ماده واحده ـ به دولت اجازه داده میشود در «کمیسیون آبنگاری (هیدروگرافی) منطقهای ناحیه دریایی راپمی» به شرح اساسنامه پیوست عضویت یابد و نسبت به پرداخت حق عضویت مربوط اقدام نماید. تعیین و تغییر دستگاه اجرائی طرف عضویت بر عهده دولت است.
تبصره ـ در اجرای اساسنامه ضمیمه این قانون رعایت اصل هفتاد و هفتم (۷۷) قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران الزامی است.
بسم الله الرحمن الرحیم
اساسنامه کمیسیون آب نگاری (هیدروگرافی) ناحیه دریایی راپمی
ماده ۱ـ کمیسیون
الف ـ کمیسیون آبنگاری (هیدروگرافی) منطقهای ناحیه دریایی راپمی، طبق قطعنامه اجرائی شماره «۳. ۱ تی» سازمان بینالمللی آبنگاری (سازمان) که به عنوان پیوست (الف) ضمیمه شده است، تأسیس گردیده است و طبق این اساسنامه اداره میشود.
ب ـ منطقه جغرافیایی تحت پوشش کمیسیون که از این پس «منطقه» خوانده میشود، ناحیه دریایی راپمی میباشد که در پیوست (ب) نشان داده شده است.
ماده ۲ـ اعضاء
الف ـ اعضاء دائمی کمیسیون، کشورهای عضو سازمان در منطقه میباشند که این اساسنامه را امضاء نمودهاند.
ب ـ عضویت وابسته، برای کشورهای غیرعضو در منطقه که عضو سازمان نمیباشند ولی این اساسنامه را امضاء کردهاند، آزاد است. دیگر اعضاء سازمان که با فعالیتهای خود در زمینه آبنگاری (هیدروگرافی)، تهیه نقشههای دریانوردی یا اطلاعات دریانوردی به ایمنی دریانوردی در منطقه کمک می کنند و این اساسنامه را امضاء نمودهاند، میتوانند به عنوان اعضاء وابسته پذیرفته شوند. اعضاء وابسته، دارای همان حقوق و تعهدات اعضاء دائمی کمیسیون هستند، اما حق رأی دادن و یا انتخاب شدن به عنوان رئیس را ندارند.
پ ـ دیگر کشورهای عضو سازمان که این اساسنامه را امضاء نکردهاند، اما با فعالیتهای خود در زمینه آبنگاری (هیدروگرافی)، نقشههای دریانوردی و اطلاعات دریانوردی، به ایمنی دریانوردی منطقه کمک میکنند، یا سازمانهای فعال در زمینههای یاد شده در منطقه میتوانند به عنوان اعضاء ناظر دعوت شوند. ناظرین میتوانند در مباحثات و گروههای کاری که توسط کمیسیون تشکیل شده است، شرکت نمایند، اما حق رأی ندارند.
ماده ۳ـ اهداف
الف ـ کمیسیون که جزء لاینفک سازمان است و اهداف سازمان را در سطح منطقهای ارتقاء میبخشد، دارای ماهیت مشورتی، علمی و فنی است. کمیسیون نباید هیچ اعمال قدرتی بر خدمات آبنگاری (هیدروگرافی) یا مراکز آموزشی مسؤول آبنگاری (هیدروگرافی) و دریانوردی کشورهای عضو داشته باشد و فعالیتهای آن نباید به موضوعات سیاسی تعمیم یابد.
