شماره ۱۰۴۱۷۵/ت۴۳۰۸۰ک – ۲۴/۵/۱۳۸۸
وزیران عضو کارگروه تصویب آییننامههای مربوط به قانون اصلاح موادی از قانون برنامه چهارم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران و اجرای سیاستهای کلی اصل چهل و چهارم قانون اساسی ـ مصوب ۱۳۸۷ ـ به استناد اصل یکصد و سی و هشتم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و با رعایت تصویبنامه شماره ۱۸۶۰۸۴/ت۴۱۶۳۳ه مورخ ۱۴/۱۰/۱۳۸۷، آییننامه اجرایی نحوه بلوکبندی در شرکتهای تعاونی سهام عام را به شرح زیر تصویب نمودند:
ماده ۱ـ واژهها و اصطلاحات زیر در این آییننامه، در معانی مشروح مربوط به کاربرده میشوند:
۱ـ قانون: قانون اصلاح موادی از قانون برنامه چهارم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران و اجرای سیاستهای کلی اصل چهل و چهارم قانون اساسی.
۲ـ شرکت تعاونی سهامی عام: نوعی شرکت سهامی عام که با رعایت قانون تجارت و محدودیتهای مذکور در قانون تشکیل میشود و از این به بعد در این آییننامه شرکت نامیده میشود.
۳ ـ سهامدار: هر شخص حقیقی یا حقوقی صاحب سهم در شرکت.
۴ـ سهامدار خرد: هر سهامدار که میزان سهام مستقیم و غیرمستقیم او از یک صدم درصد کل سهام شرکت بیشتر نباشد.
۵ ـ بلوک: چند سهامدار که در قالب یک گروه، داوطلبانه حق حضور و اعمال رأی خود در مجمع عمومی را به یک نماینده تفویض میکنند.
۶ـ بلوک بندی: ایجاد گروههای چندنفره داوطلبانه از سهامداران برای انتخاب نماینده و تفویض حق حضور و اعمال رأی در مجمع عمومی در خصوص شرکتهای موضوع بند (۵) ماده (۱۲).
۷ ـ کارکنان شرکت: کارکنان بیمه شدهای که در شرکت یا واحدهای زیرمجموعه آن به هر عنوان در مقابل دریافت حقالسعی اعم از مزد، حقوق، سود سهم و سایر مزایا به درخواست شرکت کار میکنند.
۸ ـ تشریفات بلوکبندی: اقداماتی که برای ایجاد بلوکها و انتخاب نمایندگان مربوط انجام میگیرد.
۹ـ مقام دعوتکننده: مقاماتی که بر اساس قانون تجارت مجاز یا موظف به دعوت مجامع عمومی هستند.
ماده ۲ ـ پیش از برگزاری هر مجمع عمومی، تشریفات بلوکبندی باید انجام شده و انتخاب نمایندگان بلوکها تعیین تکلیف شده باشد. نتایج بلوکبندی تا دو سال معتبر است.
تبصره ـ برگزاری مجمع عمومی مؤسس برای آن دسته از شرکتهایی که در زمان تأسیس بیش از پانصد نفر سهامدار داشته باشند نیز با بلوکبندی و بر اساس طرح اساسنامه تهیه شده از سوی هیئت مؤسس خواهد بود.
ماده ۳ـ انتخابات بلوکها به یکی از روشهای برگزاری جلسه و استقرار صندوق رأی امکانپذیر است و هیئتمدیره با رعایت صرفه و صلاح شرکت و رعایت تسهیل حضور گسترده سهامداران خرد، روش مناسب را اعمال خواهد کرد.
تبصره ۱ ـ در هر دو روش، محلهای انتخابات بلوکها باید متناسب با مراکز تجمع سکونت سهامداران تعیین شود و برای کارکنان نیز مراکز تجمع اشتغال آنها ملاک است.
تبصره ۲ـ در صورت فراهم شدن زمینههای لازم، استفاده از روشهای دیگر نظیر روش رایانهای با رعایت مقررات مربوط مجاز است.
ماده ۴ـ در اساسنامه هر شرکت، روش بلوکبندی تعیین و درج خواهد شد. بر این اساس بلوکبندی با رعایت ضوابط زیر صورت خواهد گرفت و در هر بلوک، هر سهامدار به میزان سهام خود حق رأی دارد:
۱ـ تعداد سهامداران هر بلوک نباید کمتر از پنجاه نفر شخص حقیقی یا نماینده شخص حقوقی باشد.
۲ـ سهام هر بلوک نباید از ده درصد کل سهام شرکت بیشتر شود.
۳ـ در روش برگزاری جلسه، تعداد سهامداران هر بلوک حداکثر پانصد شخص حقیقی یا نماینده شخص حقوقی خواهد بود.
