آیین نامه اجرایی بند (ث) تبصره (۴) ماده واحده قانون بودجه سال ۱۴۰۴ کل کشور (موضوع نحوه هزینه کرد شصت درصد (۶۰%) بودجه پژوهشی شرکت های دولتی، بانک ها و مؤسسات انتفاعی وابسته به دولت)

تاریخ تصویب: ۱۴۰۳/۱۲/۱۲
شماره ثبت: 196120/ت63637هـ -  1403/12/15
تاریخ انتشار: ۱۴۰۳/۱۲/۲۳

هیئت وزیران در جلسه ۱۴۰۳/۱۲/۱۲ به پیشنهاد سازمان برنامه و بودجه کشور (با همکاری وزارتخانه های علوم، تحقیقات و فناوری، بهداشت، درمان و آموزش پزشكی، آموزش و پرورش، نفت، نیرو و صنعت، معدن و تجارت) و به استناد بند (ث) تبصره (۴) ماده واحده قانون بودجه سال ۱۴۰۴ کل کشور، آیین نامه اجرایی بند یادشده را به شرح زیر تصویب کرد:

ماده ۱ـ در این آیین نامه، اصطلاحات زیر در معانی مشروح مربوط به کار می روند:

۱ـ سازمان: سازمان برنامه و بودجه کشور.

۲ـ خزانه: خزانه داری کل کشور.

۳ـ قانون: قانون بودجه سال ۱۴۰۴ کل کشور.

۴ـ صندوق: صندوق شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری.

۵ ـ شرکت ها، بانک ها و مؤسسه ها: شرکت های دولتی، بانک ها و مؤسسات انتفاعی وابسته به دولت مندرج در پیوست شماره (۳) قانون که هزینه پژوهشی برای آنها منظور شده است.

۶ ـ منابع موضوع این آیین نامه: حداقل شصت درصد (۶۰%) از هزینه امور پژوهشی هر یک از شرکت ها، بانک ها و مؤسسه ها.

۷ـ مراکز: دانشگاه ها یا دانشکده ها و مؤسسات آموزش عالی و پژوهشی و فناوری اعم از دولتی و غیردولتی و دانشگاه آزاد اسلامی، دانشگاه های فرهنگیان و شهید رجایی، سازمان بسیج اساتید، جامعه المصطفی العالمیه، جهاد دانشگاهی، پارک های علم و فناوری و شرکت های دانش بنیان دارای مجوز از شورای گسترش آموزش عالی وزارتخانه های علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و سایر مراکز قانونی ذی ربط حسب مورد و حوزه های علمیه دارای مجوز تأسیس و فعالیت.

۸ ـ نخبگان: افراد نخبه مورد تأیید بنیاد ملی نخبگان.

۹ ـ دبیرخانه: دبیرخانه شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری.

۱۰ ـ سامانه: سامانه ملی عرضه و تقاضای پژوهش و فناوری (ساتع) به عنوان یکی از زیرسامانه های پنجره واحد نظام ایده ها و نیازها (نان) با برقراری دسترسی های لازم به شرکت ها، بانک ها، مؤسسه ها و مراکز.

۱۱ـ حساب صندوق: حساب نزد خزانه که توسط صندوق به شرکت ها، بانک ها و مؤسسه ها اعلام می شود.

ماده ۲ـ شرکت ها، بانک ها، مؤسسات، مراکز و نخبگان موظفند حسب مورد کلیه فرآیندهای موضوع این آیین نامه (شامل نیازهای پژوهشی، پیشنهادهای مربوط، بررسی و تأیید/ رد پیشنهاد و انعقاد قرارداد) را در سامانه ثبت نمایند.

تبصره ـ پژوهش های دارای طبقه بندی، از ثبت در سامانه مستثنی می باشند.

ماده ۳ـ شرکت ها، بانک ها و مؤسسه ها موظفند در مقاطع زمانی سه ماهه حداقل معادل بیست و پنج درصد (۲۵%) از مبلغ منابع موضوع این آیین نامه را به حساب صندوق، واریز و اسناد آن را جهت تأیید در سامانه بارگذاری نمایند. در صورت واریز نشدن وجوه مربوط در موعد مقرر توسط هر یک از شرکت ها، بانک ها و مؤسسه ها، به خزانه اجازه داده می شود در پایان هر سه ماه، رأساً مبلغ مربوط را از حساب آنها نزد خزانه برداشت کرده و آن را به حساب صندوق واریز کند.

