آیین‌نامه اعطای نشان عدالت

تاریخ انتشار: ۱۳۴۶/۰۵/۱۰

مصوب ۱۳۴۶/۵/۱۰


فصل اول ـ نوع و مشخصات نشان

ماده 1ـ نشانی که بموجب این آئین‌نامه بافراد واجد شرایط اعطاء میشود سه نوع است که طبق شکل ضمیمه این آئین‌نامه بوده و مشخصات آن بشرح زیر است:


ماده 2ـ نشان عدالت درجه 1 از جنس نقره است که بر روی آن آب طلای ضخیم داده شده باشد.
نشان درجه 2 نقره درجه سوم از برنز میباشد.


فصل دوم ـ شرایط اعطاء نشان عدالت

ماده 3ـ نشان عدالت درجه 1 مخصوص است به قضاتی که بنحوی در گسترش عدالت و توسعه خانه‌های انصاف و شوراهای داوری فعالیت ثمربخش کرده باشند و همچنین رؤسای خانه‌های انصاف و رؤسای شوراهای داوری که در راه اجرای عدالت و رسیدگی سریع به دعاوی مردم و حل اختلافات آنها موفقیت‌های شایان توجهی بدست آورده باشند.


ماده 4ـ نشان عدالت درجه 2 مخصوص است به قضات که مستقیماً در پیشرفت کار خانه‌های انصاف و شوراهای داوری مسئولیت داشته و خدمت قابل توجهی نموده باشند و رؤسا و اعضاء خانه‌های انصاف و شوراهای داوری که در راه اجرای قوانین و رسیدگی‌های بیطرفانه به دعاوی و اختلافات مردم و جلب اعتماد آنها کوشش فوق العاده ای ابراز نموده باشند.


ماده 5 ـ نشان عدالت درجه 3 مخصوص است به رؤسا و اعضاء خانه‌های انصاف و شوراهای داوری و کارمندان اداری دادگستری که در راه انجام وظائف قضائی و اداری و یا در راه تشکیل و توسعه سازمانهای مذکور مجاهدت کرده باشند.


ماده 6 ـ پیشنهاد نشان عدالت برای کسانی که طبق این آئین‌نامه واجد شرایط شناخته شوند بدون ذکر درجه در مورد واجدین شرایط از طریق رؤسای مربوط به وزارت دادگستری ارسال خواهد شد.


ماده 7ـ پیشنهادها حداکثر تا 15 شهریور ماه هر سال به اداره کار گزینی وزارت دادگستری تسلیم میشود به پیشنهادهائی که بعد از این تاریخ برسد ترتیب اثر داده نخواهد شد.


ماده 8ـ وزارت دادگستری پس از رسیدگی لازم صورت کسانی را که شایسته باشند منتهی تا 15 مهر ماه به تشریفات کل شاهنشاهی ارسال میدارد و نشانهای مصوب قبل از چهارم آبان اعطا خواهد شد که در مراسم روز مزبور از آن استفاده نمایند.


فصل سوم ـ کمیسیون تصویب پیشنهاد نشان

ماده 9ـ کمیسیون تصویب پیشنهاد نشان تحت ریاست وزیر دادگستری از مقامات زیر تشکیل خواهد شد:
1ـ معاون اداری وزارت دادگستری
2ـ مدیر کل امور اداری وزارت دادگستری
3ـ مدیر کل بازرسی کل کشور
4ـ رئیس و دادستان دادگاه عالی انتظامی قضات
5ـ سرپرستان دفاتر مرکزی خانه‌های انصاف و شوراهای داوری.


ماده 10ـ کمیسیون مذکور به دعوت وزارت دادگستری در نیمه دوم شهریور ماه هر سال جلسات خود را منعقد و تا اول مهر ماه به پیشنهادهای واصله رسیدگی نموده صورت اسامی و مشخصات کسانی که شایسته دریافت نشان شناخته شوند بوسیله وزارت دادگستری جهت تصویب از طریق تشریفات کل شاهنشاهی به پیشگاه اعلیحضرت همایون شاهنشاه آریامهر تقدیم خواهد شد.


فصل چهارم ـ مواد مخصوص

ماده 11ـ در کلیه پیشنهادهای نشان عدالت باید نکات ذیل قید گردد:
1ـ هویت شخص «از حیث نام. نام خانوادگی و سن»
2ـ شغل
3ـ مدارج تحصیلی
4ـ تاریخ شروع به خدمت و مدت آن (خدمت قضائی. اداری. عضویت خانه انصاف یا شورای داوری).
5ـ تاریخ اعطاء نشان درجه ما قبل.
6ـ ذکر مواردی از این آئین‌نامه که برای پیشنهاد به آن استناد گردیده.
7ـ شرح خدماتی که به پیشنهاد نشان منتهی شده است با ذکر آمار و دلائل.


ماده 12ـ پیشنهاد نشان درجه بالاتر حداقل موکول به گذشتن 3 سال از تاریخ اعطاء نشان ماقبل خواهد بود.


ماده 13ـ نام کسانی که طبق آئین‌نامه به دریافت نشان مفتخر میشوند بترتیب تاریخ در لوحه افتخار که در وزارت دادگستری نصب میشود ثبت خواهد گردید.

تبصره ـ در هر سال بیش از 10 نشان درجه 1 اعطا نخواهد شد.


ماده 14ـ اعطاء نشان بموجب این آئین‌نامه مانع پیشنهاد نشانهای مملکتی برای کسانی که طبق مود آئین‌نامه‌های مربوط شایستگی داشته‌ باشند نخواهد بود.

وزیر دادگستری