۴ ـ سهامداران در هر بلوک با رعایت نسبتهای زیر عضویت مییابند.
۱ـ ۴ ـ دارندگان یک سهم تا دویست سهم.
۲ـ ۴ ـ دارندگان دویست و یک سهم تا چهل هزار سهم.
۳ ـ ۴ـ دارندگان چهل هزار و یک سهم تا چهارصدهزار سهم.
۴ ـ ۴ ـ دارندگان چهارصدهزار و یک سهم و بالاتر.
تبصره ـ در صورتی که دارندگان سهام در هریک از گروههای بند (۴) کمتر از پنجاه نفر شخص حقیقی یا نماینده شخص حقوقی باشند، سهامداران برای تشکیل بلوک در گروه بعدی شرکت خواهند نمود.
ماده ۵ ـ حضور سهامدار در مجمع عمومی شرکت در صورتی مجاز است که در تشریفات انتخابات بلوکها به عنوان عضو حاضر شرکت نکرده باشد. هر سهامدار حداکثر میتواند در یک بلوک شرکت نماید و رأی سهامداران هر بلوک از طریق نماینده آن بلوک در مجمع عمومی اعمال خواهد شد، ولی سهامداران از سایر حقوق مربوط به سهامداری از جمله داوطلبی عضویت در هیئتمدیره برخوردار خواهند بود.
ماده ۶ـ هر بلوک تنها یک نماینده تعیین میکند و داوطلب نمایندگی هر بلوک باید عضو همان بلوک باشد. نماینده منتخب هر بلوک به میزان مجموع سهام سهامداران حاضر در آن بلوک از حق رأی در مجمع عمومی شرکت برخوردار است.
ماده ۷ـ هزینههای انجام تشریفات بلوکبندی و انتخابات نمایندگان بلوکها بهعهده شرکت است.
ماده ۸ـ داوطلبان نمایندگی باید حداکثر پنج روز قبل از رأیگیری با حضور در شرکت یا محلهایی که از قبل تعیین و طی آگهی دعوت به اطلاع سهامداران رسیده است، برای نمایندگی بلوک مربوط ثبتنام نمایند.
ماده ۹ـ تعدادی از سهامداران با میزان سهام حداکثر ده درصد از کل سهام شرکت که به طور دستهجمعی بر روی یک نماینده توافق داشته باشند، میتوانند قبل از شروع برگزاری انتخابات بلوکها با مراجعه به شرکت یا نمایندگیهای رسمی شرکت و تکمیل فرمهای مخصوص نزد هیئتمدیره یا مقام دعوتکننده (حسب مورد) یا نمایندگان آنها، نماینده خود را حضوری انتخاب نمایند. هیئتمدیره یا مقام دعوتکننده پس از تکمیل فرمها، اسامی سهامداران مذکور را از بلوکهای موجود حذف خواهد کرد.
تبصره ـ فرمهای مذکور مشتمل بر مشخصات دقیق شناسنامهای، شماره ملی، تعداد سهام، امضا و اثر انگشت سهامداران مربوط خواهد بود.
ماده ۱۰ـ در روش انتخاب نماینده از طریق برگزاری جلسه، نحوه دعوت سهامداران، تشکیل جلسه و انتخاب نماینده هر بلوک به طریقی که در اساسنامه شرکت برای مجامع عمومی قید شده است، خواهد بود.
ماده ۱۱ـ در روش انتخاب نماینده از طریق استقرار صندوق رأی، مقام دعوتکننده باید تمهیدات لازم را پیشبینی نموده و محل استقرار صندوقها را تعیین و طی آگهی دعوت به اطلاع سهامداران برساند.
تبصره ـ بازرس شرکت بر تمامی مراحل رأیگیری نظارت خواهد داشت.
ماده ۱۲ـ مقام دعوتکننده مکلف است حداقل یک روز قبل از رأیگیری، موارد زیر را آماده و تحویل نماینده خود در هر حوزه انتخابیه نماید:
الف ـ برگههای رأی تأیید شده به مهر شرکت به تعداد سهامداران هر بلوک.
ب ـ صندوق رأی.
ج ـ فرمهای شمارش آرا تأیید شده به مهر شرکت.
د ـ اسامی سهامداران هر بلوک شامل مشخصات شناسنامهای، شماره سهامدار، تعداد سهام و شماره ملی.
ه ـ اسامی داوطلبان نمایندگی شامل مشخصات شناسنامهای، شماره سهامدار، تعداد سهام و شماره ملی.
ماده ۱۳ـ شرکتهای موضوع این بخش مکلفند نسبت به صدور دفترچه رأی برای سهامداران بلوکها اقدام و در زمان اخذ رأی، محل مورد نظر در دفترچه را با درج تاریخ، بهمهر مخصوصی تأیید نمایند.
