هیئت وزیران در جلسه ۱۴۰۳/۱۲/۸ به پیشنهاد مشترک وزارت نیرو و سازمان برنامه و بودجه کشور و به استناد اصل یکصد و سی و هشتم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، آیین نامه نحوه فعالیت شرکت های کارور برق و نصب شمارشگرهای هوشمند را به شرح زیر تصویب کرد:
ماده ۱– در این آیین نامه، اصطلاحات زیر در معانی مشروح مربوط به کار می روند:
۱– توانیر: شرکت مادر تخصصی مدیریت تولید، انتقال و توزیع نیروی برق ایران.
۲– تابلوی برق آزاد: تابلویی که در آن، عرضه و تبادل برق در بورس انرژی به صورت قرارداد دوجانبه با مصرف کننده یا بازار مشتقه انجام می شود و برق خریداری شده از طریق این تابلو، مشمول اعمال قطع و محدویت در دوره ناترازی در ایام گرم سال و نیز دوره محدودیت سوخت در شبکه نمی شود.
۳– سازمان: سازمان برنامه و بودجه کشور.
۴– کارور برق: شخص حقوقی دارای پروانه شرکت کارور برق از وزارت نیرو.
۵– قانون: قانون مانع زدایی از توسعه صنعت برق مصوب ۱۴۰۱.
ماده ۲– به منظور مدیریت و بهینه سازی مصرف برق، کارور برق با انعقاد قرارداد با شرکت توانیر و مشترکین برق، نسبت به اجرای هرگونه اقداماتی که منجر به کاهش مصرف مشترکین شود، اقدام می کند و دامنه فعالیت این کارور به شرح زیر است:
۱– تعویض و ارتقای بهره وری تجهیزات.
۲– اقدامات تبلیغی و ترویجی کاهش مصرف برق.
۳– راه اندازی پویش های کاهش مصرف.
۴– ارائه مشوق های متنوع جهت کاهش مصرف.
تبصره – امنیت شمارشگرهای هوشمند باید توسط افتا تأیید شود.
ماده ۳– وزارت نیرو مکلف است با همکاری سازمان، ظرف یک ماه از تاریخ ابـلاغ ایـن آیین نامه، دستورالعمل های نحوه فعالیت کارور برق و نمونه قرارداد مربوط را با لحاظ موارد زیر تهیه و ابلاغ نماید:
۱– وزارت نیرو مکلف است نسبت به صدور پروانه کارور برق با رعایت قانون و سایر مقررات مربوط از جمله مواد (۲)، (۳)، (۲۴) و (۳۰) قانون بهبود محیط کسب و کار مصوب ۱۳۹۰، تبصره (۸) الحاقی به ماده (۲) قانون اجرای سیاست های کلی اصل چهل و چهارم (۴۴) قانون اساسی مصوب ۱۳۹۹ و دستورالعمل نحوه تدوین پیش نویس مقررات مرتبط با محیط کسب و کار اقدام نماید.
۲– کارور برق مجاز است در قرارداد با توانیر، شمارشگر هوشمند مصرف کننده برق یا شمارشگر نقاط توزیع شبکه را به عنوان نقطه اندازه گیری و محاسبه میزان مصرف مبنا و میزان مصرف محقق شده انتخاب نماید.
۳–
الف – در صورت انتخاب شمارشگر هوشمند مصرف کننده به عنوان نقطه اندازه گیری میزان مصرف مبنا با لحاظ میانگین مصرف دوره مشابه (۳) سال گذشته همان مصرف کننده و براساس تغییر (افزایش یا کاهش) الگوی مصرف سرانه همان منطقه، تعیین می گردد.
ب – در صورت انتخاب شمارشگر توزیع به عنوان نقطه اندازه گیری و محاسبه، میانگین میزان مصرف دوره مشابه (۳) سال گذشته آن نقطه توزیع با اعمال ضریب تصحیح و در چهارچوب قرارداد به عنوان میزان مصرف مبنا تعیین می شود.
۴– برای اولین ماه دوره تحویل، توانیر مکلف است صد در صد (۱۰۰%) میزان برق صرفه جویی ابرازی کارور برق را در اختیار آن کارور قرار دهد تا در تابلوی برق آزاد یا به هر روش دیگر عرضه نماید. میزان عرضه برق صرفه جویی ابراز شده، در ماه های بعد بر اساس ارزیابی عملکرد کارور برق توسط توانیر تعیین خواهد شد.
تبصره ۱– خسارت عدم ایفای تعهدات کارور برق (عدم تحقق صرفه جویی ابرازی) بر اساس ضوابط تابلوی برق آزاد در بورس انرژی در همان دوره تعیین می شود.
تبصره ۲– در صورتی که صرفه جویی محقق شده بیش از برآورد کارور برق باشد، توانیر مکلف است مابه التفاوت را متناسب با بازه مصرفی در قالب گواهی صرفه جویی انرژی به کارور برق ارائه نماید.
۵– در صورت عدم تحویل برق خریداری شده از بورس یا صرفه جویی شده در کارور برق، توانیر موظف است به میزان برق خریداری شده تحویل نشده یا صرفه جویی شده تحویل نشده با نرخی که براساس ضوابط تابلو برق آزاد تعیین می گردد، در همان دوره به منظور جبران خسارت وارده به خریداران، پرداخت و یا از صورتحساب دوره های آتی آنها کسر نماید.
ماده ۴– واحدهای تولیدی و صنعتی مجازند نسبت به راه اندازی شرکت های کارور برق اقدام نمایند. توانیر مکلف است برق صرفه جویی شده ناشی از فعالیت شرکت های مذکور را به واحدهای صنعتی و تولیدی مربوط اختصاص دهد. در صورت عدم تخصیص برق صرفه جویی شده، مطابق بند (۵) ماده (۳) این آیین نامه اقدام خواهد شد.
ماده ۵– توانیر مجاز است در چهارچوب بودجه مصوب و با تأیید ارکان ذی صلاح خود، تا حصول سنجه های قانونی مندرج در قانون برنامه پنج ساله هفتم پیشرفت جمهوری اسلامی ایران مصوب ۱۴۰۳ (از جمله در خصوص توسعه زیرساخت های هوشمندسازی شمارشگرها)، منافع حاصل از عرضه برق وارداتی در تابلوی برق آزاد را هزینه نماید.
ماده ۶– شرکت توانیر مجاز است هزینه خرید و نصب شمارشگرهای هوشمند را به صورت تحویل برق قابل فروش در تابلوی برق آزاد به میزانی که از طریق مناقصه مشخص می شود، تسویه نماید.
ماده ۷– وزارت نیرو مکلف است قبل از نصب و بهره برداری از تجهیزات هوشمند از جمله شمارشگر هوشمند و با رعایت ملاحظات پدافندی و رایانیکی در بستر تبادل داده امن، اقدام به اخذ تأییدیه از مراجع ذی صلاح نماید.
ماده ۸– به منظور هماهنگی و رفع موانع اجرایی این آیین نامه، کارگروهی به ریاست سازمان و متشکل از معاونان ذی ربط وزارتخانه های نیرو، صنعت، معدن و تجارت و امور اقتصادی و دارایی تشکیل می گردد. کارگروه موظف است گزارش اجرای این آیین نامه را به طور مستمر به کمیسیون اقتصاد دولت ارائه نماید.
محمدرضا عارف
معاون رئیس جمهور