تصویب‌نامه قانونی راجع به اصلاح قانون منع کشت خشخاش و استعمال مواد افیونی مصوب تیرماه ۱۳۳۸

تاریخ تصویب: ۱۳۴۲/۰۷/۱۰
تاریخ انتشار: ۱۳۴۲/۰۷/۲۹
شماره ثبت: 41164 - 1342/07/15

هیئت وزیران در جلسه مورخ ۴۲/۷/۱۰ بنا بپیشنهاد شماره ۲۵۰۲۳ ـ ۴۲/۷/۱۰ وزارت دادگستری اصلاح قانون منع کشت خشخاش و استعمال مواد افیونی مصوب تیرماه ۱۳۳۸ را طبق مواد زیر تصویب نمودند.

۱ ) تبصره ذیل به ماده ۳ اضافه میشود.
تبصره ماده ۳ ) تقاضای تأمین اموال متهم از بازپرس و در خواست رسیدگی پژوهشی و فرجامی از قرارهای بازپرس با اداره نظارت بر مواد مخدره است و دادسراها و دادگاهها مکلفند یک نسخه از قرارها و احکام صادره را بمحض صدور به اداره کل نظارت بر مواد مخدره ابلاغ نمایند.


۲ ـ ماده ۴ بشرح زیر اصلاح میشود.
ماده ۴ ) مجازات سازنده و وارد کننده هروئین و مرفین اعدام است و دادگاه در این مورد بدون رعایت مواد ۴۴ و ۴۵ مکرر قانون مجازات عمومی تعیین کیفر مینماید. در مورد هروئین و مرفین چنانچه میزان آن کمتر از پنج گرم و در مورد تریاک اگر میزان آن کمتر از پانصد گرم باشد مجازات وارد کننده حبس با اعمال شاقه از پنج تا ده سال و پرداخت جریمه نقدی در مورد هروئین و مرفین از قرار هرگرم ده هزار ریال و در مورد تریاک از قرار هرگرم پانصد ریال است و اگر میزان تریاک بیش از پانصد گرم باشد مجازات مرتکب علاوه بر جرائم مقرره حبس دائم با اعمال شاقه است و در صورت تکرار همان جرم و یا در صورتی که میزان تریاک بیش از سه کیلوگرم باشد مجازات مرتکب اعدام است و دادگاه بدون رعایت مواد ۴۴ و ۴۵ مکرر قانون مجازات عمومی تعیین کیفر مینماید مجازات سازنده یا وارد کننده سایر مواد مخدره مذکور در ماده یک حبس با اعمال شاقه از پنج تا پانزده سال و تأدیه جریمه برای هرگرم از مواد دسته اول ماده یک پانصد ریال و برای هرگرم از مواد دسته دوم ماده یک ده هزار ریال میباشد.

تبصره یک ـ در مورد ماده فوق شریک در منافع حاصله از جرم و سرمایه گذار در حکم مرتکب اصلی است.

تبصره ۲ ) کسانی که طرز تهیه هروئین و مرفین را بطریق غیر مجاز تعلیم دهند بحبس تأدیبی از شش ماه تا سه سال محکوم خواهند شد دادگاه در این مورد بدون رعایت مواد چهل و پنح و چهل و پنج مکرر قانون مجازات عمومی تعیین کیفر مینماید.


۳ ـ ماده ۵ بشرح زیر اصلاح میشود.
ماده ۵ ) هر کس مواد مخدره در ماده ۱ را تهیه کند یا بفروشد یا در معرض فروش بگذارد بحبس موقت با اعمال شاقه از سه تا پانزده سال و تأدیه جریمه بقرار هرگرم ده هزار ریال برای مواد دسته دوم از ماده اول و بقرار هرگرم پانصد ریال برای سایر مواد محکوم خواهد شد و اگر میزان هروئین و مرفین بیش از پنجاه گرم و میزان تریاک بیش از سه کیلوگرم باشد مرتکب محکوم بپرداخت جرائم مقرره و حبس دائم با اعمال شاقه خواهد شد درصورت تکرار همان جرم مجازات مرتکب اعدام است و دادگاه بدون رعایت مواد ۴۴ و ۴۵ مکرر قانون مجازات عمومی تعیین کیفر مینماید.
هرکس مواد مخدره مذکور در ماده ۱ را خریداری کند به سه تا پانزده سال حبس با اعمال شاقه و پرداخت جریمه نقدی معادل صد تا پانصد ریال برای هرگرم مواد افیونی و ده هزار ریال برای هرگرم از مواد دسته‌ دوم از ماده اول محکوم خواهد شد هرگاه میزان خریداری مواد افیونی کمتر از پنجاه گرم باشد دادگاه میتواند مجازات مرتکب را با رعایت اوضاع و احوال تا دو درجه تخفیف دهد ولی در هر حال مدت زندان کمتر از شش ماه نخواهد بود و چنانچه میزان خریداری بیش از پنج کیلوگرم تریاک و یا پنجاه گرم هروئین و مرفین باشد مجازات خریدار علاوه بر جریمه مقرره حبس دائم با اعمال شاقه است و درصورت تکرار همان جرم مجازات مرتکب اعدام خواهد بود که دادگاه بدون رعایت ماده ۴۵ مکرر قانون مجازات عمومی تعیین کیفر مینماید.


۴ ) قسمت زیر به آخر ماده ۶ اضافه میشود.
(در صورتی که محل مستعد برای استعمال هروئین یا مرفین باشد مجرم به حداکثر مجازات بدون رعایت مواد ۴۴ و ۴۵ مکرر قانون مجازات عمومی محکوم خواهد شد.


