هیئت وزیران در جلسه ۲/۸/۱۴۰۳ به پیشنهاد وزارت نفت (با همکاری سازمان برنامه و بودجه کشور، وزارت راه و شهرسازی و فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی ایران) و به استناد اصل یکصد و سی و هشتم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و جزء (۱) بند (ث) تبصره (۴) ماده واحده قانون بودجه سال ۱۴۰۳ کل کشور، آیین نامه اجرایی جزء مذکور را به شرح زیر تصویب کرد:
ماده ۱ـ در این آیین نامه، اصطلاحات زیر در معانی مشروح مربوط به کار می روند:
۱ـ آیین نامه ساماندهی صنعت خودرو: آیین نامه اجرایی ماده (۱۰) قانون ساماندهی صنعت خودرو موضوع تصویب نامه شماره ۲۴۳۳۶۸/ت۶۱۳۸۷هـ مورخ ۲۸/۱۲/۱۴۰۲.
۲ـ وسیله نقلیه برون شهری: انواع وسایل نقلیه سواری، مسافربری (از جمله اتوبوس، اتوبوس متوسط (میدل باس)، مینی بوس، سواری و ون) و باربری (از جمله تریلی، کامیون، کامیونت و وانت بار) نفتگاز سوز و یا دوگانه سوز (نفتگاز ـ سیانجی) که اقدام به تردد بین شهرها می نمایند.
۳ـ سند حمل الکترونیکی: اقلام اطلاعاتی الکترونیکی مرتبط با صورت وضعیت مسافری، بارنامه داخلی و بارنامه بینالمللی موضوع مواد (۲) تا (۴) قانون الزام شرکت ها و مؤسسات ترابری جاده ای به استفاده از صورت وضعیت مسافری و بارنامه مصوب ۱۳۶۸ با اصلاحات بعدی آن و سند حمل وسایل نقلیه سواری دارای تردد برون شهری.
۴ـ فراجا: فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی ایران(پلیس امنیت اقتصادی و پلیس راهنمایی و رانندگی)
۵ ـ کارگروه راهبری: کارگروهی متشکل از نمایندگان وزارتخانه های نفت (شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران (رییس کارگروه)، راه و شهرسازی (سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای و سازمان هواشناسی کشور)، کشور (سازمان شهرداری ها و دهیاری های کشور) و اطلاعات، سازمان برنامه و بودجه کشور، فراجا (پلیس امنیت اقتصادی)، ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز و ستاد مدیریت حمل و نقل و سوخت که مسئولیت تعیین میزان مصرف سوخت، پایش و نظارت بر اجرای این آیین نامه را با رعایت ماده (۲) این آییننامه بر عهده دارد.
۶ ـ دوره: بازه زمانی مبنای محاسبه پیمایش وسایل نقلیه برون شهری که توسط کارگروه راهبری با رعایت ماده (۲) این آییننامه تعیین می گردد.
۷ـ شرکت پخش: شرکت ملی پخش فراورده های نفتی ایران.
۸ ـ سازمان: سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای (وزارت راه و شهرسازی).
۹ـ نرخ مصوب: قیمت نفت گاز مصرف کننده مطابق با تصویب نامه شماره ۲۶۰۹۶/ت۵۱۹۲۰هـ مورخ ۴/۳/۱۳۹۴ و اصلاحات بعدی آن.
۱۰ـ سامانه ایفام: سامانه تخصیص سهمیه بر مبنای پیمایش شرکت پخش.
۱۱ـ پایگاه قواعد: بخشی از اطلاعات سامانه ایفام که حاوی میزان تخصیص سهمیه در هر (۱۰۰) کیلومتر پیمایش باتوجه به بازه های زمانی متناسب با سن خودرو است و با رعایت تصویبنامه شماره ۱۲۳۳۶۷/ت۶۱۰۲۵هـ مورخ ۱۵/۷/۱۴۰۲ مشخص می گردد.
۱۲ـ کلاس ناوگان (کاربری): تقسیمبندی وسایط نقلیه باری براساس ظرفیت (تناژ) حمل و وسایط نقلیه مسافری بر اساس ظرفیت مسافر.
۱۳ ـ قیمت خرید نفت گاز از پالایشگاه ها: قیمتی که به استناد جزء (۲) بند (الف) ماده (۱) قانون الحاق برخی مواد به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت (۲) مصوب ۱۳۹۳ تعیین میشود.
