‌قانون الحاق ده تبصره به قانون نحوه رسیدگی به تخلفات و اخذ جرایم رانندگی

تاریخ تصویب: ۱۳۵۴/۰۴/۲۵
تاریخ انتشار: ۱۳۵۴/۰۵/۲۵
اطلاعات بیشتر:

به موجب ماده واحده لایحه قانونی اصلاح قانون نحوه رسیدگی به تخلفات و اخذ جرائم رانندگی، مصوب ۱۳۵۸/۲/۳۱ لغو شده است.

‌ماده واحده – به قانون نحوه رسیدگی به تخلفات و اخذ جرائم رانندگی ده تبصره به شرح زیر اضافه می‌شود:
‌اجرای این تبصره‌ها در شهر تهران به وسیله شهرداری و اجرای تمام یا بعضی از این تبصره‌ها در هر یک از نقاط دیگر کشور موکول به پیشنهاد‌ وزارتخانه‌های کشور و دادگستری و تصویب هیأت وزیران به شهربانی کشور محول خواهد شد.

۱ – تبصره‌های زیر به عنوان تبصره‌های ۳ و ۴ و ۵ به ماده یک قانون مذکور اضافه می‌شود:
‌تبصره ۳ – در شهر تهران متخلفین از آیین‌نامه راهنمایی و رانندگی باید ظرف مدت پانزده روز از تاریخ تسلیم برگ اخطاریه به راننده یا الصاق آن به‌ وسیله نقلیه جزای نقدی مقرر را به حسابی که از طرف شهرداری در شعب بانک ملی مفتوح می‌شود پرداخت نمایند. در صورت عدم پرداخت جزای‌ نقدی در موعد مقرر مبلغ آن به دو برابر افزایش می‌یابد و متخلف می‌تواند این مبلغ را ظرف مدت شش ماه از تاریخ صدور برگ اخطاریه به حساب‌مذکور در فوق پرداخت نماید و هر گاه متخلف پس از انقضاء مدت شش ماه جزای نقدی مقرر را پرداخت ننمود مأموران راهنمایی و رانندگی مکلفند‌وسیله متخلف را با قفل مخصوص متوقف و راننده را جهت تعیین تکلیف به دادگاه هدایت نمایند.
‌دادگاه پس از رسیدگی در صورت احراز تخلف اخیر متخلف را به پرداخت جزای نقدی معادل سه برابر اصل جریمه محکوم می‌نماید و پس از پرداخت‌ جزای مذکور وسیله نقلیه بلافاصله آزاد می‌گردد.
‌تبصره ۴ – تخلفات رانندگان در شهر تهران وسیله کامپیوتر تنظیم می‌شود و دادگاه در صورت ضرورت اصل گزارش تخلف را مطالبه خواهد کرد.

‌تبصره ۵ – مدت مرور زمان تخلفات رانندگی در شهر تهران دو سال است.


۲ – تبصره‌های زیر به عنوان تبصره‌های ۱ و ۲ به ماده ۲ قانون مذکور اضافه می‌شود.
‌تبصره ۱ – مجازات تخلفات رانندگی در شهر تهران طبق آیین‌نامه از دویست ریال تا پنج هزار ریال است. مواردی که مجازات آنها پنج هزار ریال تعیین‌ می‌شود منحصر به تخلفات زیر است:
1 – سرعت غیرمجاز.
2 – سبقت غیر مجاز.
3 – عبور از چراغ قرمز راهنمایی.
4 – عبور از محل ممنوع.
5 – عبور از پیاده‌رو و یا توقف در پیاده‌رو.
‌تبصره ۲ – هر گاه راننده‌ای در شهر تهران ظرف یک سال سه بار مرتکب یکی از تخلفات زیر شود افسران راهنمایی و رانندگی موضوع ماده یک قانون‌ علاوه بر اخذ جریمه مکلفند وسیله نقلیه مرتکب را از ۲۴ ساعت تا هفت روز با قفل مخصوص در محل یا در پارکینگ متوقف نمایند و متخلف را در‌صورت عدم تأدیه جزای نقدی به دادگاه هدایت نمایند.
‌سرعت غیر مجاز.
‌سبقت غیر مجاز.
‌عبور از چراغ قرمز راهنمایی.
‌عدم رعایت حق تقدم.
‌انحراف به سمت چپ خیابان.
‌عبور از محل ممنوع.
‌حمل مسافر با وسیله نقلیه غیر مجاز.
‌تخلیه نخاله و فضولات ساختمانی در معابر و پیاده‌روها.
‌توقف در پیاده‌رو خیابانها.
‌استفاده از لاستیک میخ‌دار جز در سه ماه آخر سال و مواقعی که راهنمایی و رانندگی مجاز اعلام می‌نماید.

۳ – تبصره زیر به عنوان تبصره ۲ به ماده ۳ قانون مذکور اضافه می‌شود:
‌تبصره ۲ – در تهران شهردار پایتخت می‌تواند به درجه‌داران دیپلمه اداره راهنمایی و رانندگی که آموزش لازم دیده باشند اختیارات و وظایف افسران‌ مندرج در ماده یک این قانون را از لحاظ تشخیص تخلف و اخذ جریمه تفویض نماید.
‌بازرسان دیپلمه شهرداری که آموزش لازم دیده باشند می‌توانند برگ تخلفات مربوط به عدم رعایت مقررات پارکومتر را صادر نمایند.

