آیین‌نامه شورای هماهنگی تشکل‌های دانش آموزی

تاریخ تصویب: ۱۳۷۸/۰۳/۰۴
تاریخ انتشار: ۱۳۷۸/۰۴/۱۵

 ‌
‌شماره ۱۰۷۷ د ش – ۱۳۷۸.۴.۲

‌مقدمه
‌با پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی به رهبری حضرت امام خمینی قدس سره زمینه مشارکت و مسئولیت پذیری همه آحاد جامعه به ویژه جوانان‌ فراهم شد، به نحوی که این حضور و مشارکت، ضمن بیداری، آگاهی، افزایش شعور و درک نسل پرشور انقلاب، موجب ثبات و پایداری اهداف و‌ آرمانهای مقدس انقلاب اسلامی گردید و در تداوم و استمرار این حرکت الهی نهادهای خوش جوش، مستعد و انقلابی همچون اتحادیه انجمن‌های‌اسلامی دانش‌آموزان، بسیج دانش آموزی و نیز سازمان جوانان هلال احمر و تشکلهای دانش آموزی وابسته به نهاد امورتربیتی آموزش وپرورش در‌ محیط مدارس، با همراهی و همگانی دانش‌آموزان شکل گرفت ومشارکت دانش‌آموزان نهادینه و به دنبال آن توسعه یافت. ‌اکنون که انقلاب برزگ اسلامی به حضور شاداب و با نشاط نوجوانان میهن اسلامی برای تعمیق بخشیدن به ارزشهاتی والای اسلامی در میان این قشر‌عظیم و سرنوشت ساز کشور و همچنین مصون نگهداشتن آنان از هجمه‌های فرهنگی دشمنان و استکبار جهانی بیش از هر زمانی نیازمند است، تقویت‌و هماهنگی برنامه‌ها و فعالیتهای تشکلهای دانش آموزی که تعداد قابل توجهی از دانش‌آموزان سراسر کشور را تحت پوشش دارند و استفاده بهینه از این‌ بسترهای طبیعی و رشد و تعالی دانش‌آموزان امری ضروری است.

‌ماده ۱ – تعاریف:
۱.۱ – تعریف شورای هماهنگی تشکلهای دانش آموزی:
به منظور تقویت و هماهنگی برنامه‌ها و فعالیتهای تشکلهای دانش آموزی و تحقق مشارکت همه جانبه آنان، شورای هماهنگی تشکلها با حفظ‌ استقلال تشکل‌ها، انجمن‌ها و سازمانهای دانش آموزی در انجام وظایف و مأموریتهای مصوب آنان تشکیل می‌شود.
۱.۲ – تعریف تشکل:
‌به مجموعه‌ای از دانش‌آموزان که فعالیتهای تعریف شده‌ای را به صورت داوطلبانه، مستمر، فراگیر و مصوب اعم از دولتی و غیر دولتی در عرصه‌های‌ مختلف اعتقادی، فرهنگی، اجتماعی، هنری، سازندگی، ورزشی، علمی، دفاعی و امدادی و غیره به صورت سازمان یافته درداخل و یا به صورت‌ مکمل در خارج از مدارس فعالیت می‌نمایند تشکل نامیده می‌شود.

‌تبصره:‌ کلیه تشکلها و سازمانهایی که از طریق مراجع رسمی و قانونی تأیید شده‌اند می‌توانند با توجه به مفاد این آیین‌نامه به عضویت شورای مزبور‌ درآیند.

