آیین‌نامه تسریع در روند بازگشت اتباع افغانی

تاریخ تصویب: ۱۳۸۲/۰۹/۲۴
تاریخ انتشار: ۱۳۸۲/۰۹/۲۶

شماره‌ : ۵۳۸۶۹ت۲۹۵۰۷ک
تاریخ : ۱۳۸۲/۰۹/۲۶

وزرای عضو شورای هماهنگی اجرایی اتباع بیگانه به استناد اصل یکصد و سی و هشتم قانون اساسی‌ جمهوری اسلامی ایران و با رعایت تصویبنامه‌های شماره ۵۸۸۵۸ت‌۲۳۵۳۸ه مورخ ۱۳۷۹/۱۲/۲۲ و شماره ۱۳۵۲۱ت‌۲۶۶۹۷هـ مورخ ۱۳۸۱/۴/۸، آیین‌نامه تسریع در روند بازگشت اتباع افغانی را به شرح زیر تصویب نمودند:

ماده ۱- ضریب حفاظت از مرزهای شرقی و کنترل و بازرسی معابر مرزی و جاده‌های بین استانی به‌منظور جلوگیری از ورود و تردد غیرمجاز اتباع افغانی به کشور توسط نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران‌ با اولویت اجرای تصویبنامه شماره ۴۶۱۴۴ت ۲۲۵۳۸ک مورخ ۱۳۸۰/۱۰/۱۱ هیأت وزیران مبنی بر ممنوعیت اسکان و تردد اتباع خارجی در مناطق مرزی افزایش یابد.

ماده ۲- هماهنگی بین وزارت اطلاعات و نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران در شناسایی باندهای‌ قاچاق انسان به منظور انهدام فعالیتهای سازمان یافته انتقال غیرقانونی اتباع افغانی به کشور توسط نیروی‌ انتظامی جمهوری اسلامی ایران با هماهنگی و همکاری قوه قضاییه در زمینه‌های زیر فراهم گردد:

الف‌- توقیف خودروهای حامل اتباع افغانی غیرمجاز بین سه تا شش ماه توسط نیروی انتظامی جمهوری‌ اسلامی ایران (اجرای مصوبه دویست و هشتاد و دومین جلسه شورای‌عالی امنیت ملی‌)

ب – اجرای قانون تشدید مجازات عبوردهندگان از مرز ـ مصوب ۱۳۶۷

ج – اجرای ماده (۱۵) قانون ورود و اقامت اتباع خارجه ـ مصوب ۱۳۶۷

ماده ۳- مقررات مندرج در ماده (۱۸۱) قانون کار ـ مصوب ۱۳۶۹ ـ بند (ج‌) ماده (۱۱) قانون تنظیم‌ بخشی از مقررات مالی دولت ـ مصوب ۱۳۸۰ ـ در ممانعت از اشتغال غیرمجاز اتباع افغانی به وسیله برخوردقانونی با کارفرمایان ایرانی که اتباع افغانی غیرمجاز فاقد پروانه کار را به کار گمارده‌اند با هماهنگی کلیه‌ دستگاههای دولتی و قوه قضاییه از طریق زیر اجرا شود:

الف‌- ابلاغ به کلیه دستگاههای دولتی که از بکارگیری اتباع افغانی فاقد پروانه کار به صورت مستقیم و یا وسیله پیمانکاران طرف قرارداد اکیداً خودداری نمایند. وزارت کار و امور اجتماعی مراتب تخلف احتمالی‌ دستگاهها را به دبیرخانه شورای هماهنگی اعلام تا وفق آیین‌نامه نحوه نظارت بر مصوبات شورای هماهنگی‌ اجرایی اتباع بیگانه‌، موضوع تصویبنامه شماره ۳۰۸۳ت‌۲۶۷۱۵ه مورخ ۱۳۸۲/۱/۲۶ اقدام لازم معمول‌ شود.

ب‌- اعمال مقررات ماده (۱۸۱) قانون کار ـ مصوب ۱۳۶۹ ـ و بند (ج‌) ماده (۱۱) قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت ـ مصوب ۱۳۸۰ ـ در خصوص کارفرمایان وسیله قوه قضاییه‌.

ج‌- پرسنل و امکانات متناسب با حجم عملیات اجرایی توسط وزارت کار و امور اجتماعی پیش‌بینی‌گردد.

د- ممنوعیت بکارگیری اتباع افغانی فاقد پروانه کار توسط وزارت بازرگانی به اتحادیه‌های صنفی اعلام و در صورت عدم اجرا پروانه واحد صنفی متخلف ابطال گردد.

