شماره ۸۵۳۲۲/ت۳۵۴۶۴هـ – ۱۳۸۷/۵/۲۹
[۱۳۹۲/۴/۹: تغییر عنوان «حرمین مطهر» به «حرمهای مطهر»]
[اصلاحی ۱۳۹۲/۴/۹]
هیئت وزیران در جلسه مورخ ۱۳۸۷/۵/۲۰ بنا به پیشنهاد شماره ۰۲/۱۰۰/۱۶۸۰۹ مورخ ۱۷/۴/۱۳۸۵ وزارت مسکن و شهرسازی و به استناد تبصره (۲) بند (۳) ماده واحده قانون حمایت از طرح بهسازی و نوسازی بافتهای فرسوده پیرامون حرم مطهر حضرت امامرضا (ع) و حضرت معصومه (س) و حضرت عبدالعظیم حسنی (ع) و حضرت احمد بن موسی (ع) ـ مصوب ۱۳۸۴ـ اساسنامه صندوق سرمایهگذاری طرح حرمهای مطهر را به شرح زیر تصویب نمود:
فصل اول ـ کلیات
ماده ۱ـ [اصلاحی ۱۳۹۲/۴/۹]
صندوق سرمایهگذاری طرح حرمهای مطهر (که در این اساسنامه به اختصار صندوق نامیده میشود) مؤسسهای انتفاعی و غیردولتی است که از محل گردآوری وجوه بخشهای عمومی، تعاونی و خصوصی، منابع لازم برای اجراء و سرمایهگذاری در طرحهای مربوط به بهسازی و نوسازی بافتهای پیرامون حرمهای مطهر حضرت امام رضا علیهالسلام و حضرت معصومه سلامالله علیها و حضرت عبدالعظیم حسنی (ع) و حضرت احمد بن موسی (ع) (که در این اساسنامه به اختصار « حرمین مطهر» نامیده میشود) را تأمین و تجهیز میکند.
ماده ۲ـ [اصلاحی ۱۳۹۲/۴/۹]
مرکز اصلی صندوق در تهران است. حوزه علمیات اجرایی صندوق در محدوده بافت فرسوده مصوب پیرامون حرمهای مطهر است.
ماده ۳ـ صندوق با تابعیت ایرانی و برای مدت نامحدود تشکیل میشود.
ماده ۴ـ صندوق دارای شخصیت حقوقی مستقل و استقلال مالی است.
ماده ۵ ـ [اصلاحی ۱۳۹۲/۴/۹]
سرمایه اولیه صندوق مبلغ یکصد میلیارد (۱۰۰.۰۰۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال است که از محل منابع موضوع تبصره (۱) بند (۳) ماده واحده قانون حمایت از طرح بهسازی و نوسازی بافتهای فرسوده پیرامون حرم مطهر حضرت امام رضا (ع) و حضرت معصومه (س) ـ مصوب ۱۳۸۴ـ و اصلاحیه آن ـ مصوب ۱۳۸۸ـ به عنوان آورده اولیه دولت و نیز مشارکت بخش غیردولتی از طریق آورده نقدی و غیرنقدی تأمین میشود.
تبصره ـ سهم دولت از سرمایه صندوق همواره حداکثر بیست درصد (۲۰%) است.
فصل دوم ـ موضوع فعالیت و داراییها
ماده ۶ ـ موضوع فعالیت صندوق عبارتست از:
الف ـ [اصلاحی ۱۳۹۲/۴/۹]
گردآوری وجوه ریالی و ارزی از سرمایهگذاران داخلی و خارجی و استفاده از منابع ارزی در اختیار دولت به منظور تأمین مالی پروژههای مصوب بهسازی و نوسازی بافتهای فرسوده واقع در محدوده طرح حرمهای مطهر با رعایت قوانین و مقررات مربوط.
ب ـ اخذ انواع تسهیلات از منابع پولی و بانکی، انتشار اوراق مشارکت و نظایر آن با رعایت مقررات مربوط به منظور پیشبرد وظایف صندوق.
پ ـ بررسی، ارزیابی و نظارت بر کلیه پروژههایی که توسط صندوق تأمین مالی میشوند.
ت ـ طراحی ساز و کارهای لازم برای جلب مشارکت ساکنان محدوده حرمین مطهر برای تأمین منابع مالی جهت اجرای پروژهها.
