مصوبه شورای عالی اداری در مورد ضوابط و نحوه ساماندهی مؤسسات آموزشی و پژوهشی دستگاههای اجرایی

تاریخ تصویب: ۱۳۹۰/۱۰/۰۵
تاریخ انتشار: ۱۳۹۰/۱۲/۲۰

شماره ۳۰۷۴۳/۹۰/۲۰۶ – ۳۰/۱۱/۱۳۹۰


شورای عالی اداری در یکصد و پنجاه و چهارمین جلسه مورخ ۵/۱۰/۱۳۹۰ بنا به پیشنهاد مشترک وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رییس جمهور، به منظور ایجاد انسجام تشکیلاتی در ساختار دولت، جلوگیری از انجام فعالیت های موازی، کاهش هزینه ها و معطوف ساختن منابع دستگاه های اجرایی به اجرای مأموریت های اصلی و قانونی محوله و ارتقای سطح علمی مؤسسات آموزشی و پژوهشی تصویب نمود:

الف ـ مؤسسات آموزشی

۱ـ در راستای اجرای مصوبه شماره ۱۶۲۷۳۳/ت۴۷۳۳۴هـ مورخ ۱۵/۸/۱۳۹۰ هیأت وزیران، موضوع «آیین‌نامه نظام آموزش مهارت و فناوری»؛ منابع، امکانات، اعضای هیأت علمی، تجهیزات و نیروی انسانی مؤسسات آموزش عالی وابسته به دستگاه های اجرایی کشور که دوره های آموزشی آنها منجر به اخذ مدرک نظری دانشگاهی می شود، حسب مورد به وزارتخانه های علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی منتقل می شود تا در دانشگاه ها و مؤسسات آموزش عالی وابسته به دو وزارتخانه مذکور ساماندهی شوند.

تبصره ـ دانشگاه صنعت نفت، وابسته به وزارت نفت، دانشگاه شهید رجایی و دانشگاه ویژه فرهنگیان وابسته به وزارت آموزش و پرورش، از مفاد این بند مستثنی هستند.

۲ـ تمامی مراکز آموزشی موجود در دستگاه های اجرایی کشور که تحت هر عنوان به آموزش های عالی نظری می پردازند، به بخش غیردولتی یا وزارتخانه های علوم، تحقیقات و فناوری و یا بهداشت، درمان و آموزش پزشکی واگذار شده و دستگاه های مذکور مجاز به صرف هزینه، منابع، نیروی انسانی برای این مراکز نیستند.

۳ـ به منظور انجام برنامه‌ریزی و سیاست گذاری های آموزشی، دستگاه های اجرایی کشور باید با تجمیع یا ادغام مؤسسات موجود، در خصوص ایجاد یک مؤسسه آموزش علمی ـ کاربردی اقدام نمایند. این مؤسسات با اخذ مجوز لازم در قالب مفاد ماده ۲۰ قانون برنامه پنجم توسعه اداره می شوند.

تبصره ۱ـ هرگونه جذب نیروی انسانی توسط این مؤسسات فقط با مجوز معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رییس جمهور امکان پذیراست.

تبصره ۲ـ اختصاص پست هیأت علمی به این مؤسسات ممنوع است.

تبصره ۳ـ این مؤسسات تابع سیاست ها، ضوابط و برنامه های دانشگاه جامع علمی ـ کاربردی و آیین‌نامه نظام آموزش مهارت و فناوری، موضوع مصوبه هیات وزیران خواهند بود.

۴ـ به منظور بررسی موارد خاص کمیته ای مرکب از نمایندگان وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و دستگاه ذی‌ربط با مسئولیت معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رییس جمهور، تشکیل می شود تا طی مدت ۶ ماه نسبت به تفکیک آموزش های حاکمیتی و غیرحاکمیتی، بررسی قابلیت واگذاری آموزش ها به بخش غیردولتی، تعیین تکلیف دانشجویان فعلی مراکز، تشخیص مراکز جوار کار و نحوه ادامه فعالیت مراکز تعیین تکلیف و اتخاذ تصمیم نماید.

۵ ـ به منظور برگزاری آموزش های مهارتی با سیاست های مؤسسه مندرج در بند ۳، این دستگاه ها می توانند نسبت به ایجاد مراکز مجری آموزش علمی ـ کاربردی در جوار کار با اولویت بخش غیردولتی و در موارد خاص با تأیید کمیته موضوع بند ۴ این مصوبه بصورت دولتی اقدام نمایند. این مراکز رأساً مجاز به پذیرش دانشجو و اعطای مدرک تحصیلی نیستند.تبصره ـ اختصاص پست هیأت علمی به مراکز مجری آموزش در جوار کار موضوع این ماده ممنوع است.

