آیین‌نامه اجرایی قانون تسهیلات استخدامی ویژه فرزندان شاهد

تاریخ تصویب: ۱۳۸۱/۰۶/۰۳
تاریخ انتشار: ۱۳۸۱/۰۸/۰۱

‌شماره : ۳۳۹۵۶ت۲۵۶۵۴‌ه‍
‌تاریخ : ۱۳۸۱.۰۷.۱۶

‌هیأت وزیران در جلسه مورخ ۱۳۸۱.۶.۳ بنا به پیشنهاد شماره ۱۰۵.۱۴۰۰۱ مورخ ۸۰.۹.۱۰ سازمان‌ مدیریت و برنامه‌ریزی کشور و به استناد ماده (۶) قانون تسهیلات استخدامی ویژه فرزندان شاهد – مصوب ۱۳۸۰ -‌ آیین‌نامه اجرایی قانون یاد شده را به شرح زیر تصویب نمود:

‌ماده ۱- در این آیین‌نامه عبارت‌های زیر در معانی مشروح مربوط به کار می‌روند:
‌الف – فرزندان شاهد: فرزندانی هستند که به تشخیص بنیاد شهید انقلاب اسلامی پدر یا مادر آنها شهید محسوب‌ می‌شوند.
ب – قانون: قانون تسهیلات استخدامی ویژه فرزندان شاهد- مصوب ۱۳۸۰.
ج – دستگاه‌ها : دستگاه‌های موضوع ماده یک قانون تسهیلات استخدامی ویژه فرزندان شاهد.
‌د- بنیاد: بنیاد شهید انقلاب اسلامی.

‌ماده ۲- ‌کلیه دستگاه‌ها مکلفند همه ساله در استخدام نیروی انسانی موردنیاز خود اعم از رسمی، پیمانی،‌ ثابت، قراردادی و عناوین مشابه حداقل هفتاد و پنج درصد (۷۵%) از سهمیه ایثارگران یا پانزده درصد (۱۵%) از‌ ظرفیت و مجوزهای استخدامی کل کشور را به استخدام فرزندان بیکار شاهد واجد شرایط تحصیلی و سنی‌ اختصاص دهند.

‌تبصره – دوره‌های آموزشی که منجر به تعهد استخدامی می‌شوند مشمول سهمیه موضوع قانون هستند.

‌ماده ۳- [اصلاحی ۱۳۸۲/۱۱/۱]
دستگاه متقاضی استخدام موظف است در هر مورد پس از کسب مجوز استخدام از مراجع‌ ذی‌صلاح، مشخصات کامل نیروی انسانی مورد نیاز خود اعم از سن، جنس، تحصیلات، مهارت، محل جغرافیایی‌ خدمت و دیگر ویژگی‌های موردنیاز را اعلام نماید و با معرفی بنیاد حداکثر تا سه ماه ضمن رعایت ضوابط و مقررات استخدامی و گزینش مربوط افراد مورد نیاز را استخدام نماید.

‌تبصره – دستگاه‌ها مکلفند ترتیبی اتخاذ نمایند تا سهمیه موضوع قانون پس از طی مراحل گزینش اعمال شود.

‌ماده ۴- امور مربوط به معرفی فرزندان شاهد واجد شرایط تحصیلی و سنی جهت استخدام و اشتغال در‌ دستگاه‌ها بر عهده بنیاد است.

‌ماده ۵- فهرست اسامی فرزندان بیکار شاهد موضوع تبصره (۳) ماده (۲) قانون توسط بنیاد تهیه و در بانک‌ اطلاعاتی به صورت متمرکز جمع آوری می‌شود.
‌در صورت لزوم بانک اطلاعاتی فرزندان بیکار شاهد در سطح استان‌ها در راستای اجرای قانون به صورت‌ غیرمتمرکز تشکیل می‌شود.

‌تبصره – چنانچه مجوز استخدام دستگاه‌ها در محدوده استان صادر شده باشد فرزندان شاهد همان استان در‌ اولویت هستند.

ماده ۶- [اصلاحی ۱۳۸۲/۱۱/۱]
فرزندان شاهد ضمن دارا بودن شرایط سنی و تحصیلی لازم برای استخدام پس از شرکت در امتحان‌ استخدامی و طی مراحل گزینش از سهمیه یاد شده استفاده می‌کنند.

تبصره‌ ۱- [الحاقی ۱۳۸۲/۱۱/۱]
فرزندان شاهد از شرط حداقل معدل برای ورود به خدمت در دستگاهها معاف هستند.

