آیین‌نامه استخدام مربی برای آموزشهای ‌پایین‌تر از سطوح دانشگاهی و پرداخت‌ حق‌التدریس به اساتید و مربیان برای کلیه‌ سطوح در نیروهای مسلح‌

تاریخ تصویب: ۱۳۸۲/۰۵/۱۲
تاریخ انتشار: ۱۳۸۲/۱۰/۰۳

شماره‌ : ۲۶۶۰۹ت‌۲۹۶۱۱هـ
تاریخ‌ : ۱۳۸۲.۰۵.۱۵

هیأت وزیران در جلسه مورخ ۱۳۸۲.۵.۱۲ بنا به پیشنهاد شماره ۲۴۲۰۶.۱۰۲.۰۲ مورخ‌ ۱۳۸۱.۵.۵ وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و به استناد تبصره ماده (۳۸) قانون ارتش جمهوری‌ اسلامی‌ ایران – مصوب ۱۳۶۶- آیین‌نامه استخدام مربی برای آموزشهای پایین‌تر از سطوح دانشگاهی و پرداخت حق‌التدریس به اساتید و مربیان برای کلیه سطوح در نیروهای مسلح را به شرح زیر تصویب نمود:

فصل اول – کلیات

ماده ۱- در این آیین‌نامه عبارات زیر در معانی مشروح مربوط به کارمی‌روند:
الف – نیروهای مسلح‌: ارتش جمهوری اسلامی‌ ایران‌، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی‌، وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و سازمانهای وابسته به آنها.
ب – مراکز و مؤسسات آموزشی‌: مراکز آموزشی و فرهنگی وابسته به نیروهای مسلح .
پ – مربی‌: آموزش دهنده ای که برای تدریس نظری یا عملی در سطوح پایین‌تر از دانشگاه انتخاب یا استخدام‌ می‌شود

ماده ۲- استخدام مربی در نیروهای مسلح برای آموزش سطوح پایین‌تر از دانشگاه و پرداخت‌ حق‌التدریس به مربیان یاد شده مشمول مقررات این آیین‌نامه است‌.

ماده ۳- مربی مورد نیاز نیروهای مسلح از طرق زیر تأمین می‌شود:
الف – مربی سازمانی‌: مستخدم نیروهای مسلح است و شغل مورد تصدی او در جداول سازمانی مربوط‌پیش بینی و تدریس به عنوان وظیفه سازمانی او، منظور شده است‌.
ب – مربی غیرسازمانی‌: مستخدم نیروهای مسلح است که برابر جدول سازمانی مربوط عهده دار تدریس‌ نیست ولی بر اساس نیاز ضمن انجام شغل سازمانی برای تدریس نیز انتخاب‌ می‌شود.
پ – مربی مدعو : مستخدم نیروهای مسلح نیست ولی به علت داشتن مدارج تحصیلی و تجربه در رشته‌های خاص مورد نیاز نیروهای مسلح برای تدریس دعوت‌ می‌شود.

تبصره – کسانی که از کارکنان سازمانی مراکز و مؤسسات آموزشی محسوب نمی‌شوند ولی به طور مداوم‌ و تمام وقت حداقل به مدت یک دوره که از یک ماه کمتر نخواهد بود برای تدریس به مراکز ومؤسسات آموزشی مأمور می‌شوند مربی سازمانی محسوب‌می‌شوند.

فصل دوم – استخدام مربی

ماده ۴- برای استخدام مربیان سازمانی علاوه بر شرایط عمومی‌ استخدام مندرج در قوانین نیروهای‌ مسلح دارا بودن شرایط اختصاصی زیر ضروری است‌:
الف – حداقل مدرک تحصیلی یا تخصصی‌، برابر مدرک فارغ‌التحصیلان آموزش مورد نظر.
ب – توانایی و قدرت بیان و تفهیم مطالب‌.
پ – توانایی برای اداره آموزشهای گروهی و مدیریت کلاسداری‌.
ت – گذراندن دوره تربیت مربی‌.
ث – تسلط به مطالب مورد آموزش‌.

