شماره ۶۳۴/۵۰۱/۱/۴۵۰۱۲ – ۱۳/۸/۱۳۹۴
از: معاونت طرح و برنامه و بودجه رئیس ارکان و امور مشترک ن. م ـ اداره طرحهای راهبردی و سازمان
به: ریاست محترم روزنامه رسمی جمهوری اسلامی ایران
اساسنامه سازمان صنایع هوافضا مورخ ۱/۳/۱۳۹۲ به تصویب هیأت محترم وزیران و به تأیید شورای محترم نگهبان رسیده است. با استناد به اختیارات تفویضی مقام معظم فرمانده کل قوا (مدظله العالی)، اساسنامه ارسالی به تصویب رسیده و طی شماره ۲/۴۵۰۶/ط مورخ ۷/۱۱/۱۳۹۳ جهت اقدام به مبادی مربوط ابلاغ گردیده است. به پیوست، تصویر اساسنامه مصوب جهت درج در روزنامه رسمی ارسال می گردد.
معاون طرح و برنامه و بودجه ـ دریادار پاسدار دکتر اصغر صالح
هیأت وزیران در جلسه مورخ ۱/۳/۱۳۹۲ بنا به پیشنهاد وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و تأیید معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رئیس جمهور و به استناد ماده (۴) قانون تشکیل سازمان صنایع هوافضای نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران مصوب ۱۳۸۴، اساسنامه سازمان صنایع هوافضای نیروهای مسلح را تصویب و در مورخ ۲۰/۸/۱۳۹۳ با اصلاحاتی به تأیید فرمانده معظم کل قوا رسید و به شرح زیر جهت اجرا ابلاغ گردید.
فصل اول ـ کلیات و اختصارات
ماده ۱: اختصارات ذیل در این اساسنامه به جای عبارات مشروح مربوط به کار میرود:ستاد کل: ستاد کل نیروهای مسلح.وزرات: وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح.سازمان: سازمان صنایع هوافضای نیروهای مسلح.قانون تشکیل: قانون تشکیل سازمان صنایع هوافضای نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران مصوب ۱۳۸۴.
ماده ۲: سازمان دارای شخصیت حقوقی مستقل میباشد و به صورت مؤسسه دولتی و در چارچوب تدابیر فرماندهی کل قوا به منظور انجام تحقیقات، طراحی، ساخت، تولید، خرید، فروش و پشتیبانی در زمینه فناوریهای مربوط به انواع سامانه های موشکی و صنایع فضایی در بخش دفاعی، ایجاد قابلیتهای بازدارندگی و استفاده بهینه از قابلیتها و امکانات و منابع مازاد در جهت ارایه خدمات به سایر مؤسسات فعالیت میکند.
ماده ۳: سازمان از شمول قانون محاسبات عمومی کشور ـ مصوب ۱۳۶۶ ـ و اصلاحات بعدی آن مستثنی است و دارای آییننامه مالی و معاملاتی است. تبصره: سازمان از کلیه امتیازات، ترجیحات، تحقیقات و اولویتهای قانونی که در مورد صنایع دفاعی در مقررات پیشبینی شده یا میشود بهرهمند خواهد بود.
ماده ۴: مدت فعالیت سازمان از تاریخ تشکیل نامحدود میباشد.ماده۵: مرکز اصلی سازمان در تهران است.
تبصره: سازمان در صورت لزوم میتواند در چارچوب ساختار مصوب در داخل کشور شعبه یا نمایندگی ایجاد نماید.
ماده ۶: سرمایه اولیه سازمان مبلغ یکصدمیلیون (۰۰۰/۰۰۰/۱۰۰) ریال است که به یک هزار سهم یکصد هزار (۰۰۰/۱۰۰) ریالی تسهیم و کلاً پرداخت شده است.
تبصره ۱: ازرش دارایی واحدها و گروههایی که با تشخیص وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح به سازمان ملحق شده یا میشود پس از کسر دیون، ارزیابی و به سرمایه سازمان افزوده خواهد شد.
تبصره ۲: از تاریخ لازم الاجراشدن این اساسنامه، مالکیت عین و منابع اراضی و املاک واقع در متصرفات سازمان و گروههای زیرمجموعه سازمان که مالکیت آنها متعلق به دولت است پس از پیشنهاد وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و تصویب مجامع مربوط به رعایت مواد (۱۱۷) و (۱۱۹) قانون محاسبات عمومی کشور حسب مورد به سازمان منتقل و به سرمایه آن افزوده میشود. پس از طی مراحل قانونی فوق، بنا به تقاضای وزارت، اسناد مالکیت و هر گونه حقوق و منافع مربوط به اراضی یاد شده در دفاتر اسناد رسمی به سازمان منتقل میشود. انتقال اموال مذکور به خارج از نیروهای مسلح منوط به تصویب فرماندهی معظم کل قوا میباشد.
