شماره ۱۲۹۶ د ش – ۱۳۷۹.۴.۱۲
شورای عالی انقلاب فرهنگی در جلسه ۴۶۱ مورخ ۱۳۷۹.۲.۶، بنابه پیشنهاد شورای هنر به استناد تبصره ۱ ماده ۳ «سیاستهای هنرهای نمایشی» مصوب ۷۸.۱۱.۲۶ شورای عالی انقلاب فرهنگی ضوابط نظارت بر نمایش و صدور پروانه را به شرح ذیل تصویب کرد:
ماده ۱ـ مقصود از نمایش در این ضوابط اجرای هر گونه نمایش ایرانی و خارجی، از جمله نمایشهای مذهبی، سنتی، شادی آفرین و تفریحی با زمانهای کوتاه و متوسط و طولانی است .
ماده ۲ـ کلیه نمایش هایی که در تالارهای تئاتر یا تالارها و فضاهای دولتی و غیردولتی به نمایش گذاشته میشود و یا به هر نحو در معرض استفاده عمومی قرار میگیرد باید دارای پروانه نمایش از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی باشد.
تبصره ۱ـ مادام که در تهران، مرکز هنرهای نمایش وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مسئولیت نظارت بر تالارهای نمایشی دولتی و غیر دولتی را به عهده دارد، شورای مرکزی نظارت بر نمایش عهده دار صدور پروانه خواهد بود.
تبصره ۲ـ نظارت بر نمایش و صدور پروانه در مراکز استانها بر طبق این ضوابط به عهده ادارات کل و در شهرستانها ادارات فرهنگ و ارشاد اسلامی خواهد بود.
تبصره ۳ـ در شهرهایی که اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی تأسیس نشده متقاضیان باید از نزدیکترین اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی پروانه نمایش اخذ نمایند.
تبصره ۴ـ با استناد به تبصره ۲ ماده ۳ «اصول سیاستهای هنرهای نمایشی» مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی، نظارت بر اجرای نمایش در داخل مدارس، دانشگاهها و مراکز آموزش عالی کشور و نیز جشنوارههای دانشجویی، دانش آموزی، کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان و تئاترهای تلویزیونی از موضوع این ماده مستثنی و براساس این ضوابط تابع آییننامه مربوط به خود است .
ماده ۳ ـ اجرای هر گونه نمایش در کلیه تالارها در صورتی که در بر دارنده نکات ذیل نباشد آزاد است. و بر این اساس نظارت و برای آنها پروانه نمایش صادر خواهد شد.
۱ـ انکار، نفی، مخدوش کردن و یا اهانت به اصول و فروع دین مقدس اسلام .
۲ـ اهانت به پیامبران الهی، ائمه معصومین (ع)، امام خمینی (ره)، رهبر انقلاب اسلامی و مراجع تقلید.
۳ـ هتک حرمت ادیان رسمی شناخته شده در قانون اساسی .
۴ـ ناامیدی نسبت به اصل نظام و انقلاب اسلامی .
۵ـ توهین به مفاخر سیاسی، علمی و مذهبی کشور.
۶ـ اشاعه فساد، فحشاء و اعمال منافی عفت عمومی .
۷ـ اشاعه نژادپرستی و نفی برابری انسانها و مخصوصا تمسخر طوایف و اقوام ایرانی .
۸ـ تضعیف وحدت ملی، منافع و امنیت ملی و مصالح جمهوری اسلامی ایران .
۹ـ ضعف شدید هنری به لحاظ اجراء به نحوی که ذوق و سلیقه تماشاگران را به انحطاط بکشاند.
۱۰ـ تشویق، ترغیب و ترویج یا آموزش اعتیادهای مضر و خطرناک و راههای کسب درآمد از طریق نامشروع مانند قاچاق و غیره .
۱۱ـ کمک به نفوذ فرهنگی یا سیاسی یا اقتصادی بیگانگان و ضدیت با خط مشی و بینش مبتنی بر حفظ استقلال کشور.
