آیین‌نامه اجرایی بند (ج‌) ماده (۱۵) قانون برنامه چهارم توسعه اقتصادی‌، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران

تاریخ تصویب: ۱۳۸۴/۰۳/۱۱
تاریخ انتشار: ۱۳۸۴/۰۳/۲۸

[به موجب ماده ۱۴ آیین‌نامه سرمایه‌گذاری خارجی در بورس‌ها و بازارهای خارج از بورس، لغو شده است.]

شماره‌ : ۱۵۶۱۹ت۳۳۰۷۰ه
تاریخ : ۱۳۸۴/۳/۱۶

هیأت‌وزیران در جلسه مورخ ۱۳۸۴/۳/۱۱ بنا به پیشنهاد وزارت امور اقتصادی و دارایی و بانک مرکزی‌ جمهوری اسلامی ایران و به استناد ماده (۱۵) قانون برنامه چهارم توسعه اقتصادی‌، اجتماعی و فرهنگی‌ جمهوری اسلامی ایران ـ مصوب ۱۳۸۳ـ، آیین‌نامه اجرایی بند “ج‌” ماده یاد شده را به شرح زیر تصویب‌ نمود:


ماده ۱ـ اصطلاحات زیر در معانی مشروح مربوط به کار می‌روند:
۱ـ سازمان‌:
سازمان کارگزاران بورس اوراق بهادار تهران
۲ـ هیأت مدیره سازمان‌:
هیأت مدیره سازمان کارگزاران بورس اوراق بهادار تهران‌.
۳ـ سازمان سرمایه‌گذاری‌:
سازمان سرمایه‌گذاری و کمکهای اقتصادی و فنی ایران‌.
۴ـ قانون تشویق‌:
قانون تشویق و حمایت سرمایه‌گذاری خارجی‌.
۵ ـ سرمایه‌گذار خارجی‌:
شخص حقیقی یا حقوقی خارجی است که تحت پوشش قانون تشویق و حمایت سرمایه‌گذاری خارجی با رعایت مقررات این آیین‌نامه نسبت به خرید و فروش اوراق بهادار پذیرفته شده در بورس اقدام می‌کند.
۶ـ سرمایه‌گذاری خارجی در سبد اوراق بهادار:
فرایند معامله خرید و فروش اوراق بهادار پذیرفته شده در بورس است که توسط سرمایه‌گذار خارجیصرفا با هدف کسب سود و بدون قصد مدیریت شرکت انجام می‌شود. منظور از سرمایه‌گذاری خارجی در این آیین‌نامه صرفا این نوع سرمایه‌گذاری است‌.
۷ـ سرمایه‌گذاری خارجی مستقیم‌:
خرید اوراق بهادار پذیرفته شده در بورس است که توسط سرمایه‌گذار خارجی جهت کسب سود و نیزمدیریت شرکت انجام می‌شود.
۸ـ حسابرس معتمد:
مؤسسه حسابرسی عضو جامعه حسابرسان رسمی ایران است که براساس ضوابط مؤسسات حسابرسی و بازرسان قانونی معتمد سازمان بورس اوراق بهادار تهران مصوب ۱۳۷۸.۳.۳ شورای بورس‌، تعیین می‌شود.
۹ـ گواهی سپرده فراملی‌:
گواهی قابل انتقالی است که توسط یک بانک خارجی در دو یا چند کشور خارجی منتشر می‌شود و نشانگر مالکیت دارنده آن بر تعداد معینی از سهام سپرده شده یک شرکت ایرانی پذیرفته شده در بورس نزد بانک ناشر است‌.
این گواهی براساس توافق قبلی شرکت ایرانی ناشر سهام و بانک خارجی و با تأیید سازمان بورس منتشرمی‌شود.

ماده ۲- فعالیت سرمایه‌گذار خارجی در بورس منوط به دریافت مجوز از سازمان سرمایه‌گذاری است‌.

تبصره ـ شورای بورس هر سه ماه یک‌بار سقف مجاز سرمایه‌گذاری خارجی در بورس را با رعایت شرایط عمومی عرضه و تقاضای بازار سرمایه کشور به سازمان سرمایه‌گذاری اعلام می‌نماید.

