آیین‌نامه‌ اجرایی بند (ح‌) تبصره‌ (۲) قانون‌ بودجه‌ سال‌ ۱۳۸۴ کل‌ کشور

تاریخ تصویب: ۱۳۸۴/۰۵/۰۵
تاریخ انتشار: ۱۳۸۴/۰۵/۱۰

شماره‌ : ۲۸۵۷۳ت‌۳۳۵۴۴هـ
تاریخ‌ : ۱۳۸۴.۰۵.۱۰

هیأت وزیران در جلسه مورخ ۱۳۸۴.۵.۵ بنا به پیشنهاد شماره ۱.۷۴۶۱ مورخ ۱۳۸۴.۵.۲ وزارت‌ بازرگانی و به استناد بند (ح‌) تبصره (۲) قانون بودجه سال ۱۳۸۴ کل کشور، آیین‌نامه اجرایی بند یادشده را به‌ شرح زیر تصویب نمود:


ماده‌ ۱- [اصلاحی ۱۳۸۴/۱۱/۱۳]
در راستای کاهش نرخ سود موثر تسهیلات ریالی برای صادر کنندگان و به منظور تشویق و حمایت از صادرات غیر نفتی ، معادل پانصد میلیون (۰۰۰ر۰۰۰ ر۵۰۰) دلار از منابع حساب ذخیره ارزی و معادل ریالی آن از منابع داخلی بانکها به صورت تسهیلات ریالی با نرخ سود علی الحساب نه درصد (۹%) در جهت توسعه صادرات غیر نفتی در اختیار صادر کنندگان قرار می‌گیرد.

تبصره – [الحاقی ۱۳۸۴/۱۱/۱۳]
نرخ سود تسهیلات اعطایی از محل منابع حساب ذخیره ارزی، معادل دو درصد تعیین می شود.


ماده‌ ۲- بانکهای عامل حساب ذخیره ارزی‌، تسهیلات فوق را به نسبت مساوی از منابع حساب ذخیره‌ ارزی و از منابع داخلی بانک اعطا می نمایند.


ماده‌ ۳- بانکهای عامل حساب ذخیریه ارزی‌، در قالب یکی از عقود قانون عملیات بانکی بدون ربا تسهیلات مورد نیاز واحدهای تولیدی‌، بازرگانی و فنی و مهندسی که کالاهای غیر نفتی و خدمات فنی ومهندسی صادر می کنند را اعطا می نمایند.


ماده‌ ۴- میزان تسهیلات اعطایی به صادر کننده بر اساس منابع ریالی مورد نیاز برای تدارک و تولید کالاهای صادراتی و صادرات خدمات فنی و مهندسی به تشخیص بانک تسهیلات دهنده و به استناد ارزیابی‌ اعتبار ( ترجیحا بر اساس روند صادرات سه سال گذشته واحد مربوط) متقاضیان خواهد بود.


ماده‌ ۵- مدت بازپرداخت تسهیلات متناسب با قرارداد منعقد شده بین صادر کننده و خریدار کالا و خدمات فنی و مهندسی و تشخیص بانک تسهیلات دهنده خواهد بود.


ماده‌ ۶- اسناد و مدارک لازم جهت تسویه تسهیلات صادراتی موضوع این آیین‌نامه اعم از اظهار نامه‌خروجی کالاو سایر اسناد مثبته و یا گواهی انجام خدمات صادراتی می باشد، به نحوی که تحقق موضوع‌صادرات برای بانک محرز گردد.
چنانچه حداکثر ظرف ۶ ماه از تاریخ سر رسید اقساط تسهیلات ، استفاده کننده از تسهیلات نسبت به‌ارایه اسناد صادراتی مذکور اقدام ننماید مشمول تادیه وجوه التزام عدم ایفای تعهد به میزان ده درصد (۱۰%)سالانه علاوه بر اصل و سود تسهیلات پرداختی خواهد بود.


ماده‌ ۷ – مسؤولیت کامل وصول تسهیلات و بازپرداخت آن به حساب ذخیره ارزی با بانک عامل است و هیچ گونه اعلام و ادعای لاوصول بودن تسهیلات اعطایی از جانب بانک عامل پذیرفته نیست‌.

تبصره – [الحاقی ۱۳۸۴/۱۱/۱۳]
بانک عامل موظف است بازپرداخت اصل و سود تسهیلات پرداختی از محل منابع حساب ذخیره ارزی را در سررسید به ارز پرداخت کند. بانک عامل می تواند تسهیلات را به صورت ارزی یا ریالی به صادر کنندگان پرداخت کند.


ماده‌ ۸ – توزیع پانصد میلیون (۰۰۰ر۰۰۰ر۵۰۰) دلار منابع حساب ذخیره ارزی بین بانکهای عامل بر اساس قرارداد عاملیت مربوط‌، حداکثر یک ماه پس از ابلاغ آیین‌نامه صورت خواهد گرفت‌.


ماده‌ ۹ – صادرکنندگان محصولات کشاورزی و صنایع دستی و غذایی و تبدیلی برای استفاده از تسهیلات موضوع این آیین‌نامه اولویت دارند.


ماده‌ ۱۰ – بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران گزارش عملکرد تسهیلات موضوع این آیین‌نامه را هردو ماه یک بار به صورت جداگانه به سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور و دبیرخانه شورای عالی توسعه‌ صادرات غیر نفتی ارسال خواهد کرد.

محمدرضا عارف‌ – معاون‌ اول‌ رییس‌جمهور