۱۲ـ ترویج و تبلیغ مرامهای گروههای محارب و غیر قانونی و فرق ضاله و همچنین دفاع از نظامهای استبدادی و استکباری .
۱۳ـ بیان کاذب وقایع اسلام و انقلاب اسلامی، به نحوی که موجب گمراهی بیننده شود.
۱۴ـ هتک حرکت قشر یا صنفی از جامعه .
ماده ۴ـ جهت بررسی و اظهار نظر در مورد اجرای هر گونه نمایش و صدور پروانه با در نظر گرفتن مقررات این دستورالعمل هیئتهایی با ترکیب زیر تشکیل میگردد:
الف ـ شورای مرکزی نظارت بر نمایش در مرکز هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی شامل :
۱ـ دو نفر کارشناس اداری بینش و اطلاعات اسلامی و آشنا به امور هنری و نمایشی به تأیید رئیس سازمان تبلیغات اسلامی .
۲ـ یک نفر کارشناسی دارای بینش سیاسی و اجتماعی .
۳ـ سه نفر کارشناس ارشد تئاتر با مدرک حداقل کارشناسی ارشد رشته تئاتر و یا دارای حداقل ۱۰ سال سابقه کار حرفهای در عرصه هنرهای نمایشی.
تبصره ۱ـ اعضای موضوع بند ۱ شورای مرکزی نظارت بر نمایش از سوی رئیس مرکز هنرهای نمایشی معرفی و پس از تأیید رئیس سازمان تبلیغات اسلامی از سوی معاون هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی منصوب خواهند شد.
تبصره ۲ـ سایر اعضای شورای مرکزی نظارت بر نمایش توسط رئیس مرکز هنرهای نمایشی معرفی و با حکم معاون هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی منصوب میگردند.
تبصره ۳ـ رئیس گروه نظارت و ارزشیابی مرکز هنرهای نمایشی، بدون حق رأی دبیری شورا را بر عهده خواهد داشت .
تبصره ۴ـ منظور از کارشناسان تئاتر، کسانی هستند که ضمن داشتن حسن شهرت در عرصه تئاتر، دارای سوابق روشن آموزشی و پژوهشی و تجربیات مؤثری در این زمینه باشند. این افراد میبایست به قانون اساسی ج.ا.ا و ارزشهای مندرج در اصول سیاستهای فرهنگی التزام عملی داشته باشند.
ب ـ شورای نظارت بر نمایش استانها و شهرستانها شامل :
۱ـ یک نفر کارشناس دارای بینش و اطلاعات اسلامی و آشنا به مسائل هنری، به تأیید رئیس سازمان تبلیغات اسلامی مرکز استان یا شهرستان .
۲ـ دو نفر کارشناس دارای بینش سیاسی، اجتماعی و آشنا به مسائل نمایش و تئاتر.
۳ـ دو نفر کارشناس تئاتر (طبق تعریف ارائه شده در تبصره ۴ بند الف این ماده).
تبصره ۱ـ عضو موضوع بند ۱ شورای نظارت بر نمایش استانها و شهرستانها از سوی مدیر کل اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی استان معرفی و پس از تأیید رئیس سازمان تبلیغات اسلامی مرکز استان از سوی رئیس مرکز هنرهای نمایشی منصوب خواهد شد.
تبصره ۲ـ سایر اعضای شورای نظارت بر نمایش استانها و شهرستانها به پیشنهاد مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان و حکم رئیس مرکز هنرهای نمایشی منصوب میگردند.
ماده ۵ـ جلسات شورای نظارت مرکزی و شوراهای استانها و شهرستانها با حضور ۴ نفر از اعضاء رسمیت داشته و تصمیمات با حداقل ۳ نفر معتبر میباشد.