ماده ۳ـ سرمایه‌گذاران خارجی مکلفند حداکثر یک سال پس از اخذ مجوز، نسبت به انتقال کل وجوه به‌داخل کشور و سرمایه‌گذاری در بورس به صورت یکجا یا بتدریج اقدام کنند.
در صورت عدم انتقال کل وجوه به داخل کشور یا عدم سرمایه‌گذاری در بورس ظرف این مدت‌، باقیمانده‌ سرمایه‌گذاری آنها در بورس منوط به اخذ مجوز جدید می‌باشد.

ماده ۴- سرمایه‌گذار خارجی منحصرا می‌تواند در داراییهای مالی زیر سرمایه‌گذاری کند:
الف ـ سهام شرکتهای پذیرفته شده در بورس‌.
ب ـ سایر اوراق بهادار پذیرفته شده در بورس‌.
ج ـ هر نوع اوراق مشارکت که در بورس پذیرفته شده باشد.

ماده ۵- پس از صدور مجوز سازمان سرمایه‌گذاری سازمان قبل از انجام معامله و تخصیص کد سهامداری به نام دارنده مجوز، ترجمه رسمی اسناد زیر را از متقاضی دریافت خواهد کرد:
الف ـ اساسنامه سرمایه‌گذار خارجی‌.
ب ـ مشخصات دارندگان بیش از پنج درصد سهام سرمایه‌گذار خارجی‌.
ج ـ مشخصات مدیران ارشد سرمایه‌گذار خارجی‌.
د ـ مشخصات حسابهای بانکی اختصاص یافته (موضوع ماده‌ “۷” این آیین‌نامه‌) به معاملات سرمایه‌گذار خارجی در بورس‌.

تبصره ۱ـ در صورتی که وجوه سرمایه‌گذار خارجی توسط شخصیت حقوقی مستقلی مدیریت شود، بندهای‌ “الف‌”، “ب‌” و “ج‌” این ماده در مورد این شخصیت حقوقی نیز اعمال خواهد شد.

تبصره ۲ـ سرمایه‌گذاران حقیقی فقط ملزم به رعایت بند “د” و تبصره (۱) این ماده حسب مورد هستند.

ماده ۶- سرمایه‌گذار خارجی مکلف است اطلاعات زیر را براساس مقررات جاری افشای اطلاعات‌ سازمان به این سازمان ارایه کند.
الف ـ گزارشها و صورتهای عملکرد مالی سالانه و فصلی مربوط به فعالیت در بورس‌.
ب ـ فهرست و ارزش سبد اوراق بهادار سرمایه‌گذاری شده در بورس به صورت فعلی‌.
ج ـ ارسال ماهانه نسخه‌ای از صورت حساب کامل حسابهای بانکی موضوع ماده (۷)این آیین‌نامه به ترتیبی که گردش و جزییات حساب را نشان دهد.
د ـ گزارشهای مربوط به افشای تغییرات موثر در ساختار مدیریتی سرمایه‌گذار (فقط در مورد اشخاص‌ حقوقی‌).

ماده ۷- سرمایه‌گذار خارجی باید یکی از بانکهای داخلی کشور را برای انجام عملیات بانکی خودانتخاب کند.

تبصره ۱ـ سرمایه‌گذار خارجی مکلف است تأییدیه بانک موضوع این ماده را مبنی بر واریز وجوه ارزی‌ یا فروش ارز با رعایت مقررات بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران به سازمان سرمایه‌گذاری و سازمان ارایه‌ نماید.

تبصره ۲ـ کلیه دریافتها و پرداختهای سرمایه‌گذار خارجی منحصرا از طریق حسابهای افتتاح‌شده دربانک موضوع این ماده انجام خواهد شد و مبالغ حاصل از فروش اوراق بهادار معامله شده طبق مقررات این‌ آیین‌نامه و نیز سود متعلق به اوراق بهادار مزبور به این حسابها واریز می‌شود.

تبصره ۳ـ سرمایه‌گذار خارجی مجاز نمی‌باشد از منابع مالی این حساب به جز برای مقاصد و درحدودی که در این آیین‌نامه پیش‌بینی شده است‌، سرمایه‌گذاری دیگری انجام دهد.