ب ـ اهداف ویژه کمیسیون عبارتند از :
۱ـ ارتقاء ایمنی دریانوردی از طریق همکاریهای فنی و آموزشی در زمینه نقشهبرداری آبنگاری (هیدروگرافی)، نقشهکشیهای دریایی و اطلاعات دریانوردی
۲ـ بررسی موضوعات مورد علاقه کمیسیون، موضوعاتی که مورد توجه سازمان میباشد و اجتناب از هرگونه تداخل در اختیارات دفتر بینالمللی آبنگاری (هیدروگرافی) و دیگر نهادهای تشکیل شده توسط سازمان
۳ـ به فعالیت واداشتن کلیه کشورهای منطقه در جهت توسعه و گسترش فعالیتهای آبنگاری (هیدروگرافی) خود و تشویق آنها در بهرهجستن از توصیهها و کمکهای فنی دفتر بینالمللی آبنگاری (هیـدروگرافی) و دیگر سازمانها به منظور تقویت تواناییهای آبنگاری (هیدروگرافی) خود
۴ـ تسهیل در تبادل اطلاعات مربوط به نقشهبرداری، تحقیق، و یا توسعه علمی و فنی به منظور کمک در برنامهریزی و سازماندهی فعالیتهای آبنگاری (هیدروگرافی) با درک کامل اهداف و بدون تداخل در مسؤولیتهای ملی
۵ ـ هماهنگی و اجرای طرح نقشههای بینالمللی در منطقه و کنترل مناسب بودن آنها
۶ ـ انجام مطالعات و پروژهها از طریق گروههای کاری کمیسیون یا به عنوان گروه کاری سازمان، در صورت لزوم
۷ـ تبادل اطلاعات در مورد مقررات خدماتدهی برای استفاده از سامانه (سیستم) اطلاعات جغرافیایی در اطلاعات آبنگاری (هیدروگرافی)
ماده ۴ـ اجلاسهای عادی
الف ـ کمیسیون باید اجلاس عادی خود را حداقل دو بار بین دو اجلاس عادی متوالی کنفرانس بینالمللی آبنگاری (هیدروگرافی)، در یکی از کشورهای منطقه برگزار نماید.
ب ـ اعضاء باید در اجلاسها، توسط رؤسای مسؤول آبنگاری (هیدروگرافی) یا نمایندگان آنها و اگر چنین خدماتی وجود ندارد به وسیله رؤسای مقامات ملی مسؤول آبنگاری (هیدروگرافی) و دریانوردی، نمایندگی شوند.
پ ـ حدنصاب لازم جهت برگزاری جلسه، حضور حداقل یک دوم اعضاء دائمی کمیسیون میباشد.
ت ـ همواره باید دعوتنامه حضور در اجلاس برای کارگروه راهبردی دفتر بینالمللی آبنگاری (هیدروگرافی) ارسال شود.
ث ـ رئیس اجلاس باید از کشورهای منطقه که عضو کمیسیون نیستند و هماهنگکنندگان مناطق همجوار نقشههای بینالمللی دعوت نماید تا نمایندگانی را به عنوان ناظرین، جهت حضور در اجلاس اعزام نمایند. هر یک از اعضاء میتواند به رئیس اجلاس پیشنهاد دهد که از متخصصین فنی به عنوان ناظر دعوت به عمل آورد.
ج ـ باتوجه به تسهیلات موجود کشور میزبان، تعداد شرکتکنندگان نباید از سه نفر برای هر کشور تجاوز نماید.
ماده ۵ ـ رئیس
الف ـ ریاست کمیسیون بر عهده رئیس میباشد. رئیس باید از کشور عضو دائم کمیسیون باشد و برمبناء نوبتی انتخاب شود. بنابراین هر یک از کشورهای عضو دائمی کمیسیون که خواهان ریاست اجلاس بعدی هستند باید نامزدی خود را در خلال جلسه عمومی مطرح نماید. حق تقدم با کشوری است که تاکنون ریاست جلسهای را برعهده نداشته و یا کشوری که به مدت طولانی سمت ریاست را برعهده نداشته است. درصورت مساوی بودن حق تقدم، با رأی اکثریت نسبی کشورهای عضو دائم، رأیگیری مخفی انجام خواهد شد. رئیس، شش ماه قبل از تاریخ برگزاری اجلاس، ریاست را برعهده خواهد داشت.
ب ـ در فواصل بین اجلاسها، رئیس، مسؤولیت دبیرخانه کمیسیون را برعهده خواهد گرفت و نظارت خواهد نمود تا کلیه امور از طریق نامهنگاری انجام گیرد. همچنین، رئیس باید گزارش کاملی از فعالیتهای انجام گرفته توسط کمیسیون در زمان ریاست خود را تهیه و به عنوان اولین بند دستور کار اجلاس آتی ارائه نماید.