۶ ـ در اجرای بخشنامه نظام آموزش، مرکز آموزش مدیریت دولتی، سیاست گذاری، راهبری و هدایت دوره های آموزش مدیریتی ضمن خدمت و کوتاه مدت در دستگاه های اجرایی را بر عهده دارد. در اجرای ماده ۱۹ آیین‌نامه نظام آموزش مهارت و فناوری، برگزاری این دوره ها با استفاده از ظرفیت های داخل و خارج از دستگاه ها و ساز و کارهای ماده (۱۶) قانون مدیریت خدمات کشوری بلامانع است.


ب ـ مؤسسات پژوهشی    

۷ـ به منظور رفع نیازهای پژوهشی دستگاه های اجرایی کشور، این دستگاه ها می توانند از طریق ادغام مراکز پژوهشی موجود، نسبت به ایجاد یک مرکز پژوهشی با اخذ مجوزهای لازم به منظور سیاست گذاری، برنامه‌ریزی و مدیریت پژوهش و توسعه فناوری در دستگاه شامل نیازسنجی، آینده پژوهی، تعیین اولویت ها، برنامه ها، پروژه ها و نظارت بر اجرا و فراهم نمودن زمینه بکارگیری نتایج در جهت دستیابی به اهداف و رفع نیازهای دستگاه و اجرای پروژه های مورد نیاز با استفاده از ظرفیت دانشگاه ها و مؤسسات پژوهشی دارای مجوز به صورت برون سپاری اقدام نمایند.

تبصره ۱ـ در موارد استثناء طی مدت ۲ ماه با ارایه دلایل توجیهی دستگاه مبنی بر ضرورت ادامه فعالیت مؤسسه پژوهشی وابسته به دستگاه و عدم ادغام و یا انتقال آن به وزارتخانه های علوم، تحقیقات و فناوری یا بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، به معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رییس جمهور اعلام می گردد تا پس از تأیید با اخذ نظر شورای گسترش آموزش عالی، برای تصویب به شورای عالی اداری ارائه شود.

تبصره ۲ـ انجام تحقیقات در مراکز فوق الذکر، حسب مورد با اخذ نظر و مجوز از معاونت علمی و فناوری رییس جمهور، وزارتخانه های علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی انجام می گیرد و دستگاه های سه گانه حسب مورد بر نحوه هزینه کرد اعتبارات این تحقیقات نظارت می کنند.

تبصره ۳ـ اختصاص پست  هیأت علمی به مراکز و مؤسسات موضوع این ماده ممنوع است.

۸ ـ معاونت برنامه‌ریزی و نظارت راهبردی رییس جمهور، اعتبار مربوط به فعالیت های پژوهشی مورد نیاز دستگاه های اجرایی کشور را در ردیف بودجه سالانه دستگاه ها منظور می نماید تا از طریق عقد قرارداد با مؤسسات آموزشی و پژوهشی دارای مجوز از شورای گسترش آموزش عالی، برای رفع نیازهای پژوهشی مربوطه هزینه نمایند.

۹ـ وزارتخانه های علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی موظفند طی مدت سه ماه، برنامه ساماندهی مؤسسات پژوهشی وابسته به خود را که دارای ردیف بودجه مستقل هستند به شورای عالی اداری ارایه نمایند.


ج ـ سایر ضوابط    

۱۰ـ در اجرای ماده (۱۲۳) قانون مدیریت خدمات کشوری از تاریخ ابلاغ این مصوبه، شورای گسترش آموزش عالی و شورای گسترش آموزش پزشکی، مجاز به صدور مجوز برای ایجاد مراکز آموزشی و پژوهشی وابسته به دستگاه های اجرایی و یا برگزاری دوره های آموزشی منجر به مدرک تحصیلی عالی نظری توسط دستگاه های مذکور نیستند.

تبصره ـ موارد خاص با نظر وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و تأیید معاونت توسعه مدیریت و سرمایه رییس جمهور اعلام خواهد شد.

۱۱ـ منابع، امکانات و تجهیزات واحدهای ادغام شده با رعایت قوانین و مقررات مربوطه به فروش می رسد و درآمدهای حاصل از آن، صرف توسعه و تجهیز فعالیت ها و وظایف دستگاه اجرایی ذیربط خواهد شد.

۱۲ـ دستگاه های اجرایی کشور طی مدت ۳ ماه، ساختار سازمانی و نیروی انسانی مؤسسات علمی ـ کاربردی و مراکز پژوهشی را تهیه و برای تصویب به معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رییس جمهور ارسال می نمایند.

۱۳ـ برای انجام وظایف و ماموریت های محوله، دانشگاه ها، مراکز آموزش عالی و مؤسساتی که به شیوه هیأت امنایی اداره می شوند موظف به رعایت مفاد بند (ت) ماده ۲۲۴ قانون برنامه پنجم توسعه جمهوری اسلامی ایران می باشند.

۱۴ـ وزراء و رؤسای سازمان های مستقل، مسئول حسن اجرای این مصوبه هستند و معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رییس جمهور گزارش نتایج اجرا را به شورای عالی اداری ارائه می نمایند.

رییس  جمهور و رییس شورای عالی اداری ـ محمود احمدی  نژاد