ث ـ [اصلاحی ۱۳۹۲/۴/۹]
اعطای تسهیلات و کمک یارانه سود تسهیلات در جهت مشارکت با سازندگان و انبوهسازان به منظور تسریع در ساخت و سازهای درون بافت با هدف ترغیب آنها به سرمایهگذاری گسترده در پروژههای مصوب واقع در محدوده طرح حرمهای مطهر.
ج ـ مدیریت و بهرهبرداری از هدایا، وقفها و کمکهای اشخاص حقیقی و حقوقی برای پروژهها با رعایت قوانین و مقررات مربوط.
چ ـ [الحاقی ۱۳۹۲/۴/۹]
ضمانت سرمایه گذاری در طرحهای مصوب نوسازی بافتهای فرسوده واقع در محدوده طرح حرمهای مطهر با رعایت قوانین و مقررات مربوط.
تبصره ـ صندوق مجاز به قبول سرمایه یا سهام شرکتها به عنوان وقف یا هدیه که مشروط به اداره آن سرمایه یا سهام در بلند مدت (بیش از ۱۰ سال) باشد نیست.
ماده ۷ـ داراییهای صندوق عبارت از وجه نقد، انواع اوراق بهادار، انواع مطالبات و حسابها و اسناد دریافتنی، موجودی زمین و مستغلات، انواع حقالامتیازها (از جمله حق کسب و پیشه، عوارض پروانه و تراکم شهرداریها)، انواع هدایا، وقفها و کمکهای اشخاص حقیقی و حقوقی و انواع داراییهای جاری و ثابت مورد نیاز برای فعالیت صندوق میباشد.
تبصره ـ منابع مالی ناشی از اعتبارات ردیفهای بودجه عمومی دولت با رعایت قوانین و مقررات مربوط میتواند مورد استفاده صندوق باشد.
فصل سوم ـ ارکان صندوق
ماده ۸ ـ صندوق دارای ارکان زیر است:
الف ـ هیئت امناء .
ب ـ هیئت مدیره و مدیرعامل.
پ ـ بازرس.
ماده ۹ـ [اصلاحی ۱۳۹۲/۴/۹]
هیئت امنای صندوق مرکب از هفت نفر به شرح زیر است:
الف ـ وزیر مسکن و شهرسازی (رییس هیئت امناء).
ب ـ استاندار خراسان رضوی.
پ ـ استاندار قم.
ت ـ دو نفر از فعالان و خبرگان بخش مسکن و امور مالی و سرمایهگذاری از بخش خصوصی با انتخاب رییس هیئت امناء برای مدت سه سال. تغییر افراد مذکور قبل از پایان دوره سه ساله و انتخاب مجدد آنها توسط رییس هیئت امنا بلامانع است.
ث ـ [الحاقی ۱۳۸۷/۹/۲۳]-
سرپرست سازمان اوقاف و امورخیریه.
ج ـ استاندار تهران [الحاقی ۱۳۹۲/۴/۹]
چ ـ استاندار فارس [الحاقی ۱۳۹۲/۴/۹]
تبصره ـ شرکت مادر تخصصی عمران و بهسازی شهری ایران، دبیرخانه هیئت امناء بوده و مدیرعامل آن، سمت دبیری هیئت امناء را بر عهده دارد.
ماده ۱۰ـ [اصلاحی ۱۳۹۲/۴/۹]
جلسات هیئتامناء با حضور پنج نفر از اعضا رسمیت یافته و حداقل دوبار در سال به دعوت رییس هیئتامناء یا مدیرعامل صندوق تشکیل و تصمیمات آن با اکثریت آرا معتبر خواهد بود.
ماده ۱۱ـ وظایف و اختیارات هیئت امنای صندوق عبارتست از:
الف ـ تصویب سیاستهای کلی، راهبردها، برنامههای بلند مدت، بودجه و صورتهای مالی سالانه و نحوه تقسیم سود.
ب ـ انتخاب و عـزل و همچنین تعیـین حـقوق و مزایای اعضای هیئت مدیره با پیشنهاد رییـس هیئت امـنا با رعایت قانـون و مقررات مدیـریت خدمات کشـوری ـ مصوب ۱۳۸۶ـ .