‌ماده ۲ – اهداف:
۱ – تقویت زمینه‌های مناسب برای رشد و اعتلای امر تعلیم و تربیت دانش‌آموزان در عرصه‌های اعتقادی، فرهنگی، هنری، اجتماعی، ورزشی، علمی،‌ دفاعی و امدادی با هدایت آنها برای عضویت درتشکلهای دانش آموزی.
۲ – شناخت و آگاهی هرچه بهتر و بیشتر تشکلهای دانش آموزی از اهداف، برنامه‌ها، وظایف، توانمندیها و امکانات یکدیگر و استفاده بهینه از آنها.
۳ – تبیین و بررسی اهداف حوزه‌های فعالیت و مأموریتها به صورت شفاف و قانونمند.
۴ – بهره مندی از نظریات، دیدگاهها و تجارب یکدیگر به منظور اصلاح و تقویت روشهای مناسب و موفق در جذب و هدایت صحیح دانش‌آموزان.
۵ – ایجاد فضایی مناسب برای همفکری، همدلی، تفاهم و همکاری هرچه شایسته‌تر در انجام وظایف محوله.

‌ماده ۳ – وظایف:
۱ – بررسی و تدوین شیوه‌های همکاری و مشارکت در چارچوب وظایف و موافقت‌های اصولی در تمام سطوح برنامه‌های وزارت آموزش و پرورش.
۲ – تبیین راهکارهای عملی به منظور هماهنگی و همکاری تشکلها با یکدیگر.
۳ – تبیین و بررسی شیوه‌های حمایت مادی و معنوی تشکلها از یکدیگر.
۴ – اتخاذ تصمیمات لازم برای گسترش شورای هماهنگی در دیگر سطوح (‌استان، شهرستان و منطقه).
۵ – بررسی مشکلات و تنگناهای موجود تشکل‌ها در سطوح مختلف و رفع آنها.
۶ – بررسی برنامه‌های قابل اجرابه صورت مشترک و به صور مختلف.
۷ – تنظیم و تدوین آیین‌نامه‌های داخلی مورد نیاز.
۸ – ایجاد دبیرخانه شورای هماهنگی تشکلهای دانش آموزی برای پی‌گیری اجرای تصمیمات شورا.

‌ماده ۴ – ارکان :
‌در راستای تحقق اهداف مذکور و انجام صحیح وظایف پیش بینی شده، شورای هماهنگی تشکلهای دانش آموزی در وزارت آموزش و پرورش تشکیل‌ خواهد شد که اعضای آن به شرح ذیل خواهند بود :
۱ – وزیر آموزش و پرورش (‌رییس شورا).
۲ – معاون پرورشی وزارت آموزش و پرورش (‌نایب رئیس).
۳ – رییس سازمان بسیج دانش آموزی .
۴ – رییس دفتر مرکزی اتحادیه انجمنهای اسلامی دانش‌آموزان .
۵ – رییس سازمان جوانان هلال احمر.
۶ – نماینده شورای عالی جوانان کشور.
۷ – نماینده سازمان تبلیغات اسلامی.
۸ – مدیر کل فعالیتهای گروهی و اجتماعی دانش‌آموزان (‌دبیر شورا).

‌تبصره ۱: مصوبات شورا با رأی ۲.۳ اعضاء قابل اجرا خواهد بود.

‌تبصره ۲: سایر تشکلهای دانش آموزی در آینده اعم از دولتی و غیر دولتی، حسب درخواست بالاترین مقام آن تشکل، پس از طرح و تصویب در‌ شورای هماهنگی تشکلهای دانش آموزی به عضویت شورا در خواهند آمد.

‌تبصره ۳: بالاترین مقام یا نماینده تشکلهای جدیدی که به عضویت پذیرفته می‌شوند عضو هیأت امنا خواهد بود.

‌تبصره ۴: ترکیب اعضاء و وظایف شوراهای استانی و شهرستانی و مناطق و نیز آیین‌نامه اجرایی کمیته‌های کارشناسی و دبیرخانه شورا به منظور‌ پی‌گیری و اجرای تصمیمات متخذه، توسط شورای هماهنگی تشکلهای دانش آموزی تعیین و ابلاغ خواهد شد.

‌این آیین‌نامه در ۴ ماده و ۵ تبصره در جلسه ۴۴۲ مورخ ۱۳۷۸.۳.۴ شورای عالی انقلاب فرهنگی به تصویب رسید.
‌رییس جمهور و رییس شورای عالی انقلاب فرهنگی – سیدمحمد خاتمی