هیئت وزیران در جلسه ۱۴۰۴/۲/۱۷ به پیشنهاد شماره ۱۴۰۳/۸۹۱۲۶/۱۰۰ مورخ ۱۴۰۳/۱۱/۲۴وزارت نیرو (و با هماهنگی وزارت صنعت، معدن و تجارت) و به استناد جزء (۲) بند (ب) ماده (۳۹) قانون برنامه پنج ساله هفتم پیشرفت جمهوری اسلامی ایران مصوب ۱۴۰۳، آیین نامه اجرایی جزء مذکور را به شرح زیر تصویب کرد:
آیین نامه اجرایی جزء (۲) بند (ب) ماده (۳۹) قانون برنامه پنج ساله هفتم پیشرفت جمهوری اسلامی ایران (موضوع مدیریت یکپارچه توسعه، اجرا و بهره برداری از طرح های سرمایه گذار حوزه آب و برق)
ماده۱ـ در این آیین نامه، اصطلاحات زیر در معانی مشروح مربوط به کار می روند:
۱ـ قانون: قانون برنامه پنج ساله هفتم پیشرفت جمهوری اسلامی ایران مصوب ۱۴۰۳.
۲ـ نظام فنی و اجرایی یکپارچه: مجموعهای از عوامل، اصول، برنامه ها، فرایندها و اسناد (مقررات، ضوابط و دستورالعمل ها) مربوط به مدیریت، پیدایش، پدیدآوری و بهره برداری طرح های سرمایه گذاری و زیرطرح (پروژه) های ساخت و ساز، موضوع ماده (۳۴) قانون احکام دائمی برنامه های توسعه کشور مصوب ۱۳۹۵ و آیین نامه اجرایی آن (موضوع تصویب نامه شماره ۲۵۲۵۴/ت۵۷۶۹۷هـ مورخ ۱۴۰۰/۳/۸).
۳ـ مدیریت یکپارچه آب و برق: برنامه ر یزی و هماهنگی در مدیریت به هم پیوسته آب/ برق با هدف بهینه سازی و مدیریت تولید و مصرف، افزایش بهره وری و کاهش اثرات سوء محیط زیستی در هر یک از بخش های آب و برق.
۴ـ سرمایه پذیر: شرکت ها و سازمان های تابعه و وابسته وزارت نیرو و یا سایر سازمان ها و شرکت های دولتی.
۵ ـ سرمایه گذار: اشخاص حقیقی یا حقوقی داخلی یا خارجی که براساس قوانین و مقررات، اجازه سرمایه گذاری دارند.
۶ ـ نظارت: مجموع فعالیت های استاندارد شده ، که برای پایش (کنترل) و حصول اطمینان از دستیابی به اهداف انجام طرح/ زیرطرح (پروژه) سرمایه گذاری با تأکید و تمرکز بر کیفیت، کمیّت و زمان بندی تحویل محصول در چهارچوب نظام فنی و اجرایی یکپارچه و سیاست های ابلاغی و مقررات وزارت نیرو به عمل می آید.
۷ـ طرح/زیرطرح (پروژه) سرمایه گذاری: طرح ها و زیرطرح (پروژه) های موضوع بند (۴) ماده (۱) آیین نامه نظام فنی و اجرایی یکپارچه در حوزه آب و برق موضوع تصویب نامه شماره ۲۵۲۵۴/ت۵۷۶۹۷هـ مورخ ۱۴۰۰/۳/۸.
۸ ـ شرکت مادرتخصصی: شرکت های مادرتخصصی مدیریت منابع آب ایران، مهندسی آب و فاضلاب کشور، مدیریت تولید، انتقال و توزیع نیروی برق ایران (توانیر)، تولید نیروی برق حرارتی و مدیریت ساخت و تهیه کالای آب و برق (ساتکاب).
۹ ـ ساتبا: سازمان انرژی های تجدیدپذیر و بهره وری انرژی برق.
۱۰ ـ مشاور سرمایه پذیر: مشاوران دارای صلاحیت مطابق ماده (۲۲) قانون برنامه و بودجه کشور مصوب ۱۳۵۱ و آیین نامه های اجرایی آن.
۱۱ـ مجوز/ پروانه احداث: اجازه نامه ای که توسط وزارت نیرو به سرمایه گذار برای ایجاد تأسیسات در حوزه آب و برق ازجمله طرح های نوسازی خطوط آب و برق و احیاء و بازآوری اتلاف در شبکه های آب و برق، براساس قوانین و مقررات مربوط اعطا می شود.