پ ـ انتخاب و عزل بازرس و تعیین حقالزحمه آن.
ت ـ رسیدگی و اتخاذ تصمیم در مورد افزایش یا کاهش سرمایه صندوق.
ث ـ نظارت عالیه و همه جانبه برای اطمینان از صحت و کارایی فعالیت مدیران در راستای اهداف تعیین شده.
ج ـ بررسی و اتخاذ تصمیم نسبت به مواردی که در چارچوب وظایف و موضوع فعالیت صندوق از طرف هیئت مدیره پیشنهاد میشود.
چ ـ تصویب ایجاد شعبههای لازم با پیشنهاد هیئت مدیره.
ح ـ تعیین روزنامه کثیرالانتشار جهت درج آگهیها.
خ ـ پیشنهاد تغییر یا اصلاح اساسنامه صندوق به هیئت وزیران.
د ـ [الحاقی ۱۳۹۲/۴/۹]
تصـویب آییننامه های مالی و معاملاتی صندوق با رعایت قوانین و مقررات مربوط.
ماده ۱۲ـ هیئت مدیره مرکب از پنج نفر است که حداقل دو نفر آنان تمام وقت موظف خواهندبود. در ترکیب اعضای هیئت مدیره باید حداقل دو نفر آشنا به بازار سرمایه و امور مالی وجود داشته باشد. رییس هیئتمدیره توسط اعضای هیئت مدیره و با تأیید رییس هیئت امنا انتخاب میشود.
تبصره ـ اعضای هیئت مدیره برای مدت چهار سال با پیشنهاد رییس هیئتامنا و تصویب هیئتامنا انتخاب میشوند و انتخاب مجدد آنها بلامانع است و تا انتخاب اعضای جایگزین به وظایف خود ادامه خواهند داد.
ماده ۱۳ـ جلسات هیئت مدیره حداقل هر ماه دو بار با حضور اکثریت اعضا تشکیل شده و تصمیمات با حداقل سه رأی موافق معتبر است.
ماده ۱۴ـ هیئت مدیره برای انجام هرگونه عملیات و معاملات که مرتبط با موضوع فعالیت صندوق بوده و اتخاذ تصمیم درباره آنها صراحتاً در صلاحیت هیئتامناء قرار نگرفته
باشد، با رعایت قوانین و مقررات، دارای اختیارات کامل است. هیئت مدیره همچنین دارای اختیاراتی به شرح زیر است:
الف ـ پیشنهاد خط مشی کلی و اجرایی صندوق به هیئت امناء.
ب ـ اجرای مصوبات هیئت امناء.
پ ـ تهیه و پیشنهاد برنـامه و بودجه سالانه صنـدوق و ارایه صورتهای مالی سالانه به بازرس (حداکثر سه ماه پس از پایان سال مالی) و هیئتامناء.
ت ـ اتخاذ تصمیم در مورد سرمایهگذاری و مشارکت صندوق با اشخاص حقیقی و حقوقی در چارچوب قوانین و مقررات و مفاد این اساسنامه.
ث ـ پیشنهاد ایجاد شعب جهت تحقق اهداف صندوق به هیئت امناء.
ج ـ اتخاذ تصمیم در خصوص انجام هرگونه معامله به منظور پیشبرد اهداف پروژههای مصوب واقع در محدوده طرح حرمین مطهر با رعایت قوانین و مقررات مربوط.
چ ـ تهیه و تنظیم ضوابط مالی و معاملاتی و غیره و پیشنهاد به هیئتامناء.
ح ـ پیشنهاد اصلاح یا تغییر اساسنامه به هیئتامناء.
خ ـ نظارت و مدیریت بر حسن جریان امور اجرایی و عملکرد صندوق و تصویب دستورالعملهای لازم.
د ـ تعیین نماینده یا نمایندگان جهت شرکت در مجامع و هیئت مدیرههای شرکتهای وابسته در صورت لزوم.
ماده ۱۵ـ مدیرعامل صندوق بالاترین مقام اجرایی و اداری صندوق بوده و برای مدت چهارسال توسط هیئت مدیره و تصویب رئیس هیئتامناء انتخاب میشود و دارای وظایف و اختیارات زیر است:
الف ـ انجام امور اداری و مالی و عملیات موضوع صندوق و انجام مصوبات هیئت مدیره.
