شماره ۹۶/۱۴۲۲۵/دش – ۱۳۹۶/۸/۳۰
به پیوست مصوبه آییننامه اجرایی پرداخت کمک هزینه تحصیلی دانشجویی به حافظان و قاریان قرآن در سال ۱۳۹۶ موضوع فعالیت ذیل برنامه ۱۸۰۳۰۰۸۰۰۸ از ردیف ۱-۱۰۹۵۰۰ قانون بودجه سال ۱۳۹۶ کل کشور که در جلسه سی و هفتم مورخ ۱۳۹۶/۸/۶ شورای توسعه فرهنگ قرآنی به تصویب رسیده است برای اجرا ابلاغ می شود.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی و رئیس شورای توسعه فرهنگ قرآنی
محمدرضا مخبر دزفولی
در اجرای بند پنج ماده چهار منشور توسعه فرهنگ قرآنی و به منظور اجرای صحیح فعالیت ذیل برنامه ۱۸۰۳۰۰۸۰۰۸ از ردیف ۱ـ ۱۰۹۵۰۰ قانون بودجه سال ۱۳۹۶ کل کشور با عنوان ارائه شهریه دانشجویی به حافظان و قاریان قرآن، شورای توسعه فرهنگ قرآنی در جلسه ۳۷ مورخ ۱۳۹۶/۸/۶ مشمولان و نحوه پرداخت کمک هزینه شهریه دانشجویان را به شرح ذیل تعیین کرد:
ماده ۱- مشمولان و میزان پرداخت کمک هزینه شهریه
۱. کمک هزینه شهریه ثابت و متغیر تحصیل حافظان و قاریان قرآن در هر نیمسال به مشمولان زیر در حدود اعتبارات تخصیص یافته سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور، حداکثر به میزان درصد مندرج در هر ردیف پرداخت می شود:
[اصلاحی ۱۳۹۸/۶/۱۶: درصد پرداخت شهریه متغیر در ردیف دوم و سوم جدول از ۹۰ و ۸۰ درصد به ۱۰۰ درصد افزایش یافت.]
۲. «حافظان کل قرآن استفادهکننده از مزایای قانون اعطای مدرک کارشناسی و بالاتر» مشروط به تأمین اعتبار از سوی سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور، به ردیف سوم جدول بند یک الحاق میشوند.
۳. «دارندگان مدرک تخصصی درجه پنج حافظ ده جزء قرآن و نفرات اول تا سوم مسابقات استانی حفظ کل و قرائت قرآن سازمان اوقاف و امور خیریه»، مشروط به تأمین اعتبار از سوی سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور، به جدول بند یک (به عنوان ردیف پنج) اضافه شده و از ۵ درصد تخفیف از سوی دانشگاهها و ۱۰ درصد پرداخت کمک هزینه شهریه ثابت و متغیر از سوی سازمان اوقاف و امور خیریه بهرهمند میشوند.
۴. دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی موظفند به ترتیب به مشمولان ردیفهای جدول از ۲۵، ۲۰، ۱۵، ۱۰، ۵ درصد تخفیف در شهریه ثابت و متغیر ارائه دهند و مبلغ نهایی شهریه را به سازمان اوقاف و امور خیریه اعلام کنند.
۵. شرط پرداخت کمک هزینه شهریه در هر نیمسال احراز حداقل معدل ۱۶ است. کمک هزینه در ابتدای هر نیمسال پرداخت میشود.
۶ .
[اصلاحی ۱۳۹۸/۶/۱۶: به سقف پرداخت در هر یک از مقاطع تحصیلی در سال ۱۳۹۸ پانزده درصد نسبت به سال ۱۳۹۷ افزوده شد.]
سقف پرداخت کمک هزینه شهریه به مشمولان، به ازای هر نیمسال، در مقطع دکتری ۸۴ میلیون ریال، در مقطع کارشناسی ارشد ۲۲ میلیون ریال و در مقطع کارشناسی و کاردانی ۱۶ میلیون ریال خواهد بود. به ازای هر یک نمره معدل بالاتر از ۱۶، ده درصد به این سقف افزوده خواهد شد.
۷. حافظان و قاریانی که در سال تحصیلی ۱۳۹۵ـ۱۳۹۴ از مزایای تحصیل رایگان حافظان کل و قاریان ممتاز کشوری (مصوب جلسه ۲۰ مورخ ۱۳۹۲/۸/۴ شورای توسعه فرهنگ قرآنی) استفاده کردهاند، از احراز شرایط جدید این آییننامه مستثنی بوده و تا پایان دوران تحصیلی همان مقطع، طبق آییننامه قبلی، مشمول مزایای تحصیل رایگان میشوند.
۸ . با توجه به لزوم اجرای پروژه برای تحصیل در دوره دکترای پژوهش محور برای یک سازمان یا نهاد، پرداخت کمک هزینه شهریه به ایشان از موضوع این آییننامه خارج است.
۹. مشمولان این آییننامه نمیتوانند، به طور همزمان در یک نیمسال تحصیلی، از مزایای پرداخت شهریه دانشجویی به ایثارگران، مشمولان تحت پوشش سازمان بهزیستی کشور با مشمولان تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره) برخوردار شوند.
۱۰. مفاد این آییننامه شامل دانشجویان تبدیل از خارج به داخل در صورت انتقال به دانشگاه دولتی نمیشود.