۱۲ـ مجوز/ پروانه بهره برداری: اجازه نامه ای که توسط وزارت نیرو به سرمایه گذار برای بهره برداری از تأسیسات در حوزه آب و برق ازجمله طرح های نوسازی خطوط آب و برق و احیاء و بازآوری اتلاف در شبکه های آب و برق، بر اساس قوانین و مقررات مربوط اعطا می شود.
ماده ۲ـ دامنه شمول این آیین نامه نظارت بر طرح ها/ زیرطرح (پروژه ) های سرمایه گذاری با موضوع آب و برق می باشد.
ماده ۳ـ سطوح نظارت بر طرح های سرمایه گذاری به شرح زیر است:
۱ـ نظارت کلان در مرحله پیدایش و مطالعات توجیهی: در این مرحله، نظارت کلان مشتمل بر بررسی گزارش نیازسنجی، مطالعات توجیهی، ضرورت انجام طرح، روش تدارک زیرطرح (پروژه) و اخذ مجوزهای مربوط به منظور تسریع صدور مجوز/ پروانه احداث برای سرمایه گذار توسط شرکت مادرتخصصی و ساتبا صورت می پذیرد.
تبصره ـ وزارت نیرو در صدور موافقت اصولی/پروانه احداث با ایجاد پنجره واحد مجوزهای آب و برق به صورت یکپارچه اقدام می نماید.
۲ـ نظارت در سطح خرد: امور نظارتی در سطح خرد حسب نوع طرح و قرارداد سرمایه گذاری، شامل نظارت بر یک یا چند مرحله از مراحل زیر که توسط سرمایه پذیر یا با استفاده از خدمات مشاور سرمایه پذیر انجام می شود:
الف ـ مرحله مطالعات و طراحی: در این مرحله، مطالعات طراحی پایه و تفصیلی، روش های ارجاع کار و انعقاد قرارداد انجام می شود.
ب ـ مرحله اجرا: این مرحله، شامل عملیات اجرایی زیرطرح (پروژه) است که پس از مرحله مطالعات و طراحی آغاز می شود.
پ ـ مرحله بهره برداری: در این مرحله، فعالیت هایی شامل بهره برداری و انجام تعمیرات و بازرسی های لازم مطابق دستورالعمل های مشخص شده انجام می گیرد و براساس قوانین و مقررات موجود، مجوز/ پروانه بهره برداری اعطا می شود.
ت ـ مرحله انتقال: بسته به نوع قرارداد، در پایان دوره مشارکت، ممکن است زیرطرح (پروژه) به فعالیت خود خاتمه دهد و تأسیسات آماده به کار، تحویل سرمایه پذیر شود (بی اُتی یا آراُتی یا بیع متقابل یا ترتیبات قراردادی مشابه آن) و یا زمان زیرطرح (پروژه) تمدید و سرمایه گذار طی یک دوره مورد توافق دیگر (با شرایط اولیه قرارداد یا شرایط جدید مورد توافق) به بهره برداری و تولید محصول ادامه دهد و یا براساس مفاد قرارداد ممکن است زیرطرح (پروژه) به تملک سرمایه گذار (بی اٌ اٌ یا ترتیبات قراردادی مشابه) درآید.
ماده ۴ـ به منظور نظارت بر طرح ها/ زیرطرح (پروژه )های سرمایه گذاری، سرمایه پذیر می تواند براساس ماهیت و مرحله انجام طرح/ زیرطرح (پروژه ) سرمایه گذاری از خدمات مشاور سرمایه پذیر طبق ضوابط و مقررات مربوط استفاده نماید.
ماده ۵ ـ در کلیه مراحل اجرای طرح/ زیرطرح (پروژه)های موضوع این آیین نامه رعایت الزامات قانونی از جمله مقررات محیط زیستی ضروری است.
ماده ۶ ـ وزارت نیرو با همکاری وزارت صنعت، معدن و تجارت مکلف است فهرست طرح/ زیرطرح (پروژه )های سرمایه گذاری در حوزه آب و برق برای جلب مشارکت سرمایه گذاران بخش خصوصی را به صورت سالانه منتشر کند.
معاون اول رئیس جمهور ـ محمدرضا عارف