ماده ۶ـ شورای نظارت مرکزی و شوراهای استانها و شهرستانها در صورت لزوم میتوانند از کارشناسان متخصص رشتههای مختلف مربوط به موضوع نمایش برای مشاوره دعوت به عمل آورند.
ماده ۷ـ مدت اعتبار پروانه نمایش در همان پروانه ذکر خواهد شد.
تبصره ـ شوراهای نظارت موظفند حداکثر یک ماه پس از دریافت متن نمایش و یک هفته پس از بازبینی نمایش، نظرخود را کتباً” به متقاضی اعلام نمایند.
ماده ۸ـ در صورتی که نمایشی طبق این ضوابط موفق به اخذ پروانه نمایش نگردد و متقاضی نسبت به رأی صادره معترض باشد باید ظرف مدت دو هفته از تاریخ ابلاغ رأی شورای نظارت مرکزی و شوراهای نظارت استان تقاضای بازبینی مجدد را به شورای عالی نظارت تسلیم کند.
نمایش هایی میتوانند در شورای عالی نظارت مطرح گردند که در شورای نظارت به اتفاع آراء مردود شناخته نشده باشند.
ماده ۹ـ شورای عالی نظارت از افراد زیر تشکیل میشود:
الف ـ رئیس مرکز هنرهای نمایشی .
ب ـ دو نفر با حداقل مدرک کارشناسی ارشد تئاتر با معرفی معاون هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی.
ج ـ یک نفر کارشناس اداری بینش اسلامی، سیاسی و اجتماعی .
د ـ یک نفر کارشناس حقوقی آشنا به مسائل هنری .
ه – رئیس گروه نظارت و ارزشیابی مرکز هنرهای نمایشی بدون حق رأی.
تبصره ۱ ـ رأی شورای عالی نظارت قطعی و لازم الاجرا است .
تبصره ۲ـ شورای عالی نظارت در صورت لزوم میتواند از صاحبنظران جهت مشاوره دعوت به عمل آورد.
تبصره ۳ـ اعتراض به رأی صادره از سوی شورای نظارت بر نمایش در شهرستان در «شورای نظارت بر نمایش استان» رسیدگی خواهد شد.
ماده ۱۰ـ پروانههای نمایش صادره از سوی مرکز هنرهای نمایشی (شورای نظارت مرکزی) در سراسر کشور معتبر است، مگر آنکه در پروانه نمایش قید مکان خاصی شده باشد و یا اجرای آن در بعضی مناطق ممنوع شده باشد.
تبصره ـ پروانههای نمایش صادره از سوی ادارات کل استانها و شهرستانها فقط در همان استان و شهرستان معتبر است .
ماده ۱۱ـ متقاضی پروانه نمایش باید کلیه اطلاعات و مشخصات مربوط به نمایش مورد تقاضا را در پرسشنامه هایی که از سوی مرکز هنرهای نمایشی، اداره کل یا ادارات فرهنگ و ارشاد اسلامی در اختیار او گذاشته میشود قید و تحویل نماید.
تبصره ـ پرسشنامههای مورد اشاره در این ماده به صورت یکسان از سوی مرکز هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ وارشاد اسلامی تهیه و در اختیار شورای نظارت مرکزی و شورای نظارت بر نمایش استانها و شهرستانها قرار خواهد گرفت .
ماده ۱۲ ـ با هر کس که بدون اخذ پروانه نمایش از مراجع ذی صلاح مندرج در این ضوابط مبادرت به اجرای نمایش کند، طبق مقررات رفتار خواهد شد.
ماده ۱۳ـ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مسئولیت نظارت بر حسن انجام این ضوابط را بر عهده دارد.
این ضوابط در ۱۳ ماده و ۱۶ تبصره در جلسه ۴۶۱ مورخ ۱۳۷۹.۲.۶ شورای عالی انقلاب فرهنگی به تصویب رسید.
رئیس جمهور و رییس شورای عالی انقلاب فرهنگی ـ سید محمد خاتمی