آیین‌نامه اجرایی تبصره (۸) الحاقی به ماده واحده قانون بیمه محصولات کشاورزی

تاریخ تصویب: ۱۳۸۴/۰۹/۰۶
تاریخ انتشار: ۱۳۸۴/۰۹/۲۳

۵۷۰۵۹/ت۳۳۹۸۳هـ – ۱۳۸۴/۹/۲۰

هیئت وزیران در جلسه مورخ ۱۳۸۴/۹/۶  بنا به پیشنهاد شماره ۱۱۶۳۱/۰۲۰ مورخ ۱۷/۷/۱۳۸۴ وزارت جهادکشاورزی و به استناد تبصره (۸) الحاقی به ماده واحده قانون بیمه محصولات کشاورزی ـ مصوب ۱۳۸۴ـ، آیین‌نامه اجرایی تبصره یاد شده را به شرح ذیل تصویب نمود:


بخش اول: تعاریف

ماده ۱ـ اصطلاحات به کار رفته در این آیین‌نامه دارای معانی ذیل می‌باشند:
الف ـ تولید کنندگان طیور:کلیه اشخاص حقیقی یا حقوقی که با مجوز قانونی به امر پرورش و نگهداری طیور اعم از لاین، اجداد و مادر به منظور تولید انواع جوجه یکروزه اشتغال دارند.
ب ـ طیور:کلیه پرندگانی که به منظور تولید پروتئین مورد مصرف تغذیه انسان به‌صورت متراکم اعم از تجارتی، تحقیقاتی و پژوهشی نگهداری می‌شوند و مشتمل بر انواع ذیل می‌باشند:
۱ـ لاین: گروهی از طیورکه دارای صفات ژنتیکی خالص شده ویژه بوده و در خطوط مختلف اصلاح نژادی به منظور تولید جوجه یکروزه اجداد نگهداری می‌شوند.
۲ـ اجداد: گروهی از طیورکه در چهار خط مختلف (A.B.C.D) از گله‌های لاین به‌دست آمده و به منظور تولید جوجه یکروزه مادر و پدر نگهداری می‌شوند.
۳ـ مادر:گروهی از طیور که به منظور تولید جوجه یکروزه گوشتی یا تخمگذار نگهداری می‌شوند.
۴ـ جوجه یکروزه:جوجه‌های تولیدی کارخانه‌های جوجه‌کشی که دارای گواهی بهداشتی می‌باشند و به دسته‌های ذیل تقسیم می‌گردد:
۴ـ۱ـ جوجه یکروزه اجداد: جوجه یکروزه‌ای که به منظور تولید جوجه یکروزه مادر و پدر، پرورش و نگهداری می‌گردد.
۴ـ ۲ـ جوجه یکروزه مادر: جوجه یکروزه‌ای که به منظور تولید جوجه یکروزه گوشتی یا تخمگذار، پرورش و نگهداری می‌گردد.
۴ـ۳ـ جوجه یکروزه گوشتی: جوجه یکروزه‌ای که به منظور پرورش نیمچه گوشتی نگهداری می‌گردد.
۴ـ۴ـ جوجه یکروزه تخمگذار: جوجه یکروزه‌ای که به منظور تولید انواع تخم خوراکی طیور، پرورش و نگهداری می‌گردد.
ج ـ مبادی تولید: کلیه کارخانه‌های جوجه‌کشی که در آنها تخمهای نطفه‌دار به انواع جوجه‌های یکروزه تبدیل می‌گردند.
د ـ کانون آلوده: واحد پرورشی انواع طیورکه در اثر ابتلا به امراض واگیر حیوانی عمومی و یا قرنطینه‌ای رسماً اعلام شده توسط سازمان دامپزشکی کشور، دچار آلودگی و یا تلفات غیرعادی شده است.
هـ ـ بیمه‌گر: صندوق بیمه محصولات کشاورزی که مطابق قانون بیمه محصولات کشاورزی ـ مصوب ۱۳۶۲ـ و قانون الحاق یک تبصره به ماده واحده قانون بیمه محصولات کشاورزی ـ مصوب ۱۳۸۴ ـ و اساسنامه صندوق بیمه محصولات کشاورزی ـ مصوب ۱۳۶۳ـ اقدام می‌نماید.
و ـ بیمه‌گذار: شخصیت حقیقی یا حقوقی که تولیدکننده انواع جوجه یکروزه است.
ز ـ پرورش دهنده طیور نیمچه گوشتی: اشخاص حقیقی یا حقوقی که با تهیه جوجه یکروزه گوشتی به امر پرورش نیمچه گوشتی اشتغال دارند.
ح ـ پرورش دهنده طیور تخمگذار: اشخاص حقیقی یا حقوقی که با تهیه جوجه یکروزه تخمگذار به امر پرورش نیمچه و انواع طیور تخمگذار اشتغال دارند.
ط ـ گواهی بهداشتی: گواهی سلامتی که توسط دامپزشک مجاز و براساس ضوابط سازمان دامپزشکی کشور تنظیم، مهر شده و صادر می‌گردد.
ی ـ عوامل خطر تحت پوشش بیمه: خسارتهای ناشی از سوانح طبیعی و حوادث قهری از قبیل سیل، طوفان، صاعقه، زلزله و آتش سوزی غیرعمدی و همچنین امراض واگیردار عمومی و قرنطینه‌ای مذکور در قانون بیمه محصولات کشاورزی ـ مصوب ۱۳۶۲ـ که توسط سازمان دامپزشکی کشور اعلام می‌گردد.
ک ـ غرامت: مبلغی که بابت جبران خسارت وارد شده بر اثر عوامل خطر تحت پوشش بیمه از سوی بیمه‌گر به بیمه‌گذار (ذینفع) پرداخت می‌گردد. این مبلغ براساس مصوبات مجمع عمومی صندوق بیمه محصولات کشاورزی برای هر دوره پرورش بر اساس بیمه نامه مربوط تعیین و ابلاغ می‌گردد.