پ ـ رئیس، فعالیتها و طرحهای آتی کمیسیون را به نشستهای مرتبط کنفرانس بینالمللی آبنگاری (هیدروگرافی) گزارش خواهد داد و با ارسال آن به تدوین گزارش سالانه سازمان کمک خواهد نمود. بین اجلاسهای کنفرانس بینالمللی آبنگاری (هیدروگرافی)، گزارش مطالعات و یا دیگر فعالیتهایی که ممکن است برای عموم اعضاء سازمان مورد توجه باشد، باید توسط رئیس، جهت اطلاع عموم، به دفتر بینالمللی آبنگاری (هیدروگرافی) گزارش شود.
ت ـ درصورتی که رئیس کمیسیون در دستگاه ذیربط، تغییر پست داده شود، جانشین وی، رئیس جدید خواهد شد.
ماده ۶ ـ تاریخ و محل برگزاری اجلاسها
الف ـ در هر اجلاس، تاریخ و محل برگزاری اجلاس عادی بعدی توافق خواهد شد.
ب ـ رئیس منتخب کمیسیون ترتیباتی را برای میزبانی اجلاس آتی در یکی از کشورهای منطقه، تدارک خواهد دید.
پ ـ کشور میزبان، به منظور تسهیل شرکت در اجلاس، در تدارک اعتبارنامهها و تهیه روادیدها همکاری خواهد نمود.
ماده ۷ـ دستور کار اجلاس
الف ـ پیشنهادهای اعضاء، جهت درج در دستور کار اجلاس، باید حداقل چهارماه پیش از تاریخ توافق شده شروع اجلاس، برای رئیس اجلاس بعدی ارسال شود.
ب ـ رئیس، دستور کار موقت را با مشورت اعضاء، حداقل دو ماه قبل از اجلاس آماده خواهد نمود.
پ ـ دستور کار در ابتداء هر اجلاس به تصویب کمیسیون خواهد رسید.
ت ـ کمیسیون میتواند ترتیب بحث در مورد بندهای مختلف دستور کار را در خلال اجلاس تغییر دهد.
ث ـ پیشنهادهای هر یک از اعضاء که در دستور کار قید نشده است به رئیس اجلاس ارائه و با توافق اعضاء، به منظور بررسی در دستور کار گنجانده خواهد شد.
ماده ۸ ـ قطعنامهها و تصمیمها
الف ـ قطعنامهها و تصمیمهای اجلاس با اکثریت نسبی اعضاء دائمی حاضر رأیدهنده تصویب خواهد شد. آراء موافق با بالا بردن دستها نشان داده میشود. درصورت مساوی بودن آراء (نتیجه مساوی)، پس از استماع اظهارنظرهای نمایندگان دفتر بینالمللی آبنگاری (هیدروگرافی) رأیگیری دوم انجام خواهد شد.
ب ـ رئیس اجلاس هر روز یک متن کتبی، در رابطه با تصمیمهای اتخاذشده در مورد هر یک از بندهای دستور کار را تهیه و از توزیع آن در روز بعد بین کلیه شرکتکنندگان اطمینان حاصل خواهد نمود.
پ ـ هر یک از اعضاء دائمی فقط یک رأی دارد.
ت ـ در پایان هر اجلاس، رئیس متن قطعنامهها و تصمیمهای متخذه را قرائت خواهد نمود.
ماده ۹ـ مکاتبات
الف ـ رئیس، ظرف دو ماه پس از مراسم اختتامیه اجلاس، یک نسخه از پیشنویس گزارش مربوط به مباحثات و تصمیمهای اتخاذ شده در طول برگزاری اجلاس را جهت تصویب برای اعضاء دائمی و جهت اظهارنظر اعضاء وابسته و ناظرین ارسال خواهد نمود. اعضاء دائمی تأییدیهها و یا هرگونه اصلاحیههای خود را ظرف دو ماه پس از دریافت آن بازپس خواهند فرستاد. پس از گذشت این دوره، گزارش تصویب شده تلقی خواهد شد و تصمیمها به اجراء گذاشته میشود. هرگونه اعتراض، از طریق مکاتبه حل و فصل میگردد، جهت کسب تأییدیه نهائی، صفحه مخصوص امضاء، توزیع خواهد شد.
ب ـ یک نسخه از گزارش نهائی اجلاس برای اعضاء دائمی، اعضاء وابسته، ناظرین و دفتر بینالمللی آبنگاری (هیدروگرافی) فرستاده خواهد شد.