ماده ۲ـ سازمان مکلف به نظارت بر عملکرد صحیح شرکت های حمل و نقل و مراکز صدور صورت وضعیت انتقال مسافری و بارنامه های داخلی و بینالمللی حمل بار و نیز تأیید میزان پیمایش محقق شده وسایل نقلیه برون شهری و اطلاعات سند حمل الکترونیکی (مشتمل بر مبدأ، مسیر، مقصد، تاریخ و زمان شروع و پایان سفر، تاریخ اعتبار بارنامه، کلاس ناوگان، شماره پلاک ناوگان، میزان مسافت (با ذکر بار/ بدون بار)، شماره شناسایی خودرو (ویآیاِن)، شماره ملی مالک، شماره ملی رانندگان) و ارسال به صورت برخط به شرکت پخش است. ضرایب اقلیمی مؤثر در محاسبه سهمیه ناوگان، به پیشنهاد کارگروه راهبری و تصویب وزیر نفت، توسط وی ابلاغ میشود.
تبصره ۱ـ مسئولیت صحت و اعتبار پیمایش با بار و بدون بار محققشده وسایل نقلیه برونشهری بر عهده سازمان می باشد.
تبصره ۲ـ شرکت پخش موظف است پس از دریافت اطلاعات از سازمان و فراجا، تقاطع گیری اطلاعات دریافتی با مکان سوختگیری وسیله نقلیه برونشهری را انجام داده و مغایرتهای حاصل به ازای هر دوره را به سازمان منعکس و همزمان سوخت مازاد تخصیصیافته (متناسب با میزان پیمایش کاهش یافته) را از سهمیه نفت گاز دوره جاری وسیله نقلیه برونشهری متخلف کسر و در صورت عدم موجودی کافی در دوره های بعدی نسبت به کاهش سهمیه اقدام نماید.
تبصره ۳ـ سازمان موظف است به ازای هر سند حمل الکترونیکی ارسالی، اطلاعات دوربین های پایش شد آمد بین شهری را به منظور تطبیق سوخت های تخصیص یافته در ابتدای دوره با عملکرد اعلامی سازمان در همان دوره براساس اطلاعات مذکور و اصلاح سهمیه تخصیصی در صورت لزوم مطابق با تبصره (۴) این ماده، در اختیار شرکت پخش و فراجا قرار دهد.
تبصره ۴ـ سازمان موظف است در هر دوره اطلاعات مرتبط با تخلفات جاده ای اعم از انحراف مسیر و یا سایر موارد احرازکننده عدم تحقق سفر را مطابق با اطلاعات سند حمل الکترونیکی به همراه اطلاعات مرتبط با تردد ناوگان نفت گاز سوز به صورت برخط به فراجا ارسال نماید.
سازمان موظف است بلافاصله پس از دریافت اطلاعات، ضمن اعمال قانون، نسبت به اعلام میزان کاهش پیمایش وفق تخلف حادثشده، به شرکت پخش اقدام نماید. شرکت پخش موظف است نسبت به کاهش سهمیه نفتگاز متناسب با میزان پیمایش کاهش یافته از سهمیه دوره جاری وسیله نقلیه متخلف کسر و در صورت عدم موجودی کافی، در دوره های بعدی نسبت به کاهش سهمیه اقدام نماید.
تبصره ۵ ـ شرکت پخش مجاز است بر مبنای اطلاعات دریافتی در این ماده، محدودیت سوخت گیری صرفاً در مسیر صورت وضعیت یا بارنامه جاری را با رعایت ماده (۸) این آییننامه اجرایی نماید. شیوهنامه اجرایی این تبصره ظرف یک هفته از تاریخ ابلاغ این آییننامه با رعایت ملاحظات امنیتی از جمله مربوط به نیروهای مسلح توسط کارگروه راهبری تصویب و پس از تأیید وزرای ذیربط وزارتخانههای عضو کارگروه، با رعایت ماده (۱۹) آییننامه داخلی هیئت دولت ابلاغ میشود.
ماده ۳ـ شرکت پخش مکلف است مطابق تبصره (۳) ماده (۱۵) آییننامه ساماندهی صنعت خودرو، بلافاصله پس از دریافت اطلاعات وسایل نقلیه اسقاطی، کارت سوخت خودروهای اسقاط شده را مسدود و ابطال نماید.