بخش دوم ـ عملیات بیمه‌گری

ماده ۲ـ صندوق بیمه محصولات کشاورزی موظف است هر ساله برگه بیمه‌ نامه‌های مربوط را تهیه و به تعداد کافی چاپ و تکثیر نماید و از طریق شعبه‌های بانک کشاورزی یا
کارگزاران بیمه در سراسر کشور در اختیار تولید کنندگان طیور قرار دهد.

ماده ۳ـ کلیه تولید کنندگان طیور اعم از لاین، اجداد، مادر، گوشتی و تخمگذار موظفند جوجه‌های یکروزه خود را در مبادی تولید در مقابل خسارتهای ناشی از سوانح طبیعی، حوادث قهری، امراض واگیر حیوانی عمومی و قرنطینه‌ای مذکور در این آیین‌نامه (حذف کانونهای آلوده) نزد صندوق بیمه محصولات کشاورزی از طریق بانک کشاورزی بیمه نمایند. صندوق بیمه محصولات کشاورزی حق رد تقاضای هیچیک از واحدهای مذکور را نخواهد داشت، در غیر این‌صورت جبران خسارت وارد شده به متضرر بر عهده اشخاص حقیقی و حقوقی طرف استنکاف کننده خواهد بود.

ماده ۴ـ کلیه اشخاصی که از خارج از مرزهای کشور به هر عنوان جوجه وارد می‌نمایند، موظفند به محض ورود جوجه به کشور، از طریق یکی از شعبه‌های بانک کشاورزی نسبت به بیمه نمودن آنها اقدام نمایند.

ماده ۵ـ بیمه‌ نامه‌هایی که بدون اخذ حق بیمه از کارگزار بیمه صادر شده باشد، فاقد اعتبار بوده و بیمه‌گر هیچگونه مسؤولیتی در پرداخت غرامت نخواهد داشت و جبران کلیه خسارتهای وارد شده برعهده استنکاف‌کننده می‌باشد.

تبصره ـ ضوابط اجرایی این ماده درخصوص استنکاف کننده و اقدامهای اجرایی مربوط توسط وزارت جهاد کشاورزی تدوین و اعمال خواهد شد.

ماده۶ ـ خریدار جوجه یکروزه بیمه شده مکلف است حق بیمه مربوط را مطابق نرخ اعلام شده در بیمه نامه به تولیدکننده یا واردکننده جوجه یکروزه پرداخت کند و در مقابل ذینفع بیمه نامه مذکور خواهد شد.

