آیین­ نامه اجرایی قانون تأسیس و اداره مدارس و مراکز آموزشی و پرورشی غیردولتی [مصوب ۱۳۹۸]

تاریخ تصویب: ۱۳۹۸/۰۴/۲۶
تاریخ انتشار: ۱۳۹۸/۰۵/۲۰

شماره ۵۳۴۶۴/ت۵۴۶۱۷هـ – ۱۳۹۸/۵/۱۲

هیأت وزیران در جلسه ۱۳۹۸/۴/۲۶ به پیشنهاد شماره ۹۳۳۵۵ مورخ ۱۳۹۶/۵/۲۸ وزارت آموزش و پرورش و به استناد ماده (۳۸) قانون تأسیس و اداره مدارس و مراکزآموزشی و پرورشی غیردولتی ـ مصوب ۱۳۹۵ ـ آیین­نامه اجرایی قانون یادشده را به شرح زیر تصویب کرد:


ماده ۱ـ در این آیین­نامه اصطلاحات زیر در معانی مشروح مربوط به کار می­روند:

۱ـ قانون: قانون تأسیس و اداره مدارس و مراکز آموزشی و پرورشی غیردولتی ـ  مصوب ۱۳۹۵ ـ .

۲ـ وزارت: وزارت آموزش و پرورش.

۳ـ شورای سیاستگذاری: شورای سیاستگذاری، برنامه­ریزی و نظارت مرکزی، موضوع ماده (۳) قانون.

۴ـ شورای نظارت: شورای نظارت استان، شهرستان و منطقه، موضوع ماده (۳) قانون.

۵ ـ مدرسه: واحد آموزشی و پرورشی موضوع بند (الف) ماده (۲) قانون.

۶ ـ مرکز پرورشی: مرکز موضوع بند (ب) ماده (۲) قانون.

۷ـ مرکز آموزشی: مرکز موضوع بند (پ) ماده (۲) قانون.

۸ ـ مراکز: مراکز آموزشی و پرورشی.

۹ـ آموزشگاه علمی آزاد: مراکزی که نسبت به برگزاری کلاس­های تجدیدی، تکدرس، تقویتی و کنکور، برگزاری آزمون و کنکور مکاتبه­ای براساس سرفصل دروس مصوب وزارت از سطح مبتدی تا قبل از دانشگاه به صورت حضوری و غیرحضوری اقدام می­نمایند.

۱۰ ـ متقاضی: اشخاص حقیقی و حقوقی (مؤسسات آموزشی، شرکت­های تعاونی آموزشی و نهادهای عمومی غیردولتی با کارکردهای فرهنگی و آموزشی) که در داخل یا خارج از کشور تقاضای تأسیس مدرسه / مراکز را به مراجع ذی­ربط ارایه می­دهند.

۱۱ـ مؤسس: متقاضی که مجوز تأسیس و راه­‌اندازی مدرسه / مراکز را از شورای سیاستگذاری یا شورای نظارت (در صورت تفویض) دریافت و مدرسه / مراکز مربوط را راه‌­اندازی می­کند.

۱۲ـ سازمان نوسازی: سازمان نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس کشور.

۱۳ـ صندوق: صندوق حمایت از توسعه مدارس غیردولتی، موضوع ماده (۱۳) قانون.

۱۴ـ مجوز تاسیس (موافقت اصولی): مجوزی که مطابق بند (پ) ماده (۵) قانون و ماده (۲) این آیین­نامه توسط شورای سیاستگذاری یا شورای نظارت (در صورت تفویض) برای متقاضی صادر می­شود.

۱۵ ـ مجوز راه‌­اندازی (پروانه فعالیت): مجوزی که دارندگان مجوز تأسیس بر اساس ماده (۹) قانون و ماده (۲) این آیین­نامه، از شورای سیاستگذاری یا شورای نظارت (در صورت تفویض) دریافت کنند.


ماده ۲ـ مجوز تأسیس و راه‌­اندازی برای مدرسه / مراکز حسب درخواست متقاضی به صورت جداگانه و به تفکیک جنسیت و نوع فعالیت توسط شورای سیاستگذاری یا شورای نظارت (در صورت تفویض) صادر می­شود.