تبصره ـ نمایندگان دولت در مجامع عمومی شرکت ها، بانک ها و مؤسسه ها موظفند در زمان تصویب صورت های مالی و بودجه، نسبت به تعیین تکلیف باقی مانده مصرف نشده منابع موضوع این آیین نامه اقدام نمایند، به نحوی که منابع یادشده صرفاً برای مصارف قانونی موضوع این آیین نامه اختصاص یابد.

ماده ۴ـ منابع موضوع این آیین نامه برای هر یک از مراکز دارای درآمد اختصاصی در قانون، مازاد بر درآمدهای اختصاصی مندرج در قانون محسوب می شود. صندوق موظف است فهرست مبالغ پرداختی به مراکز را برای اعمال حساب به عنوان مازاد درآمد اختصاصی به خزانه اعلام کند.

ماده ۵ ـ منابع موضوع این آیین نامه صرفاً در راستای پاسخ به نیازهای فناورانه و حل مسائل و مشکلات شرکت ها، بانک ها و مؤسسه ها از قبیل توسعه و ارتقای فناوری و نوآوری، افزایش بهره وری، اصلاح ساختار، کاهش هزینه های تولید و توسعه بازار در قالب موارد زیر از طریق مراکز و یا نخبگان هزینه می شود:

۱ـ طرح (پروژه)های کاربردی.

۲ـ اجرای پایان نامه های تحصیلات تکمیلی و طرح (پروژه)های پسادکتری.

۳ـ طرح (پروژه)های تحقیقاتی دانش آموختگان تحصیلات تکمیلی غیرشاغل تحت نظارت یکی از مراکز.

۴ـ طرح (پروژه)های تحقیق و توسعه.

تبصره ۱ـ تعهدات پرداخت نشده قراردادهای سال قبل (ثبت شده در سامانه) در اولویت پرداخت قرار دارد.

تبصره ۲ـ مانده منابع موضوع این آیین نامه که از طرف شرکت ها، بانک ها و مؤسسه ها، طرحی (پروژه ای) برای آنها تعریف نشده است، در سال های بعد در راستای نیازهای پژوهشی خودشان هزینه می شود.

ماده ۶ ـ منابع موضوع این آیین نامه در قالب قراردادهای مشخص که در سامانه ثبت شده است، هزینه می شود.

ماده ۷ـ شرکت ها، بانک ها و مؤسسه ها می توانند حداکثر تا ده درصد (۱۰%) از مبلغ چهل درصد (۴۰%) هزینه امور پژوهشی را از طریق دانشگاه ها و مؤسسات پژوهشی وابسته به خود و در چهارچوب ضوابط این آیین نامه هزینه کنند.

ماده ۸ ـ مطابقت مفاد قراردادهای منعقدشده بین شرکت ها، بانک ها و مؤسسه ها با مراکز و یا نخبگان با ضوابط این آیین نامه برعهده دبیرخانه است. صندوق موظف است ظرف دو هفته پس از تأیید صورت وضعیت هر طرح (پروژه) توسط شرکت ها، بانک ها و مؤسسه های ذی ربط، نسبت به پرداخت مبالغ قراردادهای منعقدشده به مراکز و یا نخبگان اقدام نماید.

ماده ۹ـ بالاترین مقام مراکز مربوط، مسئولیت اجرای قراردادها و نظارت بر هزینه کرد تخصیص یافته کل منابع موضوع این آیین نامه را برعهده دارد و باید گزارش اقدامات انجام شده را در سامانه ثبت کنند.

ماده ۱۰ ـ دبیرخانه موظف است گزارش عملکرد این آیین نامه اعم از واریزی هر یک از شرکت ها، بانک ها و مؤسسه ها و مبلغ پرداختی به صندوق را در مقاطع زمانی سه ماهه و در چهارچوبی که سازمان تعیین می کند، به سازمان اعلام و در سامانه بارگذاری کند.

تبصره ـ شرکت ها، بانک ها و مؤسسه ها موظفند گزارش اقدامات خود را در چهارچوبی که از پیش اعلام شده است، به دبیرخانه ارسال نمایند.

ماده ۱۱ـ دبیرخانه موظف است در صورت نیاز، صحت اجرای طرح (پروژه) و دستاوردهای آن را از طریق کارگزاران مورد تأیید سازمان، ارزیابی و به شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری، وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و سازمان گزارش کند

معاون اول رئیس جمهور ـ محمدرضا عارف