ماده ۱۰ـ اجلاسهای فوقالعاده
الف ـ هنگامی که نمایندگان اعضاء کمیسیون در نشست کنفرانس بینالمللی آبنگاری (هیدروگرافی) شرکت مینمایند، رئیس میتواند یک اجلاس فوقالعاده تشکیل دهد و در آن از دیگر افراد واجد شرایط جهت حضور بهعنوان ناظر دعوت نماید.
ب ـ در مورد موضوعات اضطراری که نمیتوان آنها را از طریق مکاتبه بررسی نمود یا نمیتوان آنها را تا اجلاس بعدی به تأخیر انداخت، رئیس با موافقت حداقل یک دوم اعضاء دائمی میتواند اجلاس فوقالعاده را برگزار نماید.
ماده ۱۱ـ مخارج
الف ـ رئیس و کشور میزبان مسؤول سازماندهی اجلاس میباشند. کشور میزبان کلیه مخارج را به غیر از مواردی که در بند (ب) این ماده شرح داده شده است، تقبل خواهد نمود.
ب ـ مخارج سفر، هتل و مخارج روزانه نمایندگان توسط سازمانهای ذیربط آنها پرداخت خواهد شد.
ماده ۱۲ـ اساسنامه
الف ـ دفتر بینالمللی آبنگاری (هیدروگرافی)، امین اسناد این اساسنامه خواهد بود.
ب ـ اصلاحات اساسنامه مستلزم تصویب حداقل دوسوم اعضاء دائمی کمیسیون است.
پ ـ اگر اصلاحات مربوط به این اساسنامه توسط اعضاء دائمی شرکتکننده در اجلاس مورد موافقت قرار گیرد ولی تأیید حداقل دو سوم اعضاء دائمی را که نیاز میباشد، کسب نکند، رئیس پیشنهادها را از طریق پست برای کلیه اعضاء دائمی و نسخهای را نیز برای اعضاء وابسته جهت اطلاع ارسال خواهد نمود. تصویب نهائی منوط به رعایت مفاد بند (ب) این ماده است. اصلاحات اساسنامه در گزارش اجلاس گنجانده خواهد شد.
ماده ۱۳ـ زبان کمیسیون
زبان کاری کمیسیون، انگلیسی خواهد بود.
(ضمیمه الف)
قطعنامه « ۳. ۱ تی» سازمان بینالمللی آبنگاری (هیدروگرافی)
۳. ۱ تی ایجاد کمیسیونهای منطقهای آبنگاری (هیدروگرافی)
۱ـ تصویب شد که دفتر بینالمللی آبنگاری (هیدروگرافی)، کشورهای عضو را که دارای علاقمندیهای مشترک منطقهای در زمینه جمعآوری اطلاعات یا نقشههای دریانوردی جهت تشکیل کمیسیونهای منطقهای آبنگاری (هیدروگرافی) میباشند، تشویق نماید تا در مورد اجراء نقشهبرداریها و دیگر پروژهها با یکدیگر همکاری نمایند. کمیسیون منطقهای آبنگاری (هیدروگرافی) به عنوان بخشی از سازمان بینالمللی آبنگاری (هیدروگرافی) باید مکمل امور دفتر و نه تکرار کار آن باشد.
۲ـ کمیسیونهای منطقهای آبنگاری (هیدروگرافی) قصد دارند که به دنبال قطعنامهها و توصیههای سازمان بینالمللی آبنگاری (هیدروگرافی) در زمینه اطلاعات دریانوردی، نقشهبرداریهای آبنگاری (هیدروگرافی)، تولید نقشهها و اسناد دریانوردی، آموزش و کمکهای فنی، همکاریهای منطقهای را ایجاد نمایند. به طور کلی آنها باید امکان تبادل اطلاعات و مشاوره بین خدمات آبنگاری (هیدروگرافی) ذیربط را میسر سازند کمیسیونهایی که از نظر جغرافیای در کنار هم هستند باید با یکدیگر در ارتباط باشند.
