شماره : ۲۵۵۲۶ت۳۲۹۶۴هـ
تاریخ : ۱۳۸۴.۰۵.۱۱
هیأت وزیران در جلسه مورخ ۱۳۸۴.۵.۹ بنا به پیشنهاد شماره ۱۰۱.۲۵۵۰۶ مورخ ۱۳۸۴.۲.۲۰ سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور و به استناد بند “ک” ماده (۱۴۵) قانون برنامه چهارم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران– مصوب ۱۳۸۳- آییننامه اجرایی بندهای “و” و “ی” ماده یادشده را به شرح زیر تصویب نمود:
ماده ۱ـ عبارتهای زیر در این آییننامه به جای عبارتهای مشروح مربوط به کار میروند:
الف- سازمان: سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور.
ب- قانون: قانون برنامه چهارم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران – مصوب ۱۳۸۳ـ
ج- دستگاههای اجرایی: کلیه دستگاههای اجرایی کشور، وزارتخانهها و سازمانهای مستقل شامل قوهقضاییه و واحدهای تابع آن.
ماده ۲ـ سهمیه استخدامی دستگاههای اجرایی به تفکیک وزارتخانهها و سازمانهای مستقل، به استثنای شرکتهای دولتی و کارکنان نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران، برای سالهای اجرای قانون به شرح جدول پیوست تعیین می شود.
تبصره ـ [الحاقی ۱۳۸۷/۲/۱]
معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رییس جمهور مجاز است نسبت به جابجایی شش درصد (۶%) از سهمیههای مندرج در جدول پیوست این آییننامه اقدام نماید و دو درصد (۲%) آن، علاوه بر سهمیه موضوع ماده (۱۸) در اختیار معاونت یادشده قرار میگیرد تا در مواقع ضروری نسبت به اختصاص سهمیه و صدور مجوز استخدام اقدام نماید.
ماده ۳ـ با توجه به سیاستهای تمرکز زدایی و تفویض اختیارات به سازمانهای استانی برای انجام غیرمتمرکز امور، دستگاههای اجرایی دارای واحدهای تابع استانی مکلفند طی مدت شش ماه از تاریخ ابلاغ این تصویبنامه، توزیع استانی حداقل نود درصد (۹۰%) از سهمیههای اختصاص یافته را به تفکیک سالهای اجرای قانون تنظیم و به سازمان ارایه نمایند.
تبصره ۱- صدور مجوز استخدامی برای دستگاههای اجرایی استانی به صورت غیرمتمرکز و براساسس همیههای استانی از طریق سازمان مدیریت و برنامهریزی استانها انجام خواهد شد.
تبصره ۲- وزارت آموزش و پرورش مجاز است توزیع استانی سهمیه های اختصاص یافته را در دو مرحله، در سالهای اول و سوم قانون به سازمان ارایه نماید.
ماده ۴ـ دستگاههای اجرایی مکلفند در صورت وجود متقاضی استخدام ایثارگر و معلول، با رعایت مقررات مربوط، بیست درصد مجوزهای استخدامی را به ایثارگران واجد شرایط و سه درصد مجوزهای استخدامی را به معلولان واجد شرایط اختصاص دهند.
ماده ۵- [اصلاحی ۱۳۸۵/۱۲/۱۳]
سهمیه استخدامی اختصاص یافته برای سالهای اجرای قانون با پیشنهاد بالاترین مقام هردستگاه اجرایی و تصویب سازمان در چارچوب اعتبارات مربوط، قابل جابجایی است.
ماده ۶- سهمیه استخدامی دستگاههای اجرایی وابسته به وزارتخانه و سازمانهای مستقل که نام آنها در فهرست جدول پیوست نیامده است، در سهمیه استخدامی وزارتخانهها و سازمانهای مستقل متبوع منظور گردیده است.
صدور مجوز استخدامی برای این دسته از دستگاههای اجرایی با پیشنهاد بالاترین مقام اجرایی آن وزارتخانه یا سازمان مستقل و تایید سازمان در سقف سهمیههای اختصاص یافته امکان پذیر خواهد بود.
