آیین‌نامه حمایت از تأمین مسکن گروههای کم درآمد در شهرهای کوچک

تاریخ تصویب: ۱۳۸۵/۰۴/۱۸
تاریخ انتشار: ۱۳۸۵/۰۵/۰۷

شماره ۶۶۰۶۲/ت۳۵۴۵۵ – ۱۳۸۵/۶/۷

هیئت وزیران در جلسه مورخ ۱۳۸۵/۴/۱۸ بنا به پیشنهاد وزارت مسکن و شهرسازی و به‌ استناد اصل یکصد و سی و هشتم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران ، آیین‌نامه حمایت از تأمین مسکن گروههای کم درآمد در شهرهای کوچک را به شرح زیر تصویب نمود:


ماده ۱ ـ به منظور کمک به تأمین مسکن گروههای کم درآمد ساکن در شهرهای کوچک کشور (شهرهای با جمعیت زیر یکصد و پنجاه هزار نفر) اقدامات حمایتی به شرح این آیین‌نامه صورت می گیرد.


ماده ۲ ـ گروههای مشمول این آیین‌نامه کلیه خانوارهای ساکن در شهرهای موضوع این آیین‌نامه می باشند که حداقل پنج سال سابقه سکونت دائمی آنان حسب مورد بر اساس مدارک رسمی صادر شده از سوی ادارات و سازمانهای دولتی و نهادهای انقلاب اسلامی و اتحادیه های صنفی تأیید شده باشد. همچنین خانوارهایی که از شهرهای بزرگ و کلانشهرها به این شهرها مهاجرت دائمی می‌کنند، در صورت سکونت حداقل یک سال می‌توانند از مزایای این آیین‌نامه بهره مند شوند. کارمندانی که به موجب احکام اداری منتقل می شوند، از حداقل سکونت مزبور مستثنی هستند.

تبصره ـ کسانی می توانند از مزایای این آیین‌نامه بهره مند شوند که فاقد مسکن ملکی بوده و قبلاً از هیچ یک از امکانات دولتی مربوط به تأمین مسکن شامل زمین یا واحد مسکونی و یا تسهیلات خرید یا ساخت مسکن استفاده نکرده باشند.


ماده ۳ – وزارت مسکن و شهرسازی مکلف است ضمن رعایت اصول و ضوابط شهرسازی نسبت به مطالعه، مکان یابی و ایجاد سکونتگاههای جدید در قالب توسعه های متصل یا درونی شهرها و روستاهای موجود و یا توسعه منفصل و یا ایجاد مجتمعها، شهرکها و شهرهای جدید با هدف تأمین اراضی موردنیاز اجرای این آیین‌نامه اقدام کند.

تبصره ۱ – وزارت جهادکشاورزی (سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور ـ سازمان امور اراضی) و سایر دستگاههای دولتی مکلفند زمینهایی را که در اختیار دارند و در چهارچوب مکان یابی موضوع این ماده قرار می گیرد (به استثنای مناطق حفاظت شده)، به صورت رایگان در اختیار وزارت مسکن و شهرسازی قرار دهند.

تبصره ۲– چنانچه بخشی از زمینهای واقع در این طرحها متعلق به بخش غیر دولتی باشد، وزارت مسکن و شهرسازی می تواند از طریق توافق با مالکان و تهاتر، آنها را با اراضی دیگری که از طریق دستگاههای موضوع تبصره (۱) این ماده در اختیار می گیرد بر مبنای قیمت کارشناسی اراضی معاوضه کند.


ماده ۴ – وزارت مسکن و شهرسازی موظف است نسبت به اجرای آماده سازی اراضی موضوع این آیین‌نامه قبل از شروع به احداث مسکن از طریق مشارکت یا واگذاری مدیریت اجرا به بخش غیردولتی اقدام کند.

تبصره – با توجه به تأمین تمام سرانه‌های خدماتی در این طرحها و آماده سازی آنها، شهرداریها به هنگام صدور مجوز ساخت و پایان کار صرفاً هزینه های عوارض قانونی را دریافت کنند.


ماده ۵ – وزارت تعاون موظف است نسبت به سازماندهی کلیه متقاضیان واجد شرایط موضوع این آیین‌نامه در قالب تعاونیهای پس انداز و تأمین مسکن اقدام نموده و تا پایان مراحل کار بر اجرای این فرایند شامل تشکیل تعاونیها و تطبیق شرایط اعضا، برنامه ریزی تأمین منابع سهم متقاضی و انعقاد قرارداد تعاونیها با سازندگان ذی صلاح مسکن تا مرحله تحویل و تسویه حساب نظارت کند.