تبصره ۱- دارا بودن شرایط مندرج در بندهای (الف‌)، (ب‌)، (پ‌) و (ث‌) این ماده برای مربی غیرسازمانی‌ و مدعو الزامی‌ است‌.

تبصره ۲- مربی از بین دارندگان بالاترین امتیاز در هر دوره که تعداد آنها حداکثر بیست درصد فارغ التحصیلان آن دوره است انتخاب‌ می‌شود.

تبصره ۳- چنانچه تعداد مربیانی که براساس تبصره (۲) این ماده انتخاب‌ می‌شوند کمتر از تعداد موردنیاز مراکز و مؤسسات آموزشی باشد دوره تربیت مربی برگزار می‌شود.

تبصره ۴- شرایط و ضوابط دوره تربیت مربی‌، محتوا و روش تشکیل آن توسط سازمان مربوط‌ تعیین‌ می‌شود.

تبصره ۵- مربی انتخاب شده به عنوان کمک مربی منصوب‌می‌شود و پس از اجرای دو دوره آموزش‌ توسط شورای آموزش مراکز و مؤسسات آموزشی ارزیابی‌ می‌شود.

تبصره ۶- مربیانی که دارای تجربه و مهارت کافی با تأیید کمیسیون ارزیابی مهارت فنی موضوع ماده‌ (۴۱) قانون ارتش جمهوری اسلامی‌ ایران -مصوب ۱۳۶۶ – و ماده (۸۵) قانون مقررات استخدامی‌ سپاه‌ پاسداران انقلاب اسلامی‌- مصوب‌ ۱۳۷۰ – باشند از شرط مندرج در بند (الف‌) این ماده مستثنی‌ می‌شوند.

تبصره ۷- [اصلاحی ۱۳۸۲/۹/۹]
تشخیص و تأیید میزان تحصیلات حوزوی روحانیان بر عهده شورای مدیریت حوزه علمیه قم است‌.

ماده ۵- تشخیص و تأیید شرایط مندرج در ماده (۴) این آیین‌نامه بر عهده شورای آموزش مراکز و مؤسسات آموزشی مربوط است‌.

فصل سوم – ضوابط پرداخت حق‌التدریس

ماده ۶- حقوق و مزایای مربی سازمانی و ترتیب ترفیعات و سایر امور کارگزینی او مشمول قوانین‌ نیروهای مسلح جمهوری اسلامی‌ ایران است‌.

ماده ۷- در صورتی که درجه مربی از جایگاه سازمانی او بالاتر باشد مزایای جایگاه سازمانی مربی تابع‌ درجه او خواهد بود.

ماده ۸- ساعتهای تدریس موظف مربی سازمانی بر حسب دوره‌های آموزشی براساس جدول پیوست‌ شماره (۱) تعیین‌می‌شود.

تبصره ۱- مربی سازمانی در ازای میزان ساعتهای تدریس اضافه بر ساعتهای موظف خود براساس‌ جدول پیوست شماره (۳) حق‌التدریس دریافت‌ می‌کند.

تبصره ۲- هر ساعت آموزش عملی برابر است با دو ساعت آموزش نظری‌، مگر در مورد ساعتهای‌ آموزشهای سخت عملی نظامی‌ که براساس جدول پیوست شماره (۵) محاسبه‌ می‌شود.

تبصره ۳- بنا برضرورت و در موارد استثنایی با تصویب فرمانده مراکز و مؤسسات آموزشی ممکن‌ است آموزش در خارج از ساعتهای خدمت اجرا شود که در این صورت چنانچه از مربی سازمانی برای‌ تدریس دعوت شود، حق‌التدریس او محاسبه و پرداخت‌ می‌شود.

تبصره ۴- تنظیم برنامه‌های آموزشی باید به گونه ای باشد که حداکثر استفاده از ساعتهای موظف مربی‌ سازمانی را در ساعتهای خدمت ممکن نماید.

تبصره ۵- ساعتهای موظف تدریس ماهانه رؤسای کارگروهها و گروههای آموزشی مراکز و مؤسسات آموزشی و فرماندهان آنها براساس جدول پیوست شماره (۲) تعیین‌ می‌شود.

