شماره ۱۷۰۰۷۰/ت۵۵۷۵۴هـ – ۱۳۹۷/۱۲/۱۸
هیأت وزیران در جلسه ۱۳۹۷/۱۲/۱۲ به پیشنهاد شماره ۲۰۰/۱۲۵۶۸/۱۲۰۲۲۷/ص مورخ ۱۳۹۷/۶/۱۳ وزارت امور اقتصادی و دارایی و به استناد اصل یکصد و سی و هشتم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران تصویب کرد:
آییننامه اجرایی تبصره (۲) ماده (۱۶۹) اصلاحی قانون مالیاتهای مستقیم موضوع تصویبنامه شماره ۴۶۹۰۶/ت۵۳۴۰۱هـ مورخ ۱۳۹۶/۴/۲۴ به شرح زیر اصلاح میشود:
۱ـ در بند (ت) ماده (۱) عبارت «یا نرمافزار کاربردی، شامل سختافزار و نرمافزار با امکان اتصال به سامانه سازمان که قابلیت لازم برای ثبت اطلاعات خرید و فروش کالا و خدمات واحد کسب و کار را دارد» به عبارت « یا پایانه پرداخت متصل به شبکه پرداخت بانکی یا نرمافزار کاربردی که به اختصار «تجهیزات مشابه» نامیده میشوند، شامل سخت افزار و نرمافزار با امکان اتصال به سامانه سازمان که حداقل قابلیت لازم برای ثبت اطلاعات فروش کالا و خدمات واحد کسب و کار را دارد» اصلاح می شود.
۲ـ در بند (ج) ماده (۱) واژه « جانبی » بعد از واژه «حافظه » حذف و واژه « نصب » به واژه «استفاده » اصلاح و متن زیر به انتهای بند یادشده الحاق میشود:
« حافظه مالیاتی می تواند به شکل سختافزار یا نرمافزار (سامانه ابری یا کارساز (سرور)) متصل به سامانه صندوق فروش استفاده شود. »
۳ـ ماده (۲) حذف میشود.
۴ـ متون زیر به عنوان تبصرههای (۱) و (۲) به ماده (۳) الحاق می شود:
تبصره ۱ـ در مواردی که صاحبان مشاغل موضوع این آییننامه مشمول قانون نظام صنفی کشور ـ مصوب ۱۳۸۲ـ و اصلاحات بعدی آن نیستند، سازمان مکلف است فراخوان آنها را با همکاری وزارتخانه ذی صلاح و حسب مورد تشکل حرفه ای ذیربط اعلام کند.
تبصره ۲ـ سازمان موظف است باتوجه به فراخوانهای مشمولین قبلی نصب و استفاده از سامانه صندوق فروش، ظرف یک ماه از تاریخ لازمالاجرا شدن این تصویبنامه، فهرست کامل مشمولین نصب و استفاده از سامانه صندوق فروش را به روش پیشبینی شده در قانون اعلام کند.
۵ ـ در ماده (۴) عبارت «نصب سامانه صندوق فروش و» قبل از واژه « ثبت » اضافه و متن زیر به عنوان تبصره به ماده یادشده الحاق می شود:
تبصره ـ صاحبان مشاغلی که پس از انتشار آگهی فراخوان در هر سال، تأسیس یا ایجاد میشوند، مکلفند ظرف چهار ماه از شروع فعالیت، نسبت به نصب سامانه صندوق فروش و ثبت درخواست تخصیص شماره در درگاه عملیات الکترونیکی سازمان با ذکر ویژگی و مشخصات سامانه صندوق فروش اقدام کنند.
۶ ـ ماده (۶) به شرح زیر اصلاح می شود:
ماده ۶ ـ اشخاص مشمول مکلفند از ابتدای اولین ماه بعد از تاریخ اخذ شماره شناسه موضوع ماده (۵) این آییننامه، نسبت به راهاندازی و بهرهبرداری از سامانه صندوق فروش و ثبت معاملات خود در آن و صدور صورتحساب فروش کالا و خدمات یا حسب مورد رسید خرید صادرشده از پایانه پرداخت متصل به شبکه پرداخت بانکی، اقدام کنند.