ماده ۷ـ [اصلاحی ۱۳۸۶/۲/۱۲]
صدور مجوز استخدامی موضوع این تصویبنامه توسط سازمان صرفا برای مشاغل تخصصی و بامدارک تحصیلی دانشگاهی به صورت پیمانی یا عناوین مشابه صورت خواهد گرفت و هرگونه بکارگیری نیروی انسانی با مدرک تحصیلی پایینتر ممنوع است به استثناء مشاغلی که به موجب قانون تصدی آنها مستلزم استفاده از مستخدمین رسمی است.
تبصره – [الحاقی ۱۳۸۵/۹/۲۶]
در مناطقی که امکان استخدام نیروهای واجد شرایط برای تصدی مشاغل بهورز، بهیار، کمک بهیار و فوریت های پزشکی با مدرک تحصیلی دانشگاهی وجود ندارد، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی مجاز است با هماهنگی سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور و از محل سهمیه استخدامی سال های برنامه، نسبت به استخدام دارندگان مدرک تحصیلی غیردانشگاهی در مشاغل مذکور، با رعایت مقررات مربوط اقدام کند.
به منظور تحقق شرایط استخدام در این مشاغل، شورای امور اداری و استخدامی کشور موظف است نسبت به اصلاح شرایط احراز مشاغل یادشده اقدام کند.
ماده ۸- دستگاههای اجرایی مکلفند بمنظور کنترل اهداف کمی مندرج در جزء (۱) بند “و” ماده (۱۴۵) قانون در پایان هر سال، آمار و اطلاعات نظام اداری را به شرحی که سازمان تعیین مینماید، بصورتالکترونیکی تنظیم و در مقاطع زمانی سالانه از طریق رسانههای رایانهای به سازمان ارسال نمایند.
تبصره ۱ـ دستورالعمل مربوط به شرح اقلام اطلاعاتی به همراه جدولهای اطلاعات الکترونیکی مورد نیاز و سایر دستورالعملهای لازم برای اجرای این بند توسط سازمان تهیه و به دستگاههای اجرایی ابلاغ میشود.
تبصره ۲ـ سازمان مکلف است در طول سالهای اجرای قانون نسبت به ایجاد و بهنگام رسانی پایگاه آمار و اطلاعات نظام اداری کشور اقدام نماید، به طوری که در پایان هر سال تصمیمگیری درخصوص صدورمجوزهای استخدامی سال بعد براساس آمار و اطلاعات ثبت شده پایگاه یادشده صورت گیرد.
ماده ۹ـ مجوز استخدامی برای شرکتهای دولتی با رعایت سیاستهای مندرج در بند “و” ماده (۱۴۵) قانون حداکثر به میزان پنجاه درصد خروجی نیروی انسانی به پیشنهاد سازمان به تصویب هیأت وزیران میرسد.
ماده ۱۰ـ در اجرای ماده (۱۵۱) قانون ، بکارگیری نیروی انسانی جدید در نیروهای مسلح با توجه بهسیاست کاهش نیروی انسانی و ارتقای کیفی و با پیشنهاد وزرای دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و کشور (حسب مورد) و پس از تایید سازمان و تصویب هیأت وزیران و تایید فرماندهی کل نیروهای مسلح انجام میشود.
ماده ۱۱ـ در دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی و پژوهشی دولتی و همچنین فرهنگستانهای تخصصیکه دارای مجوز از شورای گسترش آموزش عالی و وزارتخانههای علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی یا سایر مراجع قانونی ذیربط هستند، بکارگیری نیروی انسانی جدید با پیشنهاد هیأت امنای آنها و تایید وزرای ذیربط در سقف سهمیههای اختصاص یافته صورت میپذیرد.
مسوولیت نظارت بر حسن اجرای این بند بر عهده وزارتخانههای یادشده و سازمان است.
تبصره – وزارت علوم، تحقیقات و فناوری می تواند در صورت نیاز نسبت به افزایش سهمیه کادر هیأت علمی از محل کاهش سهمیه کادر غیرهیأت علمی دانشگاههای زیر پوشش با رعایت سقف سهمیه اقدامنماید.