تبصره ۶- تشخیص همترازی سایر دوره‌ها با دوره‌های موضوع جدول پیوست شماره (۱) بر عهده‌ آموزش نیرو یا سازمان مربوط است‌.

تبصره ۷- در ازای هر سال سابقه تدریس مربی سازمانی با سابقه بیش از پنج سال تدریس در مراکز و مؤسسات آموزشی یک ساعت از ساعتهای موظف ماهانه او مندرج در جدول پیوست شماره (۱) کسرمی‌شود.

تبصره ۸- فهرست آموزشهای سخت عملی بر اساس جدول پیوست شماره (۵) توسط وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح با هماهنگی ستاد کل نیروهای مسلح تهیه و به تصویب وزیر دفاع و پشتیبانی‌ نیروهای مسلح خواهد رسید میزان سختی آموزشهای یادشده به شرح زیر محاسبه‌ می‌شود:
میزان سختی درس =۱۰ + (تعداد عاملها + جمع امتیاز به دست آمده‌)

تبصره ۹- مراکز و مؤسسات آموزشی موظفند پس از به کارگیری کامل مربیان سازمانی و تدریس‌ حداکثر ساعتهای موظف‌، در صورتی که دروس مورد نظر نیاز به استخدام مربی سازمانی نداشته باشد، از مربی غیرسازمانی یا مدعو استفاده نمایند.

ماده ۹ – حداکثر مدت مجاز تدریس ماهانه آموزش دهندگان غیرسازمانی اعم از نظامی‌ و غیرنظامی‌ درمقابل دریافت حق‌التدریس در ساعتهای خدمت در کلیه دوره‌ها و مراکز براساس جدول پیوست شماره (۱) تعیین‌ می‌شود.

تبصره ۱- حق‌التدریس مشمولان این ماده به میزان مقرر در جدول پیوست شماره (۳) پرداخت‌ می‌شود.

تبصره ۲- تدریس مربی غیرسازمانی در ساعتهای خدمت موکول به موافقت یگان متبوع او است‌.

تبصره ۳- با مربی سازمانی که برای تدریس به واحدی خارج از تابعیت سازمانی مراکز ومؤسسات آموزشی مربوط اعزام‌ می‌شود، با رعایت تبصره ماده (۳) و سایر مواد این آیین‌نامه به عنوان مربی‌ غیرسازمانی رفتار می‌شود.

ماده ۱۰ – به مربیانی که برای آموزش به سایر مناطق جغرافیایی مأمورمی‌شوند، علاوه بر پرداخت‌ حق‌التدریس‌، فوق‌العاده مأموریت نیز پرداخت‌ می‌شود.

ماده ۱۱ – مدت مجاز تدریس ماهانه مربیان مدعو و همچنین بازنشستگان واجد شرایط که با رعایت‌ مقررات مربیان سازمانی مربوط برای تدریس در دوره‌های مندرج در جدول پیوست شماره (۱) دعوت‌ می‌شوند حداکثر برابر ساعت موظف مندرج در جدول پیوست شماره (۱) تعیین‌ می‌شود.

ماده ۱۲ – مربیان زبانهای خارجی از نظر مدت مجاز تدریس‌، میزان حق‌التدریس و سایر ضوابط‌ مشمول این آیین‌نامه هستند.

ماده ۱۳ – میزان حق‌التدریس مربی سازمانی و غیرسازمانی با توجه به تحصیلات نظامی‌ و غیرنظامی‌ مربی و طبقه بندی مراکز و مؤسسات آموزشی به شرح جدول پیوست شماره (۳) تعیین‌ می‌شود.

تبصره ۱- ضریب ریالی واحدهای مندرج در این آیین‌نامه همواره معادل ضریب ریالی محاسبه حقوق‌ کارکنان نیروهای مسلح و تغییرات بعدی آن است‌.

تبصره ۲ – حق‌التدریس مربی سازمانی و غیرسازمانی دروس مجموعه‌های درسی مصوب سطوح‌ دانشگاهی مشمولان این آیین‌نامه که به تصویب شورای عالی برنامه‌ریزی وزارت علوم‌،تحقیقات و فناوری‌ رسیده است بر اساس مقررات مورد عمل در دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی محاسبه و پرداخت‌می‌شود.