ماده ۲ـ ضوابط پرداخت کمک هزینه شهریه
۱. [اصلاحی ۱۳۹۸/۶/۱۶]
اعتبارات موضوع این فعالیت برای پرداخت شهریه ثابت و متغیر حافظان و قاریان واجد شرایط برای تحصیل در نیمسال اول و دوم سالهای تحصیلی ۱۳۹۶ ـ ۱۳۹۵ و ۱۳۹۷ـ۱۳۹۶ و ۱۳۹۹ـ ۱۳۹۸ دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی داخل کشور هزینه میشود و صرف آن برای شهریه معوقه سایر سنوات ممنوع است.
۲. دانشجویان رأساً نسبت به پرداخت شهریه به دانشگاه اقدام کرده و پس از ارائه اسناد مثبته به سازمان اوقاف و امور خیریه، کمک هزینه شهریه دانشجویی خود را پس از تأمین اعتبار از سوی سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور دریافت میکنند. دانشگاهها موظفند همکاری لازم را در ارائه اسناد مورد نیاز اعمال کنند.
۳. [اصلاحی ۱۳۹۸/۶/۱۶]
هنگام اعلام معدل نیمسال، اگر معدل اعلامی کمتر از ۱۶ باشد، ۱۰% به ازای هر یک نمره پایین تر از ۱۶ از شهریه متغیر همان نیمسال که معدل آن مشخص شده کسر می شود و در صورتی که به حساب دانشجو واریز شده باشد از نیمسال های بعدی کسر خواهدشد. در صورتی که معدل بیشتر از ۱۶ باشد ۱۰% به ازای هر یک نمره بالاتر از ۱۶ به شهریه متغیر اضافه خواهد شد.
۴. تعداد نیمسالهای پرداخت کمک هزینه شهریه متناسب با آییننامههای آموزشی در مقاطع تحصیلی کاردانی چهار نیمسال تحصیلی، کارشناسی هشت نیمسال تحصیلی، کارشناسی ارشد چهار نیمسال تحصیلی، دکتری عمومی پزشکی دوازده نیمسال و دکتری هشت نیمسال تحصیلی است. نیمسالهای مرخصی دانشجو در سقف سنوات تحصیلی وی محاسبه نمیشود.
[الحاقی ۱۳۹۸/۶/۱۶]- به سقف تعداد نیمسال های پرداختی در پزشکی عمومی و دکتری و کارشناسی ارشد یک نیمسال مشروط به تأمین اعتبار از سوی سازمان برنامه اضافه می شود. پرداخت شهریه نیمسال تابستان مازاد بر سقف نیمسال های پرداخت بلامانع است.
۵. کمک هزینه شهریه (اعم از ثابت و متغیر) در نیمسالهای مرخصی تحصیلی یا حذف ترم پرداخت نمیشود.
۶ . دانشجویان مشمول در هر نیمسال فقط از مزایای یکی از مشمولین ردیفهای جدول ماده یک این آییننامه برای هر مقطع تحصیلی برخوردار میشوند.
۷. در نیمسالهایی که واحدهای پایاننامه اخذ شده، اگر شهریه اعلامی بیشتر از سقف پرداخت باشد و از طرفی کمک هزینه پرداخت شده در نیمسالهای قبل کمتر از سقف بوده باشد امکان ذخیره و پرداخت مابهالتفاوت کمک هزینه نیمسالهای گذشته برای نیمسال پایاننامه وجود دارد.
۸ . در راستای فرهنگ سازی قرآنی در محیط آموزش عالی کشور، دانشگاهها و مراکز آموزشی موظفند تمهیدات لازم را برای بهرهگیری از خدمات آموزشی و تبلیغی ترویجی قرآنی مشمولان این آییننامه براساس ضوابط مصوب شورای هماهنگی و گسترش فعالیتهای قرآنی دانشگاهها فراهم آورند.
ماده ۳ـ نظارت بر اجرای آییننامه
۱. مسئولیت حسن اجرای این آییننامه بر عهده رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه است.
۲. سازمان اوقاف و امور خیریه موظف است مبالغ شهریه پرداختی به دانشجویان مشمول در هر نیمسال تحصیلی را به همراه نام، نام خانوادگی، جنسیت، سن، مذهب، نام دانشگاه، رشته، استان و شهرستان محل تحصیل، مقطع و نیمسال تحصیلی، کدملی دانشجو، کد گواهینامه حفظ یا قرائت، تاریخ تکمیل مدارک مثبته، در پایان هر نیمسال تحصیلی به مراجع ذیربط و دبیرخانه شورای توسعه فرهنگ قرآنی ارائه کند.
۳. کمیسیون توسعه پژوهش و آموزش عالی قرآنی، موظف است بر حسن اجرای این آییننامه در دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی نظارت کند و گزارش دورهای آن را، با همکاری سازمان اوقاف و امور خیریه، در پایان هر نیمسال تحصیلی تهیه و به دبیرخانه شورای توسعه فرهنگ قرآنی ارائه کند.
۴. مسئولیت نظارت بر اجرای این آییننامه بر عهده دبیرخانه شورای توسعه فرهنگ قرآنی است.
ماده ۴ـ این آییننامه در ۴ ماده و ۲۱ بند به تصویب شورای توسعه فرهنگ قرآنی رسید و پس از ابلاغ آن کلیه ضوابط و آییننامههای قبلی در این خصوص کأنلمیکن تلقی میشود و اختیار هرگونه تغییر و به روزرسانی آن در سالهای آتی به مجمع مشورتی شورای توسعه فرهنگ قرآنی تفویض میشود.