تبصره‌ ۲- [الحاقی ۱۳۸۲/۱۱/۱]
دستگاههای مشمول این قانون که در جذب و استخدام تابع مقررات آزمون ادواری استخدامی‌ سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور نیستند، موظفند چنانچه تعداد فرزندان شاهد واجد شرایط سنی و تحصیلی‌ لازم‌، کمتر یا برابر سهمیه موضوع ماده (۲) قانون باشد، بدون شرکت در آزمون ورودی و صرفاً پس از طی مراحل‌ گزینش پذیرش نمایند و چنانچه تعداد آنها بیش از سهمیه موضوع ماده (۲) قانون باشد، پس از موفقیت در آزمون‌ استخدامی که بین خود فرزندان شاهد توسط بنیاد شهید انقلاب اسلامی برگزار خواهد شد، افراد واجد شرایط سهمیه مزبور معرفی خواهند شد.

‌ماده ۷- به منظور حذف افراد جذب شده و جلوگیری از معرفی مجدد یا اطلاع از عدم جذب آن‌ها دستگاه‌. استخدام کننده مکلف است حداکثر تا دو ماه نسبت به اعلام نتایج جذب و استخدام افراد معرفی شده به بنیاد اقدام‌ نماید.

‌ماده ۸- فرزندان شاهد فارغ التحصیل رشته‌های پزشکی و پیراپزشکی که از گذراندن طرح خدمت در مناطق‌ مورد نظر وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی معاف شده یا می‌شوند در صورت نیاز وزارت یاد شده با‌ اولویت مناطق محروم و نیازمند در حین خدمت به استخدام پیمانی یا رسمی دستگاه مربوط درمی آیند.

‌ماده ۹- فرزندان شاهدی که در اجرای قانون به خدمت در دستگاه پذیرفته می‌شوند در صورت خروج از‌ خدمت اعم از استعفا، اخراج، بازخرید خدمت یا انفصال دائم مجدداً مشمول این آیین‌نامه نیستند.

‌تبصره – آن دسته از فرزندان شاهد که قبل از اجرای قانون به صورت رسمی، ثابت یا عناوین مشابه در خدمت‌ دستگاه‌ها بوده و به هر نحو رابطه استخدامی آن‌ها با دستگاه محل خدمت قطع شده باشد از شمول این ماده مستثنی‌ هستند.

‌ماده ۱۰- فرزندان شاهد از پرداخت (۵۰%) حق ثبت نام موضوع بندهای (‌الف) و (ب) ماده (۱) آیین‌نامه‌ اجرایی بند (‌الف) ماده (۴۳) قانون وصول برخی از درآمدهای دولت و مصرف آن در موارد معین موضوع‌ تصویبنامه شماره ۲۴۵۲۶ت ۱۵۱۶۵‌ه‍ مورخ ۱۳۷۴.۴.۱۰ معاف هستند.

‌ماده ۱۱- به منظور رسیدگی به شکایات واعتراضات استخدامی ناشی از عدم اجرای صحیح قانون کمیسیونی‌ مرکب از نمایندگان بنیاد، سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور و دستگاه ذی‌ربط در سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی‌ کشور تشکیل و در این خصوص اتخاذ تصمیم خواهد نمود.

‌ماده ۱۲- دستگاه استخدام کننده مکلف است نتیجه استخدام فرزندان شاهد معرفی شده ازسوی بنیاد را‌ضمن ارسال نسخه‌ای از حکم استخدامی پذیرفته شدگان، جهت نظارت بر حسن اجرای قانون و ارائه گزارش‌ عملکرد سالانه به مجلس شورای اسلامی به سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور اعلام نماید.

ماده ۱۳-
[الحاقی ۱۳۸۲/۱۱/۱]
[اصلاحی ۱۳۸۳/۴/۱۷]
دستگاهها موظفند آن دسته از فرزندان شاهدی را که قبل از شهادت یا مفقودیت‌، مستخدم آن‌ دستگاه بوده‌اند، در اجرای سهمیه موضوع ماده (۲) قانون نسبت به فرزندان دیگر شهدای متقاضی استخدام دراولویت قرار دهند.

تبصره ۱- [موقوف‌الاجرا ۱۳۸۳/۴/۱۷]

[دستگاهها موظفند با ادامه تحصیل فرزندان شاهد با خدمت نیمه وقت آنان موافقت نمایند.]

تبصره ۲- فرزندان شاهد مانند سایر ایثارگران از مأموریت آموزشی برخوردار می‌شوند.

‌محمدرضا عارف – معاون اول رییس‌جمهور