هیئت وزیران در جلسه مورخ ۱۳۴۸/۱۱/۴ بنا به پیشنهاد شماره ۲۸۷۰ /م مورخ ۳۰ /۹ /۴۸ وزارت اقتصاد و به استناد ماده ۲ قانون تشکیل مرکز توسعه صادرات ایران بجای اساسنامه موضوع تصویبنامه شماره ۴۰۶۹۶ – ۱۳۴۶/۷/۲۲ اساسنامه مرکز را بشرح ضمیمه تصویب نمودند.
فصل اول– کلیات
ماده ۱) در این اساسنامه مرکز توسعه صادرات ایران اختصاراً مرکز نامیده میشود.
ماده ۲) مرکز دارای شخصیت حقوقی است و محل اصلی آن تهران است و در صورت لزوم میتواند در هر یک از نقاط کشور یا خارج از کشور شعبه یا نمایندگی تاسیس نماید.
ماده ۳) وظائف و اختیارات مرکز عبارتست از کوشش در راه گسترش و افزایش صادرات کشور از طریق:
الف – انجام تحقیقات و بررسی بازارهای جهانی و جمع آوری اطلاعات لازم به منظور راهنمائی صادر کنندگان در جهت افزایش صادرات کشور.
ب – تهیه نشریات لازم بمنظور معرفی کالاهای صادراتی و تولید کنندگان آن به خریداران خارجی و همچنین آشنا ساختن صادر کنندگان و تولید کنندگان داخلی به امکانات بازارهای جهانی.
پ – اعزام هیات های بازرگانی و بازاریاب بمنظور بررسی و تهیه بازار و فروش و همچنین دعوت از بازرگانان و نمایندگان موسسات خارجی بمنظور آشنا ساختن آنان با مصنوعات و محصولات کشور.
ت – همکاری با فدراسیون اطاقهای بازرگانی کشور و اطاق صنایع و معادن ایران در اجرای برنامه های بازاریابی و افزایش تولید کالاهای قابل صدور
ث – برنامه ریزی برای تشکیل نمایشگاهها و همکاری با شرکت سهامی نمایشگاههای بین المللی ایران نسبت به تشکیل و یا کمک به تشکیل نمایشگاههای داخلی که به پیشنهاد رئیس کل مرکز برای توسعه صادرات کالاهای صنعتی و فرآورده های اولیه ضروری و مفید تشخیص داده شود.
ج – برنامه ریزی برای تشکیل نمایشگاهها و توصیه به شرکت سهامی نمایشگاههای بین المللی ایران و همکاری با شرکت مزبور در امر تشکیل نمایشگاههای بین المللی و تشکیل نمایشگاههای اختصاصی در کشورهای خارج و همچنین کمک به موسسات ایرانی برای شرکت در آن نمایشگاهها که به پیشنهاد رئیس کل مرکز برای معرفی کالاهای صادراتی و افزایش فروش آنها مفید و ضروری تشخیص داده شود.
چ – مطالعه و بررسی درباره اقداماتیکه در توسعه صادرات موثر است و توصیه آن بسازمانهای مختلف دولتی و خصوصی.
ح – همکاری با موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران بمنظور انکه کالاهای صادراتی طبق استاندارد مشخص تهیه و صادر شود.
خ – تنظیم و اجرای برنامه های مشخص صادراتی
د – بررسی انواع کمکهائی که بمنظور توسعه صادرات لازم است از قبیل پرداخت جایزه نقدی و غیره و تعیین میزان جایزه و شرائط استفاده از آن بمنظور اجرای ماده ۶ قانون تشکیل مرکز توسعه صادرات ایران.
تبصره میزان جایزه صدور هر یک از فرآورده های صنعتی کشور هر سال به پیشنهاد وزارت اقتصاد و تصویب هیات وزیران تعیین میشود و برای اطلاع عموم از طرف وزارت اقتصاد منتشر خواهد شد.
ذ – تشویق صادر کنندگان به تشکیل شرکتهای صادراتی تخصصی از طریق مشارکت با آنها یا اعطای همه گونه کمکهای ممکن از جمله تامین قسمتی از سرمایه از طریق اعطای اعتبار و اقدام برای تشکیل صندوق ضمانت صادرات بمنظور کمکهای مالی و صدور ضمانت نامه بنفع صادر کنندگان.
ر – بررسی و توصیه برای اعطای اعتبار از طرف بانکهای بازرگانی بصادر کنندگان محصولات کشور.
ز – اقدام بمنظور تقلیل هزینه های صادراتی از قبیل کرایه حمل و نقل و بیمه و همچنین هر گونه اقدام دیگر که در توسعه و تنوع راههای ترانزیتی کشور میتواند موثر باشد.
ژ – انجام هر گونه اقدامات و عملیات و خدمات دیگری که برای توسعه صادرات مفید تشخیص داده شود.
ماده ۴) ارکان مرکز بشرح زیر میباشد.
الف- شوری
ب- هیئت عامل
پ- حسابرس
ماده ۵) شوری
شوری مرکب از یازده نفر بشرح زیر است:
۱) وزیر اقتصاد که ریاست شوری را خواهد داشت.
۲) رئیس بانک مرکزی ایران یا قائم مقام او
۳) مدیر کل بانک ملی ایران
۴) معاون صنعتی وزارت اقتصاد
۵) معاون بازرگانی وزارت اقتصاد
۶) رئیس اطاق بازرگانی تهران یا یکی از نواب او
۷) رئیس اطاق صنایع و معادن ایران از نواب او
۸) رئیس کل مرکز یا یکی از معاونین او
۹) سه نفر از صاحبنظران و مطلعین در امور اقتصادی صنعتی، بازرگانی و بانکی بانتخاب وزیر اقتصاد
ماده ۶) وظائف شوری
الف – تعیین خط مشی کلی مرکز
ب – رسیدگی و تصویب پیشنهاد رئیس کل مرکز در مورد برنامه های کلی مرکز
پ – رسیدگی و تصویب بودجه سالیانه مرکز بر طبق مفاد ماده ۷ قانون تشکیل مرکز توسعه صادرات ایران.