تبصره ۳- به کارگیری پرسنل وظیفه جهت تدریس در مراکز و مؤسسات آموزشی پیش بینی شده در این‌ آیین‌نامه در خارج از ساعت اداری و پرداخت حق‌التدریس به آنها بر اساس ضوابط مقرر در این آیین‌نامه‌ بلامانع است این کارکنان در صورتی که برای تدریس در مراکز یادشده اختصاص یافته باشند، به عنوان مربی‌ سازمانی و در غیر این صورت مربی غیرسازمانی تلقی‌ می‌شوند.

تبصره ۴ – فرمول محاسبه حق‌التدریس مربی به این شرح است‌:
میزان حق‌التدریس = (ضریب ریالی × عدد واحد) × ساعت تدریس

ماده ۱۴ – حق‌التدریس مربی ورزشی سازمانی در قبال هر ساعت آموزش به شرح جدول پیوست شماره‌ (۴) تعیین‌می‌شود.

تبصره ۱- میزان تدریس ماهانه مربی ورزشی سازمانی در ساعتهای موظف بدون دریافت حق‌التدریس‌ براساس جدول پیوست شماره (۱) تعیین‌ می‌شود. این مربیان در ساعتهای موظف علاوه بر میزان تدریس‌ موظف ماهانه می‌توانند حداکثر تا چهل (۴۰) ساعت تدریس در قبال دریافت حق‌التدریس انجام دهند.

تبصره ۲- همترازی عناوین قهرمانی مربی با مقاطع تحصیلی صرفاً برای تعیین حق‌التدریس به شرح‌ زیر تعیین می‌شود:
الف – قهرمانی اول جهان و المپیک همتراز کارشناسی ارشد
ب – قهرمانی دوم و سوم جهان و المپیک یا اول آسیا همتراز کارشناسی
پ – قهرمانی دوم و سوم آسیا یا عضویت تیم ملی همتراز کاردانی

تبصره ۳- همترازی عناوین قهرمانی سیزم براساس تبصره (۲) تعیین می‌شود.

تبصره ۴- مربیان دارای عناوین قهرمانی که طبق مفاد تبصره (۲) همتراز شده اند، در صورتی که دارای‌ مدرک تحصیلی همتراز یا بالاتر باشند، حداکثر سی درصد (۳۰%) به میزان حق‌التدریس ساعتی آنها اضافه‌ می‌شود.

تبصره ۵- حق‌التدریس مربی ورزشی غیرسازمانی و مدعو براساس جدول پیوست شماره (۴) تعیین‌ می‌شود.

تبصره ۶ – قهرمانان آن دسته از ورزشهای خاص نظامی‌مانند چتربازی و پنج گانه نظامی‌که در سطح‌ نیروهای مسلح انجام می‌شود با قهرمانان آسیا همتراز می‌شوند

فصل چهارم – ضوابط آزمایشات

ماده ۱۵ – از دروسی که مدت آموزش آن بیشتر از شانزده (۱۶) ساعت باشد به صورت مستقل یک‌ آزمایش به عمل‌ می‌آید و چنانچه مدت آموزش کمتر از شانزده (۱۶) ساعت باشد به صورت مشترک با دروس‌ دیگر آزمایش خواهد شد.

ماده ۱۶- چنانچه طراح سوال غیر از آموزش دهنده باشد، حق‌الزحمه طرح سوالات‌،بر اساس جدول‌ پیوست شماره (۶) به شرح زیر تعیین‌ می‌شود:
الف – برای سوالات تشریحی به صورت پاسخ توصیفی معادل دو برابر زمان آزمایش .
ب – برای سوالات تشریحی به صورت مسأله سه برابر مدت آزمایش .
پ – برای سوالات انتخابی (تستی‌) پنج برابر مدت آزمایش .
ت – برای سوالات انتخابی (تستی‌) تشریحی توأم سه برابر مدت آزمایش‌.