ماده ۴- ارایه تسهیلات و خدمات ذیل به اتباع افغانی‌، به جز کسانی که با گذرنامه و روادید معتبر به‌کشور وارد شده و اجازه اقامت دریافت نموده باشند، ممنوع است‌:
الف – کلیه خدمات اداری که منجر به استمرار حضور غیرقانونی اتباع افغانی در کشور گردد.
ب – فعالیت کلیه احزاب و گروههای سیاسی‌، اجتماعی و فرهنگی آوارگان افغانی‌.
ج‌- افتتاح حسابهای جدید در بانکها و مؤسسات قرض‌الحسنه و مؤسسات مالی و اعتباری‌.
د- صدور و تمدید هرگونه بیمه‌نامه و ارایه خدمات بیمه‌ای‌.

تبصره‌- نحوه اعمال ممنوعیت‌، زمان‌بندی و مسؤولیت هر یک از دستگاههای اجرایی توسط کارگروه‌ دایمی اتباع بیگانه تعیین خواهد شد.

ماده ۵- سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران در مراحل خبر و تولید نسبت به تشویق و ترغیب اتباع افغانی برای بازگشت به افغانستان و همچنین هشدار به شهروندان
ایرانی (کارفرمایان‌، موجران و سایر اقشار) در به کارگیری و یا اسکان غیرقانونی اتباع افغانی در قالب خبر، اطلاعیه‌، مصاحبه‌، گزارش‌ خبری و به صورت برنامه‌ریزی شده در شبکه سراسری و مراکز استانهای ذی‌ربط اقدام لازم را با هماهنگی‌ کارگروه دایمی اتباع بیگانه و کارگروههای فرعی اتباع بیگانه استانها معمول نماید.

ماده ۶- وزارت اطلاعات موظف است عملیات روانی متناسب با بازگشت اتباع افغانی را طراحی و با هماهنگی وزارت کشور اجرا نماید.

ماده ۷- وزارت کشور می‌تواند به منظور افزایش کمی بازگشت آوارگان افغانی‌، اختیارات مربوط به‌ تصویبنامه شماره ۴۶۳۸۷ت‌۲۶۷۱۵ک مورخ ۱۳۸۱/۹/۱۹ و این آیین‌نامه را به استانداران ذی‌ربط تفویض‌ تا در چارچوب سیاستهای شورای هماهنگی اجرایی اتباع بیگانه‌، برنامه‌ریزی لازم را در تسریع بازگشت‌ اتباع افغانی معمول نمایند.

ماده ۸- براساس بند (۱۵) مصوبه دویست و هشتاد و دومین جلسه شورای‌ عالی امنیت ملی مبنی بر عدم‌ واگذاری اماکن استیجاری به اتباع افغانی و نیز برنامه زمان‌بندی مهلت سکونت اتباع مذکور در ایران ( موضوع‌ ماده ۳ تصویبنامه شماره ۴۶۳۸ت‌۲۶۷۱۵ک مورخ ۱۳۸۱/۹/۱۹) واگذاری اماکن استیجاری به اتباع افغانی به استثنای کسانی که با گذرنامه و روادید معتبر به کشور وارد شده و اجازه اقامت دریافت نموده‌اند، بدون اجازه دفاتر امور اتباع و مهاجرین خارجی استانداریها ممنوع می‌باشد. وزارتخانه‌های کشور، بازرگانی ونیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران مسؤول اجرای این ماده می‌باشند.

ماده ۹- ستاد مشارکت در بازسازی افغانستان در اجرای تصویبنامه شماره ۱۷۸۰۳ت‌۲۸۹۳۷ه مورخ ۱۳۸۲/۴/۱۴ موظف است بنا به پیشنهاد دبیرخانه شورای هماهنگی اجرایی اتباع بیگانه بخشی ازسهم اعتبارات تعیین شده از محل ردیف ۵۰۳۶۲۱ برای بازسازی افغانستان را به برنامه‌هایی تخصیص دهد که مستقیماً در اسکان مجدد افغانیهای بازگشتی به کشور متبوعشان مؤثر خواهد بود.

ماده ۱۰- وزارت امور خارجه مکلف است از طریق هماهنگی و رایزنی با مقامات کشورها و مجامع‌ ذی‌ربط بین‌المللی در جهت جلب و جذب مساعدتهای سیاسی‌، به منظور تسریع در امر بازگشت داوطلبانه‌ پناهندگان و آوارگان افغانی اقدام لازم را به عمل آورد.

ماده ۱۱- هزینه اجرایی تسریع در روند بازگشت اتباع خارجی حسب طرحی که به تصویب کارگروه‌ دایمی اتباع بیگانه خواهد رسید، وفق ماده (۷) آیین‌نامه اجرایی ماده (۱۸۰) قانون برنامه سوم توسعه‌ اقتصادی‌، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران‌، موضوع تصویبنامه شماره ۵۸۸۵۸ت‌۲۳۵۳۸ه مورخ ۱۳۷۹/۱۲/۲۲ توسط سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور در ردیف سنواتی دستگاههای ذی‌ربط تأمین خواهد شد.

این تصویبنامه در تاریخ ۱۳۸۲.۹.۲۴ به تأیید مقام محترم ریاست جمهوری رسیده است
محمدرضا عارف – معاون اول رییس جمهور