آیین‌نامه واردات خودروهای نو

تاریخ تصویب: ۱۴۰۲/۱۰/۱۰
تاریخ انتشار: ۱۴۰۲/۱۲/۲۷

شماره ۱۹۳۲۷۸/ت۶۲۰۷۲هـ – ۱۴۰۲/۱۰/۲۳

هیئت وزیران در جلسه ۱۴۰۲/۱۰/۱۰ به پیشنهاد وزارت صنعت، معدن و تجارت و به استناد اصل یکصد و سی و هشتم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و ماده (۴) قانون ساماندهی صنعت خودرو مصوب ۱۴۰۰ و اصلاحات بعدی آن، آیین­‌نامه واردات خودروهای نو را به شرح زیر تصویب کرد:


ماده ۱ـ در این آیین­‌نامه، اصطلاحات زیر در معانی مشروح مربوط به‌ کار می‌روند:

۱ـ وزارت: وزارت صنعت، معدن و تجارت.

۲ـ خودرو: انواع خودرو موضوع ماده (۸) قانون ساماندهی صنعت خودرو مصوب ۱۴۰۰ با اصلاحات بعدی آن.

۳ـ بانک مرکزی: بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران.

ماده ۲ـ به منظور تنظیم بازار خودرو و حمایت از تولید داخل، کارگروهی متشکل از وزرای صنعت، معدن و تجارت (رییس کارگروه) و امور اقتصادی و دارایی و رؤسای بانک مرکزی و سازمان برنامه و بودجه کشور بنا به ضرورت و بر اساس نیازسنجی بازار خودروی کشور، به صورت سالانه سقف واردات خودرو را با رعایت قوانین و مقررات مربوط تعیین می­نماید. ابلاغ تصمیمات کارگروه که متضمن موافقت بانک مرکزی باشد، با تأیید وزرای عضو آن با رعایت ماده (۱۹) آیین­‌نامه داخلی هیئت دولت انجام می­‌شود.

تبصره ـ سالانه درصدی از میزان ارز به تشخیص کارگروه به مناطق آزاد تجاری ـ صنعتی تخصیص می‌یابد.

ماده ۳ـ منابع ارزی مورد نیاز این آیین­‌نامه با رعایت ضوابط ارزی بانک مرکزی از محل ارز حاصل از صادرات اعم از (کالا و خدمات)، سرمایه‌گذاری خارجی با اولویت حمل و نقل عمومی (با تأیید سازمان سرمایه­‌گذاری خارجی) و سایر منابع مورد تأیید بانک مرکزی تأمین خواهد شد.

ماده ۴ـ ورود و ترخیص خودروهای موضوع این آیین‌نامه بدون ثبت سفارش و بدون تخصیص ارز قاچاق محسوب و ممنوع می­باشد. ثبت سفارش صادره پس از ورود خودرو به کشور، جهت ترخیص خودرو از گمرک فاقد اعتبار است.

تبصره ـ صدور ثبت سفارش خودروهای موضوع این آیین‌نامه اعم از واردات توسط اشخاص حقیقی و حقوقی مستلزم اخذ تأییدیه تأمین قطعات یدکی و ارائه خدمات پس از فروش و سایر ضوابط فنی مربوط از وزارت و رعایت ماده (۱۰) اصلاحی قانون ساماندهی صنعت خودرو مصوب ۱۴۰۱ می‌باشد.

ماده ۵ ـ ضوابط فنی واردات خودرو به شرح زیر می‌باشد:

۱ـ خودرو با کارکرد کمتر از (۹۹) کیلومتر بر اساس نام تجاری و نوع (مدل)، با نوع (مدل) سال خودرو کمتر از یک سال بر اساس ویژگی (کاراکتر) مرتبط در شماره شناسایی خودرو (وی ­ آی ­ان)، در زمان ورود به کشور تعیین می­گردد.

۲ـ اخذ تأییدیه سازمان ‌ ملی استاندارد ایران بر اساس یکی از شرایط زیر:

الف ـ مشخصات خودرو در فهرست خودروهای دارای صحه‌­گذاری تأیید نوع وجود داشته باشد.

ب ـ خودرو دارای تأیید نوع کلی خودرو (دبلیو وی ­تی ­ِای) مندرج به روی پلاک شناسایی باشد.

پ ـ خودرو دارای گواهی سازنده مبنی بر انطباق خودرو با ایمارک اروپایی (سی ا سی) باشد.

ت ـ خودرو دارای گواهی انطباق عمومی (جی­ سی ­سی) از مؤسسه استاندارد کشورهای حاشیه خلیج فارس (جی اس ا) باشد.

ث ـ خودرو دارای تأییدیه کشور چین (سی ­سی ­سی) باشد.

ج ـ خودرو دارای تأییدیه اوراسیا (ای ای ­سی) باشد.

چ ـ سایر استانداردهای کشور مبدأ با تأیید سازمان ملی استاندارد ایران.

