آیین‌نامه تأمین آتیه مهر امام رضا (ع)

تاریخ تصویب: ۱۳۸۸/۰۸/۰۸
تاریخ انتشار: ۱۳۸۸/۰۸/۲۷

شماره ۱۶۴۴۲۰/ت۴۳۳۴۳هـ   –  ۱۳۸۸/۸/۱۸

هیئت‌وزیران در جلسه مورخ ۸/۸/۱۳۸۸ که در مرکز استان خراسان رضوی تشکیل شد، بنا به پیشنهاد وزارت امور اقتصادی و دارایی، وزارت رفاه و تأمین اجتماعی، وزارت مسکن و شهرسازی و بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران با هدف تأمین آتیه فرزندان ایرانی و برای مشارکت و حمایت از تهیه مسکن، ازدواج، اشتغال و تحصیل آنان، آیین‌نامه تأمین آتیه مهر امام‌ رضا (ع) را به شرح زیر تصویب نمود:


ماده ۱ـ در این تصویب‌نامه، اصطلاحات و عبارت زیر در معانی مشروح مربوط به کار می‌روند:
الف ـ طرح: طرح تأمین آتیه مهر امام رضا (ع).

ب ـ مجـری: [اصلاحی ۱۳۹۰/۳/۲۲]
بانک توسعه تعاون که اجرای این طرح را به نیابت از دولت عهده‌دار است.

ج ـ امین: سازمان حسابرسی که نظارت بر طرح را برعهده دارد.
د ـ ولی: سرپرست اعم از والدین، وکیل قانونی یا قیم نوزاد.
هـ ـ صاحب حساب : متولدین پس از تاریخ تصویب این تصویب‌نامه که توسط مجری برای آنها حساب افتتاح می‌شود.

و ـ کارگروه: [اصلاحی ۱۳۹۰/۳/۲۲]
کارگروهی با مسئولیت وزارت تعاون و با عضویت وزارت امور اقتصادی و دارایی، وزارت کار و امور اجتماعی، وزارت مسکن و شهرسازی، وزارت رفاه و تأمین اجتماعی، بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران و معاونت برنامه‌ریزی و نظارت راهبردی رییس‌جمهور که به منظور تهیه و تدوین دستورالعملهای موردنیاز برای اجرای طرح تشکیل می‌شود.

ز ـ موجودی اولیه: مبلغ حداقل ده میلیون (۱۰،۰۰۰،۰۰۰) ریال که توسط مجری به حساب نوزاد واریز می‌شود.
ح ـ مؤسسات سرمایه‌گذاری: بانکها، شرکتهای بیمه و شرکتهای سرمایه‌گذاری که توسط مجری با آنها برای اجرای طرح، قرارداد منعقد می‌شود.
ط ـ سن برداشت: حداقل ۱۸ سالگی صاحب حساب.

ماده ۲ـ با تولد هر نوزاد ایرانی (براساس اعلام سازمان ثبت احوال کشور) و در صورت تقاضا، حساب سپرده پس‌اندازی با مبلغ اولیه حداقل ده میلیون (۱۰،۰۰۰،۰۰۰) ریال توسط مجری به نام نوزاد و به عنوان موجودی اولیه طرح افتتاح می‌شود.

ماده ۳ـ مجری متناسب با سهمی که کارگروه براساس وضعیت درآمدی خانوارها در سقف اعتبارات مصوب سالانه تعیین می‌کند و براساس میزان مشارکت دوره‌ای ولی، به سپرده‌گذاری برای صاحب حساب اقدام می‌نماید.

تبصره ۱ـ افراد خیر می‌توانند عهده‌دار مشارکت سهم ولی در سپرده‌گذاری شوند.

تبصره ۲ـ دوره زمانی سپرده‌گذاری سهم دولت تا سن بیست سالگی می‌باشد. صاحب حساب می‌تواند پس از سن برداشت به منظور بهره‌مندی بیشتر به سپرده‌گذاری ادامه دهد.

ماده ۴ـ چنانچه ولی یا صاحب حساب قبل از هجده سالگی مبادرت به برداشت سهم خود نماید، به استثنای بیماریهای صعب‌العلاج، موجودی اولیه و سهم دولت نزد مجری باقی می‌ماند تا در راستای امور موضوع ماده (۵) این آیین‌نامه به کارگرفته شود.

ماده ۵ ـ کارگروه مکلف است دستورالعمل موارد استفاده از منابع طرح برای امور زیر را تدوین و ابلاغ و بر حُسن اجرای آنها نظارت کند:
الف ـ تأمین مسکن برای صاحب حساب.
ب ـ ایجاد فرصت شغلی اولیه برای کسب و کار صاحب حساب.
ج ـ هزینه‌های ازدواج صاحب حساب.
د ـ تحصیلات عالی و حوزوی صاحب حساب.
هـ ـ درمان بیماریهای صعب‌العلاج صاحب حساب.
و ـ هزینه‌های حج تمتع.

تبصره ۱ـ استفاده از منابع طرح به جز موارد مندرج در این ماده ممنوع است.

تبصره ۲ـ کارگروه مجاز است نسبت به افزایش موجودی اولیه برای متولدین در سالهای بعد از سقف اعتبارات مصوب اقدام نماید.

ماده ۶ ـ مجری مکلف است با هدف استفاده بهینه از منابع و تأمین پوششهای اجتماعی مناسب منظورشده در این طرح، نسبت به انعقاد قرارداد سرمایه‌گذاری با مؤسسات سرمایه‌گذاری در چارچوب دستورالعملی که به تصویب کارگروه می‌رسد، اقدام نماید.

ماده ۷ـ معاونت برنامه‌ریزی و نظارت راهبردی رییس‌جمهور براساس اعلام کارگروه، منابع مالی لازم را در لوایح بودجه سنواتی یا منابع قانونی دیگر پیش‌بینی می‌نماید.

ماده ۸ ـ وزارت مسکن و شهرسازی و بنیاد مسکن انقلاب اسلامی موظفند اراضی موردنیاز ساخت واحدهای مسکونی طرح را تأمین و تسهیلات لازم را ازجمله وضع نرخ ترجیحی در واگذاری اراضی ارایه نمایند.

ماده۹ـ بیمه مرکزی ایران و بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران موظفند براساس درخواست کارگروه حسب مورد، دستورالعملهای بیمه‌ای و بانکی موردنیاز برای اجرای طرح را تدوین و تصویب نمایند.

ماده ۱۰ـ امین طرح مکلف است هر سال نسبت به بررسی نحوه اجرای طرح اقدام و گزارشهای مالی و عملکرد را به کارگروه ارایه کند.

معاون اول رئیس‎ جمهور ـ محمدرضا رحیمی