تبصره ۱ـ رعایت تفکیک جنسیت برای صدور مجوز تأسیس و راه‌­اندازی دوره پیش‌­دبستانی مستقل، الزامی نیست.

تبصره ۲ـ صدور مجوز راه‌­اندازی برای مراکز در یک فضا به شرط تفکیک جنسیت در روزهای زوج یا فرد مجاز است.

تبصره ۳ـ مجوز تأسیس صادرشده چنانچه منجر به صدور مجوز راه‌­اندازی شود، صرفاً با رأی شورای سیاستگذاری فاقد اعتبار می­شود.


ماده ۳ـ متقاضی موظف است ظرف دو سال از تاریخ صدور مجوز تأسیس، نسبت به راه‌­اندازی مدرسه / مراکز اقدام نماید، در غیر این صورت مجوز تأسیس فاقد اعتبار خواهد شد.


ماده ۴ـ نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران برای اعلام عدم سوء­پیشینه و حراست و گزینش آموزش و پرورش برای اعلام صلاحیت­های فردی متقاضیان تأسیس، به عنوان مراجع قانونی ذی­ربط مکلفند نتیجه استعلام را حداکثر ظرف (۳۰) روز اعلام کنند. چنانچه مراجع فوق ظرف مدت یادشده استعلام را پاسخ ندهند، شورای سیاستگذاری یا شورای نظارت (در صورت تفویض) موظف است در خصوص صدور مجوز متقاضی تصمیم­گیری کند.

تبصره ـ برای تأیید صلاحیت­های فردی کارکنان رسمی و پیمانی دستگاه­های اجرایی، صرفاً استعلام از حراست کافی است.


ماده ۵ ـ اشخاص حقوقی می­توانند با موافقت شورای سیاستگذاری و پس از اخذ مجوزهای لازم نسبت به راه­اندازی مدرسه / مراکز جدید در سایر مناطق کشور اقدام کنند.


ماده ۶ ـ متقاضیان مجوز تأسیس باید در زمان درخواست مجوز، نسبت به واریز مبلغ موضوع تبصره (۱) ماده (۹) قانون اقدام کنند. مبلغ مذکور غیرقابل برگشت است.


ماده ۷ـ در اجرای بند (ب) ماده (۹) قانون، تضامین منابع مالی قابل ارایه توسط مؤسس به یکی از صورت­های زیر است:

۱ـ سفته.

۲ـ بیمه­‌نامه تضمین که شرکت­های بیمه­‌گر براساس ضوابط بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران صادر می­کنند.

۳ـ وثیقه ملکی.

۴ـ تضمین بانکی.


ماده ۸ ـ اشخاص حقوقی متقاضی تأسیس مدرسه / مراکز موظفند نسبت به ثبت اساسنامه خود در چهارچوب اساسنامه نمونه مورد تأیید شورای سیاستگذاری با رعایت سایر قوانین و مقررات مربوط در اداره کل ثبت شرکت­ها و مؤسسات غیرتجاری اقدام کنند و مؤسساتی که قبل از ابلاغ این تصویب‌نامه اساسنامه خود را ثبت کرده اند، نیازی به ثبت مجدد ندارند.

تبصره ـ تأسیس مدرسه / مراکز توسط مؤسسات آموزشی و شرکت­های تعاونی آموزشی و فرهنگی، منوط به پیش‌­بینی این موضوع در اساسنامه مؤسسات و شرکت­های مذکور است. پیش­‌بینی این موضوع در اساسنامه قبل از صدور مجوز بلامانع است و به منزله صدور مجوز نیست.


ماده ۹ـ مجوز تأسیس و راه­‌اندازی مدرسه / مراکز به نام متقاضی صادر می­شود و هرگونه واگذاری آن ممنوع است. در صورت تخلف از مفاد این ماده، مجوز صادرشده توسط شورای سیاستگذاری لغو می­شود.


ماده ۱۰ـ آیین­نامه آموزشی و پرورشی مراکز توسط شورای­عالی آموزش و پرورش با رعایت قوانین و مقررات مربوط تصویب و ابلاغ می­شود.


