آیین‌نامه اجرایی بند (الف‌) تبصره (۱۵) قانون بودجه سال ۱۳۸۳ کل کشور

تاریخ تصویب: ۱۳۸۳/۰۲/۱۶
تاریخ انتشار: ۱۳۸۳/۰۳/۰۲

شماره‌ : ۶۸۴۹ت‌۳۰۵۷۴ه
تاریخ : ۱۳۸۳.۰۲.۱۹

هیأت وزیران در جلسه مورخ ۱۳۸۳.۲.۱۶ بنا به پیشنهاد شماره ۱۰۱.۱۸۳۱۷ مورخ ۱۳۸۳.۲.۹ سازمان‌ مدیریت و برنامه‌ریزی کشور و به استناد اصل یکصد و سی و هشتم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران‌، آیین‌نامه‌ اجرایی بند “الف‌” تبصره (۱۵) قانون بودجه سال ۱۳۸۳ کل کشور را به شرح زیر تصویب نمود:


ماده ۱ – کلیه بانکهای عامل موظفند با معرفی ستاد رسیدگی به امور آزادگان‌، بنیاد مستضعفان و جانبازان انقلاب اسلامی و بنیاد شهید انقلاب اسلامی‌، تسهیلاتی را به مبلغ هفتاد میلیون (۷۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال درشهرهای با جمعیت بیش از یک میلیون نفر، شصت میلیون (۶۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال در سایر شهرها و بیست میلیون‌ (۲۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال در روستاها به آزادگان‌، جانبازان بیست و پنج درصد (۲۵%) و به بالا و خانواده شهدا ومفقودان به نرخ چهار درصد (۴%) و مدت بازپرداخت ۲۰ ساله بدون رعایت الگوی مصوب مصرف مسکن ونوساز بودن پرداخت و جهت دریافت مابه‌التفاوت سود مورد انتظار از طریق تکمیل فرمهای شماره (۱) و (۲) پیوست‌(۱) و ارسال آن به وزارت مسکن و شهرسازی (سازمان ملی زمین و مسکن‌) اقدام نمایند.

تبصره ۱ – در صورت واگذاری واحدهای استیجاری به شرط تملیک به جانبازان بیست و پنج درصد (۲۵%) و بالاتر، تسهیلات واحدهای مسکونی مذکور از محل اعتبارات این ماده جایگزین خواهد شد.

تبصره ۲ – قرارداد واگذاری زمین و مسکن از سوی سازمان مسکن و شهرسازی استانها به افراد فوق‌الذکر، ملاک ارایه تسهیلات می‌باشد.

تبصره ۳ – اعطای تسهیلات به واحدهای مسکونی دارای سند بنچاق‌، با رعایت سایر ضوابط و مقررات‌ بانکی بلامانع می‌باشد.

تبصره ۴ – تسهیلات دریافتی (براساس قوانین و مقررات موجود) توسط معلولان تحت پوشش سازمان‌ بهزیستی کشور برای تأمین مسکن در سال ۱۳۸۳ مشمول مابه‌التفاوت سود و کارمزد موضوع این ماده می‌باشد.

ماده ۲ – به استناد بند “ژ” تبصره (۳) قانون بودجه سال ۱۳۸۳ کل کشور، تعداد هیجده هزار جانباز، چهارده‌ هزار خانواده شهید و مفقودالاثر و سه هزار آزاده مشمول دریافت تسهیلات می‌باشند.
طول دوره مورد استناد برای محاسبه یارانه تسهیلات‌، ۲۰ سال است که از دوره ساخت (تاریخ انعقاد قرارداد مشارکت مدنی‌) آغاز و در تاریخ تسویه حساب قرارداد فروش اقساطی پایان می‌یابد.

ماده ۳ – به بانکهای عامل اجازه داده می‌شود درخصوص احداث واحدهای مسکونی توسط نهادهای‌ ذی‌ربط (بنیاد مستضعفان و جانبازان انقلاب اسلامی‌، بنیاد شهید انقلاب
اسلامی و ستاد رسیدگی به امور آزادگان‌) که لیست آنها از طرف نهادهای ذی‌ربط ارایه شده باشد و طرح موردنظر نیز مورد توافق وزارت مسکن و شهرسازی‌ باشد، تسهیلات مربوط به نهاد ذی‌ربط پرداخت شود و پس از احداث‌، تسهیلات را به افراد معرفی شده منتقل‌ نمایند.

ماده ۴ – درصورتی که افراد موضوع مواد فوق‌الذکر، یک بار از مزایای تسهیلات یارانه‌ای بخش مسکن‌استفاده نموه باشند و دوباره برای استفاده از تسهیلات مسکن به بانکها معرفی شوند، پس از اثبات موضوع‌، با اعلام‌ وزارت مسکن و شهرسازی (سازمان ملی زمین و مسکن‌)، تشکلهای متولی ایثارگران (بنیاد مستضعفان و جانبازان‌ انقلاب اسلامی‌، بنیاد شهید انقلاب اسلامی و ستاد رسیدگی به امور آزادگان‌) مکلفند با همکاری بانک عامل نسبت‌ به اخذ مبالغ مربوط به یارانه اضافی پرداخت شده و واریز شده به حساب افراد یاد شده از سوی وزارت مسکن وشهرسازی (سازمان ملی زمین و مسکن‌)، اقدام نمایند. باقیمانده اقساط پرداخت نشده تسهیلات اضافی بر مبنای نرخ مورد انتظار بانک در بخش مسکن محاسبه و دریافت خواهد شد.