تبصره ـ در مورد اشخاص مشمول که نرمافزار سامانه صندوق فروش آنها دارای قابلیت ثبت عملیات خرید و فروش (کالا و خدمات)، هزینه و نگهداری حساب موجودی کالا باشد، اطلاعات خروجی سامانه مزبور حسب مورد جایگزین دفاتر، اسناد و مدارک موضوع آییننامه ماده (۹۵) قانون خواهد بود.
۷ـ ماده (۷) و تبصره آن به شرح زیر اصلاح میشود:
ماده ۷ـ به منظور ایجاد تناظر بین معاملات ثبتشده در سامانه صندوق فروش و پرداختهای انجامشده در شبکه پرداخت بانکی، اشخاص مشمول مکلفند شماره حساب یا حسابهای بانکی مورد استفاده برای فعالیت شغلی خود و شناسه یکتای پایانه پرداخت متصل به شبکه پرداخت بانکی مورد استفاده در واحد شغلی خود را از طریق درگاه عملیات الکترونیکی سازمان اعلام کنند.
تبصره ـ اشخاص مشمول مکلفند در موارد استفاده از حساب بانکی جدید یا پایانه پرداخت متصل به شبکه پرداخت بانکی جدید، مراتب استفاده را ظرف ده روز از طریق درگاه عملیات الکترونیکی سازمان اعلام نمایند.
۸ ـ ماده (۹) به شرح زیر اصلاح می شود:
ماده ۹ـ بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران مکلف است با همکاری سازمان ظرف یکسال از تاریخ لازمالاجرا شدن این تصویبنامه، پایانههای پرداخت اعم از پایانههای پرداخت کارتخوان و پایانههای پرداخت مجازی مانند درگاه پرداخت اینترنتی را ساماندهی کند و با ایجاد تناظر بین آنها با مجوز فعالیت و شماره اقتصادی بنگاههای اقتصادی، به هریک از پایانههای پرداخت، شناسه یکتا اختصاص دهد. پس از گذشت زمان مذکور، ارایه خدمت به پایانههای پرداخت فاقد شماره یکتا متوقف خواهد شد.
تبصره ـ بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران موظف است اطلاعات مربوط به تراکنشهای شبکه پرداخت بانکی (شاپرک) و شبکه شتاب را به ترتیبی که سازمان درخواست میکند، در اختیار آن قرار دهد.
۹ـ ماده (۱۱) و تبصره های آن به شرح زیر اصلاح و یک تبصره به عنوان تبصره (۳) به ماده یادشده الحاق میشود:
ماده ۱۱ـ اشخاص مشمول مکلفند مراتب تعطیلی، توقف دایم یا موقت فعالیت بیش از یک ماه خود را حداکثر تا یک ماه از تاریخ تعطیلی یا توقف از طریق درگاه عملیات الکترونیکی سازمان یا به صورت مکتوب به سازمان اعلام یا مراتب را از طریق پست سفارشی به سازمان ارسال کنند.
تبصره ۱ـ در مواردی که توقف فعالیت واحد کسبی به حکم مراجع ذیصلاح قانونی باشد یا در موارد وقوع حوادث غیرمترقبه، اشخاص مشمول مکلفند ظرف سه ماه از توقف فعالیت واحد کسبی، مراتب را از طریق درگاه عملیات الکترونیکی سازمان یا به صورت مکتوب به سازمان اعلام یا مراتب را از طریق پست سفارشی به سازمان ارسال کنند.
تبصره ۲ـ اشخاص مشمولی که فعالیت شغلی آنها تغییر میکند، مکلفند ظرف دو هفته تغییرات انجامشده را از طریق درگاه عملیات الکترونیکی سازمان یا به صورت مکتوب به سازمان اعلام یا مراتب را از طریق پست سفارشی به سازمان ارسال کنند.