ماده ۱۱ـ ساعات تدریس و حضور کارکنان آموزشی تمام­وقت غیررسمی مدارس و مراکز، (۳۰) ساعت در هفته و ساعات کار مدیران، معاونان و کارکنان اداری، دفتری و خدماتی مدارس و مراکز، (۳۶) ساعت در هفته با احتساب ساعات حضور در جلسات و شوراهای آموزشی، پرورشی و اداری مدرسه تعیین می­شود.

تبصره ـ کارکنانی که کمتر از ساعات تعیین­شده در این ماده انجام وظیفه می­کنند، پاره‌­وقت تلقی می­شوند و با رعایت این ماده از حقوق و مزایا بهره‌­مند می­شوند.


ماده ۱۲ـ به­کارگیری کارکنان مدارس و مراکز اعم از نیروهای آموزشی، پرورشی، اداری و خدماتی براساس ضوابط علمی و گزینش آموزش و پرورش به پیشنهاد مدیر و تأیید مؤسس یا نماینده حقوقی مؤسسات امکان ­پذیر است.گزینش کارکنان توسط هسته­‌های گزینش آموزش و پرورش انجام می­شود.

تبصره ۱ـ کارکنان رسمی و بازنشستگان آموزش و پرورش مشمول گزینش نمی شوند.

تبصره ۲ـ در صورت عدم اظهارنظر گزینش بعد از گذشت (۶۰) روز، به­ کارگیری نیروهای معرفی­شده تا اعلام ­نظر قطعی تا پایان سال تحصیلی در مدارس و تا پایان نیم­ سال (ترم) دوم در مراکز مجاز است.


ماده ۱۳ـ شرایط اختصاصی مدیر مراکز ظرف سه ماه از تاریخ لازم ­الاجرا شدن این آیین‌نامه توسط شورای ­عالی آموزش و پرورش با رعایت قوانین و مقررات مربوط تعیین می­شود.


ماده ۱۴ـ تفکیک جنسیت کارکنان آموزشی، پرورشی و اداری مدارس غیردولتی همانند تفکیک جنسیت کارکنان مدارس دولتی است.


ماده ۱۵ـ ایجاد و دایرکردن هرگونه مؤسسه از قبیل مدارس، آموزشگاه علمی آزاد، مراکز آموزشی و پیش­دبستانی، آموزشگاه زبان خارجی و هنرستان­های فنی و حرفه­ای و کاردانش با رعایت تبصره (۱) بند (پ) ماده (۲) قانون و انجام هرگونه فعالیت­های موضوع مؤسسات یادشده توسط اشخاص حقیقی و حقوقی، صرفاً با اخذ مجوز تأسیس و راه‌اندازی موضوع این آیین­نامه امکان­پذیر است.


ماده ۱۶ـ مرجع رسیدگی به هرگونه تخلفات مؤسسان و مدیران مدارس و مراکز از مقررات موضوع این آیین­نامه، شورای نظارت استان است.


ماده ۱۷ـ مؤسسان مدارس جهت دریافت وجوه موضوع ماده (۱۴) قانون و مؤسسان مراکز جهت دریافت شهریه موظفند برای هر مدرسه یا مرکز خود الزاماً یک حساب بانکی معتبر در یکی از بانک­های مجاز کشور افتتاح کنند و شماره حساب را به اطلاع اداره آموزش و پروش شهرستان یا منطقه (ناحیه) برسانند.


ماده ۱۸ـ سال مالی مدرسه از مهرماه تا آخر شهریورماه سال بعد و سال مالی مراکز از اول فروردین ماه تا پایان اسفندماه همان سال است. کلیه درآمدها و هزینه­ها باید در دفاتر رسمی ثبت شود.


ماده ۱۹ـ سازمان مدارس و مراکز غیردولتی و توسعه مشارکت­های مردمی می­تواند علاوه بر منابع مالی دولتی، منابع مالی مورد نیاز برای نظارت بر مراکز و کمک به توسعه و کیفیت­ بخشی مدارس و مراکز با اولویت مناطق کمتر توسعه ­یافته را از محل وجوه دریافتی موضوع تبصره (۱) ماده (۹) و ماده (۲۰) قانون تأمین کند.


ماده ۲۰ـ مدارس غیردولتی در برخورداری از کلیه تخفیفات، ترجیحات و معافیت­های مالیاتی و عوارض در حکم مدارس دولتی هستند.

معاون اول رئیس‎ جمهور ـ اسحاق جهانگیری