ت – رسیدگی و تصویب گزارش رئیس کل مرکز در مورد وضع مالی و اداری مرکز و اتخاذ تصمیم نسبت به پیشنهادهای رئیس کل مرکز و همچنین بررسی گزارش حسابرسی
ث – رسیدگی و تصویب مقررات اجرائی- اداری و فنی مرکز
ج – رسیدگی و تصویب گزارش عملیات و ترازنامه سالیانه مرکز
چ – اتخاذ تصمیم نسبت به هرگونه پیشنهاد رئیس کل مرکز
تبصره – ترازنامه سالانه مرکز باید تا پایان تیرماه سال بعد تهیه و برای تصویب بشوری ارسال گردد.
ماده ۷) جلسات شوری
الف – جلسات شوری هر دو ماه یکبار بنا به دعوت رئیس کل مرکز تشکیل میشود.
ب – رئیس شوری میتواند هر موقع که مقتضی بداند و یا در صورت تقاضای رئیس کل مرکز جلسات فوق العاده شوری را با تعیین دستور جلسه تشکیل دهد.
پ – مذاکرات و تصمیمات شوری به ترتیب تاریخ جلسه در دفتری ثبت و به امضای رئیس شوری خواهد رسید.
ت – جلسات شوری با حضور لااقل ۷ نفر از اعضاء رسمیت یافته و در هر حال تصمیمات متخذه با اکثریت شش رای قطعی است.
ث – ریاست جلسات شوری با وزیر اقتصاد است. در غیاب وزیر اقتصاد معاون بازرگانی وزارت اقتصاد ریاست شوری را بعهده خواهد داشت.
ماده ۸) هیئت عامل
هیئت عامل مرکز از رئیس کل و دو معاون تشکیل میگردد.
الف – رئیس کل مرکز به پیشنهاد وزیر اقتصاد با تصویب هیات وزیران به فرمان ملوکانه منصوب میشود.
ب – معاونین رئیس کل به پیشنهاد رئیس کل و تصویب وزیر اقتصاد تعیین خواهند شد.
پ – رئیس کل مرکز مسئول حسن جریان کلیه امور و حفظ حقوق و منافع و اموال مرکز است و برای اداره امور مرکز اعم از مالی و اداری و استخدامی در حدود مقررات مربوط دارای اختیارات کامل میباشد. انجام امور زیر نیز از جمله وظائف رئیس کل مرکز میباشد:
تدوین مقررات داخلی و اجرائی مرکز و پیشنهاد آن بشوری برای تصویب.
تنظیم فهرست کالاهائی که باید برای صدور آن جایزه پرداخت شود و تعیین میزان جایزه هر یک بمنظور پیشنهاد بشوری.
تنظیم مقررات مربوط به اعزام بازاریاب به کشورهای خارج برای پیشنهاد بشوری تنظیم طرحهای تبلیغاتی برای کالاهای صادراتی و تهیه و انتشار نشریات بمنظور معرفی کالاهای صادراتی ایران و بطور کلی اجرای وظائفی که بموجب این اساسنامه بعهده مرکز توسعه صادرات گذارده شده است.
ت – کلیه پرداختها و تعهدات مالی مرکز در حدود بودجه و مصوبات شوری و براساس آئین نامه ها و مقررات مربوط به امضای مشترک رئیس کل و یکی از معاونین وی خواهد بود.
ث – رئیس کل مرکز میتواند بمسئولیت خود تمام یا قسمتی از اختیارات و یا حق امضاء خود را بهریک از معاونین یا کارمندان مرکز تفویض نماید.
ماده ۹) حسابرس
مرکز دارای یک نفر حسابرس میباشد که از اشخاص بصیر و مطلع و از بین کارکنان دولتی از طرف شوری برای مدت یک سال انتخاب میشود و پس از پایان مدت ممکن است مجدداً بسمت مزبور منصوب گردد.
ماده ۱۰) وظائف حسابرس
الف – رسیدگی به ترازنامه و ورت درآمد و هزینه مرکز و تهیه گزارشهای لازم برای شوری لااقل ۱۵ روز قبل از تاریخ تشکیل شوری.
ب – حسابرس میتواند برای انجام وظائف خود در هر موقع به کلیه دفاتر و اسناد مالی و دارائی مرکز مراجعه نموده و اطلاعات و مدارک لازم را از رئیس کل درخواست نماید و رئیس کل باید در چنین مواردی همه گونه تسهیلات لازم را در اجرای وظائف حسابرس فراهم کند.
پ – اظهار نظر نسبت به اموری که از طرف شوری ارجاع میشود.
ت – حسابرس میتواند نظریات خود را به رئیس کل مرکز اعلام دارد. حسابرس حق مداخله در عملیات اجرائی مرکز را ندارد.
ث – در مواردی که رئیس کل مرکز برای انجام وظائف حسابرسی مراجعه به متخصص و کارشناس را لازم بداند میتواند به هزینه مرکز یک یا چند نفر را موقتاً دعوت به همکاری نماید.
ماده ۱۳ ـ [اصلاحی ۱۳۶۱/۹/۱۷]
سال مالی مرکز از اول فروردین ماه تا پایان اسفندماه هر سال میباشد.