ب ـ استخدام، اخراج، ترفیع، انتقال، مأموریت و سایر امور اداری و استخدامی کارکنان طبق مقررات مربوطه و تعییـن مدیران با رعایـت قانون مدیریت خدمات کشوری ـ مصوب ۱۳۸۶ ـ و آییننامههای آن.
پ ـ کلیه قراردادها، چکها، اسناد و اوراق مالی و اعتباری و اسناد تعهدآور صندوق با امضای ثابت مدیرعامل و امضای رییس هیئت مدیره یا یکی دیگر از اعضای هیئت مدیره به تعیین وی، همراه با مهر صندوق معتبر خواهد بود و سایر اسناد و مکاتبات با امضای مدیرعامل، مجری است، مدیرعامل در صورت لزوم میتواند حق امضای خود را در این موارد با مسئولیت خود به هر یک از کارکنان صندوق واگذار نماید.
ت ـ نمایندگی شرکت در مقابل کلیه اشخاص ثالث و مقامات کشوری، لشکری، مؤسسات، نهادها و بنیادها و مقامات قضایی شامل تمام اختیارات راجع به امر دادرسی از جمله صلح و سازش، ادعای جعل یا انکار و تردید نسبت به سند طرف و استرداد سند، تعیین جاعل، ارجاع به داوری و تعیین داور، تعیین مصدق و کارشناس، دعوای خسارت، استرداد دعوی، جلب شخص ثالث و دفاع از دعوای ثالث، ورود شخص ثالث و دفاع از دعوای ورود ثالث، دعوای ورود متقابل و دفاع در قبال آن، قبول یا رد سودگند با حق توکیل به غیر.
ث ـ تهیه بودجه سالانه و صورتهای مالی و سایر گزارشها برای ارایه به هیئت مدیره.
ج ـ افتتاح حساب در بانکها و مؤسسات مالی و اعتباری و برداشت از حسابهای صندوق با امضای مشترک مدیرعامل و یکی از اعضای هیئت مدیره همراه با مهر صندوق است.
چ ـ ارایه پیشنهاد افزایش و کاهش سرمایه و سایر پیشنهادها به هیئت مدیره.
ح ـ اقدام در مورد وصول مطالبات صندوق و تشخیص مطالبات مشکوک الوصول جهت ارایه به هیئت مدیره.
خ ـ انجام اقدامات لازم در مورد تعهدات صندوق.
د ـ ایفای سایر وظایف و اختیاراتی که هیئت مدیره به مدیرعامل تفویض مینماید.
تبصره ـ انتخاب مجدد مدیرعامل بلامانع است.
ماده ۱۶ـ بازرس صندوق برای مدت یک سال مالی و توسط هیئتامناء و از میان حسابداران رسمی کشور انتخاب میشود. بازرس موظف است بررسی لازم در خصوص انطباق نحوه اداره صندوق و عملیات و معاملات انجام شده با اساسنامه، آییننامهها، دستورالعملها و قوانین و مقررات مربوط به عمل آورده و به حسابها و صورتهای مالی صندوق رسیدگی و گزارشهای لازم را تهیه و به هیئت امناء ارایه کند. بازرس مکلف است گزارش خود را در خصوص حسابهای سالانه و ترازنامه صندوق ظرف مدت چهارماه از پایان سال مالی به هیئتامناء ارایه کند. بازرس از طریق مدیرعامل و بدون دخالت در عملیات اجرایی، حق مراجعه به کلیه اسناد و مدارک صندوق را دارد.
فصل چهارم ـ سایر موارد
ماده ۱۷ـ سال مالی صندوق از اول فروردین ماه هر سال شروع و در آخر اسفند ماه همان سال پایان مییابد به استثنای اولین سال که از تاریخ تشکیل، شروع و به آخر اسفندماه همان سال خاتمه مییابد.
ماده ۱۸ـ [لغو ۱۳۸۸/۷/۲۹]
ماده ۱۹ـ احکامی که مطابق قانون مدیریت خدمات کشوری ـ مصوب ۱۳۸۶ـ و مقررات اداری و استخدامی در اینگونه صندوقها و مؤسسات انتفاعی غیردولتی لازمالاجرا است در مورد این اساسنامه نیز لازمالاجرا است.
معاون اول رئیس جمهور ـ پرویز داودی