آیین‌نامه قانون کمک خرج به کارمندان دولت

تاریخ تصویب: ۱۳۲۲/۰۸/۰۲
تاریخ انتشار: ۱۳۲۲/۰۸/۰۱

‌ماده 1 ـ به کلیه کارمندان دربار شاهنشاهی و مجلس شورای ملی و کارمندان کشوری دولت و شهرداریها و کارمندان و کارگران کارخانه‌ها و ‌بنگاه‌های بازرگانی دولتی به استثناء مستخدمین خارجی که از تاریخ اول مرداد ماه ۱۳۲۲ کمک‌های مالی به ترتیب زیر اعطاء خواهد گردید: ‌

تبصره ـ کمک به کارمندان شهرداریها از بودجه شهرداریها و کمک به کارمندان و کارگران کارخانه‌ها و بنگاه‌های بازرگانی از محل درآمد خودشان پرداخت خواهد شد.

‌ماده 2 ـ کمک پرداختی به اشخاص زیر تا یک هزار ریال حقوق ماهیانه هشتاد درصد و از یک هزار و یک ریال تا دو هزار ریال نسبت به مازاد بر یک هزار پنجاه درصد و از دو هزار و یک ریال به بالا نسبت به مازاد بر دو هزار ریال بیست و پنج درصد حقوق ثابت آنها هنگام اشتغال به خدمت خواهد بود به استثنای مواردی که در این آیین‌نامه پیش‌بینی شده است:

1 ـ رئیس و نمایندگان و کارمندان و خدمتگزاران جزء و همچنین کارمندان و خدمتگزاران جزء چاپخانه مجلس شورای ملی.

2 ـ نخست‌وزیر و وزیران و معاونین وزارتخانه‌ها و رؤسای دفاتر وزارتی.

3 ـ استانداران و فرمانداران.

4 ـ کلیه کارمندان رسمی و دون پایه و یا خدمتگزاران جزء.

5 ـ آموزگاران قراردادی دبستانها.

6 ـ کلیه کارمندان رسمی اداره شهربانی به انضمام افراد و پایه‌وران و کارمندان کشوری آن.

‌ماده 3 ـ کمک و حقوق ماهیانه برای تمام ساعات اداری از یک هزار ریال کمتر نخواهد بود کارمندانی که شاغل مقامات مافوق هستند فوق‌العاده‌ای به عنوان ترمیم دریافت خواهند داشت به طوری که حقوق آنها از کارمندان پایه‌دار مادونی که زیر دست او خدمت می‌کنند کمتر نباشد.

[لایحه قانونی اصلاح ماده ۳ آیین‌‏نامه کمک خرج به کارمندان دولت]

‌ماده 4 ـ کارمندان منتظر خدمت به مأخذ رتبه خود در آخر تیر ماه 1322 معادل پانزده درصد کمک دریافت خواهند داشت و همچنین به‌ بازنشستگانی که دارای شغل نبوده و بضاعت نداشته باشند نیز معادل صدی پانزده اضافه داده خواهد شد.

‌ماده 5 ـ کارمندان قراردادی و حکمی به نسبت حقوق و تاریخ ورود به خدمت کمکی طبق جدول زیر دریافت خواهند داشت:

‌تاریخ ورود به خدمت    تا هزار ریال از هزار ریال و یک ریال تا دو هزار از دو هزار ریال به بالا
     نسبت به مازاد یک هزار ریال نسبت به مازاد دو هزار ریال
‌قبل از اول آبان 1320 صدی هشتاد صدی پنجاه صدی بیست و پنج
‌از اول آبان 1320 ‌تا آخر سال 1321 صدی شصت صدی چهل صدی بیست
‌از اول سال 1322 صدی ‌چهل‌ و‌ پنج صدی سی صدی پانزده

 تبصره ـ حداکثر دستمزد کارگران کارخانه‌ها و معادن و مؤسسات صنعتی نباید از دستمزد عمومی محل که در نتیجه عرضه و تقاضا حکمفرماست و یا تجاوز نماید دستمزد مزبور توسط کمیسیونی به نمایندگی رئیس مؤسسه مربوطه و رئیس دارایی و فرماندار محل تعیین خواهد گردید.

‌ماده 6 ـ از تاریخ اول آبان ماه 1322 به هیچ عنوان به اشخاصی که از صندوق دولت یا بنگاه و یا شرکت دولتی و یا هر سازمانی که با سرمایه دولت ایجاد شده یا اقلاً نصف سرمایه یا سهام آن متعلق به دولت باشد دومقرری داده نخواهد شد ولو اینکه یکی از مقرریهای مزبور عنوان دستمزد یا‌ حق‌الزحمه یا پاداش یا غیره و یا هر عنوان دیگری دارا باشد به استثنای حق‌التدریس و حقوق استادان و دانشیاران دانشکده‌ها که تابع مقررات خاص است.

‌ماده 7 ـ کلیه مزایا و فوق‌العاده‌هایی که علاوه بر حقوق ثابت اداری در نتیجه طرز عمل خاصی یا اختیارات اعطایی در وزارتخانه‌ها و ادارات و‌ بنگاه‌ها و شرکتهای دولتی به طوری که در ماده شش تعریف شد برقرار شده از اول آبان ماه 1322 پرداخت نخواهد شد به همین قرار از اول آبان‌ماه برقراری هر گونه فوق‌العاده به استثنای فوق‌العاده اضافه کار منوط به تجدید نظر وزارت دارایی خواهد بود که در ماده سیزده قانون افزایش حقوق‌کارمندان دولت پیش‌بینی شده است و طرح آن باید قبل از پانزده آبان به هیأت وزیران تقدیم و پس از تصویب به موقع اجراء گذارده شود. ‌

تبصره ـ فوق‌العاده‌هائی که در گذشته بدون مجوز قانونی پرداخت شده از کارمندان مسترد نخواهد شد مگر در موقع تقلب.