ماده ۷: وظایف و اختیارات سازمان به شرح زیر تعیین میشود:
۱ـ هدایت متمرکز، سیاستگذاری، مدیریت، هماهنگی، پشتیبانی و نظارت بر فعالیت گروههای صنعتی و واحدهای تابع به منظور:
الف ـ طراحی، ساخت، تولید، بازسازی، نوسازی، خرید و فروش انواع موشکهای آفندی، پدافندی و ضد موشک و سامانههای زمینی، هوایی و دریایی مربوط به آنها، حاملهای پرتاب کننده، ایستگاههای پرتاب ماهواره و سایر مأموریتهای محوله در راستای استفاده از فضای ماورای جو.
ب ـ اجرای پروژههای تحقیقاتی در راستای مأموریتهای سازمان از طریق ایجاد سازوکارهای لازم و با رعایت مأموریت و وظایف مؤسسه آموزشی و تحقیقاتی صنایع دفاعی.
پ ـ همکاری فنی و تحقیقاتی با مؤسسات پژوهشی، صنعتی و تولیدی و مراکز علمی داخل و خارج کشور و در صورت ضرورت، حمایت از طرحهای صنعتی و تولیدی مرتبط با اهداف سازمان.
ت ـ استفاده از ظرفیت مازاد موجود در امور تولید غیرنظامی بر اساس سیاستهای ابلاغی ستاد کل.
ث ـ توسعه، تکمیل، نوسازی و بهسازی صنایع فضایی و موشکی.
ج ـ خرید و فروش خدمات مهندسی در چارچوب قوانین و مقررات مربوط.
۲ـ بررسی و انطباق فعالیت زیرمجموعههای سازمان با استانداردها، ضوابط و برنامه های ابلاغی از سوی مراجع ذیربط و انجام حسابرسی داخلی از آنها.
۳ـ اخذ نمایندگی از سازمانها، مؤسسات و شرکتهای داخلی و خارجی و اعطای نمایندگی به آنها در قالب مقررات نیروهای مسلح.
۴ـ انعقاد قرارداد جهت انتقال فناوری، تدارک، ساخت، خرید، فروش و توزیع محصولات.
۵ ـ عضویت و مشارکت در مجامع و نهادهای تخصصی داخلی، منطقهای و بین المللی درحوزه وظایف و اختیارات سازمان.
۶ ـ تهیه ضوابط و استانداردهای فنی مربوط به طراحی، تولید محصولات و خدمات گروههای صنعتی واحدهای تابع در چارچوب مأموریتهای سازمان و ارایه آن به مراجع ذیصلاح جهت تصویب.
۷ـ اخذ هر گونه تسهیلات مالی از منابع داخلی و خارجی و سایر روشهای تأمینی منابع مالی با رعایت قوانین و مقررات مربوط.
تبصره ۱: سازمان میتواند به منظور تأمین نیازمندیهای نیروهای مسلح به شرح مذکور در ماده ۱ قانون تشکیل با تأیید وزارت و با کسب مجوز از فرماندهی کل نیروهای مسلح نسبت به ایجاد شرکتها و گروههای خدماتی و صنعتی اقدام نماید.
تبصره ۲: اجرای وظایف سازمان در خصوص پروژههای جدید (تولید و تحقیقات) و ایجاد شرکت های جدید و یا سرمایه گذاری در شرکتها، اخذ تسهیلات و منابع مالی خارجی و ارتباطات خارجی و ایجاد هر گونه تشکیلات در خارج از کشور و نیز ساختار و سازمان در حدود ضوابط ابلاغی فرماندهی معظم کل قوا انجام میشود.
تبصره ۳: درآمدهای ناشی از فعالیتهای نظامی سازمان، واحدها و شرکتهای آن با نیروهای مسلح و حقوق و مزایای کارکنان تابع مقررات استخدامی نیروهای مسلح از پرداخت مالیات معاف است لکن مالیات بر حقوق سایر کارکنان سازمان و مالیات بر درآمد فعالیت های سازمان و زیرمجموعههای آن با خارج از نیروهای مسلح پس از واریز به خزانه در اختیار سازمان صنایع هوافضا نیروهای مسلح قرار می گیرد.
