۸۱۳۳۶/ت۳۴۹۵۳هـ – ۱۳۸۵/۷/۱۰
هیئت وزیران در جلسه مورخ ۱۳۸۵/۷/۵ بنا به پیشنهاد وزارتخانههای کشور، مسکن و شهرسازی، امور اقتصادی و دارایی و سازمان میراث فرهنگی و گردشگری و سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور و به استناد بند “ب” تبصره (۶) قانون بودجه سال ۱۳۸۵ کل کشور، آییننامه اجرایی بند یاد شده را به شرح زیر تصویب نمود:
ماده ۱ـ وزارت مسکن و شهرسازی موظف است ظرف دو ماه از تاریخ ابلاغ این تصویبنامه، الگوی مسکن شهری و روستایی (خانه نمونه شهری و روستایی) شامل سطوح زیربنا، تعداد طبقات و فناوری ساخت مسکن را متناسب با شاخصهای اقتصادی، فرهنگی، جمعیتی و اقلیمی تدوین و به هیئتوزیران ارائه کند.
ماده ۲ـ کلیه سازندگان غیردولتی واحدهای مسکونی با اولویت بخش تعاون که نسبت به نوسازی، مرمت و مقاومسازی واحدهای مسکونی فرسوده واقع در بافتهای فرسوده (موضوع جزء (۳) بند “ب” تبصره (۶) قانون بودجه سال جاری) اقدام کنند، اعم از مالکان واحدها و یا اشخاص حقوقی متشکل از مالکان یا نمایندگان قانونی ایشان و همچنین تعاونیهای مسکن، انبوه سازان، بنیاد مسکن انقلاب اسلامی و شهرداریها در صورت رعایت طرحهای مصوب با اولویت بافتهای فرسوده و رعایت قوانین و ضوابط میراث فرهنگی در بافتهای تاریخی و همچنین خریداران واحدهای مسکونی نوسازی شده در این بافتها میتوانند از یارانه سود تسهیلات موضوع جزء (۱) بند “ب” تبصره (۶) قانون بودجه سال جاری از محل طرح شماره ۴۰۹۰۶۰۱۱ مندرج در پیوست شماره (۱) قانون بودجه سال ۱۳۸۵ کل کشور استفاده کنند.
تبصره ۱ـ وزارت مسکن و شهرسازی (سازمان عمران و بهسازی شهری) موظف است با همکاری وزارت کشور و سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور ظرف یک ماه از تاریخ ابلاغ این تصویبنامه اقدامهای ذیل را انجام دهد:
الف ـ تدوین و تنظیم اسامی شهرهای مشمول (براساس تصمیم کارگروه موضوع ماده (۸) این آییننامه) و همچنین تنظیم دستور العمل میزان و نحوه اعطای یارانه تسهیلات به تفکیک کلانشهرها، شهرهای بالای دویست هزار (۰۰۰ر۲۰۰) نفر و سایر شهرها و همچنین میزان یارانه در دورههای مشارکت مدنی و فروش اقساطی برای سازندگان مختلف موضوع ماده (۲) این آییننامه.
ب ـ هماهنگی با بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران و تعیین بانک و یا بانکهای عامل و تعیین سهم هریک از بانکها و استانها برای اعطای تسهیلات موضوع این ماده و معرفی آنها به سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور برای انعقاد قرارداد واگذاری اعتبارات یارانه پیشبینی شده از محل طرح شماره ۴۰۹۰۶۰۱۱ بین سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور، وزارت مسکن و شهرسازی (سازمان عمران و بهسازی شهری) و بانک یا بانکهای عامل تعیین شده.
تبصره ۲ـ بانکهای عامل در چارچوب قرارداد منعقد شده موضوع جزء “ب” تبصره (۱) این ماده و رعایت دستور العمل جزء “الف” تبصره مزبور نسبت به اعطای تسهیلات و یارانه پیشبینی شده در دورههای مشارکت مدنی و فروش اقساطی به اشخاص حقیقی و حقوقی غیردولتی معرفی شده توسط نماینده سازمان عمران و بهسازی شهری در هریک از شهرها اقدام میکنند.
تبصره ۳ـ وزارت مسکن و شهرسازی (سازمان عمران و بهسازی شهری) موظف است گزارش عملکرد این ماده را هر سه ماه یکبار به سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور ارسال کند.