تبصره ۱ – مدت زمان اجرای آزمایش با نظر مراکز و مؤسسات آموزشی آزمایش کننده تعیین‌ می‌شود.

تبصره ۲ – طراحان سوالات در هر ماده درسی حداکثر سه نفر خواهند بود که هر یک استحقاق دریافت‌ میزان ساعتهای تعیین شده بالابرای طرح سوال را خواهند داشت‌.

تبصره ۳- برای آزمونهای عمومی‌که بیشتر از صد نفر شرکت کننده داشته باشد به ازای هر صد نفر یک‌ برابر حق‌الزحمه طرح سوالات و حداکثر به میزان سه برابر عمل می‌شود.

ماده ۱۷ – چنانچه اوراق آزمایش توسط مربی تصحیح نشود، حق تصحیح اوراق بر اساس جدول‌ پیوست شماره (۶) محاسبه و به شرح زیر به تصحیح کننده پرداخت می‌شود:
الف – برای تصحیح سوالات تشریحی به میزان تعداد آزمایش دهنده ضرب در یک ششم مدت آزمایش‌.
ب – برای تصحیح اوراق تشریحی به صورت مسأله به میزان تعداد آزمایش دهنده ضرب در یک هشتم‌ مدت آزمایش‌.
پ – برای تصحیح اوراق سوالات تستی‌، به میزان تعداد آزمایش دهنده ضرب در یک دهم مدت آزمایش‌.

ماده ۱۸ – مدت زمان آزمایش برای انجام مصاحبه‌، کار عملی‌، ورزش و نظایر آن با تأیید فرمانده یگان‌ مربوط تعیین می‌شود و بر اساس مقررات این آیین‌نامه قابل پرداخت است‌.

ماده ۱۹ – برای نظارت در آزمایشهای کتبی به ازای هر سی‌ (۳۰) نفر آزمایش دهنده یک نفر مراقب‌ تعیین‌ می‌شود و حق نظارت و مراقبت آنها به میزان پیش بینی شده در این آیین‌نامه پرداخت‌ می‌شود.

تبصره – به مراقبان و ناظران سازمانی آزمایشها فقط در ساعتهای خارج از خدمت حق مراقبت ونظارت پرداخت می‌شود.

ماده ۲۰ – دوره‌ها و مراکز و مؤسسات آموزشی که در جدول پیوست شماره (۱) پیش بینی شده اند مشمول مقررات این آیین‌نامه هستند و کلاسها و دوره‌های آموزشی همتراز دیگری که بنا به ضرورت و حسب‌مورد با تصویب بالاترین مقام نیرو یا سازمان مربوط تشکیل‌ می‌شوند نیز از نظر حق‌التدریس مشمول این‌ آیین‌نامه خواهند بود.

ماده ۲۱ – کسر زمان در پرداخت حق‌التدریس و حق آزمایش و نظایر آن در مجموع به ساعت بالاتر گردمی‌شود.

ماده ۲۲ – اجرای آن بخش از برنامه‌ها و فعالیتهای ستادی آموزشی که فعالیت تدریسی تلقی نشود برمبنای مقررات مربوط به اضافه کار محاسبه و با تأیید فرمانده پرداخت خواهد شد.

ماده ۲۳ – تا زمانی که به موجب قانون‌، ترتیب دیگری برای استخدام مربی و پرداخت حق‌التدریس در نیروی انتظامی جمهوری اسلامی‌ ایران مقرر نشده است‌، مقررات این آیین‌نامه در مورد مشمولان قانون مقررات استخدامی‌ نیروی انتظامی جمهوری اسلامی‌ایران -مصوب ۱۳۷۴- نیز عمل خواهد شد.

ماده ۲۴ـ [اصلاحی ۱۳۸۲/۱۲/۲۰]
بار مالی ناشی از اجرای این آیین‌نامه در سال ۱۳۸۲ با رعایت ماده (۷۹) قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت از محل صرفه‌جویی در بودجه نیروهای مسلح تأمین و برای سالهای آتی در لوایح بودجه‌ سنواتی پیش‌بینی می‌شود.

محمدرضا عارف – معاون اول رییس‌جمهور