ماده ۸ : ارکان سازمان عبارتند از:
۱ـ شورای عالی.
۲ـ هیأت مدیره.
۳ـ بازرس و حسابرس قانونی.
فصل دوم ـ شورای عالی
ماده ۹: ترکیب اعضای شورای عالی سازمان به شرح زیر میباشد:
۱ـ رئیس ستاد کل نیروهای مسلح یا معاون وی.
۲ـ وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح (رئیس).
۳ـ معاون هماهنگ کننده ارتش یا فرمانده نیروی هوایی ارتش.
۴ـ معاون هماهنگ کننده سپاه یا فرمانده نیروی هوا فضای سپاه.
۵ ـ وزیر امور اقتصادی و دارایی.
۶ ـ وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات.
۷ـ معاون برنامهریزی و نظارت راهبردی رئیس جمهور.
تبصره: رعایت مصوبات فرماندهی کل نیروهای مسلح درخصوص ترکیب شورای عالی سازمان الزامی است.
ماده ۱۰: جلسات عادی شورای عالی سازمان، دو بار در سال با دعوت رئیس شورا و در صورت ضرورت به طور فوق العاده به پیشنهاد رئیس شورای عالی یا دو نفر از اعضای شورا یا بازرس و حسابرس قانونی سازمان تشکیل میشود.
تبصره ۱: جلسات شورای عالی با حضور حداقل چهار نفر از اعضا رسمیت مییابد و تصمیمات آن با رأی موافق اکثریت اعضای شورای عالی لازم الاجرا میشود.
تبصره ۲: اعضای هیأت مدیره میتوانند با تأیید شورای عالی بدون داشتن حق رأی در جلسات شورای عالی شرکت کنند.
ماده ۱۱: وظایف و اختیارات شورای عالی سازمان به شرح زیر تعیین میشود:
۱ـ بررسی و تصویب خطمشی و سیاستهای کلان سازمان.
۲ـ بررسی و تصویب برنامه و بودجه، ترازنامه، صورت مالی و عملکرد سازمان.
۳ـ بررسی و اتخاذ تصمیم در خصوص گزارشهای هیأت مدیره و بازرس و حسابرس قانونی.
۴ـ بررسی و تصویب آییننامه مالی، معاملاتی سازمان.
۵ ـ بررسی و تصویب ضوابط دریافت تسهیلات، اعتبارات و منابع مالی و تضمینهای لازم و سایر روشهای تأمین منابع مالی در چارچوب اساسنامه و سایر قوانین و مقررات مربوط.
۶ ـ بررسی و اتخاذ تصمیم نسبت به ایجاد یا اعطای نمایندگی با رعایت قوانین و مقررات مربوط.
۷ـ اتخاذ تصمیم نسبت به مشارکت با اشخاص حقیقی و حقوقی در راستای انجام وظایف سازمان.
۸ ـ بررسی و اتخاذ تصمیم در خصوص افزایش یا کاهش سرمایه سازمان و ارایه آن به هیأت وزیران جهت تصویب.
۹ـ اتخاذ تصمیم نسبت به مطالبات لاوصول و مشکوک الوصول سازمان در چارچوب قوانین و مقررات مربوط.
۱۰ـ نصب و عزل اعضای هیأت مدیره.
۱۱ـ تعیین میزان حق الزحمه و پاداش اعضای هیأت مدیره و رئیس سازمان با رعایت قوانین و مقررات مربوط.
۱۲ـ پیشنهاد اصلاح اساسنامه سازمان به مراجع ذیربط.
۱۳ـ پیشنهاد اساسنامه واحدهای تابعه سازمان جهت تصویب فرماندهی معظم کل قوا.
۱۴ـ تصویب صلح دعاوی، سازش و ارجاع امر به داوری با رعایت اصل (۱۳۹) قانون اساسی.
۱۵ـ بررسی و تصویب بهای کالا، خدمات، تولیدات و اختراعات.
تبصره: در صورت بروز اختلاف بین سازمان و نیروهای مسلح در خصوص قیمت تعیین شده، بر مبنای دستورالعملی که با پیشنهاد وزارت دفاع و تأیید ستاد کل تعیین میشود عمل خواهد شد.