تبصره ۳ـ اشخاص حقوقی مشمول و همچنین صاحبان مشاغل مشمول که از مصادیق تبصره های (۱) و (۳) ماده (۳) آییننامه اجرایی موضوع تبصره (۳) ماده (۱۶۹) اصلاحی قانون مالیاتهای مستقیم موضوع نامه شماره ۲۰۰/۳۹۴۹/۴۶۳۷۸ مورخ ۱۳۹۵/۳/۱۸ وزارت امور اقتصادی و دارایی هستند، مکلفند تغییر نشانی محل فعالیت، افزودن محل جدید فعالیت یا کاهش محل فعالیت خود را حداکثر تا یک ماه پس از وقوع از طریق درگاه عملیات الکترونیکی سازمان یا به صورت مکتوب به سازمان اعلام یا مراتب را از طریق پست سفارشی به سازمان ارسال کنند.
۱۰ـ ماده (۱۲) به شرح زیر اصلاح میشود:
ماده ۱۲ـ صورتحساب فروش و رسید خرید صادر شده از پایانه پرداخت متصل به شبکه پرداخت بانکی باید حداقل دارای اطلاعات زیر باشد:
الف ـ صورتحساب فروش :
۱ـ شماره مالیاتی. ۲ـ شماره اقتصادی فروشنده (کد/شناسه ملی).۳ـ اطلاعات هویتی فروشنده. ۴ـ نشانی و کد پستی فروشنده. ۵ ـ تاریخ صدور صورتحساب .۶ ـ مشخصات کالا یا خدمت ارایهشده و مقدار و مبلغ آن.۷ـ تخفیفات حسب مورد. ۸ ـ میزان مالیات و عوارض ارزش افزوده هر قلم کالا یا خدمت حسب مورد. ۹ـ جمع مبلغ فروش یا ارایه خدمت و جمع مالیات و عوارض ارزش افزوده آن حسب مورد.
ب ـ رسید خرید صادرشده از پایانه پرداخت متصل به شبکه پرداخت بانکی: ۱ـ شماره مالیاتی.۲ـ شماره اقتصادی فروشنده (کد/شناسه ملی).۳ـ اطلاعات هویتی فروشنده.۴ـ نشانی و کد پستی فروشنده. ۵ ـ تاریخ صدور رسید خرید.۶ ـ جمع مبلغ فروش کالا یا ارایه خدمت.
۱۱ـ ماده (۱۳) به شرح زیر اصلاح می شود:
ماده ۱۳ـ سازمان موظف است ظرف (۱۸) ماه از تاریخ لازم الاجرا شدن این تصویبنامه، شبکه صندوق فروش و کلیه سامانههای مرتبط با آن را به منظور واپایش (کنترل) و نظارت بر حسن استفاده از سامانه صندوق فروش، آماده بهرهبرداری کند.
۱۲ـ ماده (۱۷) به شرح زیر اصلاح می شود:
ماده ۱۷ـ سازمان جهت استقرار شبکه صندوق فروش و اجرای این آییننامه از قبیل ایجاد زیرساخت های ارتباطی و ارایه گزارش از کیفیت انجام تکالیف اشخاص مشمول و ارسال صحیح اطلاعات صورتحسابها، میتواند در چهارچوب قوانین و مقررات مربوط از خدمات شرکتهای ارایهکننده خدمات مالیاتی استفاده کند.
۱۳ـ ماده (۱۸) به شرح زیر اصلاح میشود:
ماده ۱۸ـ سازمان جهت امور ممیزی اجزای شبکه صندوق فروش و بازرسی آنها، میتواند از خدمات اشخاص ذیصلاح در چهارچوب قوانین و مقررات استفاده کند.
معاون اول رئیس جمهور ـ اسحاق جهانگیری