ماده ۳ـ وزارت مسکن و شهرسازی (سازمان ملی زمین و مسکن) موظف است به میزان حداقل سی و پنج درصد (۳۵%) از منابع درآمدی خود ناشی از فروش زمین و وجوه برگشتی مربوط به واگذاری واحدهای مسکونی استیجاری احداث شده در طول برنامههای دوم و سوم توسعه را به میزان حداقل سیصد میلیارد (۰۰۰ر۰۰۰ر۰۰۰ ر۳۰۰) ریال به منظور خرید املاک و مستحدثات، آمادهسازی و احداث واحدهای مسکونی استیجاری در بافتهای فرسوده برابر شیوه نامه وزارت مسکن وشهرسازی (مقررات عمران و بهسازی) و طرحهای مصوب هزینه کند.
تبصره ۱ـ پروژههای استیجاری موضوع این ماده در بافتهای فرسوده شهرهایی که توسط کارگروه موضوع ماده (۸) این آییننامه مشخص میشوند، اجرا خواهد شد.
تبصره ۲ـ پرداخت هزینههای مربوط به خرید املاک و مستحدثات و آماده سازی زمین مربوط به پروژههای استیجاری برابر شیوه نامه وزارت مسکن وشهرسازی (مقررات عمران و بهسازی) و طرحهای مصوب تعیین شده از محل این اعتبارات بلامانع است.
ماده ۴ـ وزارت مسکن و شهرسازی (سازمان عمران و بهسازی شهری) مجاز است به منظور اجرای پروژههای نوسازی بافتهای فرسوده در طرحهای مصوب، با رعایت آییننامه اجرایی بند “الف” تبصره (۱) قانون بودجه سال ۱۳۸۵ کل کشور نسبت به انتشار و فروش اوراق مشارکت به میزان پانصد میلیارد (۰۰۰ر۰۰۰ر۰۰۰ر۵۰۰) ریال اقدام کند تا پس از مبادله موافقتنامه با سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور برای اجرای طرحهای مربوط هزینه شود.
ماده ۵ـ شهرداریها میتوانند با تصویب شورای اسلامی شهر برای سرمایهگذاری در نوسازی بافتهای فرسوده جمعاً تا سقف پانصد میلیارد (۰۰۰ر۰۰۰ر۰۰۰ر۵۰۰) ریال اوراق مشارکت با تضمین خود نسبت به بازپرداخت اصل و سود منتشر کنند.
تبصره ـ روش انتشار اوراق و گردشکار مربوط براساس آییننامه پیشنهادی وزارت کشور به شرح پیوست که تأیید شده به مهر دفتر هیئت دولت است، خواهد بود.
ماده ۶ـ شورای عالی شهرسازی و معماری ایران و کمیسیونهای موضوع ماده (۵) قانون تأسیس شورای عالی شهرسازی و معماری ایران موظفند بررسی و تصویب طرحها و پروژههای پیشنهادی موضوع این آییننامه را خارج از نوبت انجام دهند.
ماده ۷ـ به منظور ایجاد هماهنگی و تسریع در اجرای طرحهای موضوع این آییننامه ستاد احیا، بهسازی و نوسازی بافتهای فرسوده شهری استان به ریاست معاون عمرانی استاندار و عضویت رییس سازمان مدیریت و برنامهریزی استان،رییس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری استان، رییس سازمان مسکن و شهرسازی استان و شهردار شهر ذیربط تشکیل میشود . صدور پروانههای ساختمانی توسط مدیریت ویژه بافت فرسوده یا تاریخی (که با هماهنگی ستاد مزبور تعیین و با حکم شهردار منصوب میشوند) به صورت خارج از نوبت انجام میشود.
تبصره ـ تسهیلات پیشبینی شده در این آییننامه صرفاً در شهرهایی ارائه خواهد شد که شهرداری و شورای اسلامی آن شهر حداقل پنجاه درصد (۵۰%) هزینه پروانه شامل عوارض احداث ساختمان و تراکم منظور در طرح بهسازی مصوب را متناسب با میزان تجمیع خانههای پراکنده و ریز کاهش دهد.
ماده ۸ـ به منظور تعیین اسامی شهرها، عناوین طرحها و پروژهها، مبالغ اختصاصی به هر شهر مشمول جزء ” الف” تبصره (۱) ماده (۲)، تبصره (۱) ماده (۳) و مواد (۴) و (۵) کارگروهی با مسئولیت وزارت مسکن و شهرسازی (سازمان عمران و بهسازی شهری) و با حضور نمایندگان وزارتخانههای امور اقتصادی و دارایی و کشور (سازمان شهرداریها و
دهیاریهای کشور) و سازمانهای میراث فرهنگی و گردشگری و مدیریت و برنامهریزی کشور تشکیل میشود تا اقدامات لازم را انجام دهد.
ماده ۹ـ این تصویبنامه جایگزین تصویبنامه شماره ۸۹۹۰۲/ت۳۴۷۷۵هـ مورخ ۱۳۸۴/۱۲/۲۸ میشود.
پرویز داودی
معاون اول رئیس جمهور