ماده ۵ – درصورتی که نهادهای فوق‌الذکر، بیش از یک معرفینامه منجر به اخذ تسهیلات و یارانه برای یک نفرصادر کرده باشند، موظفند به بازپس‌گیری مطالبات دولت و سیستم بانکی اقدام نمایند.

ماده ۶ – جریمه تأخیر در طول مدت دوران مشارکت مدنی و فروش اقساطی بر عهده ذی‌نفع خواهد بود.

ماده ۷ – بانکهای عامل توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تعیین می‌شوند.

ماده ۸ – مهلت استفاده از تسهیلات موضوع این آیین‌نامه برای پذیرش تقاضا توسط بانکهای عامل پایان‌ خرداد ماه سال ۱۳۸۴ و انعقاد قرارداد پایان شهریور ماه سال ۱۳۸۴ خواهد بود.

ماده ۹ – یارانه واحدهایی که در قالب الگوی مصوب مصرف مسکن احداث شده‌اند و پایان کار آنها تا تاریخ‌ ۱۳۷۸.۱۲.۲۹ صادر شده است‌، چنانچه فرمهای مربوط طبق دستورالعمل اجرایی تبصره (۵۲) قوانین بودجه‌ سالهای برنامه دوم از طریق سیستم بانکی ارسال شده باشد و تا پایان سال ۱۳۸۳ به سازمان ملی زمین و مسکن‌ رسیده باشد، به عنوان تعهدات بخش مسکن محسوب شده و از محل ردیف هزینه‌ای ۱۳۳۵۱۰ قابل پرداخت‌ خواهد بود.

ماده ۱۰ – بانکهای عامل مکلفند موارد فسخ قراردادهای اقساطی را طبق فرم شماره (۳) به منظور قطع پرداخت یارانه‌، بلافاصله به وزارت مسکن و شهرسازی (سازمان ملی زمین و مسکن‌) منعکس نمایند.

ماده ۱۱ – بانکهای عامل موظفند گزارش عملکرد تبصره (۱۵) قانون بودجه سال ۱۳۸۳ کل کشور را هر سه ماه یک بار در قالب فرم شماره (۴) به وزارت مسکن و شهرسازی ارسال نمایند تا پس از بررسی و برآورد بار مالی به‌سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور جهت پیش‌بینی در لایحه بودجه سال ۱۳۸۴ کل کشور و سالهای بعد ارسال گردد. سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور اعتبار تصویب شده را پس از مبادله موافقتنامه از محل طرح فوق‌الذکر در اختیار وزارت مسکن و شهرسازی قرار خواهد داد.

ماده ۱۲ – هزینه آماده‌سازی اراضی واگذار شده به آزادگان و جانبازان بیست و پنج درصد (۲۵%) و بالاتر و همچنین هزینه آماده سازی اراضی که از سال ۱۳۸۰ به خانواده شهدا واگذار شده است‌، از محل طرح ۳۰۸۳۰۲۰۳پس از مبادله موافقتنامه با سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور پرداخت می‌شود. هزینه‌های موضوع این ماده درصورتی مورد قبول است که اراضی واگذار شده نیاز به آماده‌سازی داشته باشند.

تبصره – در مواردی که امکان آماده‌سازی برای زمینهای واگذاری به دلیل پراکندگی توسط دولت میسر نباشد، به منظور رعایت صرفه و صلاح دولت درصورتی که زمین نیاز به آماده‌سازی داشته باشد، هزینه‌های آماده‌سازی‌ براساس برآورد اراضی مشابه آماده‌سازی شده از محل طرح فوق‌الذکر به اقشار ویژه به صورت نقد قابل پرداخت‌ است‌.

ماده ۱۳ – حداقل ده درصد (۱۰%) تسهیلات مصوب بخش ساختمان و مسکن در شورای پول و اعتبار به‌مسکن روستایی اختصاص می‌یابد. این تسهیلات پس از تأیید بنیاد مسکن انقلاب اسلامی و بدون اخذ وثیقه به‌ روستاییان‌، معلمان و بهورزان مقیم روستا پرداخت خواهد شد. هزینه مربوط به ارایه خدمات فنی و نظارتی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی به میزان دو و نیم درصد (۲.۵%) وام مصوب پرداختی از محل اعتبارات تبصره (۱۵) قانون‌ بودجه سال ۱۳۸۳ کل کشور (طرح ۳۰۸۰۶۲۰۳) و پس از مبادله موافقتنامه با سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور پرداخت می‌گردد.

تبصره – سقف تسهیلات مشمول یارانه برای روستاییان در صورت رعایت الگوی مصوب مصرف مسکن‌، مبلغ پانزده میلیون (۱۵.۰۰۰.۰۰۰) ریال می‌باشد.

ماده ۱۴ – پرداخت تسهیلات مسکن مشمول یارانه فرهنگیان و مربیان فنی و حرفه‌ای (وابسته به وزارت کار وامور اجتماعی‌) به استناد بند «ش‌» تبصره (۳) قانون بودجه سال ۱۳۸۳ کل کشور تعلق می‌گیرد. مبلغ تسهیلات مشمول یارانه برای هر نفر در صورت رعایت الگوی مصوب مصرف مسکن سی میلیون (۳۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال‌ می‌باشد.

محمدرضا عارف – معاون اول رییس‌جمهور