تبصره ۱ـ مراکز اسقاط وسایل نقلیه مکلفند به همراه سایر مدارک مورد نیاز جهت اسقاط وسایل نقلیه، کارت سوخت متعلق به وسیله نقلیه اسقاطی را دریافت و بلافاصله نسبت به سوراخ کردن (پانچ) تراشه آن اقدام نمایند.
تبصره ۲ـ وزارت صنعت، معدن و تجارت مطابق ماده (۳) آییننامه ساماندهی صنعت خودرو مکلف است بلافاصله پس از ثبت و تکمیل فرایند اسقاط خودرو در سامانه جامع اسقاط وسایل نقلیه، نسبت به ارسال اطلاعات خودرو و کارت سوخت خودرو اسقاط شده به صورت برخط به شرکت پخش، سازمان، ستاد مدیریت حمل و نقل و سوخت و فراجا اقدام نماید.
ماده ۴ـ شرکت پخش مکلف است مطابق با سامانه ایفام و پس از صحتسنجی نسبت به تخصیص سوخت بر مبنای پیمایش و با رعایت مفاد این آیین نامه اقدام نماید.
تبصره ـ وزارت صنعت، معدن و تجارت مکلف است ظرف سه ماه، نسبت به بهروزرسانی پایگاه قواعد مطابق با ضوابط تصویبنامه شماره ۱۲۳۳۶۷ت۶۱۰۲۵هـ مورخ ۱۵/۷/۱۴۰۲ اقدام نماید.
ماده ۵ ـ در اجرای ماده (۴۸) قانون بیمه اجباری خسارات وارد شده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه مصوب ۱۳۹۵، ستاد مدیریت حمل و نقل و سوخت مکلف است اطلاعات وسایل نقلیه فاقد معاینه فنی و بیمه شخص ثالث را شناسایی و به منظور غیرفعال نمودن کارت سوخت و عدم تخصیص سهمیه سوخت براساس اقلام اطلاعاتی اعلام شده توسط شرکت پخش (از جمله شماره پلاک و شماره شناسایی خودرو (ویآیاِن)) به صورت برخط به شرکت پخش، سازمان و فراجا ارسال نماید.
شرکت پخش موظف است براساس اطلاعات دریافتی، نسبت به قطع سهمیه و غیرفعالنمودن موقت کارت سوخت وسایل نقلیه فاقد بیمه شخص ثالث یا معاینه فنی اقدام نماید.
تبصره ـ فراجا و وزارت کشور مکلفند در راستای شناسایی ناوگان فاقد معاینه فنی به ترتیب، دسترسی برخط اطلاعات کل ناوگان و ناوگان دارای معاینه فنی را در اختیار ستاد مدیریت حمل و نقل و سوخت قرار دهند.
ماده ۶ ـ تمامی دستگاه های اجرایی موضوع این آییننامه موظفند با رعایت قانون مدیریت داده ها و اطلاعات ملی مصوب ۱۴۰۱، تمامی داده های مورد نیاز برای راستی آزمایی پیمایش وسایل نقلیه برون شهری مطابق با این آیین نامه را به صورت برخط در اختیار شرکت پخش و فراجا قرار دهند.
تبصره ـ فراجا موظف به ارائه برخط اطلاعات شماره پلاک و شماره شناسایی خودرو (ویآیاِن) وسایل نقلیه برون شهری در زمان صدور کارت سوخت و المثنی آن به شرکت پخش میباشد.
ماده ۷ـ تخصیص سوخت نفت گاز با نرخ مصوب صرفاً به وسایل نقلیه دارای سند حمل الکترونیکی برخط مجاز است و سازمان مکلف به ارائه به موقع اطلاعات پیمایش آنها مطابق با شرایط مندرج در این آیین نامه است.
ماده ۸ ـ دریافت سوخت نفت گاز مازاد بر سهمیه براساس این آییننامه، صرفاً با درخواست متقاضی و با قیمت خرید نفت گاز از پالایشگاهها، در سقف (۳۰۰) الی (۶۰۰) لیتر در ماه، امکانپذیر می باشد.
تبصره ۱ـ شرکت پخش موظف است سوخت مورد نیاز وسایل نقلیه سواری نفتگازسوز را به نرخ خرید نفتگاز از پالایشگاه ها و از طریق سامانه هوشمند سوخت عرضه کند.
تبصره ۲ـ در صورتی که ناوگان بین شهرها تردد داشته باشند، ملاک تخصیص سهمیه سوخت، اسناد حمل صادره از سازمان میباشد.
معاون اول رئیس جمهور ـ محمدرضا عارف