع مؤسسه ضبط می‌شود و پس از دستگیری علاوه بر اینکه باید بقیه مدت حبس خود را از تاریخ فرار در زندان بسر برد طبق مقررات تعقیب خواهد شد.


ماده ۲۱ ـ هرگاه زندانی قبل از انقضاء مدت حبس فوت نماید وجوه و اموال متعلقه به او باستحضار مدعی‌العموم بورثه ‌اش تحویل و در صورت نبودن ورثه هم طبقه مقررات قانون عمل خواهدشد.


ماده ۲۲ ـ مخارج کفن و دفن زندانیان مزبور در صورت موجود بودن از محل دارائی خود او و در غیر آن از جانب مؤسسه مربوطه پرداخته میشود.


ماده ۲۳ ـ بمحض انقضای مدت حبس زندانیان مزبور باید آزاد شوند.