۳ـ کمیسیونهای منطقهای آبنگاری (هیدروگرافی) باید به نحو مناسبی تأسیس شده و در راستای اهداف سازمان بینالمللی آبنگاری (هیدروگرافی) همانطور که در ماده (۲) کنوانسیون سازمان بینالمللی آبنگاری (هیدروگرافی) شرح داده شده فعالیت نمایند. مناطق جغرافیایی (آر. اچ. سی) (کمیسیون منطقهای آبنگاری) به طور معمول با مناطق بینالمللی که به طور مناسب اصلاح شدهاند تا با الزامات منطقهای و شرایط خاص مطابقت داشته باشند، سازگار و منطبق خواهد بود. برای منطقه «ام» (سرزمین قطب جنوب) به واسطه وضعیت ویژه آن، مقررات ویژهای وجود دارد.
۴ـ عضویت در کمیسیون منطقهای آبنگاری (هیدروگرافی) شامل اعضاء دائمی، اعضاء وابسته و ناظرین میشود. عضویت دائمی برای کشورهای عضو سازمان بینالمللی آبنگاری (هیدروگرافی) در منطقه که اساسنامه کمیسیون منطقهای آبنگاری (هیدروگرافی) را وضع و آن را امضاء نمودهاند، محفوظ خواهد بود. شرایط عضویت وابسته برای کشورهای ساحلی منطقه که عضو سازمان بینالمللی آب نگاری (هیدروگرافی) نیستند اما اساسنامه کمیسیون منطقهای آبنگاری (هیدروگرافی) را امضاء کردهاند، فراهم میباشد. دیگر کشورهای عضو سازمان بینالمللی آبنگاری (هیدروگرافی) که با فعالیتهای خود در زمینههای آبنگاری (هیدروگرافی)، نقشههای دریانوردی و یا اطلاعات دریانوردی در منطقه موردنظر به ایمنی دریانوردی کمک مینمایند نیز میتوانند به عنوان اعضاء وابسته یا ناظر (به عنوان امضاءکنندگان اساسنامه کمیسیون منطقهای آبنگاری) شرکت داشته باشند. سازمانهای موجود در منطقه مربوط که در زمینههای آبنگاری (هیدروگرافی)، نقشههای دریانوردی یا وسایل کمک ناوبری فعال هستند نیز ممکن است دعوت شوند تا به عنوان ناظر شرکت نمایند.
۵ ـ زبان کاری مورداستفاده توسط کمیسیون منطقهای آبنگاری (هیدروگرافی) باید بین اعضاء و نامزدهای کمیسیون توافق شود تا از بهترین نحوه ارتباط بین شرکتکنندگان اطمینان حاصل شود. گزارشها و اسناد سازمان بینالمللی آبنگاری (هیدروگرافی) که مرتبط با فعالیتهای کمیسیون منطقهای آبنگاری (هیدروگرافی) میباشد باید حداقل به یکی از زبانهای رسمی سازمان بینالمللی آبنگاری (هیدروگرافی) باشد. جهت مکاتبات با دفتر بینالمللی آبنگاری (هیدروگرافی)، یکی از زبانهای رسمی سازمان باید استفاده شود.
۶ ـ نماینده ای از دفتر بینالمللی آب نگاری (هیدروگرافی) باید دعوت شود تا در اجلاسهای کمیسیون منطقهای آب نگاری (هیدروگرافی) شرکت نماید.
۷ـ رؤسای کمیسیونهای منطقهای آبنگاری (هیدروگرافی)، فعالیتها و طرحهای آتی خود را به اجلاسهای مرتبط کنفرانس بینالمللی آبنگاری (هیدروگرافی) گزارش خواهند داد. بین اجلاسها، گزارش مطالعات یا دیگر فعالیتهایی که ممکن است موردعلاقه تمام کشورهای عضو باشد باید توسط رئیس کمیسیون منطقهای آبنگاری (هیدروگرافی)، به دفتر بینالمللی آبنگاری (هیدروگرافی) جهت توزیع عمومی ارسال شود.
قانون فوق مشتمل بر ماده واحده در جلسه علنی روز سهشنبه مورخ بیست و نهم شهریورماه یکهزار و سیصد و نود مجلس شورای اسلامی تصویب شد و در تاریخ ۶/۷/۱۳۹۰ به تأیید شورای نگهبان رسید.
رئیس مجلس شورای اسلامی ـ علی لاریجانی