فصل سوم ـ هیأت مدیره و رئیس سازمان
ماده ۱۲: هیأت مدیره سازمان از پنج نفر عضو اصلی و دو نفر عضو علی البدل تشکیل میشود که دو نفر از اعضاء اصلی با پیشنهاد فرماندهان ارتش و سپاه (هرکدام یک نفر) و مابقی با پیشنهاد رئیس شورای عالی به تصویب شورای عالی میرسند. اعضای هیأت مدیره از بین مدیران یا کارشناسان مجرب و بصیر در امور صنعتی، نظامی، اقتصادی، مالی، مدیریتی و حقوقی که دارای تحصیلات دانشگاهی و حداقل ده سال تجربه در این امور بوده و از کارکنان پایور وزارت یا نیروهای مسلح باشند برای مدت چهار سال انتخاب و با حکم رئیس شورای عالی منصوب میشوند و انتخاب مجدد آنها برای یک دوره بعد بلامانع است.
تبصره: رئیس سازمان که میتواند رئیس هیت مدیره نیز باشد، بنا به پیشنهاد وحکم رئیس شورای عالی منصوب میشود.
ماده ۱۳: جلسات هیأت مدیره هرماه حداقل یکبار با دعوت رئیس سازمان یا رئیس هیأت مدیره سازمان تشکیل میشود.
تبصره ۱: جلسات هیأت مدیره با حضور حداقل ۴ نفر از اعضا رسمیت مییابد و تصمیمات آن با رأی موافق ۳ نفر از حاضران لازم الاجرا میباشد.
تبصره ۲: در صورت فوت، استعفا یا عزل هر یک از اعضای هیأت مدیره با غیبت غیرموجه در چهار جلسه متوالی به تشخیص رئیس شورای عالی یا یکی از دو عضو علی البدل برای باقیمانده مدت چهار سال، وظایف عضو اصلی را انجام خواهد داد.
ماده ۱۴: هیأت مدیره به جز آنچه در صلاحیت سایر ارکان سازمان است. دارای وظایف و اختیارات از جمله موارد زیر میباشد.
۱ـ اجرای مصوبات شورای عالی و نظارت بر آنها.
۲ـ بررسی و تدوین طرحها، سیاستها، برنامهها، پیشنهادها، گزارشها، مقررات و آییننامههای مورد نیاز سازمان جهت تصویب شورای عالی.
۳ـ بررسی و تأیید برنامه و بودجه تلفیقی و صورتهای مالی تلفیقی سازمان جهت ارایه به بازرس و حسابرس قانونی و شورای عالی.
۴ـ تهیه و بررسی ساختار تفضیلی سازمان و زیرمجموعههای آن جهت تصویب شورای عالی و رئیس شورای عالی.
۵ ـ تصویب دستوراالعملها وضوابط اجرایی قوانین و مصوبات شورای عالی و مصوبات ابلاغی سازمان.
۶ ـ پیشنهاد افزایش و یا کاهش سرمایه سازمان به شورای عالی.
۷ـ اتخاذ تصمیم در خصوص انتشار جزوات، کتب و نشریههای علمی، فنی، آموزشی و خبری در راستای اهداف و وظایف با رعایت قوانین و مقررات مربوط.
۸ ـ بررسی و تصویب اخذ و اعطای تسهیلات و اعتبارات، تضمینها و نیز سرمایه گذاری در حدود اساسنامه و ضوابط و اختیارات تعیین شده از سوی شورای عالی و سایر مقامات مجاز با رعایت سایر مواد این اساسنامه و آییننامه معاملاتی سازمان.
۹ـ مدیریت سهام یا سرمایه سازمان در شرکتها و واحدهای که تمام با بخشی از سهام یا سرمایه آنها متعلق به سازمان است.
۱۰ـ تصویب سپردهگذاری وجوه مربوط به ذخایر قانونی و احتیاطی و سایر منابع در حسابهای خاص و صرف سود حاصل از آن با رعایت ضوابط شورای عالی در جهت اجرای مأموریت محوله.
ماده ۱۵: رئیس سازمان بالاترین مقام اجرایی و اداری سازمان و مسئول حسن اداره امور و حفظ و تأمین حقوق، منافع، دارایی و اموال سازمان در چارچوب این اساسنامه و دارای وظایف و اختیارات به شرح زیر میباشد:
۱ـ اجرای مصوبات و ابلاغیههای شورای عالی، رئیس شورای عالی و هیأت مدیره.
۲ـ نمایندگی سازمان در مقابل اشخاص حقیقی و حقوقی، دولتی و غیردولتی، مراجع اداری و قضایی داخلی با حق توکیل به غیر (به طور مکرر) امر به کارشناسی و داوری.
۳ـ نصب، عزل، ترفیع، پرداخت تسهیلات، حقوق، مزایا، پاداش و اخذ تصمیمات درباره سایر امور نیروی انسانی سازمان در چارچوب مقررات و آییننامههای مربوط.