تبصره ـ موارد فوق به عنوان استانداردهای کشور مبدأ محسوب گردیده و ارزیابی انطباق خودروهای موضوع این آیین­‌نامه از طریق بررسی مدارک به همراه بازرسی فیزیکی و مطابق دستورالعمل­های مرتبط سازمان ملی استاندارد ایران، جایگزین استانداردهای مرتبط می­گردند.

۳ـ رعایت استانداردهای آلایندگی که در جدول ماده (۴) آیین­‌نامه فنی در زمینه کنترل و کاهش آلودگی‌ها (موضوع ماده (۲) قانون هوای پاک) تعیین شده است.

۴ـ واردات خودرو منوط به داشتن قرارداد با شرکت خارجی اصلی یا واسط دارای تفویض­نامه از شرکت اصلی، ممهور به مهر اتاق بازرگانی کشور خارجی و سفارت جمهوری اسلامی ایران در آن کشور که به تأیید وزارت (سازمان توسعه تجارت ایران) رسیده باشد و رعایت مفاد آیین­‌نامه اجرایی قانون حمایت از حقوق مصرف­‌کنندگان خودرو موضوع تصویب‌نامه شماره ۷۴۱۵/ت۵۱۶۸۱هـ مورخ ۲۸/۱/۱۳۹۵ راجع به تأمین قطعات یدکی و ارائه خدمات پس از فروش که به تأیید وزارت رسیده باشد، است.

۵ ـ مرجع احراز انتقال فناوری در ازای واردات خودرو، وزارت می­باشد.

تبصره ـ سرمایه‌­گذاری در یکی از موارد زیر می‌تواند از مصادیق انتقال فناوری محسوب شود که ‌باید میزان سرمایه‌گذاری انجام‌­شده معادل سی درصد (۳۰%) سود حاصله باشد و اسناد مثبته آن به تأیید معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌­بنیان رییس­‌جمهور برسد.

همچنین اولویت سرمایه‌گذاری در حوزه ‌های مرتبط با برقی‌سازی، اتصال ‌پذیری، خودروهای خودران و حمل و نقل اشتراکی خواهد بود:

ردیف – عنوان

۱- اخذ برنامه داخلی‌­سازی و همگراشدن سیر واردات با تولید داخل

۲- طراحی، ساخت و تولید انبوه موتورهای کم­‌مصرف احتراق داخلی و فناوری ‌های مرتبط

۳- طراحی، ساخت و تولید انبوه جعبه دنده خودکار (اتوماتیک)

۴- طراحی، ساخت و تولید انبوه باتری ‌های لیتیوم ـ یون قابل استفاده در خودروهای برقی

۵- طراحی، ساخت و تولید انبوه الکتروموتور و درایو خودروهای برقی و سایر اجزاء و قطعات مربوط به قوای محرکه برقی

۶- طراحی، ساخت و تولید انبوه واحدهای پایش (کنترل) خودرو مانند (ایی­سی­یو)، (ِای­سی­یو)، (بی­سی­ِام) و غیره

۷- طراحی، ساخت و تولید انبوه خودروهای برقی و ترکیبی (هیبریدی)

۸- احداث مراکز آزمایش (تست) و اخذ صالحیت‌های مربوط (تصادف، دینامیکی، موتور احتراق داخلی، الکتروموتور، باتری و غیره)

۹- طراحی، ساخت و تولید انبوه انواع قطعات سکویی (پلتفرمی) خودروهای تجاری که به‌ صورت مشترک در کشور مصرف می‌شود (طرح (پروژه)‌های هم­‌افزایی) مانند اکسل خودرو و تریلی و یا انواع موتور دیزلی سبک و سنگین مصرفی در خودروهای تجاری سنگین و سبک

۱۰- طراحی و توسعه سکو (پلتفرم) و خانواده محصول مبتنی بر آن با نشان بومی علی­‌الخصوص محصولات اقتصادی

۱۱- هرگونه سرمایه ­گذاری در حوزه طراحی و توسعه محصول و یا فرآیندهای ساخت در صنعت خودرو که پیش از این در کشور وجود نداشت (به عنوان مثال، قالب‌های تزریق بزرگ یا ماشین‌های همینگ)

۱۲- توسعه حمل و نقل ارزان و اشتراکی بر پایه قابلیت اتصال­‌پذیری

۱۳- توسعه فناوری ‌های نوین به منظور ارتقای ایمنی برای کاهش تلفات جاده ‌ای (نظیر توسعه قابلیت اتصال ‌پذیری خودروها و یا ارتقای فناوری ‌های کمکی ایمنی)

۱۴- ایجاد زنجیره خدمات پس از فروش و به‌روزرسانی نرم­‌افزارهای عیب­یابی خودرو علی‌­الخصوص در حوزه خودروهای تجاری

۱۵- ایجاد زیرساخت (ذخیره شارژ) برای خودروهای برقی

۱۶- ساخت یا راه ‌اندازی مراکز تولید تجهیزات پس‌پالایش

۶ ـ صلاحیت­های فنی و حرفه‌­ای واردکنندگان بر اساس سامانه یکپارچه اعتبارسنجی و رتبه­‌بندی اعتباری موضوع ماده (۴) آیین‌نامه اجرایی مواد (۵) و (۶) قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز موضوع تصویب‌­نامه شماره ۴۶۴۴۳/ت۵۱۵۵۹هـ مورخ ۱۳۹۵/۴/۲۳ و اصلاحات بعدی آن انجام می­‌شود.