‌ماده 8 ـ بنگاه‌ها و شرکتها و سازمانهایی که با سرمایه دولت تشکیل شده یا اقلاً نصف از سرمایه یا سهام آنها متعلق به دولت باشد اعم از اینکه اساسنامه خاصی داشته یا نداشته باشد مکلف هستند نسبت به انواع فوق‌العاده‌ها و مزایا و اضافه مقرریها و غیره که از اول آبان ماه 1320 به بعد درباره کارمندان و مستخدمین تابعه خود برقرار نموده‌اند تجدید نظر و به‌طورکلی میزان افزایش را برای از اول آبان 1322 به بعد طوری تعدیل نمایند که نسبت اضافه افراد با حقوق آخر مهر 1320 از هر جهت منتهی در حدود افزایشی باشد که در نتیجه قانون اجازه افزایش حقوق کارمندان دولت و این آیین‌نامه نسبت به حقوق کارمندان و مستخدمین دولت به عمل آمده و خواهد آمد.

‌ماده 9 ـ کلیه اجناسی که تحت انحصار دولت باشد به کارمندان مشمول این آیین‌نامه به بهای تصویبی دولت فروخته خواهد شد و اجناس غیر‌انحصاری که ممکن است دولت انبار نماید با منظور نمودن تخفیفی به کارمندان دولت فروخته خواهد شد.

‌ماده 10 ـ اجناسی که به موجب ماده 9 فروخته می‌شود فقط برای احتیاجات شخصی کارمند و کسانی است که مستقیماً تحت کفالت او هستند به ا‌و مقدار اجناس انحصاری که بدین طریق به کارمندان فروخته می‌شود به موجب تصویب‌نامه هیأت وزیران تعیین و مقدار مزبور متناسب با عده‌ای که تحت کفالت کارمند می‌باشند خواهد بود.

‌ماده 11ـ فقط اشخاص نامبرده زیر تحت کفالت کارمند شناخته‌ می‌شوند:

1 ـ عیال و اولاد (‌اولاد در صورت تجرد).

2 ـ پدر و مادر و برادر و خواهری که قانوناً تحت تکفل کارمند باشند. ‌اشخاص نامبرده بالا در صورتی تحت تکفل کارمند شناخته می‌شوند که: ‌

الف ـ کارمند دولت نباشند.

ب ـ ذکور تا موقعی که اشتغال به تحصیل دارند و اناث تا موقعی که شوهر اختیار نکرده‌اند.

‌ماده 12 ـ وزارت دارایی اطلاعات لازمه مربوط به هر کارمند و اشخاص تحت کفالت او را تحصیل خواهد نمود و هر گونه اطلاعاتی که در این مورد توسط کارمند داده شود باید از طرف خود کارمند و کمیسیون مخصوص وزارتخانه یا بنگاه متبوعه او گواهی گردد.

‌ماده 13 ـ دفترچه جیره‌بندی مخصوصی بین کارمندان توزیع خواهد شد و کارمندان پس از دریافت دفترچه‌های مزبور باید کوپن‌های جیره‌بندی خود و اشخاص تحت کفالت خویش را که به موجب مقررات جیره‌بندی بین کلیه اهالی کشوری توزیع شده است مسترد دارند.

‌ماده 14 ـ کارمندانی که اجناس دریافتی به موجب این آیین‌نامه را به فروش برسانند و یا اجازه دهند که اشخاص تحت تکفل آنها به چنین اقدامی ‌مبادرت ورزند و یا در موقع تنظیم دفترچه‌ای خرید جنس خدعه و تزویر نمایند و یا عمداً اطلاعات بر خلاف حقیقت بدهند از کمکی که در این آیین‌نامه‌ منظور شده و همچنین از مزایای خرید جنس از فروشگاه دولتی محروم خواهند بود.

‌ماده 15 ـ به استثناء کارمندان قراردادی و حکم اشخاصی که از اول مرداد ماه 1322 استخدام شده‌اند و یا استخدام خواهند شد از تاریخ شروع به‌ خدمت مشمول مقررات این آیین‌نامه خواهند بود.

‌ماده 16 ـ خزانه‌داری کل ماهیانه مبلغ معینی از اضافه حقوقی که به موجب این آیین‌نامه به کارمندان تعلق می‌گیرد کسر و به حساب مخصوصی به‌ نام حساب بیمه بهداشت و حوادث نگاهداری خواهد نمود میزان مبلغی که باید کسر شود از طرف هیأت وزیران تعیین و کلیه پرداختهای مربوط به‌ ناخوشی و یا حوادث به موجب آیین‌نامه هیأت وزیران از محل نامبرده پرداخت خواهد شد.

‌ماده 17 ـ کمکهایی که به موجب این آیین‌نامه تأدیه می‌شود از پرداخت مالیات بر درآمد معاف خواهد بود.

‌این آیین‌نامه که مشتمل بر هفده ماده است در تاریخ دوم آبان ماه یک‌هزار و سیصد و بیست و دو به تصویب کمیسیون بودجه مجلس رسیده و قابل اجرا‌است. ‌

رئیس مجلس شورای ملی ـ حسن اسفندیاری