بخش سوم ـ نحوه ارزیابی خسارت و پرداخت غرامت

ماده ۷ـ بیمه‌گذار در صورت بروز تلفات ناشی از خطرات مشمول بیمه‌نامه، موظف است مراتب را حداکثر ظرف ۴۸ ساعت از زمان وقوع تلفات همزمان به نزدیکترین واحد اداری سازمان دامپزشکی کشور و نزدیکترین شعبه‌های بانک کشاورزی، به‌طور کتبی اعلام نماید.

تبصره ـ در روزهای تعطیل اعلام کتبی به یکی از مراجع فوق الذکر کافی است.

ماده ۸ـ پس از اعلام وقوع تلفات موضوع ماده (۷) از سوی بیمه‌گذار، سازمان دامپزشکی کشور موظف است حداکثر ظرف ۲۴ ساعت از زمان اعلام نسبت به بازدید و بررسی علت تلفات اقدام و نتیجه بررسی را به بانک کشاورزی اعلام نماید.

ماده ۹ـ بیمه‌گر با توجه به گزارش موضوع ماده (۸) غرامت بیمه‌گذار را طبق ضوابط، مقررات و شرایط بیمه‌نامه محاسبه و پرداخت می‌نماید.

ماده ۱۰ـ در صورتی‌که بیمه‌گذار به هر دلیل به غرامت محاسبه شده و یا نحوه ارزیابی خسارت معترض باشد، موظف است ظرف یک هفته از تاریخ ابلاغ، اعتراض کتبی خود را به همان شعبه بانک کشاورزی تسلیم نماید، در این صورت موضوع جهت رسیدگی و اتخاذ تصمیم نهایی حداکثر ظرف یک ماه از تاریخ درخواست، در کمیسیون ویژه مطرح شده و نظر کمیسیون مذکور برای بیمه‌گر و بیمه‌گذار لازم الاجرا می‌باشد.

تبصره ـ کمیسیون ویژه متشکل از نمایندگان معاونت امور دام سازمان جهاد کشاورزی در استان، اداره کل دامپزشکی استان، مدیریت بانک کشاورزی استان، صندوق بیمه محصولات کشاورزی و تشکل صنفی مربوط در استان (حسب مورد اجداد، مادر، تخمگذار و یا گوشتی) می‌باشد. مسؤولیت کمیسیون به عهده معاون امور دام سازمان جهاد کشاورزی استان می‌باشد و دبیرخانه آن در مدیریت بانک کشاورزی استان مستقر خواهد بود.

بخش چهارم ـ حق بیمه و مدت بیمه

ماده ۱۱ـ حق بیمه عبارت است از مبلغی مرکب از سهم بیمه‌گذار و سهم دولت که سالیانه با تصویب مجمع عمومی صندوق بیمه محصولات کشاورزی تعیین و اعلام می شود و در قبال انعقاد قرارداد به بیمه‌گر پرداخت می‌گردد.

ماده ۱۲ـ مدت اعتبار بیمه‌ نامه‌های موضوع قانون الحاق یک تبصره به ماده واحده قانون بیمه محصولات کشاورزی ـ مصوب۱۳۸۴ـ معادل کل مدت پرورش و تولید طیور می‌باشد که هرساله از طریق وزارت جهاد کشاورزی اعلام می‌گردد.

بخش پنجم ـ حذف کانونهای آلوده

ماده ۱۳ـ اشخاصی که واحد آنان از سوی سازمان دامپزشکی کشور به عنوان کانون آلوده اعلام می‌گردد، موظفند کلیه همکاریهای لازم را در جهت کانون آلوده با سازمان مذکور
انجام دهند.

ماده ۱۴ـ در صورتی‌که سازمان دامپزشکی کشور پس از ارایه برنامه‌های بهداشتی، واکسیناسیون و ارایه گواهیهای لازم درخصوص سلامت جوجه‌های عرضه شده و نظارت همه
جانبه بر واحدهای تولید کننده جوجه یکروزه، واحد یا واحدهای مرغداری را مشمول کانون آلوده تشخیص دهد، موظف است ضمن اعلام موضوع به بانک کشاورزی، نسبت به انجام اقدامهای قرنطینه‌ای، پیشگیرانه و در نهایت معدوم‌سازی اقدام نماید.

پرویز داودی
معاون اول رئیس جمهور