ماده ۱۲ـ جذب نیروی انسانی جدید به هر شکل و هریک از انواع استخدام در دستگاه اجرایی، صرفا در قالب سهمیههای استخدامی اختصاص یافته صورت خواهد گرفت.
ماده ۱۳ـ سازمان با همکاری وزارت امور اقتصادی و دارایی برای تحقق احکام بند “و” ماده (۱۴۵) قانون، نظارت لازم را از طریق ذیحساب دستگاه اجرایی بهعمل میآورد. گزارشهای نظارتی در مورد دستگاههای اجرایی که این تصویبنامه را رعایت ننمودهاند، توسط سازمان با همکاری وزارت امور اقتصادی و دارایی تنظیم و برای تصمیمگیری به هیأت وزیران ارایه میشود.
ماده ۱۴ـ در اجرای ماده (۱۴۵) قانون، دستگاههای اجرایی موظفند با استفاده از راهکارهای پیشبینیشده در قانون و ماده (۸۸) قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت- مصوب ۱۳۸۰- برای توسعه کمی خدمات خود با استفاده از ظرفیتهای موجود در بخش غیردولتی و با پرداخت هزینه سرانه خدمات نسبت به خرید خدمات از بخش غیردولتی، مشارکت با بخش غیردولتی و واگذاری مدیریت به بخش غیردولتی اقدام نمایند.
ماده ۱۵ـ [اصلاحی ۱۳۸۶/۲/۱۲]
هرگونه بکارگیری نیروی انسانی جدید در فضای غیررقابتی ممنوع است.
دستگاههای اجرایی مکلفند به منظور بکارگیری نیروی انسانی از افراد واجد شرایط، مطابق با آییننامههای امتحانات و مسابقات استخدامی مصوب شورای امور اداری و استخدامی کشور اقدام نمایند.
تبصره ۱- از تاریخ ابلاغ این تصویبنامه، تصویبنامه شماره ۱۳۸۶۸ت۲۸۲ مورخ ۱۳۶۷.۴.۲۰، هیأتوزیران لغو میگردد.
تبصره ۲- در خصوص استخدام نخبگان براساس آییننامه جذب و نگهداری نیروی انسانی نخبه -موضوع تصویبنامه شماره ۱۷۸۱۴ت۳۰۹۸۷هـ مورخ ۱۳۸۳.۷.۱۲ اقدام خواهد شد.
ماده ۱۶ـ جایگزینی افراد جدید به جای کارکنان پیمانی که از خدمت خارج میشوند از محل همان مجوز استخدام، مشروط به اینکه فرد قبلی براساس مجوزهای صادر شده توسط هیأت وزیران و سازمان به استخدام درآمده باشد، با رعایت مقررات مربوط بلا مانع است.
ماده ۱۷ـ نظارت بر حسن اجرای این تصویبنامه و پیگیری سیاستهای مرتبط با آن در دستگاههای اجرایی با رویکرد کاهش حجم تصدیها و منطقی نمودن اندازه دولت برعهده بالاترین مقام دستگاه اجراییاست.
تبصره- ستادهای برنامهریزی و توسعه استان با رویکرد کاهش نیروی انسانی و حجم تصدیهای دولتو رسیدن به اندازه منطقی دستگاههای اجرایی سطح استان، نظارت و پیگیری تحقق سیاستهای مرتبط با اینتصویبنامه را برعهده دارند.
استانداران مکلفند گزارش عملکرد این تصویبنامه را در مقاطع زمانی سالانه تنظیم و به هیأت وزیرانارایه نمایند.
۱۸ـ تعداد سه هزار (۳۰۰۰) سهمیه استخدامی باقی مانده از جدول شماره (۹) پیوست قانون در اختیار سازمان قرار دارد تا در مواقع ضروری، شرایط غیرمترقبه و حوادث طبیعی برای تامین نیروی انسانی موردنیاز دستگاههای اجرایی، نسبت به اختصاص سهمیه و صدور مجوز استخدام اقدام نماید.
محمدرضا عارف – معاون اول رییسجمهور
جدول پیوست