طرز اقدام در مورد آزادی مشروط زندانیان

تاریخ تصویب: ۱۳۳۸/۰۲/۱۸
تاریخ انتشار: ۱۳۳۸/۰۳/۲۶

1374/ح/7005 – 1338/02/18

اینک که قانون آزادی مشروط زندانیان به تصویب رسیده و قابل اجرا گردیده است برای اینکه در کلیه دادسراهای کشور روش واحدی معمول باشد مقرر می‏دارد:

۱- آقایان دادستان‏های شهرستان یک یا چند نفر از دادیارهای خود را مأمور نظارت امور زندان نموده او را مکلف نمایند لااقل هفته‌‏ای دو مرتبه در زندان حاضر و ضمن نظارت در امور زندان وظایف زیر را انجام دهد:
در نقاطی که دادستان دادیار ندارد وظایف زیر را شخصاً انجام خواهد داد.


۲- تقاضای آزادی مشروط باید از طرف زندانی به دادستان یا دادیار ناظر زندان تسلیم شود. دادستان یا دادیار ناظر زندان می‏توانند رأساً نیز پیشنهاد آزادی مشروط زندانی را بنمایند.


۳- دادستان یا دادیارهای ناظر زندان باید اسامی زندانیانی را که از حیث مدت مشمول قانون آزادی مشروط زندانیان می‏باشند در دفتر مخصوصی که دارای دو نسخه خواهد بود و صفحه آن دفتر اختصاص به یک نفر زندانی خواهد داشت ثبت و در هر بازرسی زندان نتیجه تحقیقاتی را که از وضع زندانی در مورد حصول شرایط مذکور در قانون مزبور می‏نمایند در زیر اسم زندانی درج نمایند (بدیهی است اگر تحقیقاتی باید به وسیله مقامات یا اشخاص به عمل آید دستور مربوط به آن تحقیقات نیز باید در دفتر درج گردد که بعداً نتیجه مورد سؤال قرار گیرد).


۴- دادستان یا دادیارهای ناظر زندان در مواقع مقتضی نظر رئیس زندان را نیز سؤال کرده در دفتر ثبت و به امضاء او می‏رسانند.


۵- دادستان یا دادیارهای ناظر زندان نظریاتی که از طرف انجمن حمایت زندانیان و متصدیان کار زندانیان اظهار می‏شود در دفتر ثبت خواهد نمود.


۶- یک نسخه دفتر همیشه در دفتر زندان و نسخه دیگر در اختیار دادستان یا دادیار ناظر زندان قرار خواهد داشت.


۷- دادستان یا دادیار ناظر زندان در پیشنهادی که برای آزادی مشروط می‏نمایند برای اثبات حصول شرایط به مندرجات دفتر مزبور استناد خواهند نمود و در صورت لزوم آنرا به دادگاه ارائه خواهند داد.


۸- دادستان یا دادیار ناظر زندان باید زندانیانی را که در نظر دارند مشمول آزادی مشروط واقع شوند در یکی از جلسات انجمن حمایت زندانیان حاضر نمایند و او را بخواهند که با حضور اعضاء انجمن قول بدهد که شایستگی خود را برای اعتمادی که به او شده است حفظ کرده و بعد از آن مرتکب جرمی نگردد.


۹- دادگاه‏های مرجع رسیدگی به تقاضای آزادی مشورط فوراً رسیدگی و تعیین تکلیف خواهند نمود. منظور از دادگاه صادرکننده حکم قطعی دادگاهی است که ماهیتاً به موضوع رسیدگی و حکم قطعی صادر نموده است. در مواردیکه حکم از دادگاه پژوهشی صادر شده باشد دادگاه مزبور دادگاه صادر کننده حکم قطعی محسوب می‏شود.


۱۰- هرگاه دادگاه تحقیق جدیدی را لازم دانست دادستان یا دادیار ناظر زندان آن دستور را در دفتر ثبت و اقدام لازم معمول خواهند داشت و نتیجه را در اولین فرصت به اطلاع دادگاه خواهند رسانید.


۱۱- در مواردی که دادستان لازم بداند دستورات لازم برای مراقبت اعمال و رفتار زندانی در مدت آزادی مشروط صادر خواهد نمود.

وزیر دادگستری