مصوبه شورای عالی شهرسازی و معماری ایران در خصوص حریم گسل های زلزله شهرهای ایران

تاریخ تصویب: ۱۳۹۷/۰۲/۰۳
تاریخ انتشار: ۱۳۹۷/۰۵/۲۹

شماره ۱۷۷۴۳/۳۰۰- ۱۳۹۷/۰۲/۲۳

شورای عالی شهرسازی و معماری ایران در جلسه مورخ ۱۳۹۷/۲/۳، پیرو مصوبه مورخ ۱۳۹۵/۵/۲۵ خود، ضمن استماع گزارش مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی پیرامون «حریم گسل های زلزله شهرهای ایران» درخصوص روند اجرائی شدن مفاد مصوبه قبلی و اقدامات انجام شده متعاقب آن به شرح زیر اتخاذ تصمیم نمود؛

الف) پهنه بندی حریم گسلهای زلزله شهرهای تهران، تبریز و کرمان

۱ـ نقشه‌های حرائم گسل های شهرهای تبریز و کرمان مورد تائید و تصویب قرار گرفت و مقرر گردید اسناد مربوطه توسط دبیرخانه شورای عالی شهرسازی و معماری به مراجع ذیربط ابلاغ گردد.

۲ـ بلندمرتبه سازی (براساس چهارچوب تعیین شده در مصوبات شورای عالی) در پهنه گسلهای اصلی کلانشهر تبریز و کرمان ممنوع می باشد. وظیفه نظارت بر حسن انجام این بند با همکاری مؤثر نهادهای مدنی شهرهای مذکور (از جمله شورای اسلامی شهر) برعهده اداره کل راه و شهرسازی استان مربوطه و دفتر نظارت بر طرح‌های توسعه و عمران می باشد.

۳ـ ادارات کل راه و شهرسازی استان های آذربایجان شرقی و کرمان و شهرداری تهران موظف اند طرح تفصیلی شهرهای تهران، تبریز و کرمان را با در نظر گرفتن کاربری های مجاز به استقرار در پهنه های گسلی (مطابق بند ۶ـ۲ـ۴ استاندارد ۲۸۰۰ ایران و براساس مصوبات شورای عالی) مطابق نقشه پهنه های گسلی ابلاغی مورد بازنگری قرارداده و جهت تصویب نهایی به شورای عالی ارسال نماید.

۴ـ شهرداران شهرهایی که اسناد پهنه بندی حریم گسل های آنها ابلاغ شده است (تهران، تبریز و کرمان) مکلفند ظرف مدت شش ماه از ابلاغ این مصوبه اطلاعات رقومی کلیه مستحدثات واقع شده بر حرائم گسلها را تکمیل و نتیجه را جهت بررسی روند اجرائی شدن مصوبات مذکور، به مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی ارسال نمایند.ب) ضوابط عام پیرامون سند پهنه بندی گسل های زلزله شهرهای ایران

۵ ـ در راستای تکلیف مندرج در بند ۱ مصوبه مورخ ۱۳۹۶/۲/۱۰ هیات محترم وزیران ابلاغ شده به شماره ۵۳۴۳۳/۱۵۰۲۱ مورخ ۱۳۹۶/۲/۱۲، ضوابط ساخت و ساز در پهنه های گسلی کلانشهرها توسط کمیته استاندارد ۲۸۰۰ مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی حداکثر تا سه ماه آینده تدوین و پس از طی فرآیند قانونی لازم به مراجع ذیربط ابلاغ گردد.

۶ ـ وزارت راه و شهرسازی با محوریت مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی و همکاری ادارات کل راه و شهرسازی، سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی و مراکز تحقیقاتی و دانشگاهها نسبت به تهیه نقشه گسل های کلانشهرهای کشور مطابق با اولویت بندی صورت گرفته (به شرح جدول پیوست) اقدام نموده و برهمین اساس تدقیق نقشه  گسلهای اصلی و فرعی شهرها با تأکید بر برآورد نرخ لغزش و میزان جابجایی گسل ها، در بازه زمانی ۵ ساله، تهیه و پس از طی فرآیند قانونی لازم به مراجع ذیربط ابلاغ شود.

۷ـ ساختمان ها و تأسیسات بسیار مهم علاوه بر تعاریف و مصادیق ذکر شده در آیین‌نامه ۲۸۰۰، شامل مدارس و کلیه مراکز آموزشی و پرورشی دارای مجوز (شامل مهد کودک ها، مدارس، دانشگاه ها و…)، کلیه جایگاه های سوخت (پمپ بنزین، پمپ گاز)، ساختمان های بلند مرتبه (طبق تعریف بازای مناطق مختلف) نیز خواهد بود.

۸ ـ به جهت اجرایی شدن مصوبه مورخ ۱۳۹۵/۵/۲۵ و این مصوبه، خصوصاً در جابجایی ساختمانهای دولتی با اهمیت خیلی زیاد و خطرزا واقع در حرایم گسها، مقرر گردید کارگروه اجرائی با عضویت و محوریت وزارت راه و شهرسازی (مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی)، سازمان مجری ساختمانهای دولتی، سازمان برنامه و بودجه، وزارت کشور (سازمان مدیریت بحران کشور) و سازمان بهره بردار، تشکیل و آیین‌نامه اجرائی مرتبط را جهت ارائه به دولت تدوین نماید. آیین‌نامه مذکور، پس از تائید از طرف شورای عالی شهرسازی و معماری ایران، به دولت پیشنهاد خواهد شد.مراتب جهت استحضار و صدور دستور پیگیری و اقدام اعلام می شود.

معاون شهرسازی و معماری و دبیر شورای عالی شهرسازی و معماری ـ محمدسعید ایزدی