آیین‌نامه اجرایی شورای عالی سلامت و امنیت غذایی [مصوب ۱۳۹۷]

تاریخ تصویب: ۱۳۹۷/۱۰/۱۹
تاریخ انتشار: ۱۳۹۷/۱۱/۰۱

شماره ۱۴۱۲۲۰/ت۵۵۳۳۰ه –  ۱۳۹۷/۱۰/۲۴


هیأت وزیران در جلسه ۱۳۹۷/۱۰/۱۹ به پیشنهاد مشترک سازمان برنامه و بودجه کشور و وزارتخانه‌­های جهاد کشاورزی و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و به استناد بند (ب) ماده (۷) قانون احکام دایمی برنامه‌های توسعه کشور ـ مصوب ۱۳۹۵ـ ، آیین‌نامه اجرایی شورای عالی سلامت و امنیت غذایی را به شرح زیر تصویب کرد:


ماده ۱ – در این آیین‌نامه، اصطلاحات زیر در معانی مشروح مربوط به کار می روند:

الف – قانون: قانون احکام دایمی برنامه‌های توسعه کشور – مصوب ۱۳۹۵ –

ب – شورای عالی: شورای عالی سلامت و امنیت غذایی موضوع ماده (۷) قانون

پ – دستگاه اجرایی: دستگاه های موضوع ماده (۵) قانون مدیریت خدمات کشوری

ت – سلامت: سلامت جسمانی، روانی و اجتماعی که علاوه بر سن، جنس و وراثت، تحت تاثیر سایر عوامل مانند وضعیت محیط و شرایط اجتماعی – اقتصادی و فرهنگی که افراد به دنیا آمده، رشد کرده و بزرگ می شوند، نیز می باشد.

ث – امنیت غذایی: دسترسی پایدار همه مردم در تمام اوقات به غذای سالم و کافی مبتنی بر فرهنگ صحیح تغذیه ای

ج – [الحاقی ۱۳۹۹/۷/۱۶]
سلامت و ایمنی غذایی: عاری بودن غذا از آلاینده ها، مطابق استانداردهای موجود، به طوری که غذا سبب آسیب به مصرف کننده نشود، مشروط بر اینکه طبق دستورالعمل های مربوط آماده یا مصرف شود.

چ- [الحاقی ۱۳۹۹/۷/۱۶]
ارزیابی خطر: فرآیندی علمی که شامل مراحل شناسایی خطر، ارزیابی در معرض خطر بودن و توصیف خطر می باشد.


ماده ۲ – ترکیب شورای عالی و وظایف و اختیارات آن مطابق بندهای (الف) و (ب) ماده (۷) قانون می باشد.

تبصره ۱ – [اصلاحی ۱۳۹۹/۷/۱۶]
دبیر شورای عالی مجاز است از سایر وزرا و سایر افراد ذی صلاح حسب مورد برای شرکت در جلسات بدون حق رأی دعوت به عمل آورد.

تبصره ۲ – [الحاقی ۱۳۹۹/۷/۱۶]
جلسات شورای عالی حداقل هر شش ماه یکبار تشکیل می شود.


ماده ۳ – دبیرخانه شورای عالی در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی مستقر است.

تبصره ۱ – دبیر شورای عالی مکلف است گزارش پیشنهادهای ارایه شده دستگاه های اجرایی و چگونگی روند اجرای مصوبات شورا توسط دستگاه های اجرایی را هر سه ماه یک بار به اطلاع رییس اعضای شورای عالی برساند.

تبصره ۲ – مصوبات شورای عالی پس از تأیید رییس شورای عالی توسط دبیر شورا ابلاغ می شود.


ماده ۴ – وظایف دبیرخانه شورای عالی به شرح زیر است:

الف – تشکیل کمیسیون دایمی متشکل از معاونین ذی‌ربط دستگاه های عضو شورای عالی و کارگروه های تخصصی ذیل شورای عالی و نظارت بر عملکرد آنها

ب – تهیه دستور کار، زمان بندی تشکیل جلسات، ارسال دعوتنامه و دستور جلسات برای اعضای شورای عالی و تنظیم صورت جلسات آن

پ – تنظیم پیش نویس سیاست های اجرایی با همکاری دستگاه های عضو در حوزه بخشی و فرابخشی سلامت

ت – تعامل با سایر دبیرخانه های شوراهای عالی یا کمیسیون های بین بخشی مرتبط با سلامت جهت هم افزایی و جلوگیری از موازی کاری

ث – ثبت و نگهداری گزارش ها، اسناد، اطلاعات و مذاکرات کمیسیون دائمی و کارگروه های تخصصی

ج – هماهنگی با کارگروه ذی‌ربط شورای برنامه‌ریزی و توسعه استان از جمله در خصوص دریافت موضوعات برای ارایه در شورای عالی و پیگیری اجرای مصوبات شورای عالی در استان


ماده ۵ – نحوه تشکیل و اداره جلسات شورای عالی، کمیسیون دایمی و کارگروه های تخصصی بر اساس دستورالعملی می باشد که ظرف سه ماه از ابلاغ این آیین‌نامه به پیشنهاد دبیرخانه شورای عالی به تصویب شورای عالی خواهد رسید.

تبصره – [الحاقی ۱۳۹۹/۷/۱۶]
شرح وظایف کمیسیون دایمی در چهارچوب بند (الف) ماده (۷) قانون، مطابق دستورالعمل موضوع این ماده تعیین می‌شود.


ماده ۶ – [الحاقی ۱۳۹۹/۷/۱۶]
وزارتخانه های بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و جهاد کشاورزی موظفند به منظور یکپارچه سازی و تجمیع امور مرتبط با غذا و تغذیه نسبت به پیشنهاد اصلاح ساختار تشکیلاتی خود ظرف شش ماه از ابلاغ این اصلاحیه به سازمان اداری و استخدامی کشور جهت تصویب اقدام نمایند.


ماده ۷-
[اصلاحی ۱۳۹۹/۷/۱۶]
[اصلاحی ۱۳۹۹/۹/۲۳]
وزارت بهداشت، درمان و اموزش پزشکی موظف است با همکاری سازمان ملی استاندارد ایران و وزارت جهاد کشاورزی ظرف شش ماه از تاریخ ابلاغ این تصویب‌نامه، برنامه جامع ارتقای سلامت و ایمنی غذایی کشور را مشتمل بر ارتقای زیرساخت های ارزیابی خطر، ارتقای نظام بازرسی و نظارت بر ایمنی مواد غذایی، تقویت زیرساخت های سلامت و ایمنی غذایی و توانمندسازی کشاورزان در زمینه تولید محصولات سالم گواهی شده و زیستی (ارگانیک) و سایر موارد ضروری، تنظیم و پس از تأیید سازمان برنامه و بودجه کشور به تصویب شورای عالی برساند.

سازمان برنامه و بودجه کشور در سقف منابع موجود و در چهارچوب ضوابط بخشنامه بودجه سنواتی، اعتبارات مربوط را در لایحه بودجه سالانه کل کشور پیش بینی و طبق برنامه جامع و بر اساس گزارش نظارتی، در اختیار دستگاه های ذی‌ربط قرار می دهد. تخصیص اعتبارات توسط سازمان برنامه و بودجه کشور با رعایت ترتیبات مقرر در ماده (۳۰) قانون برنامه و بودجه کشور – مصوب ۱۳۵۱ – پس از دریافت گزارش پیشرفت اقدامات برای اجرای مصوباتی که از سوی دبیرخانه شورای عالی ارسال می شود، انجام خواهد شد.

معاون اول رئیس جمهور – اسحاق جهانگیری