ماده ۸- ضوابط ورود، نگهداری و خروج اصل و سود سرمایه‌ای که توسط سرمایه‌گذار خارجی طبق‌ مقررات این آیین‌نامه وارد کشور شده است‌، تابع قانون تشویق و آیین‌نامه اجرایی آن و نیز مقررات ارزی‌ کشور می‌باشد.

ماده ۹- حداکثر تعداد سهام قابل خرید در هر شرکت پذیرفته شده در بورس توسط کل سرمایه‌گذاران خارجی که به یکی از روشهای ذیل در شرکت مزبور سرمایه‌گذاری می‌کنند،
نباید از ده درصد تعداد کل سهام‌آن شرکت بیشتر باشد:
۱ـ خرید سهام شرکت با اخذ مجوز موضوع این آیین‌نامه‌.
۲ـ خرید گواهی سپرده فراملی (GDR) سهام شرکت‌.
۳ـ خرید و فروش سهام شرکتهای پذیرفته شده در بورس تهران که در یکی از بورسهای خارجی عرضه‌ می‌شود.

ماده ۱۰- حداکثر سرمایه‌گذاری خارجی در اوراق مشارکت (موضوع بند”ج‌”ماده (۴) این آیین‌نامه‌) درهیچ زمان نباید از ده درصد کل وجوه آورده سرمایه‌گذار خارجی بیشتر باشد.
سرمایه‌گذاری خارجی در سایر اوراق بهادار (موضوع بند”ب‌”ماده (۴) این آیین‌نامه‌) تابع محدودیت مشابه با سرمایه‌گذاری در سهام (موضوع ماده “۹” این آیین‌نامه‌) می‌باشد.

ماده ۱۱- در صورت تجاوز حجم معاملات سرمایه‌گذار خارجی از نسبتهای مقرر در این آیین‌نامه‌، سرمایه‌گذار خارجی موظف است مازاد اوراق بهادار نسبت به سقف تعیین شده را ظرف یک هفته کاری به‌ فروش برساند.
سازمان موظف است در پایان هر هفته‌، درصد سرمایه‌گذاری خارجی در هر شرکت را به بازار اعلام کند.

ماده ۱۲- سرمایه‌گذار خارجی مجاز است پس از پایان سه سال از آغاز فعالیت خود در بورس‌، اصل‌ سرمایه و عایدات سرمایه‌ای حاصل از فعالیت خود را با رعایت قانون تشویق و مقررات ارزی کشور خارج‌ کند.
سود سهام دریافتی در هر سال طبق مقررات جاری قابل خروج است‌.

ماده ۱۳ـ سرمایه‌گذار خارجی در صورتی که اصل سرمایه و عایدات سرمایه‌ای انباشته شده خود را نتواند سرمایه‌گذاری مجدد نماید، با رعایت موارد زیر مجاز به خروج مازاد غیرقابل سرمایه‌گذاری خود خواهد بود:
۱ـ تقاضا برای خروج وجوه حاصل این ماده از کشور زمانی پذیرفته می‌شود که دو سوم کل سهمیه سهام وسایر اوراق بهادار تخصیص یافته به سرمایه‌گذاری خارجی قبلا پر شده باشد.
۲ـ خروج وجوه موضوع این ماده پس از اعلام هیأت مدیره باید به تأیید سازمان سرمایه‌گذاری نیز برسد.

ماده ۱۴ـ حسابرسی عملکرد فعالیت سرمایه‌گذار خارجی در بورس توسط حسابرس معتمد سازمان انجام می‌شود.

ماده ۱۵ـ در صورت نقض مقررات این آیین‌نامه توسط سرمایه‌گذار خارجی به تشخیص سازمان نماد معاملاتی وی متوقف و مراتب به سازمان سرمایه‌گذاری اعلام می‌گردد.

ماده ۱۶ـ محدودیتهای مذکور در این آیین‌نامه شامل سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی از طریق خرید سهام‌ شرکتهای پذیرفته شده در بورس نمی‌شود.

محمدرضا عارف – معاون اول رییس‌جمهور