۴ـ اداره و نظارت بر حسن اجرای فعالیتهای گروههای صنعتی و واحدهای اجرایی.
۵ ـ ارایه طرحها، برنامهها، بودجه، روشها، تصمیمات، گزارشها، آییننامههای مالی، معاملاتی و سایر مواردی که برای اتخاذ تصمیم باید به هیأت مدیره ارایه شود.
۶ ـ بررسی و اتخـاذ تصمیم نسبت به معاملات و قراردادهای سازمان در حدود آیین نامههای مالی و معاملاتی.
۷ـ انعقاد قرارداد برای ساخت، خرید یا فروش محصولات و خدمت، انتقال فناوری و مشاوره با اشخاص حقیقی و حقوقی اعم از داخلی و خارجی با رعایت قوانین و مقررات مربوط.
تبصره ۱: در شرایط خاص اجرای مصوباتی که از سوی ستاد کل یا سلسله مراتب ابلاغ می شود با دستور وزیر دفاع و پشتیبانی ن.م می بایست توسط رئیس بدون طی سایر تشریفات اجرا گردد
تبصره ۲: رئیس سازمان میتواند قسمتی از اختیارات خود را به هر یک از مدیران یا کارکنان ارشد سازمان به تشخیص و مسئولیت خود برای مدت معین و با اطلاع هیأت مدیره تفویض نماید.
فصل چهارم ـ بازرس و حسابرس قانونی
ماده ۱۶: حسابرس و بازرس قانونی سازمان، سازمان حسابرسی وزارت دفاع میباشد که وظایف زیر را بر عهده دارد.
۱/۱۶: بازرس و حسابرس قانونی سازمان موظف است به ترازنامه، حساب سود و زیان و سایر اسناد و صورتهای مالی سازمان رسیدگی و نظر خود را با رعایت قوانین و مقررات مربوط به شورای عالی ارایه نماید.
۲/۱۶: بررسی عملکرد و وضعیت سازمان و زیرمجموعههای آن و ارائه گزارش به شورای عالی.
۳/۱۶: مراقبت وانعکاس هرگونه تخلف از قوانین و مقررات، ابلاغیهها، اساسنامهها و مصوبات به شورای عالی.
تبصره: بررسیهای بازرس و سایر ارکان سازمان مانع بازرسی و نظارت معمول سلسله مراتب وزارت و نیروهای مسلح از سازمان و زیرمجموعههای وابسته به آن نخواهد بود.
فصل پنجم ـ سایر مقررات
ماده ۱۷: سال مالی سازمان از اول فروردین ماه هر سال شروع میشود و آخر اسفندماه همان سال پایان مییابد.
ماده ۱۸: ثبـت و تقویم دارایـی و اموال و مـحاسبه مطالبات و دیون سازمان و زیرمجموعههای آن ظرف یکسال از تاریخ لازم اجرا شدن این اساسنامه به وسیله کارشناسان ذیصلاح با انتخاب رئیس شورای عالی انجام میشود. مطالبات و دین سازمان در تاریخ لازم الاجراشدن اساسنامه در دفاتر ملاک عمل خواهد بود.
ماده ۱۹: اسناد مالی و اوراق بهادار و تعهد آور باید امضای توأم رئیس سازمان و یکی دیگر از اعضای هیأت مدیره به انتخاب هیأت مدیره برسد. دو مقام صاحب امضای یاد شده میتوانند حق امضای خود را با تأیید هیأت مدیره و با حفظ مسئولیت خود، به افراد دیگری از مسئولان سازمان واگذار نمایند.
تبصره: استفاده از حسابهای بانکی به امضای مشترک یکی از مقامات موضوع این ماده و ذیحساب یا مقام مجاز از طرف وی خواهد رسید.
ماده۲۰: تصویب این اساسنامه پس از تأیید فرماندهی کل قوا لازم الاجرا است.
این اساسنامه در ۵ فصل، ۲۰ ماده و ۱۸ تبصره، در تاریخ ۲۰/۸/۱۳۹۳ به تصویب فرماندهی معظم کل قوا رسید و از تاریخ ابلاغ ستادکل لازم الاجرا میباشد. اصلاح و تفسیر اساسنامه بر عهده ستاد کل نیروهای مسلح میباشد.
ضمناً اساسنامه به موجب نامه شماره ۱۵۱۶/۳۰/۹۲ مورخ ۲۳/۵/۱۳۹۲ شورای نگهبان به تأیید شورای یاد شده رسیده است.