ماده ۱۴ـ در روش استقرار صندوق رأی، مدت رأیگیری حداقل سه و حداکثر شش ساعت است و با تشخیص مقام دعوتکننده تا سه ساعت قابل تمدید است. سهامداران یا وکلای رسمی آنها با در دست داشتن مدارک شناسایی معتبر و دفترچه مخصوص رأی به حوزه مربوط مراجعه و پس از احراز هویت و تطبیق با فهرست اسامی سهامداران و امضای آن، رأی خود را در برگههای مربوط اعمال مینمایند.
تبصره ـ چنانچه بیش از پایان مهلت رأیگیری، تمامی سهامداران طبق فهرست مربوط، رأی خود را اعمال نموده باشند، نماینده مقام دعوتکننده میتواند مطابق ماده (۱۵) اقدام کند.
ماده ۱۵ـ در تمامی روشهای انتخابات بلوکها، برگزاری تشریفات انتخابات حداکثر ظرف پانزده روز خاتمه یابد.
ماده ۱۶ـ در تمامی روشهای انتخاب بلوکها، برگههای رأی باید متضمن تعرفه سهامدار شامل مشخصات دقیق شناسنامهای، شماره ملی، تعداد سهام، امضا و اثرانگشت سهامدار ذیربط باشد.
ماده ۱۷ـ پس از پایان مدت رأیگیری، صندوق رأی با نظارت بازرس شرکت توسط نماینده مقام دعوتکننده بازگشایی و پس از شمارش تمامی برگههای رأی، لاک و مهر خواهد شد.
نتیجه رأیگیری پس از مشخص شدن باید ظرف یک ساعت با ارسال نمابر و یا از طریق پست الکترونیکی به اداره کل تعاون و مقام دعوتکننده اطلاع داده شود و سپس در فرمهای شمارش آرا ثبت و صورتجلسهای دایر بر جریان رأیگیری و نتیجه با ذکر مشخصات شناسنامهای و شماره ملی داوطلبان و تعداد آرای مربوط تنظیم و با امضای بازرس شرکت تسلیم مقام دعوتکننده شود.
تبصره ـ دارندگان آرای بیشتر به ترتیب، نماینده اصلی و نماینده علیالبدل شرکت خواهند بود.
ماده ۱۸ـ هر ذینفع میتواند طی مدت پنج روز کاری پس از برگزاری انتخاب نماینده هر بلوک با ارائه مستندات، شکایت خود را از نحوه برگزاری انتخابات و نتایج حاصل شده به اداره کل تعاون استان مربوط تسلیم نماید. وزارت تعاون ظرف ده روز کاری از پایان مهلت شکایات، ضمن رسیدگی نظر خود را اعلام میکند و در صورت تشخیص وقوع تخلف مؤثر، ضمن ابطال انتخابات بلوک، دستور تکرار انتخاب نماینده بلوک مورد شکایت را صادر مینماید.
ماده ۱۹ـ انتخابات در بلوکهایی که انتخابات آنها ابطال میشود یا به هر دلیل با وجود رسیدن به نصاب لازم امکان برگزاری انتخابات در آنها میسر نمیشود، تکرار خواهد شد، مگراینکه مجموع سهم بلوکهای یاد شده از یک سوم کل سهام شرکت کمتر بوده و تا برگزاری مجمع عمومی شرکت، فرصت کافی برای تجدید انتخابات بلوکها وجود نداشته باشد، در این صورت سهامداران بلوکهای مذکور میتوانند شخصاً در مجمع عمومی شرکت نمایند و انتخابات بلوکها به بعد از برگزاری مجمع عمومی موکول خواهد شد، ولی چنانچه زمان کافی برای انتخابات بلوکها وجود داشته باشد یا مجموع سهام بلوکهای مذکور معادل یک سوم کل سهام شرکت یا بیشتر باشد، انتخابات باید قبل از برگزاری هرگونه مجمع عمومی تجدید شود، به طوری که در زمان دعوت تشکیل مجمع عمومی، نمایندگان آن بلوکها انتخاب یا تعیین تکلیف شده باشند.
ماده ۲۰ـ در صورت فوت، استعفا یا ممنوعیت قانونی هریک از نمایندگان، مقام دعوتکننده مجمع عمومی از نماینده علیالبدل همان حوزه دعوت خواهد کرد که در جلسه مجمع عمومی حضور یابد.
ماده ۲۱ـ در تشریفات برگزاری انتخابات بلوکها، آنچه که در این آییننامه پیشبینی نشده است، بر اساس مقررات اساسنامه هر شرکت خواهد بود.
رئیس جمهور ـ محمود احمدی نژاد