۴ – تبصره زیر به ماده ۵ قانون مذکور اضافه می‌شود:
‌تبصره – در شهر تهران نسبت به رانندگانی که ظرف یک سال چندین تخلف مرتکب گردیده‌اند دادگاه می‌تواند با توجه به نوع و تعداد تخلفات گواهینامه‌ رانندگی متخلف را از شش ماه تا یک سال ضبط کند. تعداد و نوع تخلفات و نحوه ضبط گواهینامه
طبق آیین‌نامه‌ای خواهد بود که به پیشنهاد شهرداری‌ پایتخت و تصویب وزارتخانه‌های دادگستری و کشور تعیین خواهد شد.
‌در این قبیل موارد گواهینامه راننده به وسیله مأمورین مذکور در ماده یک با تسلیم رسید اخذ و پرونده به دادگاه ارسال خواهد شد. مدت اعتبار رسید‌ برای حق رانندگی سی روز است و در انقضاء مهلت در صورتی که از طرف دادگاه حکم برائت صادر نشود و یا مهلت مذکور تمدید نشده باشد رانندگی‌ وسیله نقلیه در حکم رانندگی بدون پروانه خواهد بود.

۵ – تبصره زیر به عنوان تبصره ۲ به ماده ۶ قانون مذکور اضافه می‌شود:
‌تبصره ۲ – در شهر تهران پلیس راهنمایی و رانندگی کروکی وضعیت تصادف وسایل نقلیه را که فقط منجر به خسارت مالی شده باشد بلافاصله تنظیم‌ می‌نماید و رانندگان اینگونه وسایل نقلیه مکلفند وسیله نقلیه خود را قبل از رسیدن افسر کارشناس به کنار معابر هدایت کنند.
‌در صورت امتناع رانندگان پلیس با وسایل مقتضی رفع سد معبر می‌نماید در صورتی که با مشاهده محل وقوع تصادف و کروکی از طرف افسر راهنمایی‌ ارتکاب تخلف محرز گردد طبق ماده یک اقدام خواهد شد.

۶ – تبصره زیر به ماده ۸ قانون مذکور اضافه می‌شود:
‌تبصره – در شهر تهران در خیابانهایی که به وسایل ایمنی عبور عابر پیاده مجهز شده باشد و به وسیله شهرداری برای اطلاع عامه آگهی شود عابر پیاده‌ مکلف است فقط از محلهای مخصوص عابر پیاده عبور کند در غیر این صورت اگر تصادفی بین وسیله نقلیه و عابر پیاده در سواره‌رو واقع شود مشروط‌ بر آن که راننده مست نبوده و گواهینامه مجاز رانندگی داشته باشد و با سرعت مجاز حرکت کرده و وسیله نقلیه او نقص فنی مؤثر در حادثه نداشته باشد‌در صورتی که سه نفر افسر ارشد کارشناس تصادفات راهنمایی و رانندگی عدم مسئولیت راننده را گواهی نمایند مسئولیت جزایی متوجه راننده نخواهد‌بود و راننده آزاد خواهد شد و پرونده به مراجع قضایی جهت اقدام مقتضی ارسال می‌شود. عدم مسئولیت جزایی راننده مانع استفاده شخص متضرر از‌ حادثه از مقررات بیمه شخص ثالث نخواهد بود.

۷ – تبصره زیر به ماده ۱۰ قانون مذکور اضافه می‌شود:
‌تبصره – برای وسائل نقلیه موتوری که در تهران شماره‌گذاری شده یا بشود از طرف اداره راهنمایی و رانندگی شناسنامه تنظیم خواهد شد و وسائل نقلیه‌ که پس از انقضاء یک سال از تاریخ اعلام اداره راهنمایی و رانندگی تهران بدون اخذ شناسنامه مورد استفاده واقع شود وسیله افسران اداره مذکور تا‌ صدور شناسنامه یا ارائه آن متوقف می‌شوند.
‌در شهر تهران نقل و انتقالات وسائل نقلیه موتوری زمینی باید در اداره راهنمایی و رانندگی ثبت گردد و در صورتی که سند انتقال در دفتر اسناد رسمی‌تنظیم شود سردفتر مکلف است سند انتقال را به اداره راهنمایی و رانندگی ارسال دارد تا از طرف اداره مذکور پس از ثبت انتقال در شناسنامه به صاحب‌ آن تسلیم گردد صدور رونوشت سند معامله قبل از ارائه شناسنامه جز به تقاضای مراجع رسمی و همچنین نقل انتقال وسائل نقلیه در دفتر اسناد رسمی‌پس از انقضاء مهلت یک سال مذکور بدون ارائه شناسنامه ممنوع است. سردفتری که از اجرای مفاد این ماده تخلف کند به پرداخت جزای نقدی از ده هزار ریال تا بیست هزار ریال در دادگاه انتظامی سردفتران محکوم خواهد شد.


‌قانون فوق مشتمل بر یک ماده پس از تصویب مجلس شورای ملی در جلسه روز یکشنبه ۲۲ تیرماه ۱۳۵۴ در جلسه فوق‌العاده روز چهارشنبه بیست و‌ پنجم تیرماه یک هزار و سیصد و پنجاه و چهار شمسی به تصویب مجلس سنا رسید.

‌رییس مجلس سنا – جعفر شریف‌امامی