تبصره ۱ – زمینهای مسکونی موضوع این آیین‌نامه از سوی وزارت مسکن و شهرسازی به صورت اجاره طولانی مدت نود و نه ساله درقالب واگذاری حق بهره برداری از زمین به اعضای واجد شرایط تعاونیهای یادشده واگذار خواهد شد و هزینه های آماده سازی مربوط به صورت اقساط پانزده ساله همزمان با اقساط تسهیلات بانکی از متقاضیان دریافت خواهد شد. بدیهی است امکان واگذاری اعیانی ملک توسط مالک اصلی به دیگران وجود دارد.

تبصره ۲ – تعاونیهای پس انداز و تأمین مسکن موضوع این ماده باید از طریق انعقاد قرارداد ساخت واحدهای مسکونی با سازندگان دارای پروانه و صلاحیت از وزارت مسکن و شهرسازی و تأمین حداقل بیست درصد (۲۰%) از هزینه احداث مسکن نسبت به تأمین مسکن خود اقدام کند. متوسط زیر بنای مفید احداثی هر مجموعه حداکثر هفتاد و پنج (۷۵) متر مربع خواهد بود.

تبصره ۳ ـ رعایت مقررات ملی ساختمان و به کارگیری شیوه های معماری ایرانی ـ اسلامی در کلیه این ساخت و سازها ضروری می باشد.

تبصره ۴ ـ وزارتخانه های مسکن و شهرسازی و تعاون حسب مورد مسئولیت نظارت عالی بر تحقق صحیح اجرای مفاد این ماده را به عهده خواهند داشت.


ماده ۶ ـ وزارتخانه های متولی تأمین خدمات زیربنایی و روبنایی موظفند تأمین خدمات این مناطق را در اولویت برنامه های اجرایی خود قرار دهند.


ماده ۷ – وزارت بازرگانی موظف است مصالح اصلی مورد نیاز را در صورت کمبود داخلی از طریق واردات تأمین کند.


ماده ۸ – [اصلاحی ۱۳۸۵/۹/۵]
بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران موظف است از طریق بانکهای عامل نسبت به تأمین تا هشتاد درصد (۸۰%) از هزینه احداث واحدهای مسکونی بر اساس نرخ مصوب شورای پول و اعتبار و پرداخت آن طبق ضوابط مربوط در وجه سازندگان در قالب مشارکت مدنی و سپس فروش اقساطی آن در اقساط پانزده ساله به صورت پلکانی در وجه اعضای واجد شرایط تعاونیها اقدام کند.


ماده ۹ – سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور مکلف است نسبت به تأمین و پرداخت اعتبارات مورد نیاز هزینه های آماده سازی زمین موضوع ماده (۴) طبق اعلام وزارت مسکن و شهرسازی و همچنین پنجاه درصد (۵۰%) از سود و کارمزد تسهیلات بانکی موضوع ماده (۸) به صورت یارانه اقدام کند.


ماده ۱۰- [الحاقی ۱۳۸۵/۱۱/۱۵]
به منظور هماهنگی و نظارت بر کار آماده‌سازی اراضی و تأمین خدمات زیربنایی و روبنایی لازم در طرح‌های آماده سازی، همچنین تأمین مسکن گروههای کم درآمد، کارگروهی مستقل، با ترکیب زیر تشکیل و ضمن هماهنگی در اجرای مواد (۳) و (۴) این آیین‌نامه در جهت تعیین اراضی مورد نیاز، از حسن اجرای تأمین خدمات مربوط در طی یک برنامه زمان بندی معین از طرف دستگاههای اجرایی ذی‌ربط اطمینان حاصل نموده و گزارش پیشرفت کار را به صورت ماهیانه به وزارت مسکن و شهرسازی ارایه نماید:

اعضای کارگروه عبارتند از :
۱ ـ استاندار و در غیاب وی معاون عمرانی (رییس)
۲ ـ رییس سازمان مسکن و شهرسازی (دبیر)
۳ ـ رییس سازمان جهادکشاورزی
۴ ـ مدیرکل تعاون
۵ ـ مدیرعامل شرکت توزیع برق استان
۶ ـ مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان
۷ ـ مدیرعامل شرکت گاز استان
۸ ـ مدیرعامل شرکت مخابرات استان
۹ ـ شهردار شهر مربوط (حسب مورد)
۱۰ ـ رؤسای بانکها در استان (حسب مورد)
۱۱ ـ معاون استاندار و رییس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان
۱۲ ـ مدیرکل ثبت اسناد و املاک استان
۱۳ ـ رییس سازمان آموزش فنی و حرفه ای استان.

۱۴ـ [الحاقی ۱۳۸۶/۵/۲۴]
رییس شورای اسلامی شهر (حسب مورد).


ماده ۱۱- [اصلاحی ۱۳۸۵/۱۱/۱۵]
دستورالعمل اجرایی این آیین‌نامه ظرف یک ماه پس از ابلاغ از سوی وزارت مسکن و شهرسازی با همکاری وزارت تعاون و بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تهیه و ابلاغ خواهد شد.

پرویز داودی
معاون اول رئیس جمهور