۷ـ ثبت سفارش و واردات خودروهای سواری با حجم موتور بالاتر از (۲۵۰۰) سی ‌ سی ممنوع است.

ماده ۶ ـ ارزش خودروهای وارداتی به شرح زیر می‌باشد:

۱ـ واردات خودرو سواری با قیمت زیر بیست هزار (۰۰۰ر۲۰) یورو (فوب) مجاز است. اولویت واردات با خودروهای اقتصادی (کمتر از ده هزار (۰۰۰ر۱۰) یورو) است.

۲ـ واردات خودروهای سواری برقی تا زیر چهل هزار (۰۰۰ر۴۰) یورو مجاز است.

۳ـ واردات خودروهای سواری به مناطق آزاد تجاری ـ صنعتی مشروط به واردات خودروهای ترکیبی و برقی تا زیر چهل هزار (۰۰۰ر۴۰) یورو در چهارچوب قوانین و مقررات مناطق مذکور و این آیین‌نامه مجاز است.

تبصره ـ به ازای اخذ مجوز پلاک ملی و واردات خودروی کارکرده مناطق مذکور برای هر دستگاه خودرو که در چهارچوب بند (ث) تبصره (۷) ماده واحده قانون بودجه سال ۱۴۰۲ کل کشور وارد سرزمین اصلی می‌شود، واردات یک دستگاه خودرو سواری احتراقی به منطقه آزاد تجاری ـ صنعتی در چهارچوب قوانین و مقررات مناطق مذکور و مواد مربوط در این آیین‌نامه مجاز است.

ماده ۷ـ مبنای تعیین ارزش خودرو و حقوق ورودی براساس تبصره (۶) اصلاحی ماده واحده قانون چگونگی محاسبه و وصول حقوق گمرکی، سود بازرگانی و مالیات انواع خودرو و ماشین­‌آلات راهسازی وارداتی و ساخت داخل و قطعات آنها موضوع ماده (۱۲) قانون الحاق موادی به قانون ساماندهی صنعت خودرو مصوب ۱۴۰۲ می­باشد.

ماده ۸ ـ سود بازرگانی واردات خودرو با همکاری وزارت، وزارت امور اقتصادی و دارایی و سازمان برنامه و بودجه کشور به­‌گونه‌ای تهیه و به تصویب هیئت وزیران می‌رسد که ضمن تسهیل واردات خودروهای اقتصادی و زیر بیست هزار (۰۰۰ر۲۰) یورو، سود بازرگانی خودروهای با محدوده قیمتی بالاتر از بیست هزار (۰۰۰ر۲۰) یورو بیشتر از تعرفه تعیین­‌شده در کتاب مقررات صادرات و واردات در نظر گرفته شود و همچنین از شکل‌گیری هرگونه امتیاز ویژه اقتصادی برای واردکنندگان جلوگیری نماید.

ماده ۹ـ رسیدگی به شکایات مرتبط با نحوه عرضه و قیمت خودرو، مطابق قوانین و مقررات مربوط صورت می­گیرد.

ماده ۱۰ـ به منظور صیانت از حقوق مصرف ‌کنندگان داخلی و حقوق سرمایه‌گذاران داخلی طرف قرارداد با شرکای خارجی، واردات محصولات شرکت‌هایی که به واسطه تحریم‌های ظالمانه علیه کشور، بازار را ترک نموده‌اند و موجب زیان شرکت­ها و مصرف­‌کنندگان با ایجاد تعهدات و یا سایر موارد شده‌­اند به کشور ممنوع می‌باشد.

تبصره ـ وزارت با همکاری وزارت امورخارجه، مسئولیت تعیین شرکت‌های مذکور را برعهده خواهد داشت.

ماده ۱۱ـ تصویب‌نامه شماره ۹۵۲۴۰/ت۵۹۸۶۰هـ مورخ ۱۴۰۱/۶/۳ و اصلاحات بعدی آن و سایر مصوبات مغایر با این آیین‌­نامه نسخ می‌شود.
مصوبات خاص از قبیل مصوبات مربوط به واردات خودرو توسط دستگاه‌های اجرایی، به موجب قانون واردات خودرو توسط جانبازان و سایر موارد استثنایی به قوت خود باقی است.

معاون اول رئیس‎‌‌جمهور ـ محمد مخبر