۵ ) ماده ۷ بشرح زیر اصلاح میشود.
ماده ۷ ) هرکس یکی از مواد مندرج در ماده ۱ را پنهان کند یا از محلی به محل دیگر حمل کند بحبس تادیبی تا سه سال و پرداخت جریمه از صد تا پانصد ریال برای هر گرم مواد افیونی و ده هزار ریال برای هر گرم از مواد دسته دوم ماده یک محکوم خواهد شد.
الف ـ اگر میزان هروئین و مرفین بیش از یک گرم و میزان سایر مواد مذکور در ماده یک بیش از پنجاه گرم باشد مجازات مرتکب از دو تا ده سال حبس مجرد و تادیه جریمه از صد تا پانصد ریال برای هرگرم مواد افیونی و ده هزار ریال برای هرگرم از مواد دسته دوم ماده اول خواهد بود.
ب ـ در صورتی که میزان هروئین و مرفین بیش از پنجاه گرم باشد مجازات حاصل یا پنهان کننده علاوه بر جرائم مقرره حبس دائم با اعمال شاقه خواهد بود و در صورت تکرار همان جرم مجازات مرتکب اعدام است که بدون رعایت ماده ۴۵ مکرر قانون مجازات عمومی تعیین خواهد شد.
تبصره ۱ ) هرگاه مامورین کشف و ضبط مواد مخدره تمام یا مقداری از مواد مکشوفه را بنفع متهم از بین ببرد و یا بنفع خود تصاحب کند و یا بنحوی در ارتکاب جرم یا مرتکبین همکاری کند برحسب موارد به مجازاتهای مذکور در مواد قبل محکوم خواهد شد.
تبصره ۲ ) هرگاه مرتکب جرائم مذکور در این قانون اطفال بیش از دوازده سال و کمتر از پانزده سال باشند مادام که کانون اصلاح و تربیت اطفال تأسیس نیافته است تا مدت یکسال بموجب دستور دادگاه در دارالتأدیب نگاهداری خواهند شد.


۶ ) بماده ۸ پس از کلمه حامل کلمه پنهان کننده اضافه میشود.


۷ ) تبصره ماده ۹ بشرح زیر اصلاح میشود.
تبصره ماده ۹ ) مجازات مندرج در بند دو ماده دویست و شصت و نه مکرر قانون جزا در مورد جرائم این قانون از دو تا پنج سال حبس مجرد خواهد بود.


۸ ـ ماده ۱۱ بشرح زیر اصلاح میشود:
ماده ۱۱ ـ در موارد مذکور در ماده ۴ و قسمت اخیرماده ۷ این قانون وسیله نقلیه موتوری حامل مواد مخدره بدستور دادستان موقتاً توقیف میشود و در صورت محکومیت مرتکب به اداره‌‏ای که در کشف جرم موثر بوده است تعلق خواهد گرفت و اگر صاحب وسیله نقلیه غیر از متهم باشد و بدون اطلاع او وسیله نقلیه را برای حمل مواد مخدره بکار برده باشند وسیله نقلیه بوی پس داده میشود.


۹ ـ قسمت اخیر ماده ۱۳ بدینطریق اصلاح میشود :
( ….. در صورت تکرار همان جرم مجازات مرتکب اعدام است).


۱۰ ـ ماده ۱۸ بشرح زیر اصلاح میشود:
ماده ۱۸ ـ در کلیه جرائم مذکور در اینقانون مواد مخدره فوراً ضبط و یا آلات و ادوات جرم در اختیار اداره کل نظارت بر مواد مخدره گذاشته خواهد شد. از مواد مخدره مکشوفه سه نمونه در اداره کل نظارت بر مواد مخدره برداشته خواهد شد و باقی بلافاصله در تهران با حضور کمیسیون مرکب از رئیس اداره نظارت بر مواد مخدره در تهران و دادستان تهران و فرمانده ژاندارمری کل کشور و ریاست شهربانی کل کشور معدوم خواهد شد و در صورتی که مقداری از مواد مزبور را وزارت بهداری لازم داشته باشد در اختیار آن وزارتخانه گذاشته خواهد شد.


۱۱ ـ ماده ۲۴ بشرح زیر اصلاح میشود:
ماده ۲۴ ـ وزارت بهداری و وزارت دادگستری و وزارت کشور و وزارت اقتصاد مأمور اجرای این قانون هستند و درمورد حبس‌های جنائی وزارت دادگستری با موافقت وزارت کشور محل اجرای مجازات را معین خواهد کرد


۱۲ ـ ماده ۲۵ بشرح زیر باصلاح قانون منع کشت خشخاش و استعمال تریاک اضافه میشود:
ماده ۲۵ ـ هرگاه بموجب قرائن قویه شخصی مظنون بارتکاب جرائم مندرج در این قانون باشد ولی دلائل کافی برای تعقیب وی در دسترس مأمورین تعقیب نباشد بتشخیص کمیسیونی مرکب از دادستان شهرستان محل و فرماندار و رئیس بهداری و رئیس شهربانی و رئیس ژاندارمری محکوم به اقامت اجباری برای مدتی که زائد بر یک سال نباشد میگردد. در مرکز رئیس اداره کل نظارت بر مواد مخدره بجای رئیس بهداری در کمیسیون مزبور شرکت و انجام وظیفه مینماید.

وزارت دادگستری مکلف است پس از افتتاح مجلسین مجوز قانونی این تصویبنامه قانونی را تحصیل نماید.