آیین‌نامه اجرایی صدور اسناد مالکیت اراضی کشاورزی [مصوب ۱۳۸۶]

تاریخ تصویب: ۱۳۸۶/۰۳/۲۰
تاریخ انتشار: ۱۳۸۶/۰۵/۱۵

شماره ۷۴۸۲۹/ت۳۷۲۵۱ک – ‎‎‎۱۳/۵/۱۳۸۶

وزرای عضو کمیسیون لوایح هیئت دولت، در جلسه مورخ ۲۰/۳/۱۳۸۶ بنا به پیشنهاد مشترک وزارتخانه‌های جهادکشاورزی و مسکن و شهرسازی و سازمان ثبت اسناد و املاک کشور و تأیید سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور و به استناد بند (ب) تبصره (۱۸) قانون بودجه سال ۱۳۸۶ کل کشور و با رعایت تصویب‌نامه شماره ۱۹۴۱۴/ت۳۷۲۵۸ هـ مورخ ۱۱/۲/۱۳۸۶، آیین‌نامه اجرایی صدور اسناد مالکیت اراضی کشاورزی را به شرح زیر تصویب نمودند:


ماده ۱ـ اراضی کشاورزی موضوع این آیین‌نامه، شامل اراضی واقع در خارج از محدوده قانونی شهرها، شهرک‌ها و روستاهای موضوع مواد (۱)، (۲)، (۳) و (۴) قانون تعاریف محدوده و حریم شهر، روستا و شهرک و نحوه تعیین آنها ـ مصوب ۱۳۸۴ـ مورد عمل ماده (۱۳۳) قانون برنامه چهارم توسعه اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی ـ مصوب ۱۳۸۳ـ می‌باشد که مستثنا از اراضی ملی و دولتی بوده و مورد بهره‌برداری کشاورزی قرار گرفته و یا به حالت آیش بوده است.

تبصره ـ تشخیص اراضی مشمول ماده (۱) به عهده مدیریت جهادکشاورزی شهرستان است.


ماده ۲ـ مدیریت جهادکشاورزی شهرستان‌ها مزایای استفاده از این آیین‌نامه و نحوه تسلیم تقاضا را رأساًَ یا از طریق شورای اسلامی شهرها و روستاها با انتشار آگهی الصاقی در محل به اطلاع عموم می‌رساند.


ماده ۳ـ سازمان ثبت اسناد و املاک کشور با هماهنگی وزارت جهادکشاورزی، نسبت به تهیه فرم تقاضای مخصوص این آیین‌نامه اقدام می‌نماید و فرم‌های مذکور را در اختیار وزارت یادشده قرار می‌دهد.


ماده ۴ـ مدیریت جهادکشاورزی شهرستان ضمن بررسی تقاضاهای واصل شده، گواهی لازم مبنی بر صدور سند مالکیت اراضی موضوع این آیین‌نامه و بلامانع بودن از لحاظ مقررات اراضی موات و منابع ملی و اصلاحات اراضی و عدم تداخل با مناطق چهارگانه تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست و سایر مقررات مرتبط صادر و به اداره‌های ثبت اسناد و املاک محل ارسال می‌کند.


ماده ۵ ـ اداره‌های ثبت اسناد و املاک محل پس از دریافت گواهی موضوع ماده (۴) این آیین‌نامه به ترتیب زیر عمل می‌کنند:
الف ـ نسبت به اعزام نماینده و نقشه‌بردار برای بررسی وضع محل و ترسیم و تطبیق نقشه با سوابق ثبتی و تبعیت از حدود مجاورین مبادرت نموده، پس از تنظیم صورت‌مجلس با قید حدود و مشخصات و متراژ و مساحت و حقوق ارتفاقی ملک و ارزیابی آن، گزارش مربوط را جهت بررسی و تأیید و عدم مغایرت با قوانین و مقررات به مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان ارسال می‌کنند.
ب ـ در صورت بروز اختلاف در مساحت و حدود و سایر موارد، نمایندگان ثبت اسناد و املاک و جهادکشاورزی و دادگستری محل، منطقه مربوط را معاینه و بررسی و رفع نقص و اختلاف می‌نمایند.
ج ـ چنانچه اراضی مذکور فاقد سابقه ثبت باشند پس از احراز تصرف مالکانه متقاضی، اظهارنامه به نام وی تنظیم گردیده و عملیات ثبتی تا صدور سند مالکیت ادامه می‌یابد.

د ـ چنانچه مورد تقاضا در جریان ثبت باشد، پس از معاینه محل و تطبیق سوابق ثبتی با مالکیت متقاضی در صورت ختم عملیات ثبتی، نسبت به صدور سند مالکیت طبق مفاد این آیین‌نامه اقدام می‌شود.


ماده ۶ ـ قیمت تمام شده صدور اسناد مندرج در این آیین‌نامه شامل حق‌الزحمه نماینده و نقشه‌بردار و کارکنان تنظیم اظهارنامه و صدور سند مالکیت و سایر هزینه‌های اداری و پشتیبانی و همچنین حقوق دولتی می‌باشد که با پیشنهاد سازمان ثبت اسناد و املاک کشور و تأیید سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور تعیین می‌شود. چنانچه ظرف یکماه از تاریخ اعلام سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، تاییدیه سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور ارائه نشد، نظر سازمان ثبت اسناد و املاک کشور در این زمینه ملاک عمل قرار خواهد گرفت.


ماده ۷ ـ [اصلاحی ۱۳۸۷/۶/۱۷]
اداره‌های ثبت اسناد و املاک محل در هنگام تنظیم اظهارنامه یا ثبت در دفتر املاک، سی درصد (۳۰%) قیمت تمام شده صدور سند مالکیت ـ به شرح ماده (۶) ـ را از مالک دریافت نموده و پس از واریز حق ثبت املاک به حساب درآمد عمومی (ردیف مربوط)، مابقی را به حساب مخصوصی که به همین منظور افتتاح می‌شود، واریز می‌کنند و در پایان هر ماه با امضای مدیرکل ثبت اسناد و املاک استان و ذیحساب به عاملان مؤثر، بابت هزینه‌های متعلقه موضوع ماده (۶) پرداخت می‌شود.


ماده ۸ ـ وزارت جهادکشاورزی موظف است هر شش ماه یکبار، گزارش پیشرفت کار را به هیئت دولت ارائه نماید.


این تصویب‌نامه در تاریخ ۹/۵/۱۳۸۶ به تأیید مقام محترم ریاست جمهوری رسیده است.

معاون اول رئیس جمهور ـ پرویز داودی